Kombucha, også (mindre) kjent som teeschwamm, wunderpilz, hongo, cajnij, sopp japonicus og teewass, starter som en helt vanlig sukkerholdig te - men så tar det hele en litt festlig vending!
|
Kombucha tappet på flasker. |
I denne teen
tilsetter man nemlig en gummiaktig, flat bakterie- og gjærkultur, en
såkalt SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Kulturen kalles
også kombuchamamma, eller kombuchababy hvis du har fått tak i en
"nyfødt" en.
Scoby`en bidrar til en fermenteringsprosess, hvor den søtede
teen forandres til en syrlig, litt musserende, og overraskende god drikk
med mange helsefordeler. I prosessen skapes en ny "baby", og omtrent alt sukker og koffein "omgjøres" til organiske forbindelser, som blant annet glukuronsyre.
Glukuronsyre:
Denne syren produseres naturlig i leveren, og sørger for at uønskede giftstoffer kan utskilles via nyrene. Glukuronsyren i kombuchaen fungerer som et bonusbidrag til leverens avgiftningsarbeid. Syren bidrar også i oppbygningen av bindevev og brusk, og hevdes være hemmende på unormal celledeling.
|
SCOBY ! |
Ingredienser:
- 1,5 liter kokende vann (til en 2 liters glassbeholder).
- 3-4 poser valgfri te - minst en pose svart te.
- 4 ss sukker.
- 1-2 dl "starter" (kombucha fra forrige sats).
- 1 stk Scoby (kjøpt HER).
I tillegg trenger du:
- Beholdere/boller i glass (1 til tebrygging - 1 til fermentering).
- Ubleket kaffefilter el naturklede
- Gummistrikk
- Glassflasker
Renslighet:
Jeg vasker hendene mine hele tiden mens jeg lager kombucha, heller en gang for mye. Nå sies det at kombuchaen i seg selv ordner opp og uskadeliggjør
eventuelle uvelkomne gjester som har funnet veien oppi satsen, men jeg
vil ikke at verken "mamma eller baby" skal se ut som bildene på
denne siden.
Det anbefales at man ikke bør vaske
glassbeholderne for kombucha i oppvaskmaskin. Dette på
grunn av kjemikalene i oppvasksåpen. Jeg gjør det likevel! Det vil si,
jeg bruker et oppvaskmiddel som er triveligere for både mennesker
og miljø, nemlig
dette.
Imidlertid rett før jeg lager teen, eller før jeg heller ferdig
kombucha på flasker, så skyller jeg oppvaskmaskin-vaskede glass i
kokende vann.
Valg av te:
Jeg har
testet ut litt forskjellige varianter, noen mer vellykket enn andre,
men felles for alle er minst 1 pose med sitronte. Per idag liker jeg
best kombinasjonen av sitron-, fersken- og sencha/matcha-te. Jeg har
også landet på at det er
de økologiske teene fra
St. Dalfour som regjerer. Unngå tesorter som inneholder oljer. På linkene under, finner du de tesortene jeg synes fungerer best:
Teblandingen på bildene under er en variant med
kirsebær - og sitronte. Denne smakskombinasjonen er ny og uprøvd, siden fermenteringsprosessen i skrivende stund er i full sving.
Tilberedning:
Hell kokende vann i beholderen. Ha i sukker og
teposer, og la teposene trekke til teen er avkjølt (romtemperatur). Jeg
har til nå bare brukt hvitt raffinert sukker til kombuchaen, men jeg
skal teste ut med
rårørsukker og
kokosblomstsukker
når jeg har fått et litt større Scoby-hotell. Ta
ut teposene. Hell den avkjølte teen oppi glassbeholderen du skal
fermentere i, og ha deretter "starteren" i teen.
Sørg for at scobyen er ren og pen. Det gjør du ved å skylle den i lunket vann, samtidig som du fjerner eventuelle strenger og annet grums. Legg den forsiktig
oppi
teblandingen. Scobyen vil legge seg på toppen, bunnen, eller på tvers i
glasset - alt er like normalt. Dekk toppen av glasset med et kaffefilter eller naturklede, som festes med strikk eller hyssing. Plasser glassene på kjøkkenbenken, eller en annen lur plass hvor det er romtemperatur, og uten direkte kontakt med sollys.
|
En kombuchamamma på bunn, og en kombuchababy på tvers. |
Fermenteringen:
Kombuchaen laget på vinterstid i nord, har brukt alt fra 10-20 dager på
fermenteringen. På varme sommerdager vil det kunne ta kortere tid.
Kombuchaen er sannsynligvis ferdig når det lukter svakt syrlig gjennom
kaffefilteret. Ta en smaksprøve ved å helle litt kombucha forsiktig i
ett glass. Bare litt, slik at scobyen forblir der den er. Hvis det smaker syrlig, og det bruser lett på tunga, så er
den ferdig. Jo lengre fermenteringen pågår, jo syrligere blir kombuchaen.
|
Ferdig kombucha (sitron/bringebær/granateple) - Klar for "tapping"! |
Ferdig kombucha:
Nå er det lurt å ha laget ferdig en ny teblanding, som står avkjølt og klar. Sil kombuchaen, vær forsiktig med mammaen og babyen. Begge skylles og gjøres klare for en ny fermenteringsrunde. Hell ferdig kombucha over på rene glassflasker. La flaskene stå i romtemperatur noen dager hvis du vil at fermenteringsprosessen skal fortsette, og samtidig få litt bobler i drikken. Nå på vinterstid lar jeg de stå på kjøkkenbenken helt til de er drukket opp. På varme sommerdager går prosessen raskere, så da vil de havne i kjøleskapet etter noen dager for å bremse videre gjæring. Drikkes i løpet av 3-4 uker.
Her starter dagen med et glass, og
jeg tar gjerne litt på kvelden også. Jeg blander som regel 1-2 dl kombucha,
med like mye vann. Denne Wunderpilzen smaker som syrlig bringebærsaft :)
|
Drikkeklar ! |
Jeg påberoper meg ingen tittel som kombuchaekspert, og er langt i fra å være først i rekken av alle som har skrevet om sine kombuchaerfaringer. For inspirasjon og fasinasjon:
Kilder: