torsdag 27. februar 2014

Fermentert fiskeleverolje - Førstevalget når det gjelder "tran"!

Mine erfaringer med Green Pastures gjærede (fermenterte) fiskeleveroljer, som selges fra Tidsporten, er utelukkende positive. Spesielt merker jeg at smerter i forbindelse med artroser og bruskdefekte knær er mindre fremtredende. Min bestemor som er plaget med revmatisme forteller at hun etter kort tids bruk kjente forskjell, og har bedt om ny forsyning!

Totalt sett tror jeg Tradisjonskostholdet mitt de siste 5-6 årene har vært avgjørende for å slippe unna forkjølelse og influensa når det har herjet nærområdet. I de verste influensaperiodene har jeg noen ganger kjent på slappheten i kroppen og kløe i halsen, men det har bare vart noen få dager, og ikke vart i ukesvis som det ofte gjorde i mitt tidligere liv. Det siste året med daglig inntak av Green Pastures fermenterte fiskeleveroljer har toppet dette, og jeg kan ikke (siden første teskje) huske å ha brygget på noe som helst. Jeg er overbevist!






Blue Ice Royal, er et kombinasjonsprodukt i gel-form som inneholder både fermentert torskeleverolje og smørolje. Jeg bruker den som smaker kanel. Jeg vet! Det høres helt vanvittig ut, men faktum er at denne smaker godt. Kanel overdøver den stramme og lett traumatiske undersmaken av tran. Liker du kanel, så liker du denne. Smøroljen utvinnes fra næringsrikt melkefett, fra melka som kommer fra beitende glade kyr, på tiden av året hvor gresset er som mest nærende og hurtigvoksende.

Blue Ice Royal finnes i naturell og andre smaksvarianter, som jeg ikke har testet siden kanel gir en umiddelbar maskeringsjobb. Ok, du kan oppleve ettersmak, men ikke verre enn at den forsvinner rett etterpå. Den tradisjonelle "trangulpen" kan også forekomme både med kapsler og gel, men når det er helsefremmende virkning i hver en dråpe, så overlever man litt action i spiserøret.

Jeg har både gel og kapsler stående i kjøleskapet. Blue Ice Royal blandingen med torskeleverolje og smørolje, i tillegg til skateleverolje som spesielt skal være bra for bruskplager. Gel for bedre opptak, til de fleste dagene, og kapsler til enkeltdager hvor jeg kan oppleve litt aversjon mot ettersmaken.




Industriell produksjon av fiskeleverolje
Med mindre noe annet er beskrevet på forpakningen, så er de aller fleste varianter av tran og fiskeleveroljer både raffinert og industrielt varmebehandlet. Her snakker vi høye temperaturer og filtreringsprosesser som ødelegger og fjerner alt av næringsstoffer. Den vanlige tranen som vi stadig vekk reklamebombarderes av på tvskjermen er i stor grad tilsatt kunstige, syntetiske vitaminer som blokkerer opptak av naturlige vitaminer.

I den interessante artikkelen Cod Liver Oil Manufacturing skriver grunnleggeren av Green Pasture, David Wetzel, blant annet om sine besøk på industrielle fiskeleveroljefabrikker på Island og i Norge. Her fikk han et innblikk i behandlingsteknikker for ekstraksjon og rensing av fiskeleverolje, før den distribueres videre til oss forbrukere. Behandlingen besto av 5 trinn:

  1. Raffinering: Her fjernes frie fettsyrer, noen metaller og vitaminer.
  2. Bleking: Her fjernes fargestoffer, metaller, dioksiner, og vitaminer.
  3. Winterization (nedkjøling under trykk): Her fjernes mettet fett, og vitaminer.
  4. Deodorization (oppvarming under trykk): Her fjernes sprøytemidler, PCB, luktfremkallende stoffer, og det meste (resten) av vitaminene D og A.
  5. Vitamintilføring: Her tilføres vitaminer tilbake til fiskeleveroljen, som i de fleste tilfeller da er syntetisk vitamin A og D.

Dette er sørgelige greier. Industrialiserte produkt som markedsføres som helsefremmende, men som tvert i mot kan være potensielt helseskadelig på grunn av raffinering, tilsetting av syntetiske vitaminer, samt økt oksiderings- og harskningsrisiko. Nei, takke meg til våre forfedres foredlingsmetoder; melkesyregjæring og ekstraksjon uten tilførsel av varme.

Tradisjonell fremstilling av fiskeleverolje
På den tradisjonelle måten, som går tusenvis av år bak i tid, laget fiskerne tran ved å legge fiskelever lagvis i tønner, tilsatt sjøvann. Deretter fikk innholdet naturlig melkesyregjæres over tid. En prosess som både bevarte og forsterket det opprinnelig næringsinnholdet fra fiskeleveren. Green Pasture har tatt med seg den tradisjonelle fremstillingsmåten i sine produkter. Fiskeleveren som brukes, er utelukkende fra villfisk fanget i den arktiske region.




