Min misjon er vanligvis å lage blogginnlegg som lengst mulig samsvarer med PirkePetters tradisjonskostanbefalinger. Dagens innlegg er ikke et slikt et! Men, siden jeg synes lutefisk er så innmari forfryktelig godt, er alibiet at lutefisk har lange tradisjoner i Norge, og slik sett faller inn under kategorien tradisjonsmat. Lutefisken gir på ingen måter en middag med mye næring og helsegevinster, men du får en nydelig god middag, med mye smak og sjel, hvis du kan hemmeligheten for å unngå lutefiskgelè. God førjulstid!
Hemmeligheten bak en fast-i-fisken lutefisk er å få den til å slippe mest mulig væske før servering, og da trenger man rikelig med salt, tålmodighet og ovnsbaking. Og så har jeg en serveringsregel - ingen lutefisk uten sitronpepper! I tillegg MÅ jeg ha tørrsaltet bacon og smeltet smør. Utover det kan man servere lutefisken med potetstappe eller kokte poteter, ertestuing, hvit saus, sirup, geitost, gammelost osv.
Du trenger:
Slik gjør du:
1. Ta
lutefisken ut av kjøleskapet, og skjær den i passelige deler. Legg lutefiskbitene med skinnsiden ned i en passende form med litt høye kanter. Bruk rikelig med salt på hver fiskebit, gjerne opp mot en spiseskje på de største stykkene. Dekk til formen, og la den stå kjølig i minst en times tid.
2. Gjør klart sitronpepperet. Kvern pepper, og tilsett deretter tørket sitronskall. (Når jeg har brukt en sitron, finrasper jeg alltid det gule på skallet, og lar det lufttørke i et par dager. Når skallet er tørt har jeg det over i et glass med tett lokk. Tørket sitronskall kan også brukes i bakst, middager, marinader, te osv.)
3. Sett stekeovnen på 200 grader. Tørk lutefiskestykkene forsiktig med tørkepapir, og legg de med skinnsiden ned i en ildfast form/langpanne. Velger man å fortsette i samme formen som tidligere, heller man i tillegg av all væske slik at formen er tørrest mulig. Dekk
den ildfaste formen med aluminiumsfolie, pass på at det er avstand mellom fisk og folie. Bak lutefisken i 35 - 45
minutter i forvarmet stekeovn, eller til den "flaker" seg når du dytter borti med en gaffel.
4. Når lutefisken er halvveis ferdig, klipper eller skjæres baconet opp i små strimler eller biter. Ha baconet i tørr stekepanne på medium varme. Flytt litt rundt på baconbitene med jevne mellomrom. Når baconet er gylden på farge, sprø i kantene, og klar for servering, skrus varmen ned til laveste varme. Tilsett deretter rikelig med upasteurisert smør, og la det smelte i stekepanna sammen med baconet.
5. Hell av all overflødig væske fra lutefiskformen, særlig hvis lutefisken blir liggende litt før servering. Server den forhåpentligvis faste-i-fisken-lutefisken med et godt dryss med sitronpepper, masse smørbacon og eventuelt annet ønskelig tilbehør.
Sitater:
"Dette med fisk og luting- som for eksempel lutefisk-er det overhode noe næring igjen i lutefisk og er lut problematisk å innta? http://no.wikipedia.org/wiki/Lutefisk#Kjemiske_prosesser" Link fra PirkePetter.
"Nå legges nemlig fisken i lut, et basisk løsemiddel som for eksempel
finnes i malingsfjerner. Etter to til tre dager nedsenket i ulumskhetene
er filetene blitt sånn passe løse i fisken. I tillegg er de blitt helt
uspiselige, og må vannes ut i fire til seks dager før det er trygt å
sette tennene i dem. Skjønt tenner og tenner, fru Blom. Det er som sagt
gele det er snakk om." Ingrid Spilde, Forskning.no.
"En morsom teori går ut på at en tørrfiskhjell bygd av bjørk begynte å
brenne. Man kastet på vann for å slukke brannen, og bjørkeasken ble
dermed til lut. Fisken ble liggende slik en stund, før noen undersøkte
om fisken likevel kunne brukes. Man fant da ut at fisken var «nydelig
spise, både for babyer og tannlause gubber»." Eva Narten Høberg, Store Norske Leksikon.
Linker:
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med
produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt
med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige
meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for
produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min
rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.