Jeg liker når det er enkelt, og når enkle retter er smakfulle. Eggeplomme med honning er en slik enkel rett, eller dessert om du vil. Så enkel at den egentlig ikke behøver en oppskrift, og så enkel at man kan kose seg flere ganger i uka. Inspirasjonen fant jeg for flere år tilbake i bloggen My Humble Kitchen, og jeg spiser Huevo Con Miel ofte, ganske enkelt fordi det nettopp er enkelt, godt, næringsrikt OG har slikt et glitrende navn.
Du trenger:
Slik gjør du:
Velg det antallet eggeplommer du ønsker, og bruk en (toppet) teskje med honning, og ei lita klype mineralsalt per eggeplomme. Hell honningen over eggeplommene, og dryss på litt mineralsalt, og spis godsakene med skje. Rør sammen hvis du vil.
Jeg liker best en flytende honning til eggeplommene, og synes honningen fra Kevala passer glimrende. Det er den første kaldslyngede honningen jeg har funnet som er delvis flytende.
PIRKEPETTER OM EGGEPLOMMER:
"Rå eggeplommer er jo nydelige i smak, og lekkert å bruke som base til dipp av ulike slag også. Gjerne sammen med smør." Sitat: PirkePetter, 19.12.2012 kl. 00.36.
“Egg er så næringsrikt at det er bedre med enn uten egg, og det er best å
spise så lite kokt som mulig. Dvs bløtkokt, og eggeplommer går fint i
rå tilstand.” Sitat: PirkePetter, 8. januar 2014 kl. 18.58.
“Eggerøre er ok. Rå eggeplomme er mer næringsrik og lettopptakelig, men eggerøre er bedre enn null egg i kosten.” Sitat: PirkePetter, 16. juni 2013 kl. 22.58.
“Vil plommen «gjelde» som ikke varmebehandlet om man koker egg i 5
min, slik at plommen fortsatt er helt bløt, iom. at temperaturen i
plommen er over 42 grader? Angående eggeplomme, så er svaret klart nei.” Sitat: PirkePetter, 13. mars 2014 kl. 04.19.
EGGEPLOMMER ER SVÆRT NÆRINGSRIKE:
“De beste kildene til fettløselige vitaminer som A, D, E og K2
er lever og annen innmat, samt eggeplommer, dyrefett (talg, smult) og
for K2 spesielt upasteurisert melkefett (fløte, rømme, smør) fra kyr på
beite.” Sitat:
PirkePetter, 10. april 2013 kl. 21.08.
"Tiamin/vit. B1 finnes i innmat og eggeplommer, kjøtt, fisk og sjømat –
særlig fiskerogn og melke, og melk og melkeprodukter, samt gjær" Sitat:
PirkePetter, 14 oktober 2013 kl. 18.49.
"Hva er beste kilden/e til flest mulige B-vitaminer utover lever? Eggeplommer, rogn og melke." Sitat: PirkePetter, 29. desember 2016 kl. 10.45.
“B12, som du nevner, er helt nødvendig for både skjoldbruskkjertelens
funksjon, så vel som for å produsere syre i magesekken. Men B12 trenger
magnesium for å omdannes til koenzymer som virker i kroppen, samt
B9/folinsyre, som er nødvendig for at B12 kan gjøre jobben sin. B12
sprøyter er derfor potensielt svært helsefarlige, da de kan forsterke
mangel på magnesium eller folinsyre, hvilket kan gi alvorlige fysiske
og/eller psykiske helseproblemer. Jeg anbefaler heller lever og
eggeplommer, og lever inneholder både B9/folinsyre og B12 i gode
mengder, i ferdig metylert form. Metylformen er hva kroppen bruker, og
alle andre former for B12, inkludert den i sprøyter, må først omdannes
til metyl-B12 i leveren, før kroppen kan bruke vitaminet.” Sitat: PirkePetter, 20. april 2015 kl. 13.48.
"For vitamin D er fet fisk,
fiskelevere, fiskerogn/kaviar og melke eller fiskeleverolje, skalldyr,
samt eggeplommer, talg, smult (ikke fra griser på kraftfor), innmat,
melkefett/smør, oster, og ellers all kolesterolrik mat de beste kilder.
Jo høyere kolesterolnivå i matemnet, desto mer vitamin D." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43.
"Vitamin E finnes i kjøtt og innmat, fisk og sjømat, fiskeinnmat,
fiskerogn og melke, eggeplomme, kokos og palmeolje, samt
palmekjerneolje, upasteuriserte melkeprodukter og dyrefett" Sitat:
PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.
"Vitamin A finnes i upasteuriserte melkeprodukter, kjøtt, lever og annen
innmat, fisk og sjømat, rogn og melke, og eggeplommer og dyrefett" Sitat:
PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.
“De
beste kildene til kolin er eggeplommer, lever, nyrer og annen innmat,
rogn og melke, samt fet animalsk mat og melkeprodukter” Sitat:
PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.44.
"I rå eggeplomme er
der både lipase, som fordøyer fett, og proteinfordøyende enzymer, og
konsum av matemner sammen med upasteuriserte melkeprodukter som ikke er
fettreduserte (slik at disse inneholder lipase) vil gi enzymene som
trenges for å fordøye eggeplommens næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 06.12.2012 kl. 15.20.
HVOR MANGE EGGEPLOMMER ANBEFALES?
