onsdag 30. april 2014

Kefirmarinert lam av Villsau - Langtidsstekt lammebog og lammelår!

Jeg har vært så heldig å få tak i lammeslakt fra en bonde som driver med Villsau. Allerede i bilen på veien hjem var jeg bestemt på at her skulle det kefirmarineres. Suksess!! En av de bedre og møreste lammemiddagene jeg har spist. Helsteking og langtidssteking av kjøtt er veldig enkelt, selv om det gir meg en følelse av skrekkblandet fryd. Jeg bruker steketermometer, plassert i den tykkeste kjøttdelen, forholder meg til optimal kjernetemperatur, og likevel har jeg et ørlite spenningsnivå i kroppen. Ingenting å være bekymret for, det blir bra - hver gang!




Greit å vite:
  • Bruk steketermometer! Overstekt lam, som er skyldig saftighet, er kjedelige greier!
  • Kjernetemperatur: 60 grader = Rosa, 62-65 = Medium, 68-70 grader = Godt stekt.
  • Hvis ønskelig, så kan lammet fint ligge i marinaden i flere dager. 
  • Siden kefir fra kefirkorn er "levende", og melkesyregjæringen er aktiv selv om det er kjølig, så kan det være lurt å følge med på posen om den utvider seg. 
  • Beholder du noe av kefirmarinaden i sjyen, sammen med grønnsakene i formen, så blir de syrlige på smak. Som kjent så er smaken som baken. 

I skrivende stund er det onsdag, og det er lurt å komme i gang allerede i dag, hvis du vil ha denne lammemiddagen på søndag. Det tar nemlig noen dager før det perfekte kefirlammet er klart for servering.


Dag 1:
  • Sett kefirkornene i arbeid, og lag ca 1 liter med hjemmelaget kefir.
  • Ta lammelåret/lammebogen ut av fryseren.

Dag 2:
  • Bland ferdig kefir med hvitløk i tynne skiver, kvaster av frisk rosmarin og oregano, samt 1 ss uraffinert salt og litt kvernet pepper.
  • Legg låret/bogen i en vakuumpose, dobbel frysepose eller beholder som kan forsegles.
  • Hell over kefirmarinaden, gni den inn, og sørg for at alt av kjøtt er dekket.
  • Posen forsegles, knytes godt igjen eller bruk et tett lokk på beholderen. Jeg bruker vakuummaskin.
  • Legg i kjøleskapet.
  • Vend på lammet av og til, slik at kjøttet blir jevnt marinert. 

Dag 3:
  • Bruk dagen til å snu på lammet med jevne mellomrom.

Dag 4 (kveld):
  • Sett stekeovnen på 250 grader.
  • Åpne posen/beholderen, og tørk godt av marinaden. (Skal ikke skylles.)
  • Legg låret/bogen i en ildfast form eller lignende, sammen med litt vann, grovkuttet sellerirot og fersk hvitløk. Du kan også bruke andre grønnsaker.
  • Plasser i forvarmet stekeovn, og brun kjøttet ca 10 min. Snu det etter 5 min for å brune begge sider.
  • Ta ut formen, og dekk til med folie.
  • Sett stekeovnen på 60-65 grader.
  • La stå i stekeovnen over natten.

Dag 5 (morgen):
  • Ta av folien.
  • Sjekk at det fremdeles er væske i bunnen av formen. Etterfyll eventuelt med litt vann.
  • Sett steketermometeret i den tykkeste delen, unngå å treffe bein. Optimal kjernetemperatur på lam er etter min smak 62-65 grader. Da er kjøttet rosa, saftig og mørt. Vil du ha lammelåret godt stekt, men fremdeles saftig, så er 68-70 grader det ideelle.
  • Still stekeovnen inn på ønsket kjernetemperatur, og låret/bogen kan nå stå i ovnen på denne temperaturen frem til servering.

Dag 5 (snart servering):
  • Ta en titt på steketermometeret 1 time før servering. Hvis kjernetemperaturen er mye lavere enn ønsket, så skrur du opp temperaturen, og må nå følge godt med på termometeret.
  • Siden kjøttet er langtidsstekt, så behøver det ikke nødvendigvis hvile før servering.
  • Lag puree av grønnsakene og sjyen fra lammestekformen.
  • Server gjerne med gratinert sellerirot og kraftbasert kantarellsaus.
  • OBS! Ta vare på bein og eventuell brusk, og kok kraft på det!




Inspirasjon:

For spesielt interesserte:

søndag 27. april 2014

Lever er en næringsbombe av de sjeldne! Rå lever og leverkapsler.

Behøver du mer energi i hverdagen, eller har du en skjoldbruskkjertel som krangler? Lever, med alle sine gunstige og lettopptakelige næringsstoffer, er supermat for både energinivå og stoffskifte! Den optimale levermetoden er å spise rå lever! Jepp, rå! Gjerne sammen med gelatin og en kalsiumkilde for best mulig opptak. Lever er en overlegen kilde til vitamin A, og inneholder massevis av B-vitaminer, spesielt B-12. Et vitamin som mange har for lite av, både på grunn av dårlig opptak og manglende inntak. Lever er en god kilde til naturlig folinsyre, og lettopptakelig jern, sink, krom og kobber. Er muligens lever den beste supermaten?




Fersk lever
Leveren bør komme fra dyr som har fått spise gress i det fri, og som ikke er fôret på kraftfôr, silofôr eller medikamenter. Desverre er mesteparten av leveren som selges i nærbutikken nettopp basert på sistnevnte. Det kan innebære ugunstig sammensetning av næringsstoffer og mulige rester av soyasubstanser. Siden lam ofte får gå på beite, så vil nok det beste butikkalternativet være norsk lammelever.

Utfordringen er å få tak i den beste leveren. Det lønner seg å kjenne en snill bonde eller slakter, som ønsker å levere. For egen del har det vist seg tilnærmet umulig. Duggurd med sitt kjøttabonnement er et alternativ for de som bor på østlandet, og jeg håperhåper de vil utvide, og begynne med levering i nord. Tromsø ligger nå inne som ventelisteordning, og hvis mange nok registrerer seg, så kan det hende vi på nordligere breddegrader også kan meske oss med kvalitetslever, levert på døra.


Leverpulver og leverkapsler
Siden tilgjengeligheten på økologisk lever har vært laber, så har mitt alternativ vært frysetørket leverpulver og leverkapsler bestilt på nett. Beklageligvis har Radiant Life innført sendestopp til Norge på grunn av tollregler, og de mest anbefalte leverkapslene på markedet er nå utilgjengelig. Jeg har forhørt meg med Christer som driver Tidsporten, om muligheten for leverpulver i sortimentet. Han kjenner ikke til noen i EU-sonen som leverer pulver fra kvalitetslever, så det er altså ikke et alternativ foreløpig.

Det finnes nettbutikker som selger leverpulver av tilsynelatende god kvalitet, men jeg finner ingen som sender til Norge. Unntaket er iHerb. Man risikerer at pakken blir stoppet i tollen, og returnert, men jeg har tatt sjansen. Mitt alternativ er DETTE leverpulveret, som jeg kapsler selv. Det er det beste jeg finner av leverproduktene der, da det verken er fettredusert (defatted) eller på annet vis besudlet (tilsynelatende utfra beskrivelsen).

  • Hvis noen har tips til et kvalitets leveralternativ, så mottas det med kjempetakk!
  • Angående kapselfylling. HER finner du et tidligere innlegg om kapselfyllemaskin og gelatinkapsler.
  • Fermentert fiskeleverolje er også supermat. Se tidligere innlegg HER.




I et innlegg på bloggen Et liv i balanse, står det mye om hvorfor lever er lurt. Ta i tillegg en titt i kommentarfeltet der som renner over av nyttig informasjon. Masse forskjellige spørsmål om lever blir besvart av mannen som kaller seg PirkePetter. For tiden øser han av sin kunnskap i kommentarfeltene til bloggen Livenes Hage.

Utdrag PirkePetter, fra kommentarfelt som omhandler lever:
"Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever." Kilde: PirkePetter, 07.12.2012, kl 13:17.

 "All lever som godkjennes for salg til mennesker er i utgangspunktet ok, men jo mer kraftfor, desto flere soyasubstanser. Andre kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Lever fra dyr som beiter mye er dermed både mest næringsrik, og inneholder minst soyasubstanser." Kilde: PirkePetter, 19.12.2012, kl 00:36

 "Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre." Kilde: PirkePetter, 10.12.2012, kl 18:06.

 "Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst." Kilde: PirkePetter, 09.12.2012 kl, 23:52.

 "Viltlever er aldri syk, og går helt fint. Uansett er det så mye næringsstoffer i lever at det langt på vei overgår eventuelle uheldige substanser. En god del av disse næringsstoffene avgifter tungmetaller og kjemikalier, slik at om det nå skulle være slike i en lever, så vil næringsstoffer i leveren avgifte dem før de får gjort skade i kroppen din." Kilde: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 17.48.
 
"Griselever er bedre enn ingen lever, men med tanke på at industrigriser fores med soyabasert kraftfor og gjerne diverse matavfall fra butikker, eller brød fra bakerier, fulle av transfett og/eller plantefett, etc så er det tvilsomt griselever er av de mest næringsrike leverne. Uhumskheter renses av leveren, og forblir normalt ikke i den om den da ikke har redusert avgiftningskapasitet. Hvilket er mye mulig når vi snakker om industrigriser." Kilde: PirkePetter, 7.september 2013 kl. 15.10.
 
"Hønselever er ok om den ikke kommer fra industrihøns, da slike lever hele livene sine på industrifor og kjemikalier. Kilde: PirkePetter, 1 november 2013 kl. 22.03.


Dette skjemaet viser hvor overlegen lever er, når det kommer til næringstetthet:
APPLE (100 g)CARROTS (100 g)RED MEAT (100 g)BEEF LIVER (100 g)
Calcium3.0 mg3.3 mg11.0 mg11.0 mg
Phosphorus6.0 mg31.0 mg140.0 mg476.0 mg
Magnesium4.8 mg6.2 mg15.0 mg18.0 mg
Potassium139.0 mg222.0 mg370.0 mg380.0 mg
Iron.1 mg.6 mg3.3 mg8.8 mg
Zinc.05 mg.3 mg4.4 mg4.0 mg
Copper.04 mg.08 mg.18 mg12.0 mg
Vitamin ANoneNone40 IU53,400 IU
Vitamin DNoneNoneTrace19 IU
Vitamin E.37 mg.11 mg1.7 mg.63 mg
Vitamin C7.0 mg6.0 mgNone27.0 mg
Thiamin.03 mg.05 mg.05 mg.26 mg
Riboflavin.02 mg.05 mg.20 mg4.19 mg
Niacin.10 mg.60 mg4.0 mg16.5 mg
Pantothenic Acid.11 mg.19 mg.42 mg8.8 mg
Vitamin B6.03 mg.10 mg.07 mg.73 mg
Folic Acid8.0 mcg24.0 mcg4.0 mcg145.0 mcg
BiotinNone.42 mcg2.08 mcg96.0 mcg
Vitamin B12NoneNone1.84 mcg111.3 mcg
Skjemaet er lånt fra: Chris Kresser, Liver: Natures most potent superfood.


Interessante blogginnlegg og kommentarfelt om lever:

Kilder:

fredag 18. april 2014

Påskegul Kokosmelk med Gurkemeie og Ingefær - Golden Milk!

Tidligere i år kom jeg over oppskriften til Golden Milk for første gang, og etter det, så har den stadig dukket opp når jeg har vært innom de mest interessante utenlandske bloggene. Gyllen melk er tradisjonelt laget med fersk kumelk, men det fungerer like fint med kokosmelk. Nå som det er påske, og desverre litt surt i været, så var det behov for noe varmende og lindrende. En påskegul og kjempegod drikk som passer utmerket på kalde og småforkjølte dager. Inspirasjon til oppskrift kommer fra Nourished Kitchen og Fresh Bites Daily.






Du trenger (til 2 kopper):


Slik gjør du:
Ha kokosmelk, kokosvann, ghee, kollagenpeptider og gurkemeie i en kjele, sett på svak varme. Knip av en bit fersk ingefær, skrell den, og rasp den rett i kjelen. Varm sakte opp, det skal ikke koke. Når det ryker fra kjelen slår du av platen, setter lokk på kjelen, og lar den gyldne blandingen trekke i ca 10 min. Hvis du ikke vil ha ingefærbiter i drikken, så siler du blandingen. Ha over i to kopper, eller en stor. Rør inn honningen. Golden Milk :)






Litt om Gurkemeie:
Gurkemeie er en urt hvor røttene enten anvendes fersk, eller tørket og oppmalt. Gurkemeie har en bitter, skarp og litt pepperaktig smak, og er en viktig ingrediens i karri. Gurkemeie sies å ha en haug med positive helsegevinster som virker; betennelsesdempende, sårhelende, smertelindrende, blodrensende, galledrivende, blodsukkerregulerende, blodtrykksenkende, blodårestyrkende, leverbeskyttende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende og magesårforebyggende (for å nevne noe). I asiatiske kulturer har gurkemeie vært en del av den tradisjonelle ayurvediske medisinen. Bruksområdene har blant annet vært behandling for leversykdommer, urinveisplager, fordøyelsesproblemer, betennelser, insektsstikk, sår, forstuinger, leddvondt og ulike hudproblemer. Kilde: Urtekildens Planteleksikon, Gurkemeie (curcuma longa).


Kilder:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger. 

tirsdag 15. april 2014

Brente søtsalte mandler med kokossukker!

Da var påskeferien endelig i gang, og her kommer enda et tips til påskesnop. Søtt og salt er en nydelig kombinasjon, spesielt når det kommer til brente mandler. Ønsker du et alternativ uten søtt, så anbefaler jeg salte mandler. For å gjøre magen glad, så er det lurt å bløtlegge og tørke mandlene først. Denne prosessen gjør også at de ferdige brente mandlene får en "myksprø" konsistens. Kjempegode - Litt knas utenpå og litt myke inni.




Du trenger:

Slik gjør du:
Ha vann, kokossukker og en klype uraffinert salt i en tykkbunnet kjele. Varm opp til kokossukkeret er smeltet. Rør rundt til du ser væsken begynner å fordampe, og massen tykner en anelse. Ha i mandlene, og rør om jevnlig til all væske er fordampet og massen har begynt å tykne til karamell. Dette tar 15-20 min. Når det begynner å bli motstand i mandel og karamellmassen, så bør du røre rundt kontinuerlig for at det ikke skal brenne seg.

Fra nå går det rimelig raskt til mandlene klumper seg sammen. Ha i smøret, og la det smelte mens du rører godt rundt. Fordel mandlene på et brett med ubleket bakepapir. Kvern den andre klypen med salt over mandlene, og sett til avkjøling. Bryt mandlene fra hverandre, og ha i en fin skål. Nyt!




Litt om kokossukker:
Kokossukker, også kalt kokosblomstsukker og palmesukker, utvinnes fra saften til kokospalmens blomsterknopper. Kokossukker er et naturlig søtningsstoff som har lange tradisjoner i Asia. Velger man den uraffinerte sorten, inneholder kokossukker både vitaminer, mineraler og noen aminosyrer. Bryr man seg om glykemisk indeks, så har kokossukker relativt lav GI. Kilde: Natural sweeteners, Sarah Pope, Weston A. Price

Tips!
Ta en titt på de fristende karamelliserte kanelmandlene til bloggen Uten Gluten. Med fare for å friste enda mer, så synes jeg også de smørkremfylte sjokoladeeggene fra samme blogg er verdt en prøverunde. Fikk umiddelbart assosiasjoner til Freias Påskeegg, bare med mye lurere ingredienser! God påske - Glad påsk! :)

fredag 11. april 2014

Lakris! Hjemmelagde gelefigurer med Lakrisrot, Kombucha og Kokosmelk.

Innlegget Syrlig Bringebærsnop slo visst an, så her kommer enda en oppskrift til det alternative påskeegget. Endelig, eller jeg mener ENDELIG, har jeg kommet i mål med en oppskrift som tilfredstiller lakrisbehovet mitt. Heksehyl og Salte padder er for lengst historie, men det er (desverre) ikke lakrissuget. Den beste hjemmelagde lakrisvarianten har tidligere vært denne, men dagens, den har jeg laget om og om og om igjen.

Kombucha og gelatin er faste følgesvenner i de fleste gelefigurene jeg lager, men melasse, det var ingrediensen som til slutt ble åpenbaringen for den perfekte hjemmelakrisen. Logisk egentlig, hvis man bare hadde studert ingredienslisten på ulike lakrisforpakninger (som forøvrig ellers bare inneholder gørr).






 

Du trenger:



Slik gjør du:
Ha kokosmelk og vann i en kjele, og varm opp sammen med lakrisrotpulver, anisolje (eventuelt pulverisert anisstjerne), melasse og uraffinert salt. Visp godt slik at alt løser seg i væsken. Når du ser at blandingen begynner å nærme seg kokepunktet, så trekker du kjelen til side og tilsetter gelatin. Når gelatinet er oppløst, så tilsetter du kombuchaen, og rører godt rundt. Smak eventuelt til med litt rå honning. Hell over i små søte former, og sett til avkjøling i 1-2 timer. Enjoy :)






Litt om melasse:
Melasse har ufortjent blitt behandlet som et avfallsprodukt fra sukkerindustrien. Melasse har en sterk og god smak (synes jeg) som heller er et fordelaktig biprodukt enn et avfallsprodukt. Inneholder mineraler som jern, kalsium, sink, kobber og krom. Blir nesten som et multimineraltilskudd. Passer ypperlig til lakris, og kan nok også tenkes være en suksess i fudgeoppskrifter. Kilde: Natural sweeteners, Sarah Pope, Weston A. Price


