For dem som vil mer enn å leve på antihistaminkosthold -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1363949426869#c2965344761233659910
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1364423577558#c6928597958654536274
"Jeg godtar ikke logikken bak såkalte allergier, og reaksjoner som
involverer bl.a histamin har ikke histamin som årsak, men næringsmangel
eller kjemikaliebelasning. Histamin er dermed en faktor midt i
prosessen, og ikke selve prosessens årsak." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 14.54.
"Jeg har bl.a vært inne på magnesium som del av enzymet som avgifter
fenoler og salisylater. Istedenfor å unngå en haug med matemner som
inneholder slike substanser (Feingold diet) for å slippe såkalte allergi
eller intoleransesymptomer, ser jeg mye mer logikk i å heller få ordet
på enzymet som det er problemer med." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"På samme måte er det bare
tull å unngå fruktose i mat ved såkalt fruktoseintoleranse eller
malabsorpsjon, all den tid man heller kan gi kroppen vitamin B6 og
B9/folinsyre, som enzymet som "fordøyer" fruktose, 1-fosfat aldolase,
trenger for å produseres og virke." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"Poenget
mitt er at heller enn å bare godta å unngå ditt eller datt, så er det
mye smartere å heller gi kroppen det kroppen trenger for å kunne takle
ditt eller datt. Og da spesielt datt. Nøkkelen til de fleste såkalte
syndromer og allergier og intoleranser ligger svært ofte i over eller
underaktivitet av substanser (koenzymer og kofaktorer, enzymer,
transportproteiner, neurotransmittere, hormoner, signalstoffer,
eikosanoider, etc) involvert i de kjemiske prosesser som gir symptomene
leger kaller allergier og intoleranser. Hvor legevitenskapen fokuserer
på gener, og hvordan man kan tukle med genene for å få disse til å få
fortgang i de kjemiske prosessene er det langt mer vettugt å heller gi
kroppen de næringsstoffer som er involvert i de ovennevnte prosesser
eller substanser." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"Et eksempel jeg har nevnt flere ganger i
blogger er mangel på insulin eller insulininsensitivitet, og som leger
dikter opp merkelappen diabetes for, når insulin består av og også
trenger magnesium, samt sink og flere B vitaminer for å produseres og
virke. Og cellenes insulinsensitivitet er også regulert av bl.a
magnesium. Og har betacellene i bukspyttkjertelen sluttet å produsere
insulin, slik at man liksom trenger syntetisk insulin, som i seg selv er
dokumentert svært helseskadelig, så er det bare å gi kroppen vitamin D,
så begynner bukspyttkjertelen å danne flere betaceller, samt få disse
til å produsere insulin." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"Så lenge man godtar
legemiddelindustriens sykdomsparadigner blir man aldri frisk fra ymse
helseproblemer, og det nytter fint lite å bruke såkalt natur eller
alternativ medisin fokusert mot disse paradigmene, da de er løgner og
oppdiktede merkelapper ment å skape livslang avhengighet av medisiner og
terapier, gjentatte legebesøk eller hyppige sykehusundersøkelser, eller
"behandlinger" av alternative terapeuter, eller avhengighet av
helsekost, piller, urter, etc, etc, etc, etc slik at helseindustrien
tjener penger og sikrer sitt eksistensgrunnlag." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"Det har vært en
del snakk om matrevolusjon i denne og andre blogger i kraftmammaregi, og
det er bare bra. Men, så lenge man ikke forstår i hvilken grad man har
blitt lurt og manipulert av helseindustrien kan kan ende med å bruke
livet på å jage luftslott/oppdiktede sykdommer og sykdomsårsaker." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.
"For
å avgifte fenoler og flavoner i leveren må kroppen ha tilstrekkelig
magnesium for å danne enzymet fenol-sulfotransferase. Mangel på eller
underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i
bl.a de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD.
Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange
såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i
barn og unge" Sitat: PirkePetter, 14.01.2013 kl. 22.35.
"..allergier finnes ikke, slik at det som egentlig skjer om man gir
mennesker som ikke klarer å fordøye korn, er at kroppen reagerer med
betennelser og ulike immunreaksjoner. Men da ikke fordi man er
allergisk, men fordi maten eller substanser i maten enten fremmer
betennelse, som i tilfellet gluten/kasein/soya, etc, eller substanser
fra maten/tarminnholdet lekker inn i blodet via små hull som oppstår ved
bl.a betennelsesreaksjoner. Det er imidlertid ikke gluten eller kasein
som er årsak til slike reaksjoner, men snarere vår manglende evne til å
f.eks for-fordøye disse peptidene i magesekken før de kommer inn i
tarmen. Og har man betennelse i tarmen mangler man fordøyelsesenzymer
som trenges for å bryte dem videre ned, etter at magesyre og pepsin har
gjort sin jobb." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.
