fredag 8. desember 2017

Tradisjonskostvennlig Julegodteri!

Det finnes mange julegodisoppskrifter man med enkle grep kan gjøre tradisjonskostvennlige. Som oftest er det bare små justeringer som skal til, som for eksempel å bytte ut margarin med godt smør. Det kan også være greit å kjenne til at både kakao og sjokolade inneholder fytinsyre. (Les nyttig artikkel om fytinsyre HER). Men, jo lavere kakaomengde det er i sjokoladen, jo mindre fytinsyre får du i deg. Velger man melkesjokolade uten planteoljer og transfett, eller hvit sjokolade som er enda bedre, ja da er man ganske så innafor. Nøtter, som i mange variasjoner er et vanlig julesnop, inneholder både enzymhemmere og fytinsyre, i tillegg til planteoljer som faktisk ikke er så helsevennlige som mange vil ha oss til å tro. Bløtlegging før bruk vil nøytralisere plagsomme antinæringsstoffer, men ikke planteoljene. Det er jo tross alt jul, så kanskje litt nøtteoljer får våge seg? Hvis du nå ønsker litt julegodisinspirasjon som er relativt tradisjonskostvennlig, er det bare å trykke på bildene nedover i innlegget.



http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/12/myke-stsalte-fltekarameller-med-honning.html



Fløtekarameller:



http://tradisjonskost.blogspot.no/2016/12/sitronkarameller-fltekarameller-med.html



Sitronkarameller:

 

http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/03/godteri-av-smr-knallgode-smrknapper-med.html



Smørgodteri:



http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/12/hjemmelaget-after-eight-konfekt-med.html



Hjemmelaget After Eight:



http://tradisjonskost.blogspot.no/2015/03/hvite-sjokoladetrfler-rullet-i-syrlig.html



Hvite Sjokoladetrøfler rullet i Syrlig Strøssel:



http://tradisjonskost.blogspot.no/2015/07/hjemmelaget-fudge-med-kokos-sitrus-og.html



Fudge med Kokos, Sitrus og Appelsinblomsthonning:


 
http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/04/brente-stsalte-mandler-med-kokossukker.html



Brente mandler:



http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/06/lakrismandler-eller-lakrismandelknas.html



Lakrismandler:




http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/03/hjemmelaget-lrdagssnacks-salte-mandler.html



Salte mandler - Bløtlagt og tørket:





For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

lørdag 2. desember 2017

Ovnsbakt Lutefisk med Hjemmelaget Sitronpepper!

Min misjon er vanligvis å lage blogginnlegg som lengst mulig samsvarer med PirkePetters tradisjonskostanbefalinger. Dagens innlegg er ikke et slikt et! Men, siden jeg synes lutefisk er så innmari forfryktelig godt, er alibiet at lutefisk har lange tradisjoner i Norge, og slik sett faller inn under kategorien tradisjonsmat. Lutefisken gir på ingen måter en middag med mye næring og helsegevinster, men du får en nydelig god middag, med mye smak og sjel, hvis du kan hemmeligheten for å unngå lutefiskgelè. God førjulstid!






Hemmeligheten bak en fast-i-fisken lutefisk er å få den til å slippe mest mulig væske før servering, og da trenger man rikelig med salt, tålmodighet og ovnsbaking. Og så har jeg en serveringsregel - ingen lutefisk uten sitronpepper! I tillegg MÅ jeg ha tørrsaltet bacon og smeltet smør. Utover det kan man servere lutefisken med potetstappe eller kokte poteter, ertestuing, hvit saus, sirup, geitost, gammelost osv.





Du trenger:





Slik gjør du:
1. Ta lutefisken ut av kjøleskapet, og skjær den i passelige deler. Legg lutefiskbitene med skinnsiden ned i en passende form med litt høye kanter. Bruk rikelig med salt på hver fiskebit, gjerne opp mot en spiseskje på de største stykkene. Dekk til formen, og la den stå kjølig i minst en times tid.



2. Gjør klart sitronpepperet. Kvern pepper, og tilsett deretter tørket sitronskall. (Når jeg har brukt en sitron, finrasper jeg alltid det gule på skallet, og lar det lufttørke i et par dager. Når skallet er tørt har jeg det over i et glass med tett lokk. Tørket sitronskall kan også brukes i bakst, middager, marinader, te osv.)



3. Sett stekeovnen på 200 grader. Tørk lutefiskestykkene forsiktig med tørkepapir, og legg de med skinnsiden ned i en ildfast form/langpanne. Velger man å fortsette i samme formen som tidligere, heller man i tillegg av all væske slik at formen er tørrest mulig. Dekk den ildfaste formen med aluminiumsfolie, pass på at det er avstand mellom fisk og folie. Bak lutefisken i 35 - 45 minutter i forvarmet stekeovn, eller til den "flaker" seg når du dytter borti med en gaffel.



4. Når lutefisken er halvveis ferdig, klipper eller skjæres baconet opp i små strimler eller biter. Ha baconet i tørr stekepanne på medium varme. Flytt litt rundt på baconbitene med jevne mellomrom. Når baconet er gylden på farge, sprø i kantene, og klar for servering, skrus varmen ned til laveste varme. Tilsett deretter rikelig med upasteurisert smør, og la det smelte i stekepanna sammen med baconet.



5. Hell av all overflødig væske fra lutefiskformen, særlig hvis lutefisken blir liggende litt før servering. Server den forhåpentligvis faste-i-fisken-lutefisken med et godt dryss med sitronpepper, masse smørbacon og eventuelt annet ønskelig tilbehør. 






Sitater:
"Dette med fisk og luting- som for eksempel lutefisk-er det overhode noe næring igjen i lutefisk og er lut problematisk å innta? http://no.wikipedia.org/wiki/Lutefisk#Kjemiske_prosesser" Link fra PirkePetter.


"Nå legges nemlig fisken i lut, et basisk løsemiddel som for eksempel finnes i malingsfjerner. Etter to til tre dager nedsenket i ulumskhetene er filetene blitt sånn passe løse i fisken. I tillegg er de blitt helt uspiselige, og må vannes ut i fire til seks dager før det er trygt å sette tennene i dem. Skjønt tenner og tenner, fru Blom. Det er som sagt gele det er snakk om." Ingrid Spilde, Forskning.no.


"En morsom teori går ut på at en tørrfiskhjell bygd av bjørk begynte å brenne. Man kastet på vann for å slukke brannen, og bjørkeasken ble dermed til lut. Fisken ble liggende slik en stund, før noen undersøkte om fisken likevel kunne brukes. Man fant da ut at fisken var «nydelig spise, både for babyer og tannlause gubber»." Eva Narten Høberg, Store Norske Leksikon.





Linker:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.