Dette skriver PirkePetter om melkesyregjæring av fiskelever:
"Under melkesyregjæring produserer melkesyrebakterier enzymer som bryter ned fiskeleverens forskjellige næringsstoffer til mindre og lettere fordøyelige substanser. Glukose og glykogen omdannes til organiske syrer som f.eks melkesyre, eddiksyre, propionsyre, etc samt mikroksopiske mengder etanol. Disse syrene senker ph i gjæringsproduktet, slik at dette konserveres bedre, samtidig som oksidasjon av flerumettet fett forhindres, og de naturlige antioksidantene i fiskeleveroljen bevares, snarere enn å brukes opp i forsøket på å stoppe oksidasjonen av fettet." [Kilde: PirkePetter]
"Proteiner brytes ned til peptider og frie aminosyrer, samt en del biogene aminer (bl.a histamin) og mesteparten av de forskjellige enumettede, flerumettede, og mettede fettsyrene brytes ned til hovedsaklig kortere fettsyrer, samt frie fettsyrer (dvs di- og monoglyserider). Kun en liten del av de opprinnelige, langkjedede fettsyrene EPA (ca 15%) og DHA (ca 10%) gjenstår i det ferdig gjærede produktet. Normalt oksiderer frie fettsyrer raskt om de utsettes for luft, lys eller varme, men i et melkesyregjæret medium skjer dette ikke fordi faktorer som organiske syrer, enzymer som bl.a SOD, enumettet og mettet fett, samt kolesterol og andre antioksidanter og bakterielle produkter (deriblant smørsyre) beskytter de frie fettsyrene fra oksidasjon. Dette forhindrer dannelse av uønskede og helseskadelige substanser, deriblant peroksider" [Kilde: PirkePetter]


"Melkesyrebakterier produserer også enzymer som bryter ned og uskadeliggjør kjemikalier og tungmetaller, deriblant en rekke sprøytegifter, perklorat, klorofenoler, bisfenoler, PCB, xenoøstrogener, nitritt/nitrat, og kvikksølv, bly, kadmium, krom og arsenikk, m.m" [Kilde: PirkePetter]


"I et melkesyregjæret medium bevares alle fiskelevernes naturlige antioksidanter, i tillegg til at melkesyrebakterene også produserer egne vitaminer, hvorav flere har antioksidantvirkning. I produkter hvor fettsyrene har vært utsatt for luft, lys, varme, eller metaller under produksjonsprosessen er de naturlige antioksidantene betydelig redusert eller helt fraværende, slik at det er vanlig å tilsette syntetiske versjoner og/eller andre former for industrielt fremstilte antioksidanter. Og syntetiske næringsstoffer er gjennomdokumenterte som helseskadelige." [Kilde: PirkePetter]


"I motsetning til vegetabilske oljer, som har vitamin E som primær antioksidant, er der (flere varianter/isomere av) vitamin A, D, og K2, samt mettet fett og kolesterol de primære antioksidantene i fiskeleverolje. Mindre mengder vitamin E finnes også. I de fleste fiskeleveroljeprodukter er kolesterol og mettet fett fjernet, bl.a for å konsentrere omega-3 fettsyrene, slik at disse både oksiderer lettere, og også blir mer helseskadelige ettersom de ikke lenger balanseres av de mettede fettsyrene." [Kilde: PirkePetter]


"De analyser som har vært gjort viste betydelig høyere nivåer av de forskjellige fettløselige vitaminene enn dem man finner i standardiserte produkter. Og, for å i det hele tatt kunne standardisere en fiskeleverolje, må den raffineres og varmebehandles på noe vis for å gi en jevnt næringsnivå som går igjen i alle produktene = helseskadelig produkt. Er den raffinert eller varmebehandlet er de naturlige vitaminene som fungerer som antioksidanter fjernet, og syntetiske satt inn som erstatning." [Kilde: PirkePetter]


"Gjæret fiskeleverolje er som alle andre gjæringsprodukter ikke noe som kan standardiseres uten å ødelegge produktene næringsmessig, og som med kefir, yogurt, surmelk og annen melkesyregjæret mat og drikke så varierer næringsnivåene fra produkt til produkt, og også via sesongen. Det som er sikkert er at tradisjonelt melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt, og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig." [Kilde: PirkePetter


Næringsinnhold og næringsopptak
Melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder mengder med naturlige næringsstoffer, som vitamin A, D, E og K, de langkjedede fettsyrene EPA og DHA, samt omega 3, 6, 7 og 9.
Melkesyregjæret fiskeleverolje er nok dyrere enn andre typer, men her får du mange næringsstoffer og helsefordeler for pengene. For å sikre optimalt opptak og utnyttelse er det lurt å ta oljen sammen med mettet fett som smør, smørolje, uraffinert kokosolje, og utsmeltet talg fra storfe eller sau.

Anbefalt dosering
Anbefalt vedlikeholdsdose med fermentert fiskeleverolje for friske mennesker er ½ ts til 1 ts daglig. Hvis man for eksempel brygger på sykdom, allerede er syk, har diverse hormonelle problemer eller muskel/leddvondt så forbruker kroppen mer, og man kan fint øke dosen. Det er greit å vite at fermentert fiskeleverolje inneholder mange co-faktorer som kan øke kroppens opptak og nyttiggjøring av vitamin A og D. For mange kan derfor halvparten av anbefalt dose være tilstrekkelig.

Barn i alderen 3 mnd til 12 år:
  • ½ ts eller 2,5 ml (4650 IE vitamin A og 975 IE vitamin D).
Barn over 12 år og voksne:
  • 1 ts eller 10 kapsler (9500 IE vitamin A og 1950 IE vitamin D).
Gravide og ammende:
  • 2 ts eller 20 kapsler (19 000 IE vitamin A og 3900 IE vitamin D).



 "...And finally, I was offended by the industrialization of a sacred food. I now fully
understand that today’s fish oil industry has committed the same crime to a historically 
sacred food as the dairy industry has committed on milk." - David Wetzel -

Kilder: