onsdag 12. september 2018

Vannkefir med Appelsin - Istedet for Sitron!

I fjor sommer fikk jeg mine aller første vannkefirkorn, etter å ha gått lei både Kombucha og Jun. Jeg behøvde en ny levende kultur på kjøkkenet, og bestilte meg en liten pakke fra ebay som viste seg å være tørkede korn. Etter et par dager med "vekking", og et par uker med ekstra omsorg, hadde jeg kvikke korn som produserte sprudlende vannkefir, men som i løpet av de neste månedene aldri formerte seg. Jeg fulgte oppskriften jeg fikk fra ebay-selgeren med rårørsukker, rosiner og sitronskiver, jeg sendte kornene på "spa", og jeg saumfarte google for tips som kunne få de til å formere seg - uten at noe som helst skjedde. Men, det spilte jo egentlig ingen trille så lenge vannkefiren ble som den skulle - boblende, frisk og syrlig.

   




EKSPERIMENTET MED APPELSIN
Vannkefiren med standardoppskrift var god den, men ble enda bedre etter smakstilsetning og andregangsgjæring. Siden jeg egentlig synes andregangsgjæring er en kjedelig og tidskrevende affære, bestemte jeg meg for å smakseksperimentere i den første gjæringen - vel vitende om at vannkefirkornene kanskje ville mistrives. Det første eksperimentet ble faktisk det siste, for når jeg byttet ut sitronskiver med appelsinskiver ble vannkefiren skikkelig god - og det beste var at vannkefirkornene trivdes like godt med appelsin som sitron. Kornene jobber fortsatt, men er fremdeles ikke blitt flere. Jeg har ikke behov for å andregangsgjære vannkefiren nå, men hvis, så liker jeg aller best rips eller pasjonsfrukt - og kanskje helst en kombinasjon.







Du trenger:

    • 2 liters - Fidoglass med lokk, stålstreng og gummiring, eller glass med tett lokk.




Slik gjør du:
1. Bland sammen vann og sukker, og tilsett deretter vannkefirkorn, rosiner og appelsinskiver.



2. Sett lokket på, og la glasset stå i romstemperatur, og gjerne litt mørkt. Hvis du bruker tett lokk kan det være lurt å løfte på lokket 1-2 ganger om dagen for å slippe ut gass - for å unngå eksplosjon. Fidoglass med gummiring slipper ut gass, uten å slippe inn luft.



3. La gjæringen foregå i 1,5 - 2 døgn. Vær oppmerksom på at gjæringen ofte skjer raskere når det er sommervær.



4. Sil av, og ha vannkefiren over i flasker som settes rett i kjøleskapet hvis du ikke skal smakstilsette og andregangsgjære. For ekstra futt la stå et ekstra døgn i romstemperatur, men vær oppmerksom på eksplosjonsfaren. Det blir litt futt i kjøleskapet også, så jeg bryr meg ikke om så mye ekstra.



5. Ved andregangsgjæring tilsettes 2-3 ss frukt, bær eller f.eks revet ingefær til vannkefiren hvor vannkefirkornene er silt av. Jeg liker som nevnt aller best smakskombinasjonen rips og pasjonsfrukt. Bruk glass eller flaske med lokk. La stå i romstemperatur et døgn til, eller sett rett i kjøleskap. Her passer det å nevne eksplosjonsfaren en gang til. Sil av hvis du ønsker. Oppbevar vannkefiren i kjøleskapet, da den smaker best avkjølt.



6. Ha vannkefirkornene over i et nytt glass for ny runde med gjæring, eller la kornene hvile i et glass med sukkervann i kjøleskapet til du skal brygge vannkefir på nytt.







PIRKEPETTER OM VANNKEFIR - ET TILBEHØR
"Melkesyregjærede grønnsaker og drikke, vannkefir og kombucha inkludert, er et pluss, men ingen nødvendighet så lenge du konsumerer surnede melkeprodukter, eller i det minste upasteuriserte melkeprodukter." Sitat: PirkePetter, 2. august 2014 kl. 06.23.



