Her om dagen fikk jeg spørsmål fra en bekjent med diffuse muskel- og
skjelettsmerter, samt generell slapphet og sykdomsfølelse. Blodprøvene
var i følge legen fine, bortsett fra for lav vitamin D status.
Spørsmålet var; Bør jeg ta vitamin D sprøyte? Mitt svar; NEI! (med store
bokstaver og utropstegn). Syntetisk vitamin D er ikke løsningen, da bør
du heller ut å sanke rogn som det nå bugner av i fiskediskene rundt og
forbi. Men, legger man blodprøvesvaret til side indikerer symptomene
hvertfall magnesiummangel, selv om dette like gjerne kan være mangel på,
ubalanse og/eller utnyttelse av vitamin D, A, K2 og kalsium - sammen
med magnesium. Aller helst er nok dette en generell tradisjonskostmangel
😇 Jeg er litt usikker på hvor mye tips, råd og veiledning min bekjente
vil ha, så jeg gjør som vanlig og samler sammen relevante PP-sitater -
som omhandler vitamin D - som kan leses hvis nysgjerrig.
I
dette innlegget har jeg samlet PirkePetters kommentarer som omhandler
vitamin D, og dets samarbeidspartnere og sabotører i kroppen. Hvordan
virker vitamin D i kroppen, og hvilke tilstander kan mangel på vitamin D
føre til? Løsningen på blodprøvesvar som viser en konkret vitamin-
eller mineralmangel er ikke nødvendigvis åpenbar. Biokjemien er rett og
slett fryktelig spennende! Alle sitatene er linket tilbake til sin
opprinnelse om man vil
lese hvilken sammenheng kommentarene er hentet fra.
Tidsporten:
- Varianter av gjæret fiskeleverolje kan kjøpes HER.
- Gjæret Skateleverolje, for mer vitamin D enn A kan kjøpes HER.
- Magnesiumtilskudd, olje og salt kan kjøpes HER.
Bakgrunnsinfo:
"Det er aldri en eneste årsak til en kjemisk ubalanse/såkalt sykdom, og
alltd minst 2 eller flere. Ofte er det tilsynelatende bare en årsak, men
dette er som regel kun den utløsende årsaken som fortsetter/forverrer
en eksisterende ubalanse i kroppen. Den utløsende årsaken er som
vanndråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over, og
poenget er at begeret allerede må være fullt (kroppen må allerede være i
varierende grad av ubalanse) for at den siste vanndråpen (den utløsende
årsaken) skal lage krøll." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.
"Jeg promoterer tradisjonskost, ikke kosttilskudd eller spesifikke
matemner på bekostning av andre. Av den grunn er jeg ikke for
symptombehandling, men foretrekker å veilede mennesker som velger å
forandre kostholdet for å bedre helsa si, heller enn å ty til
kosttilskudd eller fokusere på enkeltmatemner. Fullt og helt, ikke
stykkevis og delt!" Sitat:
PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17.
"Om et vitamin eller mineral mangler eller finnes i for små mengder er
det faktisk langt fra slik at det er selve næringsstoffet man trenger.
Dette fordi alle næringsstoffer jobber sammen i par eller flere
(synergister, agonister og antagonister), og trenger andre
næringsstoffer for opptak og utnyttelse i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11.
"Vitaminene A og D, samt de andre fettløselige vitamine E og K er helt
nødvendige for opptak og utnyttelse av det meste av mineraler, samt
flere andre vitaminer, og er også nødvendig for optimalt opptak og
utnyttelse av proteiner. Både A og D fungerer også som hormoner i
kroppen, og regulerer hormonbalansen, samt trenges for normal funksjon
av binyrene og skjoldbruskkjertelen, og ikke minst tarmcellene. Og
vitamin D trenges som kjent for at kroppen skal kunne bruke kalsium til å
danne nye celler i skjelettet." Sitat:
PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44.
"Synergisme mellom matemner og næringsstoffer er nøkkelen til
tradisjonskostens helsevirkninger. Ikke mengde forskjellige
næringsstoffer." Sitat:
PirkePetter, 7. november 2013 kl. 02.08.
"Mitt poeng er at man ikke kommer unna
et næringsrikt kosthold skal man bli virkelig frisk, da selv om
symptomer/helseproblemer kan forsvinne for godt (eller midlertidig) ved
konsum av kosttilskudd eller diverse matemner, så vil den underliggende
årsaken før eller siden manifestere seg via nye
symptomer/helseproblemer." Sitat:
PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17.
"De offisielle anbefalte dagsdosene og blodnivåene av de fleste vitaminer
og mineraler er mange mil under det kroppen faktisk trenger i ulike
livssituasjoner. Så når en lege sier at man har tilstrekkelig med hva
som helst, så har man svært sannsynlig i underkant av hva man faktisk
trenger." Sitat:
PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10.
Tester:
"Det finnes en rekke tester, men jeg har aldri brydd meg med slike, da
jeg oppfatter dem som meningsløse all den tid jeg ikke gir råd om
enkeltnæringsstoffer som tilskudd, men alltid anbefaler næringsrike
matemner. Og næringsrike matemner, eller riktig tilberedte vegetabilske
matemner, inneholder det man eventuelt mangler, slik at flisespikkeri om
hvilke næringsstoffer man finner lite av i akkurat det øyeblikket du
tar diverse prøver har lite for seg." Sitat:
PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06.
"Nok en grunn til min motvilje mot
slike tester er det at selv om de viser mangel på et gitt næringsstoff
så hjelper denne kunnskapen i seg selv svært lite om du ikke er sikker
på at du faktisk mangler dette næringsstoffet fordi du får for lite av
det i kosten din. Eller om du spiser mat som inneholder næringsstoffet
sammen med annen mat, men som blokkerer opptaket av næringsstoffet.
Eller du har mage-tarmproblemer som reduserer opptaket. Eller du mangler
egentlig andre næringsstoffer som jobber sammen med det næringsstoffet
prøvene viser mangel på, slik at problemet ikke er mangel på annet enn
synergister og agonister. Eller du har kjemikaliebelastning som på ymse
vis blokkerer opptak eller funksjon i kroppen. For å unngå slikt
gjettverk om høna eller egget så gir jeg ganske enkelt blaffen og gir
både høna og egget samtidig via mat, ikke kosttilskudd." Sitat:
PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06.
