mandag 24. november 2014

Upasteurisert Ost i Postpakke fra Nordtun Gård, Bø i Andøy!

Det er ikke bestandig lett å finne upasteuriserte ostevarianter i nærbutikken, så jeg leter ofte på internettet etter spennende osteperler. Jeg har til og med handlet ost på ebay (med eksempelvis søkeord som fromage lait cru). Kjøleskapet mitt inneholder alltid upasteuriserte oster fra Tidsporten, men Østerriske myndigheter har desverre sørget for at Käserebellen må bruke pasteurisert melk til mange av sine tidligere upasteuriserte oster fremover. Jeg liker uansett å se litt hjemover på ostefronten for litt variasjon, og heldigvis finnes det også norske ysterier som produserer upasteurisert ost. Flere av dem sender gjerne ostebiter i posten. Jeg tok kontakt med Nordtun Gård på Andenes via Facebooksiden deres, og bestilte tre varianter upasteurisert ost. I tillegg til osteproduksjon har Nordtun Gård egen Gårdsbutikk, og man kan i tillegg ta turen til gårds for å hilse og smake på lama. 


  
Myta Naturell, Myta med Bukkhornsfrø og Fjellost med Chili er produsert på upasteurisert kumelk, tilsatt kultur, løpe og salt, samt innsatt med en muggskorpe. Alle tre ostene var milde og gode hvitoster.

Myta naturell var den mildeste, og litt mindre spennende enn Myta med bukkhornsfrø som satte en veldig god smak på osten. Fjellosten hadde et svakt hint av chili. Barnemunner vil nok kunne like denne. Jeg kunne ønsket meg mer sting fra chilien, men satt kanskje med en smaksforventing ala den spenstige chiliosten fra Tidsporten.

Min favoritt fra Nordtun Gård ble Myta med Bukkhornfrø. Den kommer jeg til å bestille igjen! Gården produserer også Brie, Kaffeost og Gomme som kan være aktuelt å bestille i samme slengen.


 
Mer informasjon om Nordtun Gård:
 
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

lørdag 22. november 2014

Blodpannekaker med Surdeigspannekakerøre!

Noen av mine beste barndomsminner handler om blodpudding, blodklubb og blodpannekaker. Ingen overtaling var nødvendig for denne jenta. Lille meg var en selvskreven gjest når det nærmet seg lammeslakt hos gammeltanten min. På en kjøkkenstol ved kjøkkenbenken og med ivrige barnehender fikk jeg røre kontinuerlig i lammeblodet, delta i det meste av tillagingen, og ikke minst smake og smatte på ferdige blodprodukter. I mangel på blodpannekakeoppskrift fra gammeltante har jeg hentet litt inspirasjon fra den store kokeboken til Henriette Schønberg Erken anno 1931, og brukt forrige ukes oppskrift på Surdeigspannekaker som basis. Servert med skikkelig god lønnesirup ble dette en veldig god variant som sendte noen tanker tilbake til barndommen.




Dag 1:

Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.


Dag 2:

Visp sammen egg, fløte, smeltet smør og kokossukker, som deretter røres inn i surdeigsblandingen laget i går. Tilsett litt og litt blod, og rør kontinuerlig til alt er godt blandet. Litt på gefülen tilsetter du litt malt ingefær, nellik og allehånde. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer fløte, vann eller blod, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. Jeg liker blodpannekakene tykkere enn de generelle pannekakene, og beholder derfor røra litt tykk. Pannekakene stekes på middels varme i masse smør. De er nydelige servert med lønnesirup og/eller litt tyttebærsyltetøy.




Mer om blod - Næringsinnhold, informasjon og spennende oppskrifter:


lørdag 15. november 2014

Supergode Surdeigspannekaker med Surmelk!

Jeg følger sjelden oppskrifter slavisk, men lar meg ofte inspirere av andres fristende kreasjoner. Dagens blogginnlegg har tatt utgangspunkt i Lila Lifes surdeigspannekaker, hvor jeg blant annet har gjort en liten vri med surmelk. Surmelksvarianten jeg for tiden har dilla på er Økologisk surnet kjernemelk fra Tidsporten. Er det utfordrende å få tak i fersk upasteurisert melk til egen syrning, er denne melka kanskje det beste pasteuriserte alternativet, både på smak og næringssammensetning. Anbefales å legge i handlekurven ved neste oste- og smørbestilling fra Tidsporten. Husk å bestille nitrittfritt bacon til pannekakene i samme slengen!





