Til mandelkjeksene brukte jeg (litt på slump):
- Bunnfall/ proteinrester fra klarning av 2 kg usaltet smør fra Tidsporten.
- Klarnet smør (ca 1 dl)
- Hjemmelaget grovmalt mandelmel av bløtlagte og tørkede mandler (ca 5 dl).
- 1 økologisk egg.
- Hakket mørk sjokolade.
- Litt Vaniljepulver.
- 1 ts Bakepulver uten aluminium.
- 2 ts Pilerot (Arrow Root)
Slik blir mandelkjeksene til:
Sett stekeovnen (varmluft) på 170 grader. Gjør klar en stekeplate med ubleket bakepapir. Bland proteinrester og ghee sammen med litt og litt mandelmel. Når røra begynner å tykne, så tilsettes vaniljepulver, hakket sjokolade og egg. Deretter litt pilerot (arrow root) som tykningsmiddel. Bland godt sammen. Vurder om det bør tilsettes mer mandelmel.
Røra skal være noe kompakt, men samtidig klissete. Bruk en teskje til å legge små klikker av røra på stekebrettet. Gjør gjerne en "testklikk". Hvis den flyter ut med en gang, så tilsetter du litt mer mandelmel i røra. Kjeksene vil flyte litt ut under steking, så ha litt avstand mellom hver teskje med røre. Stekes i ca 10 min, avkjøles på rist.
Konsistensen er litt "pannekakeaktig" når de tas ut av ovnen, men blir sprø etter avkjøling. Hvis kjeksen fremdeles er litt fuktig etter avkjøling, så kan de tørkes videre i dehydrator, eller lufttørkes på benken. Oppbevares i lufttett boks, eller gi bort til naboen.
Nam til kaffen!