"Prøver foretatt av leger eller andre viser sjelden annet enn hva som
befinner seg i blodet, og blodets balanse av næringsstoffer holdes
konstant, selv om resten av kroppen mangler enkelte av dem. Blodprøver,
håranalyser og liknende er derfor bare veiledende, og må ses sammen med
de symptomer som eksisterer. Utover dette er de verdiløse om du da ikke
har alvorlig mangel på næringsstoffer både i kroppen og i blodet." Sitat:
PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.
"Ting er mao ikke bare sånn eller slik, og mangel på noe som helst betyr
sjelden at det er dette noe som man egentig trenger, etc" Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.
Blodprøver:
"Blodprøver
er øyeblikksbilder, av blodets næringsbalanse idet man tar blodprøve.
Senere, samme dag, har man en annen blodprofil, og neste dag nok en
annen, da kroppens så vel som blodets næringsprofil alltid er flytende,
ikke statisk. Og dessuten viser ikke blodprøver mangel i resten av
kroppen, slik at nivåer av næringsstoffer i blodet kun er veiledende, og
ikke skriften på veggen." Sitat:
PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10.
"..da blodprøver sjelden viser mangel i
kroppen, unntatt når mangelen er alvorlig. Dette fordi kroppen holder
blodverdiene av næringsstoffer konstante, på bekostning av organers og
kroppsvevs behov. Og når man finner at et næringsstoff mangler, så er
det langt fra alltid at dette betyr at dette næringsstoffet faktisk
mangler, da man kan ha tilstrekkelig både i kosten og eventuelt i
kroppen, men at man mangler næringsstoffer involvert i opptak og
utnyttelse. Det kan også være at man spiser mat som inneholder mye av
det som mangler, men at man samtidig spiser eller drikker andre
matemner/substanser sammen med matemnet, og som gjør at man ikke tar opp
det manglende næringsstoffet." Sitat:
PirkePetter, 1. oktober 2014 kl. 19.58.
"Næringsmangel vises kun i blodet når det er snakk om ekstrem mangel, da
kroppen holder næringsnivåene i blodet konstante, også ved mangel (den
danner manglende næringsstoffer fra andre næringstoffer, eller bruker
næringsstoffer med tilnærmet samme virkning som det som mangler. Som
substitutt mao." Sitat:
PirkePetter, 21. mai 2014 kl. 21.13.
"Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten
som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre
næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler,
skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et
realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning
normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt." Sitat:
PirkePetter, 21. mai 2013 kl. 14.50.
"Blodprøver viser også bare sjelden nivåene av
næringsstoffer i kroppen, da blodets nivåer av næringsstoffer alltid
holdes konstante." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 04.59.
"Blodprøver viser bare ekstrem mangel på enkelte
næringsstoffer, da kroppen som regel kan ha for lite av en rekke
næringsstoffer selv om nivåene av disse i blodet er normale." Sitat:
PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11.
"Blodprøver viser bare næringstatus i blodet, som langt fra er en god indikator for næringsnivåene i resten av kroppen." Sitat:
PirkePetter, 04.11.2012 kl. 05.46.
"Blodprøver? Jeg har da skrevet mange nok ganger om hvor verdiløse slike
er, da blodnivåer av næringsstoffer kun reflekterer alvorlig mangel, og
ellers ikke noe som helst. Kroppen opprettholder blodnivåer av ymse
næringsstoffer for enhver pris, selv om det er tilnærmet ”tomt” i hele
resten av kroppen." Sitat:
PirkePetter, 15. mars 2014 kl. 23.29.
Vitamin D - Oppgaver i kroppen:
"For å styrke brusk er gelatin og glykosaminoglykaner, samt mer protein
viktig, og for skjelettet mineraler som bl.a kalsium, magnesium, fosfor,
sink, natrium, kalium, kopper og mangan viktige. Men for å få disse
mineralene inn i skjelettet må du ha tilstrekkelig med særlig A, D og K2
i kostholdet. Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak, og vitamin A og
D stimulerer produksjon av bestemte proteiner og hormoner som øker
nydannelse av celler i skjelettet. Vitamin K2 er imidlertid nødvendig
for å aktivere proteinene og hormonene stimulert av vitamin A og D." Sitat:
PirkePetter, 07.01.2013 kl. 01.33.
"Kalsium danner kun nye benceller sammen med vitamin D og K2." Sitat:
PirkePetter, 5.juli 2014 kl. 21.54.
"Vitamin D er også nødvendig for opptak av kalsium fra mat" Sitat:
PirkePetter, 22. mai 2014 kl. 17.10.
"Magnesium og vitamin D og K2 fjerner kalsium fra kroppsvev mineralet ikke skal oppholde seg i." Sitat:
PirkePetter, 7. januar 2014 kl. 18.38.
"Forholdet mellom kalsium og magnesium er best når det er litt mer
magnesium enn kalsium, eller i alle fall omtrent like mye av hver. Husk
at vitamin D og K2 også er viktig for å ta opp, utnytte som kontrollere
kalsium i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 12. mai 2015 kl. 00.04.
"Flere B vitaminer, samt mineraler som krom, magnesium og sink er en
nødvendig del av glukosetoleransefaktor så vel som insulin, og er også
inkludert i produksjonen av insulin. De samme næringsstoffer regulerer
cellenes insulinsensitivitet gjennom å stimulere insulinreseptorer, og
sammen med vitamin D holder de bukspyttkjertelens betaceller, som
produserer insulin, i topp form." Sitat:
PirkePetter, 10. mai 2013 kl. 01.13.
"Skyldes problemene manglende insulinproduksjon pga skadde betaceller vil
magnesium, sink og vitamin D, samt B vitaminer regenerere betacellene." Sitat:
PirkePetter, 8. september 2014 kl. 16.52.
"Næringsstoffer involvert i omdanning av glukose til energi på
mitokondrienivå er aminosyrene karnitin og kreatin, fosfor, magnesium,
vitamin D, K2, lipoesyre, B2, B3, B5 og coenzym Q10." Sitat:
PirkePetter, 16. september 2014 kl. 18.55.
"Magnesium, vitamin D og B12 øker alle testosteronnivået i forhold til
østrogen i kroppen når disse finnes i tilstrekkelige mengder." Sitat:
PirkePetter, 18. mars 2013 kl. 02.58.
"..ut fra det jeg har og ellers kan finne av forskning regulerer vitamin D
progesteronnivåene i kroppen, men hovedsaklig i form av å redusere dem
ved behov (også østrogen)" Sitat:
PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.
"L-Dopa er forstadiet til dopamin, og L-dopa dannes fra aminosyren
tyrosin katalysert av vitamin B3/NADH formen og B9/folinsyre. Enzymet
som omdanner tyrosin til L-dopa, tyrosin hydroksylase, består bl.a av
jern i kofaktoform, og vitamin B3/NADH formen er en indirekte aktivator
av enzymet. Samt at kolin øker aktiviteten, og vitamin D, i form av
kalsitriol regulerer aktiviteten til enzymet. Tetrahydrobiopterin er den
viktigste kofaktoren i aktiveringen av enzymet." Sitat:
PirkePetter, 14. desember 2012 kl. 06.00.
"Vitamin A og D, som det er svært mye av i gjæret fiskeleverolje,
avgifter kvikksølv, slik at selv om det skulle ha vært kvikksølv i oljen
så ville den være inaktivert, og bundet til disse næringsstoffene. Det
samme gjelder selen i både fiskeleverolje som i fet fisk, slik at alle
offisielle påstander om å spise mindre fet fisk pga en mikroskopisk fare
for kvikksølvforgiftning ikke henger på greip." Sitat:
PirkePetter, 27. april 2012 kl. 18.02.
Vitamin D - Optimal produksjon, opptak og utnyttelse:
"Vitamin A er helt nødvendig både for opptak og
maksimal utnyttelse av vitamin D da disse to vitaminene jobber i par i
kroppen, og også kontrollerer hverandres giftighet, slik at du kan ta
betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn du kan om du bruker bare
ett av dem for seg." Sitat:
PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.
"Spiser du mye vitamin A via lever bør du imidlertid balansere dette med
mye vitamin D fra fiskeleverolje, fortrinnsvis gjæret, samt
upasteurisert smør for vitamin K2. Disse vitaminene jobber sammen med
vitamin A, og alle 3 er nødvendige for hverandres funksjoner." Sitat:
PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.
"Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i
kroppen." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.
"Vitamin
D er som du sier spesielt viktig for oss i norden, men kan være
helsefarlig uten samtidig konsum av vitamin A og K2, samt kalsium og
magnesium. Slik at vitamin D tilskudd uten disse andre næringsstoffene
raskt fremmer de samme helseproblemene for lite vitamin D forårsaker." Sitat:
PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22.
"..må du ha vitaminene A og K2 sammen med vitamin D
for optimalt opptak og utnyttelse, samt magnesium for å omdanne vitamin
D3 fra mat/fiskeleverolje til den aktive hormonformen i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"Mangel på magnesium er en mulighet, eller på vitaminene A og K2, som
vitamin D trenger å jobbe sammen med i kroppen. Eller på kolesterol, som
vitamin D dannes fra. Men, sol er ingen garanti for vitamin D
produksjon om man ikke soler seg, slik at å bo i land med mye sol ikke
er en garanti for høye nivåer av vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19.
"
Magnesiumnivået er bittelitt høyere enn i februar ( men fortsatt lavt),
men jeg har større d-vitaminmangel. Er ikke det litt rart? Ville trodd
man skulle ha mer d-vitamin i kroppen etter en solrik sommer, enn midt
på vinteren. Jo mer magnesium du får i deg, desto mer av vitamin D blir omdannet til
hormonformen, slik at forbruket av vitamin D øker i takt med
magnesiumnivåene inntil metning oppnås." Sitat:
PirkePetter, 9. oktober 2013 kl. 21.55.
"..magnesium er nødvendig for å omdanne vitamin D fra mat eller dannet fra
kolesterol i hudceller til hormonformen. Magnesium er også helt
nødvendig for at kroppen skal produsere kolesterol. Sollys omdannes ikke
til vitamin D, men setter i gang reaksjonen i kolesterolet som fører
til vitamin D produksjon. Og da hormonformen av vitamin D, og ikke
vitamin D som vi f.eks får fra mat." Sitat:
PirkePetter, 28. juni 2014 kl. 22.17.
"Vitamin D fra mat omdannes alltid til hormonformen i kroppen, akkurat
som mange vitaminer og mineraler omdannes til koenzymer og enzymer, samt
inngår som del av hormoner og neurotransmittere, etc. Leser du om
vitamin D3, så gjelder det som står også for hormonformen, som er
calcitriol. Vitamin D omdannes også til hormonet calcidiol, men dette
har i hovedsak som funksjon å omdannes videre til calcitriol." Sitat:
PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19.
"Vil du være helt på den sikre siden anbefales fiskeleverolje eller fet
fisk, rogn, melke, fiskelever, etc som inneholder vitamin D, og som
samarbeider med vitamin A i kroppen. Vitamin D er helt nødvendig for at
vitamin A skal virke i kroppen, og vitamin A er også synergistisk med
vitamin D. I tillegg beskytter disse to vitaminene mot hverandres
hypotetiske giftighet, slik at du kan ta betydelig større doser av begge
uten å risikere forgiftningssymptomer." Sitat:
PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.
"For vitamin D’s del vil mindre fiber, korn, karbohydrater, plantefett og
mer involverte næringsstoffer øke opptaket, redusere tapet/forbruket,
og bedre funksjonen i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 7. november 2013 kl. 02.08.
"Du skal uansett få i deg mer enn nok vitamin D fra fiskeleverolje, så om
du fremdeles har mangel så kan det bety at du foreløpig forbruker mer
av vitaminet enn du gir kroppen din (dvs at du bør øke dosen), eller at
du enten ikke tar det opp fra tarmen, eller at du mangler f.eks
magnesium, kalsium, sink, eller vitamin A eller K2, som er nødvendig
både for opptak og utnyttelse av vitaminet." Sitat:
PirkePetter, 22. november 2014 kl. 23.06.
"Syntetiske vitaminer er fremdeles helseskadelige, selv om barnet har
ekstra behov for de naturlige versjonene. Vitamin D, om det hadde vært
den naturlige formen, ville uansett ha trengt bl.a vitamin A, K2, og
magnesium for å tas opp og utnyttes i barnekroppen. Uten disse
nødvendige kofaktorene vil vitaminene være potensielt helseskadelige,
også i naturlig form." Sitat:
PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 23.50.
"Vitamin D må ha
normale nivåer av de fettløselige vitaminene A og K2 for å gjøre jobben
sin i kroppen, og for å unngå å forårsake forkalkninger gjennom
samspillet med kalsium. Magnesium trenges for at vitamin D i kroppen
skal kunne omdannes til hormonformen som har de fleste virkningene, og
magnesium beskytter også, som vitamin K2, mot eventuell
kalsiumopphopning i organer og vev hvor kalsiumet forårsaker
forkalkninger." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36.
