tirsdag 9. april 2013

Weston A. Price - Historien om den glemte tradisjonsmaten!

På 30-tallet dro tannlegen Weston A. Price ut på rundreise i verden for å besøke folkeslag som hadde et tradisjonelt levesett. I alle de 14 folkegruppene han besøkte, fant han overraskende god tann- og allmennhelse. Tennene var rette og fine, med totalt fravær av tannråte. Dr. Price fant en tilsynelatende immunitet mot kroniske sykdommer og diverse epidemier som herjet de "sivilisertes" samfunn.

Dr. Price`s funn er veldokumenterte i boken "Nutrition and Physical Degeneration", fra 1938. En kortversjon på norsk, finner du i boken "Mat, menneske og evolusjon", skrevet av Iver Mysterud.


Iver Mysterud; Mat, menneske og evolusjon / Weston Price; Nutrition and Physical Degeneration


Svaret på den gode helsen lå i kostholdet; Naturlig mat som var dyrket, sanket, plukket, jaktet og fisket. Store deler av maten ble fermentert for bedre næringsopptak, og for langtidslagring slik at de hadde tilgang til næringsrik mat hele året.

Første generasjons industrirevolusjons-kosthold ga seg utslag i dårligere allmennhelse og tannråte. Tilstander som hjertekarsykdommer, diabetes II og kreft økte betraktelig i omfang. På denne tiden rammet også sykdomsepidemier hardt. Weston Price`s konklusjon var at årsaken var næringsmangel.


I videoen under finner du en veldig informativ forelesning (på 2 timer) av Sally Fallon Morell, direktør i The Weston A. Price Foundation. Første halvdel er basert på funnene til Dr. Price. Den andre halvdelen handler om næringsrik mat, for optimal helse.Forelesning av Sally Fallon Morell  


Weston A. Price startet sin rundreise med å dra til en isolert landsby i Sveits. Alle landsboerne hadde god tann- og allmennhelse, og kvinnene var kjent for å være svært attraktive. På denne tiden var tuberkuloseepidemien omfattende, og den generelle oppfatningen var at årsaken til tuberkulose blant annet skyldtes inntak av rå upasteurisert melk.


Landsby i Sveits. Bildet er lånt HER.


Dette var særs interessant med tanke på at kostholdet i denne sveitsiske landsbyen hovedsaklig var basert på nettopp rå melk, og produkter som smør, fløte og ost fra den samme næringsrike melken. Landsboerne spiste også kjøtt en gang i uken, og benyttet seg da av hele dyret, inkludert indre organer. Kostholdet besto i tillegg av fermentert mat, som surdeigsbrød av rug. Helsemyndighetene i Sveits rapporterte: Ingen i denne sveitsiske landsbyen var rammet av tuberkulose!


Fornøyde sledehunder! Bildet er lånt HER.


En annen interessant historie var fra besøket hos eskimoene. Hovedkilde til mat var fisk og sel. Et prinsipp blant eskimoene (og blant mange av de andre folkegruppene) var at de aldri spiste magert kjøtt uten fett. Eskimoene tørket og fermenterte sin mat, og brukte selolje som en viktig energikilde.

Ideen om fermentert mat som menneskeføde ble til etter observasjon av sledehunder. Når hundene fikk fermentert fisk hadde de styrke og utholdenhet til å trekke sledene hele dagen. Dette i motsetning til når de ble gitt fersk fisk, hvor utholdenheten var mer begrenset. Eskimoene tenkte at hvis fermentert mat var bra for hundene, så måtte jo det være nyttig for deres styrke og utholdenhet også.
Edit:
Youtube har slettet opprinnelig video, så da legger jeg istedet inn miniversjonen med Dr. Price i aksjon.

Kilder:

1 kommentar:

  1. Supert innlegg! Håper enda flere nå får øynene opp for Weston A. Price's forskning, og leser seg opp på alle de flotte artiklene på websiden deres!

    SvarSlett