"Også mangel på enzymer som bl.a avgifter
forskjellige substanser og kjemikalier fra mat og drikke gir slike
symptomer leger kaller allergi. Men, dette skyldes mangel på
næringsstoffer som enten stimulerer produksjon av enzymene, eller som er
en del av dem, og har derfor ingen verdens ting med såkalt allergi å
gjøre." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.
"De kroppslige reaksjoner man opplever når man f.eks har nedsatt
magesyreproduksjon eller betennelser i tarmen, slik at gluten og kasein,
og andre substanser ikke blir skikkelig brutt ned, er dermed ikke
allergi, da symptomene som legene kaller allergi er virkningen av
problemet, og ikke problemets årsak. Det samme gjelder mangel på enzymer
som avgifter ymse substanser i mat og drikke, all den tid mangelen på
disse, og som gir de symptomer leger kaller allergi, ikke er årsaken til
problemet/de ?allergiske? reaksjonene, men næringsmangel er. Dermed, å
si at noe som helst skyldes såkalt allergi, er faktisk å påstå at
virkningen at et problem er selve problemets årsak. Dette er
bakvendtogikk legemiddelindustrien dikter opp for å skape sykdommer den
kan tjene penger på." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.
"..jeg alltid pirker på hvor viktig det er å ordne mage-tarmproblemer før
man fokuserer på eventuelle helseproblemer, samt spiser så næringsrikt
som mulig. Så lenge kroppen har de næringsstoffer, samt bakterier og
gjærsopper, den trenger for alle sine funksjoner, så avgifter den hva
det skal være, slik at såkalte allergiske eller intoleransereaksjoner
aldri oppleves." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19.47.
"Din datter har ikke allergi, men nedsatt magesyreproduksjon, som er
vanlig i småbarn. Ved nedsatt magesyreproduksjon, dannes heller ikke
enzymet pepsin i magen, og som fordøyer protein, slik at proteiner fra
melk og egg vil forbli ufordøyd eller bare delvis fordøyd, hvor de
deretter entrer tarmen og skaper forstyrrelser, og mulig betennelser.
Symptomene dette gir kalles såkalt allergi eller intoleranse, men dette
er bare en bortforklaring." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.
"Din datter får enzymer som fordøyer
proteiner og fett, samt melkesukker via brystmelken, men da enzymer
beregnet på fett, proteiner og sukker som ikke har blitt denaturert og
eventuelt glykert (limt sammen) med andre næringsstoffer via
pasteuriseringsprosessen. Pasteurisering denaturerer kasein slik at
dette proteinet blir ufordøyelig, og homogenisering fører til at
kaseinet kleber seg til (glykerer med) og dannet en helt ny forbindelse
med melkefettet. Og da en enda mer ufordøyelig forbindelse. Din datter
vil uten problemer tåle surnet upasteurisert melk, men har antakelig
ikke fordøyelseskapasitet for søt melk om denne ikke er iblandet litt
gelatin som øker magesyreproduksjonen." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.
"Om du mangler
næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre, så som bl.a sink,
magnesium og klor, samt vitaminene B1, B3, B5 og B12, eller aminosyrene
glutamin, glycin, lysin, histamin og taurin, så vil ikke datteren din få
i seg disse via brystmelken." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.
"Kokt eggeprotein er også denaturert
molekylmessig, og dermed rimelig vanskelig å fordøye jo mer hardkokt
det er. Rå eggeplomme skal ikke være noe problem, og kokt egg du først
tygger for henne, slik at hun får enzymer fra spyttet ditt, vil også
fordøyes bedre. Alternativt bløtkokt egg sammen med surmelk, skjønt det
aller beste er rå eggeplommer som omtrent fordøyer seg selv pga
enzyminnholdet." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.
"Utover næringsmangler er planteoljer og
transfett en vanlig årsak til det meste av allergier og intoleranser da
slike oljer blokkerer syreproduksjonen i magesekken, og dermed stopper
ganske mye av næringsopptaket." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.
"Tar du ikke opp næring
vil hele kroppen din gå på sparebluss, slik at du raskt utvikler
hypotyreose/lav skjoldbruskkjertelfunksjon, kronisk tretthetssyndrom,
fibromyalgi og ymse såkalte allergier og intoleranser utover såkalt
immunrelaterte sykdommer." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.