"Melkefett via helmelk, fløte, rømme eller smør i
kombinasjon med gjæret fiskeleverolje eller fet sjømat er derfor en god
kombinasjon. Mettet fett øker også opptak og utnyttelse av
fiskefettsyrer i fiskeleverolje eller fet sjømat. Og kraft og uraffinert
salt er gode kilder til bl.a magnesium." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36.
Vitamin D - Mangel, tap og blokkering:
"Mangel
på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om
blodprøver viser mangel på vitamin D så kan det mao være mangel på
magnesium som er det egentlige problemet." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.
"Magnesium trenges i kroppen for å omdanne vitamin D fra mat til den
aktive hormonformen, slik at du kan mangle vitamin D aktivitet i kroppen
om du har for lite magnesium." Sitat:
PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.
"Magnesium er antakelig fellesnevneren her da mangel på magnesium gir
vitamin D mangelsymptomer selv om du får i deg nok vitamin D. Dette
fordi magnesium er nødvendig for at vitamin D fra maten skal omdannes
til hormonformene i kroppen, dvs calcidiol og calcitriol." Sitat:
PirkePetter, 18. mars 2013 kl. 02.58.
"..når du øker
konsumet av vitamin A, samt bruker mye magnesium, så øker du også
behovet for vitamin D, og dermed nytter det fint lite om du hadde
tilstrekkelig i utgangspunktet. Flytter du på en brikke, må du flytte på
flere andre slik at du igjen oppnår balanse mellom dem." Sitat:
PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10.
"Symptomer på mangel på vitamin D kan osgå skyldes mangel på vitamin A
eller K2, som videre kan skyldes mangel på sink, etc. Det er mao like
greit å spise slik at alle næringstoffer konsumeres daglig, fotrinnsvis i
hvert måltid, så unngåes helseproblemer i utgangspunktet, og man
slipper å gjette seg fram til årsaker til ubalanse." Sitat:
PirkePetter, 28. november 2014 kl. 17.41.
"Om du mangler vitamin D tross tilskudd kan en av flere faktorer være
konsum av en eller flerumettet fett som blokkerer proteinet vitamin D
trenger for å tas opp og utnyttes av kroppen, eller vitaminet du tar er
syntetisk." Sitat:
PirkePetter, 12.05.2012 kl. 15.22.
Planteoljer/umettet fett:
"Planteoljer/umettet fett fremmer mangel på vitamin D både gjennom å øke
forbruket/oksideringen av vitaminet i kroppen, blokkere opptak i tarmen,
samt gjennom å blokkere dannelsen via kolesterol i hudceller som følge
av solpåvirkning." Sitat:
PirkePetter, 24.08.2012 kl. 02.38.
"Både en og flerumettet plantefett, olivenolje inkludert, blokkerer opptak av flere vitaminer, deriblant vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 25.08.2012 kl. 14.21.
"Nok en grunn til at rapsolje, inkludert alle andre oljer som domineres
av enumettet fett (olivenolje inkludert) er hjerteskadelig er fordi
enumettet så vel som flerumettet fett blokkerer aktiviteten til et
protein i tarmen som trenges for å ta opp vitamin D. En av de mange
mangelsymptomene på vitamin D mangel er alle former for
hjerte-karskader." Sitat:
PirkePetter, 10. mars 2012 kl. 01.59.
"..en og flerumettet fett, fiskefett unntatt, blokkerer opptak
av både vitamin A og D. Olivenolje går greit i varme land hvor oliven
vokser naturlig, da slike land har så mye sol at menneskene der får
dekket mye av vitamin D behovet sitt via solen. Tap av vitamin D fra mat
pga olivenolje er dermed ikke en faktor i slike land, men desto verre i
land med lite sol." Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"Olivenolje går helt fint nå og da, som del av et ellers næringsrikt
kosthold, men det er nok lurt å unngå olivenolje med matemner rike på
vitaminene A og D." Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
Vitamin D - Tilstander som indikerer mangel:
"Mangel på vitaminer som de fleste B vitaminer, vitamin D, K2, protein,
mettet fett eller dyrefett, samt mineraler som kalium, kalsium,
magnesium, natrium, og sink kan være årsak til såkalte voksesmerter." Sitat:
PirkePetter, 10. august 2013 kl. 13.14.
"Angående bechterev’s så er dette tegn på mangel på kalsium og/eller
magnesium, samt vitaminene A, D og/eller k2. Stivheten i ryggen skyldes
forkalkninger; dvs kalsium som ikke kontrolleres av magnesium og vitamin
K2. Mangler du kalsium i kosten, eller vitamin D eller animalske
proteiner, som er nødvendig for opptak av kalsium, tas kalsium fra
skjelettet og ender opp i organer og kroppsvev hvor mineralet stimulerer
celler til døde og forkalker dem." Sitat:
PirkePetter, 28. september 2013 kl. 05.04.
"Leddgikt er enkelt å reversere, da det enten skyldes opphopning av
kalsium i leddene, og som tilstrekkelig med magnesium, samt vitamin D og
K2, fjerner, eller det skyldes ubalanse i kollagen- eller bruskdelen,
eller leddvæsken. I alle de 3 sistnevnte tilfeller så helbreder kraft
samtlige årsaker, via å bygge nytt kollagen via gelatin, samt brusk og
leddvæske via hovedsaklig glykosaminoglykaner. Gelatin som tilskudd vil
selvfølgelig også bygge nytt kollagen." Sitat:
PirkePetter, 14. februar 2015 kl. 01.26.
"Behov for keisersnitt indikerer mangel på enten vitamin D eller K2,
eller begge. Dette fordi disse vitaminene kontrollerer utviklingen av
bl.a bekkenet, og dermed også bekkenåpningen. Magnesium og kalsium, samt
vitamin A er også involvert, da disse næringsstoffene jobber med de
førstnevnte vitaminene. Bl.a i å danne beinceller i skjelettet,
inkludert bekkenet." Sitat:
PirkePetter, 28. januar 2015 kl. 16.18.
"Traktbryst skyldes mangel på magnesium, sink og/eller vitamin D og K2.
Ikke nødvendigvis alle på en gang. Men selv om du f.eks har
tilstrekkelig med vitamin D, så er vitaminet i beste fall ubrukelig, og i
verste årsak til forkalkninger så lenge du mangler vitamin A og/eller
K2, som vitamin D jobber sammen med. Og magnesium trenges for at vitamin
D fra mat skal omdannes til den aktive formen som virker i kroppen" Sitat:
PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 01.54.
