torsdag 23. mai 2013

Upasteurisert melk, og hjemmelaget kefir med bringebærsmak!

Jippiii! Endelig fikk jeg fersk upasteurisert melk i hus. Min kjære venninne ordnet det slik at det dryppet noen dråper på meg også. Så da ble det jublet litt, og håper håper vi får til en fast ordning.
Jeg var ikke helt sikker på om mine H-melksvante kefirkorn ville like den ferske melka på første forsøk, men jaggu funka det kjempefint. Smaksmessig er det stor forskjell på kefir av H-melk og Fersk melk. Så hvis man får tak i fersk melk så er det å foretrekke, både smaks- og næringsmessig!I stedet for å lage en egen Kefir ABC - så anbefaler jeg heller disse tre bloggene:
Etter å ha latt kefirkornene jobbe i litt over et døgn, så fisket jeg ut kornene og tilsatte ca 2 dl ferske bringebær i kefiren (inspirert av kefirsnopet til Guttemamma). Jeg lot det etterfermentere i nesten et døgn, og Voilà...Bringebærkefir! Jeg valgte å bruke stavmikser på halvparten, og testet med hele bringebær i andre halvpart. Begge deler funket like bra, men favoritten ble likevel "brusende" og ekstra sure hele bringebær i kefiren.


LYKKE !!

 • Andre oppskrifter med kefir finner du HER.

8 kommentarer:

 1. Oi for en genistrek! Det skal jaggu prøves ut :D fytinsyren i bærfrøene blir vel nøytralisert i badet også!?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Æren for genistreken gis til Guttemamma:)

   Litt ute på tynn is, men som jeg har forstått det (kommentarer fra PirkePetter her: http://liveneshage.blogspot.no/2012/06/kefirbrd.html ) så er ikke kalsiumholdige produkter optimalt for nøytralisering av fytinsyre. Kalsiumet binder seg til fytinsyren, og da mister fytasen (enzymet som bryter ned fytinsyre) sin virkning.

   Så det er ikke sikkert at kefirbadet hjelper så veldig.. Men jeg tenker samtidig at bringebær kanskje ikke er verstingen blant fytinsyreholdige matvarer. Bringebær er vel mer kjent for oksalsyre?

   Slett
 2. NAM!I morgen skal jeg hente ny lading med ferskmelk, så da skal jeg også lage hjemmelaget "Biola" et par dråper stevia i, så er barna også fornøyde! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det høres lurt ut! Den "biolaen" her kan fort bli i sureste laget for små barnemunner :)

   Slett
 3. Spennende :)

  Lagt deg til i blogglisten min nå så da titter jeg innom igjen snart

  SvarSlett
 4. Hei! Jeg er på jakt etter upasteurisert melk fra en melkebonde.. Vet du om noen? Eller såkalt melkering? Jeg bor på Østlandet..

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar, har vært midlertidig ute av drift :) Jeg har desverre ikke oversikt over melkebønder eller melkeringer på Østlandet.

   Slett