"Melkesyregjærede grønnsaker, surdeig og vannkefir er ikke tradisjonskost, men tilbehør. Upasteurisert melk og melkeprodukter, spekemat, kjøtt, innmat, sjømat, rogn og melke, talg, smult, smør, fløte, rømme, kokosolje, kraft og gelatin, mm er tradisjonsmat" Sitat: PirkePetter, 11. mai 2017 kl. 20.31.



"Dette er hvorfor jeg konsekvent anbefaler animalske matemner som hovedmat, hvor vegetabilske matemner, samt gjærede vegetabilske matemner er ment som tilbehør og fordøyelseshjelpere. Maksimalt med næring, minimalt med kjemikalier og negative substanser, mat som allerede er delvis fordøyd, og som i tillegg hjelper din egen fordøyelse om denne ikke er optimal – dette er ekte tradisjonskost og supermat, og ikke surdeig, surkål og plantekost, råkost/raw food, vannkefir, kombucha, m.m." Sitat: PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 16.30.



"Jeg verken er for eller i mot drikker som kombucha og vannkefir, men synes de ikke er verdt bryet med å holde liv i dem. Sunt kosthold er fokuset, men jeg vil ikke la meg fange av det, på den måten at jeg støtt og stadig har ditt eller datt jeg må tenke på å skifte, bytte, hente melk til, gi mer sukker eller mer korn/mel, etc til eller på andre måter gir meg mer å tenke på enn jeg allerede har." Sitat: PirkePetter, 3. september 2013 kl. 00.30



"Myse fra melk, både fersk og sur, etter at man har ystet melken, er fin drikke, gjerne blandet med vann eller hjemmelaget saft, etc, og det er som nevnt tidligere ingen sak å bare tilsette kullsyre eller melkesyregjære f.eks saft for hjemmelaget brus. Slikt er mindre komplisert og tar mindre tid, og krever heller ikke så mye oppmerksomhet som melke og vannkefir, kombucha og liknende drikker. Og man trenger ingen spesialkorn eller startkulturer eller sopp/bakteriemødre." Sitat: PirkePetter, 3. september 2013 kl. 00.30 



"..så inneholder vannkefiren ikke aminosyrer av betydning, og disse er uansett ikke fullverdig protein. Og mineralnivået er forsvinnende lite, slik at vannkefir hovedsaklig er en kilde til bakterier og sopp utover litt vitaminer og enzymer, samt organiske syrer. Innholdet av enzymer og organiske syrer gjør vannkefiren til en god hjelp til å fordøye måltider, slik at selv om vannkefiren i seg selv er svært lite næringsrik så bidrar den til økt næringsopptak brukt sammen med måltider." Sitat: PirkePetter, 23.04.2012 kl. 21.57.  





HAR VANNKEFIR EN HELSEFREMMENDE EFFEKT?
"Vannkefir og kombucha er rimelig ok helsemessig, men mer som fordøyelseshjelpere, hvor melkekefir er svært god næringskilde utover å være fordøyelseshjelper." Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.09.



"Hvorvidt vannkefir er sur nok til å stimulere syreproduksjon, samt overta for manglende syre, avhenger av hvor sur den er; dvs hvor lenge den har stått." Sitat: PirkePetter, 18. november 2013 kl. 15.31.



"En av mine sønner kan til tider ha mye luft i magen - Om du med magen sikter til magesekken, kan vannkefir bidra til det luftige problemet pga kullsyren." Sitat: PirkePetter, 18. november 2013 kl. 15.31.



"Vil vannkefiren ha like mye/mer bakterier og gjær som/enn kornene? Det er betydelig mer bakterier og sopp i selve vannkefiren, og i tillegg også en del næringsstoffer, enzymer, organiske syrer og andre substanser produsert av bakterier og sopp." Sitat: PirkePetter, 20.12.2012 kl. 00.54.



"..kefirkorn er helt ok å spise, men er jo egentlig ment til å lage vannkefir. De er fulle av bakterier og gjærsopper." Sitat: PirkePetter, 19.12.2012 kl. 23.16.
 

 
"Jeg er veldig nyskjerrig på hvor mange milliarder bakterier med probiotika et glass vannkefir inneholder. Har du lest noe tall? Info om bakterie og gjærsoppinnhold (bla ned til omtrent midt på siden) - http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html#alternativekefir" Sitat: PirkePetter, 12. april 2012 kl. 02.00.


 
"Skumle bakterier finnes ikke, og om så hadde vært tilfelle ville de ikke ha noen sjanse til å formere seg i vannkefir eller for den saks skyld melkekefir. Bakterier er pleomorfe, og forandrer seg i takt med miljøet, især ph og næringstilgang. Men det må være en ph de selv skaper og regulerer, da organiske syrer direkte i væsken som skal gjæres ellers gjør miljøet surt så raskt at mange bakterier som ellers ville deltatt i vannkefirprosessen (utvikling av smak, aroma, produksjon av næringsstoffer, enzymer, organiske syrer, bakteriosiner/probiotika m.m) blir inaktivert for raskt, eller de forandrer form til mer syretolerante bakterier. Det er forholdsvis stor forskjell mellom syretoleransen til melkesyrebakterier, og ikke minst gjærsopper."
Sitat: PirkePetter, 12. april 2012 kl. 22.23.






ER VANNKEFIR EN GREI TØRSTEDRIKK?
"Ville vannkefir vært en bra tørstedrikk som man kan drikke av så mye man vil uten noe som helst negativ påvirkning på kroppen? Vannkefir går helt fint, men aller best næringsmessig sett er surmelk eller kefir sammen med litt saft og vann, og gjerne en liten dæsj salt." Sitat: PirkePetter, 27. februar 2014 kl. 03.43.



"Rent vann er vanndrivende, og fremmer derfor økt vannlating, og da følger en del næringsstoffer med også. Saft, juice, melk og melkeprodukter, vannkefir, og ellers alle former for væske hvor vannet er bundet i forbindelser med bl.a sukkere, næringsstoffer og evt plantestoffer er ikke vanndrivende i samme grad som rent vann, og bidrar i tillegg med næringstoffer snarere enn å øke tapet av disse." Sitat: PirkePetter, 8. juli 2013 kl. 19.59.



"Er det noen begrensning når det gjelder inntak av vannkefir for små mennesker? Poden kan drikke så mye han vil, og det vil bare gjøre ham godt." Sitat: PirkePetter, 22.11.2012 kl. 02.31. 



"Hva vil du anbefale å prioritere av drikke: Vannkefir, melkekefir eller kombucha? Melkekefir er selvfølgelig overlegen de 2 andre drikkene hva gjelder næringsinnhold." Sitat: PirkePetter, 15. august 2013 kl. 01.34.






PIRKEPETTERS VANNKEFIR-TIPS
"Skal du lage vannkefir må du imidlertid ha vannkefirkorn, som er mindre, mer gjennomsiktige og med en mikroflora som er basert på fruktsukkere hvor melkekefirkorn er melkesukkerbaserte." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2012 kl. 01.44.



"Jeg kan ikke se noe vettugt argument mot brunt sukker eller rårørsukker som næring for kombucha, eller vannkefir for den saks skyld." Sitat: PirkePetter, 2. august 2012 kl. 14.51



"..du kan ødelegge kornene om du lar dem ligge for lenge i et så syreholdig miljø som når kefiren er ferdig. I den ferdige drikken er der heller ikke lenger næringsstoffer til bakteriene og soppene som bygger og utgjør kornene." Sitat: PirkePetter, 11. januar 2017 kl. 20.49.



"Hvordan skiller dere kornene fra rosinene eller annen småfrukt, noen lure triks? ..jeg tror det er en ide å bruke slike poser, hampposer, lerretsposer, eller hva de heter, og som du kan ha alt utenom kefirkornene i." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 14.54.