"Keratose er mangelsymptom på vitamin A. Det kan også skyldes mangel på
vitamin D da vitamin A trenger D for flere av sine funksjoner i kroppen.
Begge disse vitaminene trenger vitamin K2 for å fungere som de skal i
kroppen, og vitamin A trenger bl.a sink for omdannelse til hormonformen
som virker i kroppen. Det samme gjelder for vitamin D, men der er det
magnesium som trenges. Osv. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at du
mangler vitamin A og/eller D i kosten, da du kan mangle næringsstoffer
som gjør at du ikke tar opp disse vitaminene. Eller du har et høyt eller
hyppig konsum av planteoljer (også olivenolje og annet enumettet fett),
som både blokkerer opptak av begge vitaminer, samt mangedobler
forbruket av dem i kroppen. Begge vitaminer forsvinner bundet til fiber
om måltidet er rikt på fiber. De beste kildene er innmat, dyrefett, smør
og melkefett (upasteurisert) og gjæret fiskeleverolje." Sitat:
PirkePetter, 17. april 2013 kl. 04.21.
"Og sinkmangel gir hudproblemer som bl.a kviser. Både i seg selv, og via å
fremme mangel på vitamin A, da sink er nødvendig for vitamin A’s
funksjoner i kroppen. Både sink og vitamin A gir mao kviser ved mangel.
Og da vitamin A er nødvendig for vitamin D’s funksjoner i kroppen, har
man nok en mulig årsak til kviser, da kviser og en rekke andre
hudproblemer også kan skyldes mangel på vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 28. desember 2013 kl. 11.09.
"Årsaken til urticaria er mangel på vitaminer som bl.a B12 eller D. Men,
begge disse vitaminene trenger bl.a magnesium for å virke som de skal i
kroppen, og hvor vitamin B12 trenger å jobbe B9/folinsyre, trenger
vitamin D vitaminene A og K2. Magnesium trenger bl.a vitamin B6 og
kalsium for å fungere som det skal i kroppen, og kroppen trenger også
visse næringsstoffer for å ta opp og utnytte vitamin A og K2." Sitat:
PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17.
"De vanligste årsaken til soleksem er solkrem basert på planteoljer/flerumettet fett, eller mangel på vitamin A og D." Sitat:
PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47.
"For såkalt herpes del så er det mangel på magnesium eller sink, vitamin
D eller eller flere B vitaminer som er involvert. Dette er en høna
eller egget situasjon, da selve symptomene som
defineres som herpes f.eks kan skyldes mangel på vitamin D, mens den
egentlige årsaken ikke er mangel på vitaminet i kroppen/kosten, men
snarere mangel på magnesium, som kroppen bruker for å omdanne vitamin D
til calcitriol, som er hormonformen av vitaminet.
Magnesiummangelsymptomer kan skyldes mangel på vitamin D eller B6, eller
kalsium, som magnesium trenger for å fungere i sine mer enn 350
koenzymroller." Sitat:
PirkePetter, 28. november 2014 kl. 17.41.
"For lite salt i kosten er en vanligere årsak til f.eks diabetes enn
sukker/karbohydrater, og sistnevnte er kun delårsak gjennom å tappe
kroppen for bl.a magnesium og vitamin D. Mangel på magnesium og vitamin D
er dermed den egentlige årsaken til diabetes type 1 og 2, ikke
karbohydrater/sukker, og en tilleggsfaktor i insulininsensitivitet er
også hyppig konsum av plantefett som forstyrrer insulinreseptorene i
cellenes membraner. Jeg snakker nå om det sunne, hjerte og
diabetesvennlige fettet helsemyndighetene A/S promoterer." Sitat:
PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 16.29.
"Mer animalsk protein, mettet fett og dyrefett, kolesterol, og magnesium
og kalium, samt vitamin D og B vitaminer, er også viktige
kontrollfaktorer for blodtrykksnivåene." Sitat:
PirkePetter, 7. oktober 2013 kl. 21.50.
"Den vanligste årsaken, utover mangel på taurin, til at det ikke klaffer
for hjerteklaffene er kalsiumoverskudd i hjertecellene som forkalker og
dermed ødelegger cellene. Dette skyldes mangel på magnesium og/eller
vitamin D eller K2, som er nødvendige for å kontrollere kalsium i
kroppen. Også taurin beskytter hjertecellene mot forkalkning." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.52.
"Slapp klaff mellom mage og spiserør så vel som elveblest har mangel på
magnesium og/eller vitamin D som fellesnevner. Mangel på begge
næringsstoffer kan fremme begge tilstander, og mangel på magnesium kan
også forårsake mangel på hormonformen av vitamin D i kroppen, slik at
magnesium kan være grunnårsaken, hvor vitamin D blir den utløsende
årsaken. Vitamin D trenger vitamin A og K2 for å fungere i kroppen, og
magnesium trenger vitamin B6." Sitat:
PirkePetter, 19.mars 2014 kl. 21.54.
"De vanligste næringsmessige årsakene til hypertyreose er mangel på
vitamin A, D og/eller selen og/eller magnesium, som alle er helt
nødvendige for skjoldbruskkjertelens funksjon. For vitamin D?s del så
trenger du ikke nødvendigvis mangler dette vitaminet i kosten eller i
kroppen, da problemet i forbindelse med hypertyreose er at vitaminet
ikke blir aktivert/brukt i kroppen. Dette påståes å skyldes hypertyreose
i seg selv, men den egentlige grunnen er mangel på helt nødvendige
synergister og agonister som vitamin A og K2. Disse 3 vitaminene jobber
sammen i kroppen, og mangle på 1 av dem saboterer mye av funskjonenen
til de andre. Også magnesium er nødvendig for omdanning av vitamin D til
den aktive formen som virker i kroppen. Høyt konsum av aspartamholdig
mat og drikke er en vanlig årsak til hypertyreose, og det samme er
vegetarkost som bl.a mye annet fører til kopperoverskudd, ikke
underskudd" Sitat:
PirkePetter, 03.01.2013 kl. 14.55.
"Symptomene du oppgir som helhet indikerer snarere biskjoldbruskkjertlene
(parathyroid) enn skjoldbruskkjertelen, og to hovedårsaker til
hyperaktivitet (hyperparathyroidism) i disse kjertlene er mangel på
vitamin D og/eller magnesium." Sitat:
PirkePetter, 22. mai 2014 kl. 17.10.
"..da magnesiummangel er en hovedårsak til svikt i energiproduksjonen i
cellenes kraftverk/mitokondrier, og som er hovedsymptomet man definerer
som ME, så har du for lite. Men, mangler du magnesium mangler du også
det meste av B vitaminer, samt vitamin D og kalsium, da disse er
avhengige av magnesium for å tas opp og utnyttes i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 11.02.2013 kl. 18.33.
"..med tanke på "ekstrem PMS, uregelmessige blødninger og
endometriose," og dette fremmer støre magnesiumtap enn vanlig. Mao
magnesium er veldig viktig for deg, også for at B vitaminer som bl.a
niacin skal omdannes til former som virker i kroppen, samt at vitamin D
skal tas opp og omdannes til hormonet calcitriol i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47.
"Og da kommer vi inn på næringsinntak, hvor spesielt magnesium og vitamin
D indikeres, da mangel på disse fremmer muskelknuter i livmoren. Også
østrogenovervekt gjør dette, men da pga opprinnelig mangel på magnesium
og/eller vitamin D (som fungerer som antiøstrogen når kroppen har for
mye østrogen), eller at østrogenet tappet kroppen for magnesium." Sitat:
PirkePetter, 23. november 2014 kl. 16.00.
"Om det ikke befinner seg noe i urinveiene som blokkerer for urinen, og
bukmuskler og vev er normalt utviklet, er problemets årsak i nyrene, som
enten ikke fungerer som de skal, eller eventuelt har kalsiumopphopning
som danner steiner som delvis blokkerer filtreringen av urin.
Kalsiumopphopning indikerer mangel på enten kalsium, magnesium, vitamin D
og/eller K2." Sitat:
PirkePetter, 9. september 2014 kl. 23.48.
"Kalsium er ofte årsak til astma gjennom å overstimulere celler i lungene
som gjør at de trekker seg for mye og ofte sammen. Dette betyr
imidlertid ikke at hun har for mye kalsium, men snarere at hun enten
mangler tilstrekkelig med magnesium (som utvider cellene og fjerner
kalsium fra dem), eller proteiner eller vitamin D som er nødvendig for
opptak av kalsium. Ved for lite kalsium fra maten, eller ved redusert
kalsiumopptak, skilles kalsium ut fra skjelettet, og ender da ofte opp i
organer og kroppsvev hvor mineralet forårsaker overstimulering av
celler til det oppstår abnorme sammentrekninger som ofte gir symptomer
som bl.a krampe (tung pust/vanskelig å puste eller få i seg nok luft i
dette tilfellet), slik at når kalsium forårsaker problemer i kroppen så
er løsningen alltid å sikre kalsium i kosten og normalt opptak, samtidig
som man konsumerer magnesium og vitaminer som A, D og K2, som regulerer
kalsiumnivåer og funksjoner i kroppen." Sitat:
PirkePetter, 8. september 2014 kl. 04.10.
Vitamin D - Naturlige kilder:
"Vitamin D finnes ikke i naturlig form i
tilskudd, slik at kun gjæret fiskeleverolje eller fet sjømat, inkludert
rogn og melke og fiskelever, gjenstår som gode alternativer. Egg fra
høns som ikke får korn eller soya gir også eggeplommer med rimelige
nivåer av bl.a vitamin D, men pga landbruksindustrien så finnes knapt
slike høns. Upasteurisert smør og melkefett fra kyr på beite gir også en
del, og smør og mettet fett (som bl.a kokosolje) øker også opptak og
utnyttelse av fetløselige vitaminer. Deriblant D." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36.
"..du trenger vitamin D3 fra animalsk mat for opptak og utnyttelse av
vitamin A da disse vitaminene er som nevnt synergister og jobber i par.
Begge trenger mettet fett for opptak, og begges opptak blir blokkert av
plantefett, som også mangedobler tapet av eksisterende nivåer i kroppen" Sitat:
PirkePetter, 17.06.2012 kl. 01.23.
"Spiser du innmat eller upasteurisert smør, fløte eller rømme (melkefett
mao) eller egg fra høns som får insekter og meitemarker, etc så får du
vitamin D fra disse matemnene også. Samme med smult fra griser som ikke
får industrigriseri, blod og dyrefett. Øker du vitamin D må du samtidig
øke nivåene av vitamin A og K2" Sitat:
PirkePetter, 6. november 2013 kl. 00.15.
"Andre
ok kilder til vitamin D er fet sjømat, fiskelever, rogn og melke
(hanfiskens sæd), skalldyr, skjell, upasteurisert melkefett (fløte,
rømme, smør), helmelk og oster laget av helmelk, fra kyr på beite/som
ikke lever på kraftfor, ditto for egg fra fjærkre som har tilgang til
mark med gress, planter, insekter, meitemarker, etc, innmat, blod,
dyrefett (talg, smult og fett fra fjærkre)" Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"..mangelen på vitamin D, og anbefaler at du hiver innpå med alternative
kilder til vitamin D. Så som upasteurisert melk/fløte/rømme/smør fra kyr
på beite, innmat, eggeplommer (fra fjærkre som spiser insekter, etc),
dyrefett (spesielt fra fjærkre og gris), og blod." Sitat:
PirkePetter, 21. mai 2014 kl. 16.00.
"Smør så vel som eggeplommer inneholder
kun vitamin D om kyrne har gått på beite, og ikke fått høy eller
kraftfor. Samme gjelder grisefett/smult, så lenge grisene har fått leke
jordfresere ute." Sitat:
PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10.
"..kilder til vitamin D blod, dyrefett (spesielt fjærkre og
grisefett/smult), innmat, eggeplommer (fra fjærkre på friland),
rogn/fiskeegg, fet fisk, skalldyr, og fete/helmelkeprodukter fra
beitende dyr" Sitat:
PirkePetter, 8. oktober 2014 kl. 22.22.
"All fiskelever inneholder vitamin D, også melke og rogn, samt fet fisk, reker, krabbe, hummer, etc." Sitat:
PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22.
"Makrell inneholder betydelig mer vitamin D enn A." Sitat:
PirkePetter, 17. desember 2014 kl. 19.54.
Sol:
"I Norge vil sol kun gi vitamin D produksjon i hudcellene mellom klokken
10-14.00, og forutsatt at du eksponerer minst 75% av kroppen for solen.
Og også forutsatt at du ikke bruker solkremer, samt unngår planteoljer i
kosten. Du må også ha normal kolesterolproduksjon i kroppen, inkludert i
hudcellene hvor vitamin D dannes fra kolesterolet. " Sitat:
PirkePetter, 12. august 2013 kl. 22.35.