Litt om lakrisrot:
Lakrisrot i kosten kan ha en rekke positive effekter. Urten kan styrke immunforsvaret og dempe allergier. Lakrisrot kan hemme betennelser i eksempelvis utsatte ledd, huden og i fordøyelsessystemet. Urten stimulerer i tillegg binyrene, når binyrebarken behøver assistanse i hormonproduksjonen. Lakrisrot kan også bidra med uheldige virkninger på magesyreproduksjonen, bidra til høyt blodtrykk og sette fart på magen. Men smaken, det er det ingenting å utsette på! Kilde: Urtekilden, www.rolv.no



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

tirsdag 8. april 2014

Tradisjonsmat på Youtube - Intervju med Sally Fallon og Amanda Love.

Noen dager er det veldig deilig å bare lene seg tilbake, la bøkene hvile i bokhylla, og bare lytte. Det ligger mange interessante og lærerike videoer på Youtube, og det gjelder å finne frem til de som inspirerer mest. I dette innlegget finner du linker til radioprogrammet Extreme Health Radio, som er fine å høre på mens man lager gelatinrik kraft, gjør grønnsaker klare til fermentering, henger opp vasket tøy eller bare slapper av på sofaen.


Anbefalte bøker!


Sally Fallon, sjefen for Weston A. Price Foundation og forfatteren av tradisjonsmatbibelen Nourishing Traditions, blir i videolinken under intervjuet av Extreme Health Radio. Sally snakker om Dr. Weston A. Price, tannhelse, gelatinrik kraft, kolesterol, statiner, ugunstige planteoljer, rå melk, fordeler med smør og ghee, tradisjonelle tilberedningsmetoder, tilbereding av innmat osv osv. Du finner Youtubevideoen HER.




Amanda Love, med sin nettside The Barefoot Cook, var også veldig interessant å høre på. Amanda var både raw food entusiast, veganer og vegetarianer før hun til slutt landet på tradisjonsmat. I intervjuet med Extreme Health Radio snakker hun om behandling av korn, GAPS-dietten, lekk tarm som årsak til intoleranser, fordeler med fermentering, kraftkoking og langtidssteking av mat osv osv. Du finner Youtubevideoen HER.




fredag 4. april 2014

Syrlig Bringebærsnop med Kefir og Kombucha!

Nå som påsken nærmer seg, har jeg så smått begynt å tenke på hva jeg skal putte oppi det alternative påskeegget mitt. Surt godteri er alltid en slager, spesielt når det er hjemmelaget. Inspirasjonen til disse godisene fant jeg i fjor, på bloggen Hodet i skyene. Med litt justering og litt flere ingredienser, så kaller jeg denne varianten for syrlig bringebærsnop. Kanskje de får plass i ditt påskeegg også?




Du trenger:

Slik gjør du:
1: Ha de frosne bringebærene i en kjele, og la de tine på svak varme. Ha de nå myke bringebærene over i ei sil. Bruk en slikkepott eller skje, og press ut så mye bringebærsaft du klarer. Bland bringebærsaften med ferdiglaget naturell kefir, eller kokosmelk.

2: Valgfritt steg - Melkesyregjæring (gjelder bare ved bruk av hjemmelaget kefir).
Ha kefirblandingen i et glass, dekk til med kaffefilter eller et løst lokk, og la glasset stå til etterfermentering på kjøkkenbenken i rundt 12 timer. Bringebær inneholder blant annet pektin som kan gi dårligere næringsopptak og dårligere fordøyelse. Kefir inneholder myse, som har masse nyttige melkesyrebakterier. Ved å fermentere bringebær (bær og frukt) sammen med myse, så sørger melkesyrebakteriene for naturlig probiotika på kjøpet. Både vitamininnhold, næringsopptak og fordøyelse bedres. Kilde: Sally Fallon, Nourishing Traditions.

3: Ha kefir- og bringebærblanding (eventuelt kokosmelk- og bringebærblanding) i en kjele. Sett på svak varme, bare akkurat så varmt at gelatinet oppløses og honningen smelter. Trekk kjelen av platen, ha i vann og deretter kombucha. Rør godt rundt. Smak på blandingen, kanskje du ønsker søtere snop. Hell i små søte former, og sett til avkjøling i 1-2 timer. Voilà - Syrlig bringebærsnop!




Apropos påskeegg! Ta en titt på dette kjempefine påskeegget. Jeg lar meg stadig imponere over den kreative damen, med bloggen Ugleloftet, som også selger masse fint i sin nettbutikk på Epla.