"Planteoljer mangedobler også
(per)oksideringsreaksjoner i kroppen som skaper ymse
betennelsesreaksjoner, inkludert slike som kan diagnostiseres som
tarmlekkasje. Mye flerumettet fett/planteoljer slår også ut
energiproduksjonen i det meste av kroppens mitokondrier (kraftverkene
inni cellene som produserer energi/ATP cellene trenger for å fungere
normalt), hvilket i seg selv er en vanlig årsak til bl.a hypotyreose,
kronisk tretthetssyndrom og ellers alt du kan tenke deg av såkalte
autoimmune sykdommer." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.
HISTAMININTOLERANSE = NÆRINGSUBALANSE og KOPPERUBALANSE
"..så er histamintoleranse like mye
oppdiktet som gluten og kaseinintoleranse" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Den
dokumenterte, og ikke minst logiske, årsaken til redusert aktivitet av
enzymet diamin oksidase er verken genetisk eller annet enn mangel på
kofaktorer som enzymet enten består av, eller som det trenger for å bli
produsert. Og da tenker jeg på vitamin B6, C og kopper, samt aminosyren
tyrosin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"..både for mye og
for lite kopper føre til manglende aktivitet av dette enzymet, og
kopperbelastning er svært vanlig blant moderne kvinner pga bl.a
p-pillebruk. Også vegetarianere og mennesker som har spist mye såkalt
raw food/råkost har ofte forhøyede koppernivåer" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Det andre enzymet som ?avgifter?
histamin er histamin N-metyltransferase, og dette enzymet er ansvarlig
for degradering (metylering) av histamin hovedsaklig i luftveiene. Dvs
lunger, luftrør og nese, samt huden. Dette enzymet trenger aminosyren
metionin for å bygges." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Andre næringsstoffer som er helt nødvendig for produksjon og aktivitet av begge enzymer er vitamin B2, jern, magnesium og sink." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Ergo
er manglende produksjon eller aktivitet av enzymene
næringsmangelrelatert, slik at heller enn å tulle med histaminfattig mat
eller bruke antihistaminer så er en langt smartere strategi å sørge for
å få i seg tilstrekkelig med de involverte næringsstoffer, samt disses
synergister og agonister. Og ikke minst å avgifte eventuell
kopperbelastning." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Ser du på symptomene på kopperbelastning vil du finne
mange overlappende symptomer med såkalt histaminintoleranse. Og for mye
kopper øker som sagt også histaminreaksjonene i kroppen, gjennom å
undertrykke enzymene som degraderer histamin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Kopperbelastning er også en av flere årsaker til redusert magesyreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Sink
konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i
blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden
binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra
leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Animalsk
protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med
mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere
aminosyrer avgifter også kopper direkte" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.
"Hypersensitivtet ovenfor
kjemikalier og lukter er et vanlig tegn på mangel på magnesium, sink
(for høye koppernivåer i kroppen), selen, og/eller vitamin D og/eller
flere B vitaminer (B1, B2, B3, B6, B9/folinsyre og/eller B12), samt
protein. Også nedsatt magesyreproduksjon er en veldig vanlig indirekte
årsak til både astma og andre respirasjonsproblemer så vel som allergier
og intoleranser og tarmproblemer." Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
"Magesyreproduksjonen øker man
gjennom konsum av organiske syrer (eddiksyre, melkesyre, etc i litt vann
før måltider, eller via konsum av melkesyregjæret mat og drikke,
melkeprodukter inkludert, med måltidene. Protein i hvert måltid er
nødvendig for magesyreproduksjon. Glycin og glutaminsyre (etter at den
er omdannet til glutamin i kroppen) i gelatin stimulerer også
magesyreproduksjonen, og begge kontrollerer betennelser i tarmen. Salt
og sterke kryddere stimulerer også magesyreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
"Vitaminene B1, B3, B5, B12, samt magnesium, klor, sink er også nødvendige for normal magesyreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
"Om
man
har skadet tarm så kan man reagere man på alt, selv gluten og kasein som
ikke er helseskadelig lenger pga gjæring. Og man reagerer like mye på
substanser som er helsefremmende som dem som er såkalt negative da en
betent tarm med eventuelt skadde tarmtotter takler alle substanser like
dårlig. Og er tarmen lekk også kommer alle slags substanser, gode som
"dårlige" inn i blodet og forårsaker nøyaktig samme immunreaksjon da alt
som ikke skal være i blodet oppfattes negativt. Selv om det i
utgangspunktet er positivt, som f.eks et næringsstoff. Først når
magesyreproduksjonen er normal og tarmskader helbredet kan man spise hva
man vil uten å reagere på det." Sitat: PirkePetter, 8. september 2012 kl. 22.49.
"De fleste tar jo for gitt at allergier og intoleranser
er et faktum, og er vandt med å skylde på matemner og substanser. Ved å
være konsekvent på at allergi og intoleranser ikke finnes, at det dreier
seg om manglende evne til å fordøye eller avgifte, så rettes fokuset
mot faktiske årsaker, og ansvaret legges på persones fordøyelsessystem,
snarere enn på mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 04.41.
"Allergier og intoleranser er ikke
nødvendigvis et resultat av forgiftning som du sier, skjønt dette skjer
også. Av samme grunn som årsakene til manglende laktaseproduksjon i
tynntarmens totter (villi) er det svært vanlig at mennesker på standard
vestlig kosthold har ymse former for tarmskader, deriblant tarmlekkasje
(leaky gut på engelsk). Både skadde tarmtotter og små hull i tarmen gjør
at helt naturlige og harmløse substanser lekker fra tarmen ut i blodet,
hvor de setter i gang en immunreaksjon som er hva som oppfattes som
såkalt allergi og intoleranse. Poenget her et at det ikke er snakk om
forgiftning, og heller ikke snakk om helseskadelige substanser eller
kjemikalier, kun om substanser som kommer inn i blodet, hvor de ikke har
noe å gjøre." Sitat: PirkePetter, 26. mars 2012 kl. 03.04.
NÆRINGSMANGEL OG KJEMIKALIEBELASTNING
"Nok en vanlig årsak til såkalte allergier og
intoleranser er næringsmangel og/eller kjemikaliebelastning, og dette er
også uavhengig en eventuell forgiftningsreaksjon. En vanlig årsak til
næringsmangel, utover næringsfattig kosthold, eller kosthold som
inneholder faktorer som binder næringsstoffer eller saboterer opptak på
andre måter er nedsatt magesyreproduksjon, da magesyre trenges for å
fordøye de fleste næringsstoffer. Nok et problem med nedsatt
magesyreproduksjon/hypoklorhydria er at selv helt naturlig og
helsefremmende mat ikke blir tiltrekkelig brutt ned til sine enkelte
bestanddeler som kroppen videre kan sette sammen igjen til kroppsegne
molekyler. Substanser fra mat som ikke er skikkelig brutt ned - fordøyd -
kan også ende opp i blodet via skadde tarmtotter eller slimhinner, og
på den måten fremme en immunreaksjon. VI snakker heller ikke her om en
form for forgiftning, kun om naturlige substanser fra mat som ikke er
tiltrekkelig brutt ned molekylmessig sett, og som i tillegg ender opp på
steder de ikke har noe å gjøre" Sitat: PirkePetter, 26. mars 2012 kl. 03.04.
"Slik
jeg forstår dette, og på bakgrunn av mange tilbakemeldinger jeg har
fått opp gjennom åra, så er det bare et tidsspørsmål før du ikke lenger
har såkalt allergi eller matintoleranse. Vel og merke om du da spiser
næringsrikt." Sitat: PirkePetter, 15.12.2012 kl. 15.18.
Og 2 eksempler på såkalt intoleranse/allergi som egentlig skyldes næringsmangel -
http://senseoflife.blogg.no/1354709630_lever_med_futt_i_samt.html
I
kommentarer 12.12.2012 kl.05:51 og 13.12.2012 kl.05:47. Overmetylering,
som er temaet i siste kommentar, er en hyppig årsak til allergier og
intoleranser som forskere ikke finner noen åpenbare årsaker til
"Melkeallergi og intoleranse, som glutenallergi
og intoleranse finnes ikke (disse er ikke årsaker, men virkninger)," Sitat: PirkePetter, 02.08.2012 kl. 18.47.
"..og jeg har sett
utallige ganger at normalisering av magesyreproduksjon og/eller tarm og
bukspyttkjertelfunksjon gjør at disse symptomene ganske enkelt
forsvinner. Og da selv om man drikker pasteurisert melk eller korn som
ikke har vært gjæret. Ikke det at jeg anbefaler de sistnevnte
alternativene, men selv slike produkter takles når selve årsaken til den
såkalte allergien eller intoleransen ble gjort noe med." Sitat: PirkePetter, 02.08.2012 kl. 18.47.
