tirsdag 28. mai 2013

Det spirer i vinduskarmen!

Antigrønne fingre, aktiv motstand og manglende vilje for å holde liv i planter! Der har du meg! Eller, det vil si, det har endret seg litt. De siste årene har jeg funnet glede i å se om det spirer hvis jeg putter frø i jorda, mens jeg tidligere nesten fikk utslett hvis planteglade folk ga meg potteplanter i gave. Vann har de fått! Ofte alt for mye, men mange ganger alt for lite, og noen ganger tydeligvis helt passelig... Snikende, selv om det oppleves som plutselig, så ser det ut til at planter kanskje trives hjemme hos meg, og at jeg samtidig snart må innrømme at jeg faktisk liker å se at plantene mine trives.


Noen som vet hva dette er?


Med et snev av lysegrønne fingre, har jeg de siste årene gjort noen spede forsøk med å få urter til å spire i vinduskarmen. Selvfølgelig starter jeg alt for sent. Kommer på det når det begynner å bli grønt utenfor. Er i tillegg helt håpløs på det å merke pottene, så det er litt gjettelek. Har en teori om at jeg kommer til å huske hva som blir til hva. I praksis har det bare fungert som passe. Er det forresten noen som vet hva spirene over kan finne på å bli? De smaker bare "grønt" og kanskje yderst litt bittert.


Jordbærplante


Gleder meg til å se om det kommer jordbær på disse, før det eventuelt blir vinter igjen. Synes frøene har brukt evigheter på å spire - minst 3 uker! Artig hvis det blir jordbær på balkongen.


Rabarbra aka Sølvbete


Rabarbrafrøene hadde det sikkert også vært nyttig å så litt tidligere enn for 3-4 uker siden. Håper likevel at jeg kan få de til å trives i hagen ved siden av brennesle og bringebær. (EDIT: Skivebom! Trodde jeg hadde bestilt rabarbrafrø, men så viste det seg å være Sølvbete....)


Stevia


Forsøkte meg på Stevia i fjor, uten antydning til spiring. Hva visste vel jeg om at enkelte frø behøver dekkes med plast? Ingelill fra Eidens Hage sørget i år for plastsupertrikset, som nå gjør at Steviaen min spirer - Hurra! Anbefaler hennes blogginnlegg om Hjemmelaget steviasøtning. Først må nok min plante vokse noen (mange) cm til, før jeg kan teste ut hjemmelaget steviasøtning jeg også.


Holy Basil - Kalles ofte Thai basilikum, selv om den er fra India?


Prøvde meg på den hellige basilikumen i fjor også, uten at det kom noe opp av jorda. Sådde nye frø i år, og heller ingen reaksjon. Så da tok jeg frem plasttrikset fra Ingelill, og da kom det 4-5 spirer i løpet av en uke. Denne håper jeg vokser seg stor og stødig, slik at jeg får Holy Basil til Thai-woken.


Ruccola


Ruccolafrøene puttet jeg i jorda for bare en uke siden, og de var i spirehumør nesten umiddelbart. Jeg har åpenbart grønne fingre når det kommer til Ruccola. Passer meg bra, for den er så veldig god i sommersalaten. Det som bekymrer meg litt er at det visstnok snart må prikles. Det må innrømmes at jeg ikke har gjort så mye av det i mitt tidligere antigrønne liv.


Oregano - tror jeg :)


I bildet over har vi en umerket en. På smaken tror jeg de millimeter store bladene må være oregano, eller merian, eller kanskje timian. Bladene er så små ennå, så jeg har ikke helt kontroll. Tiden vil vise.


Lakris Basilikum eller kanskje Koriander?

Bildet over symboliserer mine 8-9 potter hvor jeg venter i spenning! Noen har jeg faktisk vært flink til å merke, slik at jeg vet hva jeg venter på. Kanskje det dukker opp både Gojibær, kinesisk gressløk, chili, koriander og lakris basilikum? Jeg lover forresten å prikle i år! Fortsettelse følger!

torsdag 23. mai 2013

Upasteurisert melk, og hjemmelaget kefir med bringebærsmak!

Jippiii! Endelig fikk jeg fersk upasteurisert melk i hus. Min kjære venninne ordnet det slik at det dryppet noen dråper på meg også. Så da ble det jublet litt, og håper håper vi får til en fast ordning.




Jeg var ikke helt sikker på om mine H-melksvante kefirkorn ville like den ferske melka på første forsøk, men jaggu funka det kjempefint. Smaksmessig er det stor forskjell på kefir av H-melk og Fersk melk. Så hvis man får tak i fersk melk så er det å foretrekke, både smaks- og næringsmessig!







I stedet for å lage en egen Kefir ABC - så anbefaler jeg heller disse tre bloggene:




Etter å ha latt kefirkornene jobbe i litt over et døgn, så fisket jeg ut kornene og tilsatte ca 2 dl ferske bringebær i kefiren (inspirert av kefirsnopet til Guttemamma). Jeg lot det etterfermentere i nesten et døgn, og Voilà...Bringebærkefir! Jeg valgte å bruke stavmikser på halvparten, og testet med hele bringebær i andre halvpart. Begge deler funket like bra, men favoritten ble likevel "brusende" og ekstra sure hele bringebær i kefiren.






LYKKE !!

  • Andre oppskrifter med kefir finner du HER.

lørdag 11. mai 2013

Lørdagsgodis - Gelefigurer med bringebær og lakris!