"Men kefirkornene følger jo med? ..poenget var at du starter med kun vann, sukker og annen væske, og deretter har i alle de solide substansene, men i pose. Da vil kornene være for seg, og alt det andre være i posen." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.




"Skal vannkefir boble? Det gjør nemlig ikke min - For vannkefir, se her, sidesøk bubble –
http://www.culturesforhealth.com/water-kefir-frequently-asked-questions-faq" Sitat: PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 01.54.



"Hentet fra artikkelen jeg postet link til ovenfor - It seems important not to add lemon juice or other acidic fruit-juice as part ingredient, but to use 1/2 lemon left whole, or a slice of lemon. Citric acid does not appear to be used up by organisms of water kefir. As amounts of citric acid is leached into the water kefir from the fresh whole lemon, citric acid concentration increases in solution over time. If citric acid concentration reaches high enough levels, it may cause problems in regards to propagation of the culture. However, if the brew begins to acquire an off flavour, adding 1 Tbs lemon juice per 6 cups sugar-solution, and adding the juice over a few consecutive batches only, may be a recommended remedy for this type of problem. Although the option to store SKG in the fridge in just sugar/water for a few days is also a possible remedy for SKG that produce water kefir with an off-flavour, or a slimy consistency." Sitat: PirkePetter, 12. april 2012 kl. 22.23. 


 
"Melkekefirkorn og vannkefirkorn er 2 forskjellige typer "korn," og de kan tørkes og sendes i posten til deg, som deretter må gjenaktivere dem. Eller de kan sendes i litt melk/sukkervann og brukes umiddelbart." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 19.28.





MINERALTILSKUDD TIL VANNKEFIRKORN
"Har kjøpt et mineralkompleks etter anbefaling her på bloggene for å gi tilskudd til vannkefirkorn som sliter. Om mineraltilskuddet du har er basert på syntetiske mineraler vil det gjøre mer skade enn godt. Antakelig også for kefirkornene. Innmat, animalsk mat, fiskerogn/kaviar, ost og melkeprodukter, talg, smult, og kraft er betydlig bedre kilder til mineraler og andre næringsstoffer, samt opptaksfaktorer, enn kosttilskudd." Sitat: PirkePetter, 30.01.2013 kl. 22.08.



 "..eggeskall er hovedsaklig kalsiumkarbonat, mens dolomittkalk er en kombinasjon av kalsium og magnesum, som begge er basedannende. Slik at dolomittkalk nok gir en sterkere basevirkning. Jeg ville nok selv ha satset på eggeskallet da grensen mellom liv og død for bakterier og sopp som melkesyregjærer er hårfin, og hovedsaklig ph-bestemt." Sitat: PirkePetter, 24.04.2012 kl. 02.14.

  

"..en dæsj med dolomittpulver funker på den måten at du reduserer ph betydelig, slik at væsken blir mindre sur. Dermed kan bakterier og sopp holde på lenger med gjæringa, forutsatt at det er mer igjen å gjære. Mer enn en dæsj kan imidlertid ta livet av dem, om væsken blir for basisk." Sitat: PirkePetter, 23.04.2012 kl. 21.57.


 

"PirkePetter: når du skriver "en dæsj med dolomittpulver funker på den måten at du reduserer ph betydelig, slik at væsken blir mindre sur" mener du vel at den fungerer ved å øke ph? Reduksjon i ph-verdi betyr at syrekonsentrasjonen øker. Tilsetter man mineraler som kalk og magnesium vil disse ha en basedannende effekt og dermde øke ph. ..det er helt riktig som du sier. Jeg har antakelig tenkt en ting og skrevet noe annet, og skylder på alzheimer light :-)" Sitat: PirkePetter, 24.04.2012 kl. 18.13.




 

Link fra PP:
Vannkefirtips -





Linker fra PP:



Andre nyttige inspirasjonslinker:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.