"Upasteurisert kasein er ikke helseskadelig, men om
dette peptidet ikke for-fordøyes i magesekken din av magesyre og pepsin
vil det lage problemer i tarmen din. Men, det er viktig å forstå at
dette ikke har noe som helst å gjøre med såkalt allergi eller
intoleranse ovenfor kasein, men kun med at du ikke fordøyer det
skikkelig. Myseproteinene i upasteurisert melk gir ingen problemer, og
laktosen fordøyes av laktase produsert av bakterier i melken." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.
"Har
du betennelser i tarmen, og evt tarmlekkasje, reagerer du på mye, og
gjerne også substanser fra melk. Men dette skyldes da en helt naturlig
immun eller avgiftningsreaksjon fra kroppens side, som reagerer på enten
økt irritasjon/betennelse i tarmen, og/eller at substanser fra melk og
annen mat lekker inn i blodet, hvor de ikke har noe å gjøre. Når noe som
helst som ikke har noe i blodet å gjøre lekker inn i det, reagerer
kroppen immunmessig og prøver å fjerne dette noe som plutselig har
dukket opp i blodet. Dette er en naturlig avgiftningsreaksjon, og ikke
såkalt allergi eller intoleranse, som begge er oppdiktede begreper. Om
man går en lang tur på en kort brygge og dør av drukning etter å ha
ramlet i vannet er det ikke fordi man er allergisk mot vann, men fordi
vannet ender opp der det ikke har noe som helst å gjøre. Hvilket i dette
tilfellet er i lungene dine. Spiser eller drikker du noe kroppen din
ikke klarer å fordøye og/eller avgifte, fordi kroppen mangler
næringsstoffer - som trengs for opptak og utnyttelse av næringsstoffer
og omdanning av disse til energi, samt til produksjon av magesyre i
magesekken og fordøyelsesenzymer i tynntarmen og fra bukspyttkjertelen,
samt galle fra leveren - og/eller er kjemikaliebelastet, vil kroppen din
reagere og prøve å avgifte substanser den ikke takler i
ufordøyd/ikke-avgiftet tilstand." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.
"Kroppen trenger også
næringsstoffer som stimulerer produksjon og aktivitet av forskjellige
enzymer som avgifter naturlige substanser i mat, som f.eks fenoler og
salisylater, plantehormoner, etc, samt sukkere, især fruktose, og også
ymse kjemikalier, tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester, m.m. Har ikke
kroppen din de næringsstoffer som trenges for disse enzymenes aktivitet
blir ikke substanser i maten avgiftet, og lager dermed seriøst krøll i
kroppen din. Har du i tillegg lekk tarm mangedobles krøllet. Leger og
andre hjernedøde idioter kaller dette allergier og intoleranser, og
dikter gjerne opp genetiske eller psykiske årsaker, men dette er og blir
næringsmangel i utgangspunktet, hvordan man enn vrir og vrenger på
saken. Allergier og intoleranser er dermed bare tull og tøys, og
lettvinte bortforklaringer som legemiddelindustrien kan tjene mye penger
på gjennom salg av allergimedisiner, antibiotika, vaksiner, m.m. Pluss
på et standard vestlig kosthold, med mye unaturlige og
betennelsesfremmende matemner og substanser, samt næringsfattige og
kjemikalierike matemner, i kombinasjon med nedsatt magesyreproduksjon,
og/eller tarmbetennelser og redusert næringsopptak, og/eller redusert
avgiftningsfunksjoner, og man har en kropp som konstant er stresset og i
hyperimmun avgiftningsmodus = såkalte autoimmune sykdommer, kronisk
tretthet/MS, hypotyreose og andre hormonelle ubalanser, kroniske
betennelsestilstander, såkalt omgangssyke, forkjølelser,
bihulebetennelser, diare eller forstoppelse, kronisk hodepine/migrene,
lever eller nyreproblemer, hudproblemer, PMS, menstruasjonsproblemer,
ufruktbarhet/barnløshet, m.m" Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.
PROTEININTOLERANSE
"Mat og helseindustrien har vært snare til å manipulere
folket mot løsninger rettet mot virkningene av dette, hvilket er såkalt
intoleranse og allergi, snarere enn å heller fokusere på
magesyreproduksjon, bukspyttkjertelens og tynntarmens enzymproduksjon,
og generelt fordøyelseskapasiteten. Når så mange mennesker fordøyer
gluten og kasein uten problemer er det klart at disse peptidene i seg
selv ikke er de skurkene de er opphauset til å bli av industrien som
tjener på frykt for, og unngåelse av disse via såkalt gluten og
melkefritt kosthold, etc." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.