"Du får ikke D vitamin av betydning fra sol om du ikke eksponerer 75% av
kroppen for solen mellom 10-14.00, slik at dette med sol og vitamin D er
mer en myte i vår del av verden." Sitat:
PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47.
Vitamin D - Naturlig tilskudd:
"Når det gjelder bruk av gjæret fiskelever så er hovedgrunnen til å bruke
dette ikke omega-3 fettsyrer så mye som det høye innholdet av
vitaminene A og D. Omega-3 fettsyrer, også fra fisk, er ekstremt
helseskadelige om de enten konsumeres i større mengder jevnlig, og/eller
om de konsumeres uten de naturlige vitaminene som fungerer som
antioksidanter, i hovedsak A og D. Begge disse vitaminene virker som
hormoner i kroppen, og alle helsevirkningene av hver enkelt av disse
samlet overgår et hvilket som helst adaptogen eller såkalt supermat. Jeg
er klar over all den offentlige informasjonspropagandaen som viser til
at fiskeoljer skal være så sunne, men som med plantefettsyrer så er
disse et toegget sverd. Melkesyregjæret fiskeleverolje er det sunneste
alternativet da omega-3 fettsyrene også beskyttes av substanser
produsert av bakterier under gjæringsprosessen, og i motsetning til alle
andre typer tran og fiskeleverolje så er det kun dette produktet som
faktisk er sunt." Sitat:
PirkePetter, 22. februar 2012 kl. 00.31.
"For å sikre optimale nivåer av vitamin D anbefales gjæret
fiskeleverolje, som også gir vitamin A og K2 som vitamin D trenger for å
virke normalt i kroppen. Tilskudd av magnesium, i form av magnesiumolje
anbefales også inntil du merker at energien kommer tilbake, da
magnesium er helt nødvendig for dannelse av energi/ATP i cellenes
mitokondrier, så vel som for skjoldbruskkjertelens evne til å
opprettholde normalt stoffskifte." Sitat:
PirkePetter, 20. november 2013 kl. 21.38.
"Vitamin D3 finnes kun i fet fisk, fiskeinnmat, samt i gjære
tfiskeleverolje. Alle andre tilskudd i helsekosthandel er syntetiske
versjoner. Og skal man øke vitamin D3 nivåene, så må nivåer av vitamin
A, K2 og kalsium, magnesium og sink økes samtidig." Sitat:
PirkePetter, 10. september 2014 kl. 22.08.
"Den eneste formen for vitamin D jeg kan gå god for
er den du finner i melkesyregjæret fiskeleverolje" Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"Denne formen for fiskeleverolje er den
som har vært brukt tradisjonelt i nordiske land, Island inkludert, helt
siden vikingenes tid" Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"Når det gjelder fiskeleverolje er flytende alltid best, men kapsler er
for dem som ikke takler smaken eller lukten, så der må du vurdere selv
hva du vil bruke. Skateleverolje er ikke nødvendig om han får
fiskeleverolje, og vil bare være nødvendig om han får i seg mye vitamin A
fra lever, og som vitamin D i skateleveroljen kan balansere. Sistnevnte
olje inneholder mer vitamin D enn A, mens det i fiskeleverolje er
motsatt." Sitat:
PirkePetter, 16. juni 2013 kl. 22.58.
Vitamin D - Syntetiske tilskudd og tran:
"All annen vitamin D er enten syntetisk D2,
eller D3 produsert via bestråling av kolesterol. Ingen av dem er
naturlige." Sitat:
PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.
"
Vitamin D3 fra fåreull, som også
brukes i Tine melk er syntetisk, fremstilt gjennom bestråling av
kolesterol fra lanolin/sauefett. Dette er en kunstig etterlikning av
hvordan solstråler fremmer vitamin D produksjon i huden fra kolesterol. Før
kolesterolet bestråles omdannes det kjemisk til 7-dehydrokolesterol som
videre bestråles med ultrafiolette stråler i et laboratorium. Kunstig
er dermed nøkkelordet." Sitat: PirkePetter, 1. september 2012 kl. 14.09.
"Vitamin D alene, uten A og K2 er ikke bare verdiløst, men også
helseskadelig da dette fremmer kalsiumopphopning der kalsium ikke har
noe å gjøre, slik at du risikerer forkalkninger i hele kroppen.
Produktet du tar er garantert syntetisk om det ikke er snakk om gjæret
fiskeleverolje. Og da er vitamin D versjonen i beste fall verdiløs, og i
verste giftig." Sitat:
PirkePetter, 16. august 2013 kl. 04.59.
"Jeg har også sett en del studier som påstår at magnesium, de nevnte B
vitaminer, eller vitamin D, ikke har en positiv påvirkning, i en del
tilfeller også negativ påvirkning, ved tilskudd i høye doser, men det er
forståelig da tilskudd av enkeltvitaminer eller mineraler, uten de
andre næringsstoffene som er involvert, enten er ubrukelig, eller til og
med kan forverre den kjemiske ubalansen. Er tilskuddet akkurat det
næringsstoffet man mangler, så treffer man gjerne blink, mens man ellers
ikke blir bedre, og som sagt gjerne også verre, fordi tislkuddet
forsterker den eksisterende ubalansen." Sitat:
PirkePetter, 18. februar 2015 kl. 20.19.
"Vitamin D spray høres humbug ut, uansett
hvilken D form det er snakk om, så jeg ville heller fått vitaminet fra
matemner som fiskeleverolje eller eggeplommer (fra frittgående høns som
ikke får kraftfor), eller fiskelever, fiskerogn og melke, samt sjømat,
især fet fisk. Også smult fra griser som ikke får kraftfor inneholder
rimelig vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.
Tran:
"Tran er gjennomdokumentert helseskadelig, i hovedsak pga varmebehandlet
flerumettet fiskefett og syntetiske vitaminer tilsatt for å erstatte de
naturlige som forsvinner i løpet av den industrielle
produksjonsprosessen." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36.
"Problemet er fiskefettsyrene i seg selv, som er ekstremt helseskadelige,
akkurat som planteoljer, om de ikke følges av de naturlige
antioksidantene. Den eneste framstillingsmetoden som bevarer disse
samtidig som fettsyrene ikke blir utsatt for lys, luft eller varme, er
tradisjonell melkesyregjæring. Fersk fiskeleverolje er dermed ikke det
samme som ufarlig eller helsefremmende olje om ikke fettsyrene er
beskyttet. Mange produsenter av tran varmer fiskeleveroljen opp, eller fjerner
kolesterol og mettet fett fra oljen, og som ellers ville ha vært en
beskyttende faktor. Og raffinering, også for å fjerne tungmetaller
fjerner også en rekke beskyttende faktorer." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32.