Lakris er nok uten tvil, det aller beste godteriet som finnes! Morsomt det der, mange har et intenst forhold til smaken - noen elsker og andre hater. Jeg tror nok at Onkel Tora som skriver Lakrisbloggen befinner seg i første kategori. Den dagen jeg bestemte meg for å si farvel til sukker, så forsvant søtsuget kort tid etter. Men suget etter lakris, det har holdt seg stabilt høyt hele tiden...




Du trenger:


Slik gjør du:
Ha de frosne bringebærene i en kjele og varm forsiktig opp. Skal ikke kokes. Mos bringebærene, og sil av bringebærsaften, og ha tilbake i kjelen på svakeste varme. Tilsett gelatin, la svelle litt og bland inn honning, lakrisrotpulver og anisolje. Hell i små former. Avkjøles i kjøleskap, og nytes etter 3-4 timer med god samvittighet!





Alibiet for bruken av lakrisrot i kosten er en rekke positive egenskaper. Urten kan styrke immunforsvaret og dempe allergier. Lakrisrot kan hemme betennelser i eksempelvis utsatte ledd, huden og i fordøyelsessystemet. Urten stimulerer i tillegg binyrene, når binyrebarken behøver assistanse i hormonproduksjonen. Lakrisrot har også egenskaper som for noen kan være litt uheldig; Som å senke magesyreproduksjonen, bidra til høyt blodtrykk og sette fart på magen. Men helt ærlig er det jo bare smaken jeg er ute etter, når lakrissuget setter inn. Kilde: www.rolv.no

Lakrisrotpulver har dermed blitt min substitutt. Tilsatt i ymse forskjellig, så har utfallet vært både heldig og noen ganger svært uheldig. Siden bringebær og lakris vanligvis fungerer veldig godt sammen, så hadde jeg et håp om at disse gelebitene skulle falle inn under kategorien heldig - og det gjorde de.



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger. 


fredag 10. mai 2013

Giveaway! Kraftmødrene har lansert bloggen Kraftmamma!

Hurra! Fire stjerner i kraftkostverdenen, med mengder av kunnskap, erfaring og glødende engasjement, har gått sammen om å starte bloggen Kraftmamma. På bloggen deres vil du finne nyttig informasjon om tradisjonelle tilberedningsmetoder som kraftkoking, syrning, bløtlegging, melkesyregjæring og surdeigsbaking. I tillegg kan du shoppe i effektbutikken deres, og finne info om interessante kurs. Kraftmødrene har også opprettet et forum for alle kraftkostinteresserte. Bra hva?

Jeg har lenge fulgt bloggene til både Gry, Anne Marit, Vibeke og Marianne, og gleder meg stort til å følge veien deres videre på www.kraftmamma.no




I forbindelse med lanseringen, så slår kraftmødrene til med en storslått giveaway! Regler finner du HER. Konkurransen avsluttes fredag 24.mai kl 12.
"I anledning lanseringa av Kraftmamma.no arrangerer vi en skikkelig gi-bort! Du kan vinne Kurs hos Gry (Fra Jord til Bord) til 750,-, superdeilig og helt naturlig allround bodybalm & ekte, fermentert surkål fra Nært&Kjært, Pickl-it sett for perfekt fementering fra Duggurd. Førstemann ut av hatten får velge først etc. I tillegg trekker vi 3 trøstepremeier som får hver sin kopp med kraftmammalogo på. En skikkelig kraftkopp altså."

tirsdag 7. mai 2013

Økologiske krydderfavoritter fra iHerb!

Matlaging uten krydder hadde blitt kjedelige greier! Det står derfor mengder med forskjellige typer krydder i kjøkkenskapet mitt. Noen krydderbokser samler støv, andre brukes omtrent daglig. I dette innlegget har jeg samlet mine Topp 5 favorittkrydder, alle kjøpt fra iHerb.



Simply Organic - Italian Seasoning
Den ultimate krydderblandingen; bestående av økologisk oreganomeriantimianbasilikumrosmarin og salvie. Denne bruker jeg til (nesten) alt! Supper, sauser, gratenger og marinader løftes flere hakk. Jeg bruker også denne krydderblandingen i diverse bakst, til kjøttboller, og til gratinerte grønnsaker. 







Simply Organic - Cayenne
Cayenne er for de som liker litt styrke på maten! Jeg bruker Cayennepepper i de fleste av mine middagsretter, nesten like ofte som det italienske krydderet. Hvem trenger Piffi, når man kan bruke Cayenne?










Simply Organic - Crushed Red Pepper
Enda mer styrke på maten? Denne bruker jeg ofte i asiatisk mat, hvis jeg har gått tom for fersk chili. Fungerer også ypperlig i dressinger, eller i hjemmelaget salsa. 











Simply Organic - Cinnamon
Hurra for økologisk kanel! Uten å overdrive, så er dette den beste kanelsorten jeg har smakt noen gang. Kan ikke gjøre annet enn å anbefale denne på det sterkeste!











Frontier Natural Products - Organic Whole Black Peppercorns
Økonomipakke med økologiske pepperkorn. Hvis du er som meg, storforbruker av nykvernet pepper, så er det like greit å kjøpe seg en 453 grams pose med pepperkorn. 








Hvis du ikke har handlet på iHerb tidligere, så kan iHerb-guiden min være verdt en titt.


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.