"..siden gluten og kasein er proteiner, så er problemets kjerne at de
ikke fordøyes skikkelig i mennesker som reagerer negativt ved konsum av
korn og melk." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.
"..disse peptidene (små proteiner) ikke fordøyes skikkelig i magesekken til
mennesker som opplever at de skaper problemer i tarmen. I magesekken må
der være syre, samt pepsin, for å fordøye alle typer protein, og er der
ikke det, ender proteinene opp i tarmen i delvis eller helt ufordøyd
tilstand. I tilfellet gluten og kasein betyr dette at disse peptidene
limer seg fast til tarmveggene og irriterer dem til det oppstår
betennelse og sår i første rekke, og mulig tarmlekkasje i andre. I
tilfellet andre typer proteiner betyr dette rett som det er at en del av
disse ender opp i blodet, via lekk tarm, hvor de fremmer
immunreaksjoner." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.
"Jeg
er med på å unngå gluten og kasein når man jobber med å forbedre
fordøyelseskapasiteten, men misliker at noen promoterer gluten og kasein
som sykdomsårsaker all den tid de faktisk ikke er det. Redusert
magesyreproduksjon og eventuelt fordøyelsesenzymproduksjon i tynntarm og
bukspyttkjertel er. Og dette igjen skyldes faktorer som mangel på
relevante næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre og danne
enzymer, eller kjemikaliebelastning som tapper kropen for
næringsstoffene det er snakk om, og ellers kortslutter enzymfunksjoner,
eller hyppig konsum av matemner som forårsaker betennelser og andre
problemer i magesekk og/eller tarm." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.
"..jeg mener ikke at gluten/kaseinfritt kosthold ikke har noe for seg
når man jobber med mage-tarmproblemer, men kun at det blir en blindvei,
og omgåelse av helseproblemets årsak om man stopper der." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.
"..jeg
har aldri skrevet at kraft/gelatin er alt som skal til for å normalisere
magesyreproduksjonen og tarmenes funksjoner. Jeg pleier alltid å
inkludere protein (for glutamin), kryddere, kort og mellomkjedet fett,
organiske syrer/melkesyregjæret mat og drikke, og salt, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.
"Aminosyren glutamin, fra glutaminsyre i gelatin, eller fra protein,
normaliserer alle former for problemer i tarmene, og normaliserer
magesyreproduksjonen. Det samme gjør aminosyren glycin, som det finnes
mye av i gelatin. Glykosaminoglykaner i kraft hjelper også med å
reparere skadde slimhinner om det er glykosaminoglykandelen av disse som
er skadet. Hveteagglutinin er et av flere eksempler på substanser som
spesifikt forårsaker betennelse i tarmslimhinnenes glykosaminoglykandel." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.
"Også
kort og mellomkjedet fett, spesielt smørsyre fra smør og melkefett,
reparerer alle kjente tarmproblemer, reverserer eventuell
kreftuvtikling, normaliserer tykktarmens ph, stimulerer normal tarmflora
og stopper betennelser. Mellomkjedet fett både beskytter leveren mot en
rekke kjemikalier og tungmetaller og sprøytegifter, etc i tillegg til å
reversere skader forårsaket av slike, samt fra unaturlige matemner som
planteoljer, soya, raps, genmodifisert mat, etc." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.
"..når du skriver at din sønn ikke tåler gluten eller kasein selv fra
syrnede matemner så tar du feil. Det er ganske enkelt ikke mulig å
reagere på gluten eller kasein når disse er delt opp av bakterieenzymer,
slik at hva det enn er han reagerer på, så er det ikke gluten eller
kasein. Og da det ikke lenger finnes negative faktorer i skikkelig
surnet korn og melk, så ser i det minste ikke jeg annen forklaring enn
at det er snakk om helbredsreaksjon. Har han betennelse i tarmen, evt
sår, har feil ph i mage og/eller tarm, etc så vil reaksjonene hans være
negative i begynnelsen. Da er løsningen å jobbe med å normalisere
mage-tarmsystemet først via ovennevnte matemner og substanser, eller å
bruke disse samtidig med konsum av surdeig eller surmelk." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.