Du trenger:


Slik gjør du - Dag 1:
Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.


Slik gjør du - Dag 2:
Visp sammen egg, kjernemelk, kokossukker, bakepulver og kardemomme. Røres deretter inn i surdeigsblandingen. Smak på røra! Kanskje du ønsker å tilsette mer søtning eller kardemomme. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer kjernemelk eller vann, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. La røra stå å svelle i rundt 15 minutter.




Tynne pannekaker stekes i massevis av smør eller ghee. Passer glimrende til sprøstekt gourmetbacon fra Tidsporten (uten nitritt) og favorittsyltetøyet mitt; Melkesyregjæret Bringebærsyltetøy.


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

lørdag 8. november 2014

Tørket Lever! Næringsrike leverbiter til hund og Helsefremmende leverkapsler til eieren! Litt om fremgangsmåte, valg av lever og B-12.

Det nærmer seg jul og hjemmelagede julegaver er bestandig gøy! Dagens julegavetips består av leverbiter til hunden og leverkapsler til eieren. Dette er en julegave som garantert faller i smak hos hunden (og kanskje også katten). Derimot kan det hende gleden sitter lengre inne hos de tobeinte, med mindre de har begynt å lukte på tradisjonskostens verden.


 

Valg av lever
For optimal næringssammensetning er bevissthet rundt valg av lever på sin plass. Finn ut opprinnelsesland, og velg lever fra norske dyr. Førstevalget er lever fra vilt eller fra dyr (lam, storfe, svin og kylling) som får beite fritt og spise naturlig mat hele eller store deler av året. Vet man om kraftfôring og fraværende økologisk tankegang er sannsynligheten stor for en mindre optimal næringssammensetning. Dette gjelder desverre det meste av leveren du får kjøpt i dagligvareforretningen. På butikken finner man oftest frossen lever, og førstevalget fra frysedisken er lammelever, da de til tross for kraftfôr likevel får beite store deler av året. Andrevalget er storfe.

"Lever som godkjennes for menneskekonsum av veterinærer som jobber i slakterier er i Norge foreløpig helt ok å spise. Leveren avgifter og sender videre det meste av kjemikalier og naturlige substanser med negative helsevirkninger, slik at leveren normalt ikke inneholder mye slike selv. Lammelever er best all den tid de fleste norske lam får vokse opp på beite i størsteparten av livene deres. Dermed får de mindre kraftfor, om noe, skjønt unngår ikke sprøytegiftrester eller kjemikalier fra kjemisk gjødsel som de fleste norske bønder fremdeles er så brødteite, late og hensynsløse å bruke på beitemarkene." Kilde: PirkePetter.


 

Leverbiter til Hunden - Slik gjør du:
Skjær leveren i biter på rundt 2 cm. Plasser bitene utover et eller flere dehydratorbrett. Sett dehydratoren på 45-55 grader. La tørke i 24-48 timer til bitene er "knusktørre". Vær oppmerksom på at ulempen med varmere tørketemperaturer er større tap av enzymer og næringsstoffer, mens fordelen er kortere tørketid. Leverbitene er ferdige når de er "crispy" og lar seg knekke istedet for å bøye. Oppbevares i glass med tett lokk.

Leverbiter er et sikkerstikk når det kommer til lydighet og triksrepertoar hos menneskets beste venn. Min hund går fra konseptene når leverduften sprer seg på kjøkkenet. Leser man litt innholdsfortegnelser på industriprodusert hundegodis finner man først og fremst korn, vegetabilske ingredienser og planteoljer. Det morsomste jeg ser (eller egentlig det mest tragiske) er når godbitene inneholder kjøttaroma som eneste "animalske" ingrediens. Jeg er overbevist om at den opprinnelige hunden, ulven, aldri har dyrket korn og grønnsaker eller gått på jakt etter vegetabilske oljer. Så hvorfor har egentlig hundematen utviklet seg i retning kaninfôr?