“
Hvor mange eggeplommer bør jeg innta daglig så lenge jeg er frisk? Så mange du vil.” Sitat:
PirkePetter, 25. mai 2014 kl. 15.37.
“
Hvor mange eggeplommer burde jeg helst få svelget unna? Hva gjelder eggeplommer, så mange du føler for” Sitat:
PirkePetter, 5. desember 2014 kl. 23.46.
“
En plomme er kanskje for lite? 1 plomme er i minste laget. Fra 5-15 er passelig for et barn i vekst.” Sitat:
PirkePetter, 17. oktober 2013 kl. 04.16.
“
Hvordan i all verden få i en 5-åring 15 råe eggeplommer for dagen?
Eggedosis med råsukker er helt kurant og helsosamt. Sukker er som nevnt
før ikke det egentlige problemet i alle helsetilstander sukker og
karbohydrater gis skylden for, men snarere mangel på/for lave nivåer av
næringsstoffer som er nødvendige i opptak og utnyttelse av sukker.”
Sitat:
PirkePetter, 18. oktober 2013 kl. 00.27.
“
Hiver innpå med eggeplommer til frokost og kvelds, er oppi 6 om dagen, blir det for mye?
6 eggeplommer er helt ok, og mange tar det dobbelte og vel så det med
bare positive virkninger så lenge de har fordøyelsen i orden.” Sitat:
PirkePetter, 29. august 2014 kl. 02.38.
“6 eggeplommer er en god begynnelse, og absolutt ikke fråtsing.” Sitat:
PirkePetter, 25. april 2014 kl. 23.32.
“Å gulpe ned eggeplommer og leverbiter er ikke tradisjonskost, men mer
enn form for akutterapi for å øke næringsnivået snøggast råd. En
skikkelig steik med fet saus, salt og krydder etter behov, og f.eks
poteter, ris eller nudler til, er tradisjonsmåltid. Gjerne med litt
melkesyregjæret tilbehør til, som f.eks surkål eller syltet hvitløk,
etc. Det er meningen at man skal kose seg med maten, og kose seg frisk
samtidig. Men, jeg skjønner at de færreste takler smaken av lever, og
derfor foretrekker gulpemetoden.” Sitat:
PirkePetter, 26. februar 2015 kl. 00.58.
“..tradisjonskost
er en helhet av ulike næringsrike matemner, og ikke megadoser av
enkeltmatemner. Gis f.eks lever i tillegg blir behovet for eggeplommer
betydelig redusert, da lever er rik på de fleste næringsstoffer i
eggeplomme.” Sitat:
PirkePetter, 18. oktober 2013 kl. 00.33.
VALG AV EGG:
"..det ideelle er egg uten soyasubstanser, men næringsstoffene i egg er
allikevel så verdifulle at det er bedre med, enn uten egg i kosten." Sitat: PirkePetter, 16.01.2013 kl. 18.04.
"Egg
inneholder en god del næring de fleste ikke får i seg via de fleste
andre matemner, slik at selv egg som inneholder soyasubstanser er bedre
enn ingen egg. Jeg ville imidlertid være forsiktig med slike egg ved
forsøk på å få barn, under svanerskap og ved amming, for å unngå enhver
negativ hormonell (østrogen) påvirkning fra isoflavonene i soya" Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 22.09.
"Du
kommer ikke unna soya uansett hønseoppdretter, da alle bruker soya i
dag, i den tro at det er sunt for dyra. Skal du ha soyafrie dyr må du
avle dem selv, og ikke gi dem kommersielt for. Holteegg har jeg ingen
kunnskap om, så de rmå andre svare." Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16.41.
"..fargen på
eggeplommene manipuleres ofte via å gi hønsa mais eller fargestoffer,
slik at fargen på eggeplommene sjelden er en god indikator på
næringsinnhold i dag. Jeg er klar over at det er populært å mene dette,
men enhver som har flere hønseraser selv vet veldig godt at selv høns
som får samme kosthold gjerne legger egg med helt forskjellig farge.
Italienerne mine legger som regel alltid egg med lysegul eggeplomme,
mens australorpsene har egg med oransje til mørkeoransje farge. Og de
får samme kosthold." Sitat:
PirkePetter, 19.12.2012 kl. 15.13.
REAKSJONER PÅ EGGEPLOMMER?
"Rå eggeplomme pleier å tolereres av de fleste, selv dem som ikke
tåler hele egg. Reagerer man uansett kan det være reaksjon på
soyasubstanser eller andre kjemikalier man ofte finner i egg fra
burhøns, så som sprøytegiftrester, BHA. BHT og ethoxyquin. Andre mulige
årsaker er nedsatt magesyreproduksjon, hvor det da er best å spise
proteinholdig mat med organiske syrer og kryddere inntil man selv
produserer tilstrekkelig magesyre igjen. F.eks noen spiseskjeer
eplecidereddik i et lite glass vann, eller surmelk/kefir/yogurt til
måltidet. Eller leverproblemer eller bukspyttkjertelproblemer, slik at
man ikke har tilstrekkelig med galle eller fordøyelsesenzymer fra
bukspyttkjertelen til å fordøye proteiner og fett." Sitat: PirkePetter, 06.12.2012 kl. 15.20.
Inspirasjon:
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med
produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt
med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige
meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for
produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min
rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.