"..din sønn er ikke, og jeg
gjentar, IKKE sensitiv for verken gluten eller kasein. Denne
sauetankegangen/flokkmentaliteten ligger dypt i de fleste av oss etter
generasjoners indoktrinering fra mat og helseindustrien. Om man reagerer
negativt på noe som helst så er det ikke fordi man er sensitiv,
allergisk eller intolerant, men fordi man enten ikke klarer å fordøye
det man reagerer på, eller man klarer ikke å avgifte dette. Da pga
næringsmangel og/eller betennelse i tarmen som gjør at man mangler helt
eller delvis fordøyelsesenzymer og enzymer og fraktproteiner som skal
henholdsvis avgifte eller binde seg til og ta opp substanser fra maten." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.
"En negativ reaksjon på et gitt matemne eller substans er dermed ikke
sensitivitet eller noe som helst annet enn at man ikke fordøyer eller
avgifter det man opplever som problematisk. Her kan man velge om man vil
ty til såkalte allergi og intoleransedietter og liknende, som bare
omgår problemets årsak, eller man kan gjøre noe med hvorfor man ikke
fordøyer eller avgifter det man opplever som negativt. Et eksempel her
er gluten, da det er mange andre matemner, substanser, og kjemikalier
som forårsaker nøyaktig de samme reaksjoner i tarmen, cøliaki inkludert,
som gluten, slik at glutenfritt, etc bare er selvbedrageri, og en
omgåelse av problemet som verken helbreder årsaken eller garanterer mot
de andre faktorene som fremmer de samme tarmskader som gluten." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.
ALLERGI OG INTOLERANSE
"..det du sier om å få påvist
enzymmangel via urinprøver kjenner jeg til da dette er standard test ved
mistanke om såkalte matintoleranser og allergier, og det er derfor jeg
skriver at du ikke har intoleranse, men tarmskader som gjør at de
enzymene du trenger ikke blir produsert. Du mangler enzymproduksjon i
tynntarmen din, og det er problemets kjerne, og ikke at du ikke klarer å
fordøye kasein eller gluten." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"Det å påstå at du har intoleranse
er å kalle virkningen av et problem for årsaken, da intoleransen er
virkningen, mens årsaken er skader i tynntarmen som gjør at du ikke
produserer de nødvendige enzymene. Det å alltid skylde på virkningene av
et problem, f.eks næringsmangel, kjemikaliebelastning, enzymmangel,
magesyremangel, ubalanse i tarmfloraen, m.m, snarere enn å fokusere på
og gjøre noe med årsaken(e) til problemet, altså selve problemet, er
legemiddelindustriens og legenes måte å alltid sikre at folk ikke blir
friske, men heller må ha medisiner, m.m som de gjerne må gå på et langt
liv. Noe legemiddelindustrien tjener mye penger på. Om leger faktisk
hadde gjort folk friske ville legemiddelindustrien gå konk." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"Så
lenge du mangler enzymer i tynntarmen som skal fordøye næringsstoffer
(og problemstoffer som kasein og gluten) fra kosten mangler du også en
hel del næringsstoffer, slik at helsa di må være langt fra optimal. Jeg
anbefaler derfor som jeg allerede har gjort to ganger, at du spiser og
drikker mat tilberedt på en slik måte at den ikke skader tarmen din
ytterligere, samtidig som substanser i maten din reparerer de skadene
som er der allerede. Alle former for melkesyregjæret mat og drikke
anbefales derfor, surdeigsbrød inkludert. Og også mer protein enn du nok
er vant med." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"Imidlertid anbefaler jeg at du, siden du har nedsatt
næringsopptak, og sannsynlig vis lekk tarm også, starter med hjemmelaget
kraft og/eller gelatin i en 2 ukers tid før du begynner å øke
proteinkonsumet ditt. Dette fordi aminosyrene i gelatin normaliserer
nedsatt magesyreproduksjon (som trenges for å fordøye proteiner (gluten
og kasein inkludert) og reparere skadde tarmvegger, da sammen med
glutamin som dannes i kroppen fra glutaminsyre, som det er mye av i
gelatin. Jeg anbefaler også at du lager kraft, da utover gelatinet i
kraft så inneholder kraft også mye mineraler og glykosaminoglykaner (som
f.eks kondroitin, hyaluronsyre, og glukosamin) som reparerer, blant mye
annet, tarmslimhinnene. Glykosaminoglykaner og gelatin reparerer alt
kollagen i kroppen, dvs alt binde og støttevev, alt underhudsvev, brusk
og deler av skjelettet, blodkar, m.m." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"Når du begynner å spise mer
protein vil du trenge mettet fett og fettløselige vitaminer som A, D, E
og K for å fordøye og utnytte proteinene maksimalt, slik at alle kilder
til mettet fett (upasteurisert melkefett/fløte/rømme/smør, kokosfett,
storfe eller fåretalg) anbefales i matlaginga utover særlige kilder til
de fettløselige vitaminene, som bl.a er upasteurisert melk, fløte,
rømme, smør, fet ost, eggeplomme, lever, fet fisk og annen sjømat,
fiskerogn og melke, gjæret fiskeleverolje, samt saue og storfekjøtt." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"I
melkefett og smør er der mye av fettsyren smørsyre, som sammen med
aminosyren glutamin er helt nødvendig for tarmcellenes helsetilstand." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
"Du
bør unngå enhver form for plantefett og transfett i kostholdet, da
disse blokkerer proteinopptaket og forårsaker betennelser i hele
kroppen. Mangler du proteiner mangler du råmaterialet til bl.a
fordøyelsesenzymer = redusert næringsopptak = en helsetilstand som bl.a
kan beskrives med ordet UFF." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
ALLERGI MOT PROTEINER
"Både ved nedsatt
magesyreproduksjon og ved enzymangel i tarmen som følge av lokale
betennelser og skader så er fordøyelsen av proteiner betydelig redusert.