"Apropos tungmetaller så inneholder både sjømat og fiskelever en rekke
næringsstoffer som binder og avgifter tungmetaller og andre kjemikalier,
slik at denne skremselspropagandaen fra det offentlige mangler både
logisk og vitenskapelig grunnlag. Et av mange eksempler er at sjømat er
en god kilde til selen, som binder seg til og avgifter bl.a kvikksølv,
arsenikk, aluminium, kadmium, og bly, for å nevne noe." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32.
Vitamin D - Adaptogener:
"Av disse er spesielt reinrot enestående på den måten at den både
inneholder hormoner (ekdysteroner) som bl.a planter, insekter og
skalldyr bruker til å stimulere vekst og fornyelse, og også bidrar til å
blokkere flere negative helsevirkninger av mangel på vitamin D. Dette
fordi eksysteroner stimulerer de samme reseptorer som hormonformen til
vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 03.22.
"At reinroten virket i en periode, men ikke lenger, kan indikere at han
mangler vitamin D, da ekdysteronene i reinrot overtar for mange av
vitamin D’s funksjoner i kroppen, men bare de hormonelle funksjonene.
Altså funksjonene til hormonformen av vitamin D." Sitat:
PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 01.06.
Vitamin D - Kan man overdosere?
"Kan det være usunt å få for mye? - Ja om det er snakk om syntetisk
vitamin D, eller naturlig vitamin D uten vitaminene A og K2, samt
mineralene kalsium og magnesium. Vitamin D uten disse næringsstoffene
fremmer abnorm forkalkning i hele kroppen. Og nei som del av
fiskeleverolje i et ellers næringsrikt tradisjonskosthold." Sitat:
PirkePetter, 27. januar kl. 21.28.
"..overdosering av vitamin D i naturlig fiskeleverolje er ikke mulig pga av
innholdet av bl.a vitamin A og K2, som balanserer og jobber sammen med
vitamin D. Fjernes vitamin A fra fiskeleveroljen vil vitamin D, selv i
lave mengder, fremme ulike former for ubalanse i kroppen. Dvs symptomer
som leger kan gi merkelappen sykdom." Sitat:
PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32.
"Det har også dukket opp advarsler om at vitamin A og D i fiskeleveroljer
er giftige. Dette er imidlertid kun sant om det er snakk om syntetiske
vitaminer tilsatt oljen. Vitamin A og D som finnes naturlig i
fiskeleveroljer samarbeider i kroppen, og beskytter også mot hverandres
eventuelle giftvirkninger om dosene skulle bli for høye. Dette er
imidlertid temmelig usannsynlig da vi snakker om mengder som er hinsides
det folk flest bruker, og dessuten konsumerer flere folkeslag, hvor
eskimoene er det beste eksemplet, mnegder av dise vitaminene som langt
overgår det som helsemyndighetene påstår skal være giftig. Så det er
ikke noe å frykte fra disse vitaminene." Sitat:
PirkePetter, 22. februar 2012 kl. 00.46.
"Man kan få for mye av enkeltvitaminer, om kroppen ikke samtidig får de
andre vitaminene (og de andre næringsstoffene) som jobber sammen med og
kontrollerer enkeltvitaminet. Slik at veldig mye vitamin A for seg,
eller vitamin D for seg, er potensielt helseskadelige, men ikke når
disse konsumeres samtidig. Svært høyt konsum av fettløselige vitaminer
via kosten har derfor ingen negative virkninger. De forsøk som viser til
helseskade er basert på enkeltvitaminer, og i nesten 10 av 10 tilfeller
også syntetiske versjoner, og ikke naturlige versjoner." Sitat:
PirkePetter, 29. januar 2014 kl. 17.59.
Diverse linker:
Link fra PP:
Fiber reduserer vitamin D opptaket –
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329
Linker fra PP, diabetes:
Vitamin D, A & K2 -
Linker fra PP:
Mangel på vitamin D som en årsak til hårtap -
Linker fra PP:
Ugjæret fiskeleverolje -
Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel -
Informasjon
som viser hvor helseskadelige fiskeoljer er om de utsettes for varme,
luft eller lys, samt når disse inntas uten de naturlige antioksidantene
vitamin A, E og D som finnes naturlig i fiskelever er tilstede. Alle
former for varmebehandling, filtrering, destillering og kontakt med lys
eller luft oksiderer fiskefettet, med påfølgende tap av disse viktige
antioksidantene. Syntetiske antioksidanter, som tilsettes mange
produkter for å bøte på dette tapet er verdiløse for kroppen, og ofte
også direkte helseskadelige -
The Great Fish Oil Experiment -
Fish Oil Toxicity –
Fish Oils Increase Intestinal Permeability –
Oils in Context -
Fish oils and Liver Cirrhosis -
Tips fra PP:
Om vitaminene A og D og plantefett -
- Bouillon R, Xiang DZ, Convents R, Van Baelen H. Polyunsaturated
fatty acids decrease the apparent affinity of vitamin D metabolites for
human vitamin D-binding protein. J.Steroid Biochem.Mol.Biol.
1992;42:855-61.
- Enig, Mary G. Modification of Membrane Lipid Composition and
Mixed-Function Oxidases in Mouse Liver Microsomes by Dietary Trans Fatty
Acids. 1984. University Microfilms International. Ann Arbor, Michigan.
Tips fra PP:
Vitamins in Dental Care
By Dr. Royal Lee
- Summary: Originally
published in Health Culture, this 1955 article outlines the critical
roles of natural vitamin complexes, such as vitamins A, B, C, D and F,
in maintaining and restoring dental health. Dr. Lee specifically credits
the research of the celebrated Dr. Weston Price: "Dr. Weston A. Price
was the first dentist to publish an article asserting that dental caries
[are] primarily a result of vitamin deficiency. This was in 1927. In
1923, I had prepared a paper on the subject of 'The Systemic Cause of
Dental Caries,' and read it to the senior class of Marquette Dental
College, subscribing to the same hypothesis." Amazingly, conventional
dentistry still fails to comprehend the basic truth that a properly
nourished body is resistant to tooth decay. Reprint 30G, 1955.
- http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/876_VITAMINS_IN_DENTAL_CARE_LEE_1955.pdf
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med
produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt
med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige
meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for
produkter jeg tror på!