Leverkapsler som Kosttilskudd - Slik gjør du:
Skjær leveren i tynne skiver. Leveren er lettest å skjære i skiver når den er halvfrossen. Legg skivene utover et eller flere dehydratorbrett. Sett dehydratoren på 45-55 grader. La tørke i 24-48 timer til skivene er "knusktørre". Vær oppmerksom på at ulempen med varmere tørketemperaturer er større tap av enzymer og næringsstoffer, mens fordelen er kortere tørketid. Leverskivene er ferdige når de er "crispy" og lar seg knekke istedet for å bøye.

Ta litt i slengen, og ha de ferdigtørkede leverskivene i en kraftig blender. Kjør på full guffe til leveren er pulverisert. Når alt av lever er pulverisert kommer det litt mer tidkrevende kapslingsarbeidet. Det enkleste og raskeste er å bruke en kapselmaskin. Jeg har DENNE som jeg har kjøpt på Ebay. Ferdige kapsler lagres i glass med tett lokk.



Les gjerne mine andre innlegg om lever og kapsling her:




Greit å vite:
Lever er en solid kilde til vitamin A og B-vitaminer, spesielt B-12. På kjøpet får man naturlig folinsyre, jern, sink, krom og kobber. De fleste med mangel på B-12 får sprøyter av legen sin eller beskjed om å ta kosttilskudd som oftest er syntetiske. Dette er langt fra optimalen. Det optimale B-12 tilskuddet er lever i sin naturlige form, enten rå, eller skånsomt varmebehandlet. Når lever tørkes forsvinner mye næring. De vannløselige B-vitaminene "fordamper", og A-vitaminet tåler dårlig lys, luft og bearbeiding. Tørket lever er fremdeles bedre enn syntetiske kosttilskudd, men kan på ingen måte erstatte næringstettheten og helsegevinstene rå lever gir.




Pirke Petter om B12-mangel:
"Angående B12 mangel så snakker vi ikke bare om hypotyreose, fedme eller kronisk tretthet/ME, men også det meste som finnes av såkalte "autoimmune" sykdommer, samt MS, ALS, og alle former for degenerasjon i nervesystemet. Som f.eks dem man finner i diabetes #neuropati#, Parkinsons, såkalt ataksi, m.m. Degenerasjon i synsnerven gir f.eks synsproblemer og etter hvert blindhet, og som leger anbefaler briller, medikamenter og evt operasjoner for. Og samme prosess i nervene som kontrollerer urinblæren gir vannlatingsproblemer, og som leger diagnostiserer som "nervøs/overaktiv" blære, urinveisinfeksjon, prostataproblemer og liknende sludder. Skjer denne degenerasjonen i nervene i tarmen får man kramper og andre symptomer leger gjerne diagnostiserer som bl.a irritabel tykktarmsyndrom, cøliaki, Crohn's eller kolitis, samt forstoppelse og diare. Og i magesekken diktes helikobakter pylori opp som årsak til bl.a magesår, magekreft, nedsatt magesyreproduksjon og betennelse/gastritt, når alle disse problemene forsvinner som dugg for sola straks man får B12 i kroppen. Skrumplever, fettlever og leverbetennelse/hepatitt har blitt gitt årsaker som alkohol, virus, mettet fett, genetisk betinget, m.m av legevitenskapen, når samtlige problemer ofte skyldes mangel på B12 eller andre B vitaminer.

Ser man på listene over mangelsymptomer finner man at svært mange kjemiske ubalanser som skyldes mangel på B12 har fått diktet opp helt andre årsaker #f.eks gener, virus, bakterier, autoimmune reaksjoner, konsum av alkohol, mettet fett, kolesterol, tobakk, etc# av legemiddelindustrien, komplett med egne sykdomsnavn, og fokus ligger på å kontrollere eller undertrykke de fleste symptomene med legemidler og vaksiner, etc snarere enn å bare sørge for at kroppen får tilstrekkelig med B12." Kilde: PirkePetter, 05.12.2014 kl.17:16.


Inspirasjon og kilder:


søndag 2. november 2014

Oh La La! Melkesyregjæret Bringebærsyltetøy og Bringebærsaus!

I fermenteringens verden har melkesyregjærede bringebær fått en liten favorittstjerne hos meg. Smaken har en ekstra dimensjon av syrlighet, og passer utmerket til både syltetøy, kakefyll, iskremtopping og som rødsaus til både riskrem og puddinger. Melkesyregjærede bær har kortere holdbarhetstid enn grønnsaker, som gjerne blir bedre jo lengre tålmodighet en har. Holdbarhetstid er i dette tilfellet et upresist begrep, da det egentlig dreier seg om smakspreferanse og alkoholgjæring. Dagens innlegg handler om bringebær, men det er ingenting i veien for å bruke de bærene du har tilgjengelig, frosne som ferske, og gjerne i en salig blanding.






Du trenger:




Slik gjør du:
Mos bringebærene med en gaffel, sammen med honning, salt og valgfri starter. Jeg har testet ut både Vita Biosa, Jun og Sauerkrautjuice med hell. Ha i et glass med tett lokk, og la stå ca 2 dager i romstemperatur, uten å være i direkte kontakt med sollys. Sjekk glasset rundt hver 12 time, og du gjør lurt i å lette på trykket samtidig. Melkesyregjæringsprosessen innebærer økt trykk og kan forårsake en potensiell bringebæreksplosjon. Bringebærene er ferdig når du ser aktive bobler i glasset. Bærmassen har også en tendens til å skille seg fra bærsaften og legge seg øverst. Smak gjerne underveis.




Bringebærsyltetøy
Hvis du har brukt frosne bær kan det være lurt å sile av noe av væsken. Du kan også løse opp litt gelatinpulver i varmt vann og tilsette syltetøyet for litt tykkelse. Smak på syltetøyet, det kan hende du ønsker å tilsette ekstra søtning. Ha den melkesyregjærede bringebærblandingen over i et egnet syltetøyglass, og la stå i kjøleskap. Holdbarhet i minst en uke, kanskje to. Kan brukes som kakefyll, er nydelig blandet med yoghurt og på en skive surdeigsbrød med skikkelig godt upasteurisert smør.




Bringebærsaus
Ha den melkesyregjærede bringebærblandingen i en sil, og press ut så mye bringebærsaft som mulig. Smak på saften, det kan hende du vil ha i mer søtning. Kan stå noen dager i kjøleskap før du eventuelt tilsetter jevning. Lag en jevning av arrowroot og vann, eller løs opp litt gelatinpulver i vann hvis du ønsker en tykkere saus. Smaker supert som iskremtopping eller som rødsaus til riskremen.



OBS!
Vær oppmerksom på trykkdannelse også når syltetøyglasset og sausflasken står i kjøleskapet. Melkesyregjæringen fortsetter selv om temperaturen er kjøligere. Prosessen går bare litt saktere.





Tips!

  • Startkultur: Bruk litt av den melkesyregjærede bringebærsaften som starter til ditt neste bærprosjekt.
  • Surdeigsstarter: Bringebærsyltetøy eller bringebærsaus som har blitt oppbevart litt for lenge kan brukes for å lage surdeigsstarter. Bland litt bringebærsats, mel og vann. Mates daglig med like deler mel og vann, og i løpet av 3-5 dager har du en brukanes surdeigsstarter til din neste surdeigsbakst.
  • Bærsnop: Når du lager bringebærsaus og velger å sile av alt av bærmassen. Bruk de melkesyregjærede bringebærrestene til å lage bærsnop, for eksempel Probiotiske Bærremser.
  • Gelefigurer: Bland 2 dl melkesyregjæret bringebærsaft med 3 ss gelatin oppløst i 1 dl varmt vann. Ha i små søte former og server godiset etter 2-3 timer.
  • Topping: Bringebærsaus passer veldig godt til denne syrlige Rømmeiskremen, (uten mynte og oregano). En frisk sitroniskrem med probiotisk bringebærsaus.


Inspirasjon:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.