Proteiner flest er aminosyrer i kjeder, men mange er også satt sammen
av ulike aminosyrekombinasjoner kalt peptider. Både gluten og kasein er
egentlig peptider, altså "små" proteiner." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.
"Manglende evne til å
fordøye disse peptidene skyldes verken intoleranse eller allergi eller
at vi ikke er genetisk tilvent dem i følge genevolusjonsteorien (vi
trenger circa 100 000 år på å tilpasse oss nye/moderne matemner i følge
logikken), men ganske enkelt at svært mange i dagens verden, på standard
vestlig kosthold, mangler fordøyelseskapasiteten som trenges for å
fordøye proteiner og peptider skikkelig." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.
"Moderne kosthold
mangler alt for mye næringsstoffer, og er også fullt av kjemikalier som
tilsetningsstoffer, tungmetaller, sprøytegiftrester, etc og unaturlige
matemner og substanser (f.eks soya, plante og transfett), samt fiber,
antinæringsstoffer, m.m i korn, frø, nøtter og belgfrukter som binder
næringsstoffer i tarmen og forhindrer opptak, og/eller forbruker
næringsstoffene slik at de ikke kan brukes av kroppen til reparasjon
eller oppbygging, og/eller skaper ulike immunreaksjoner og
betennelsestilstander som forbruker verdifulle næringsstoffer, etc slik
at det ikke er rart at næringsstoffer som trenges for å danne magesyre
eller enzymer i tarmen mangler. Mange mennesker spiser også måltider som
ikke inkluderer protein av betydning, uten å være klar over at
proteiner må til for å stimulere magesyreproduksjonen." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.
"Den skyhøye
statistikken over antall mennesker med gastrisk refluks/sure oppstøt,
smerter i magesekken, oppblåsthet etter måltider, etc viser hvor mange
av dagens mennesker som har lav magesyreproduksjon, da samtlige
symptomer skyldes for lite, og ikke for mye magesyre." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.
HVA ER HISTAMIN?
"Tradisjonskost
er ikke et såkalt høyhistaminkosthold, da histamin er en naturlig
aminosyre, ikke en helseskadelig substans av noe slag. Histamin dannes
fra aminosyren histidin" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.
"Histaminreaksjon - Pga betennelse i tarmen og mangel på magnesium er det veldig få matvarer jeg klarer å fordøye. Histamin fungerer også som neurotransmitter i kroppen din, og er livsviktig
for deg, slik at dette kun er snakk om mangel på magnesium, eller
betennelse i tarmen, slik at diamin oksidase ikke deaminerer overskudd
av histamin, fra mat eller fra mastceller" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.
"Jeg terper
på dette for at dem som leser det du skriver ikke skal tro at et
kosthold, eller gitte matemner, er årsak til helseproblemer her, når
årsaken ligger i næringsmangel og/eller problemer i tarmen som er der i
utgangspunktet" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.
UTSLETT
"Har slitt mye med kløe, flassing, huden har vært
glovarm, ru og stram i huden. Mest utslett i nakke/hals/brystregionen og underarmer, men
litt ellers på kroppen også. Fikk tips hos PP om å smøre på
upasteurisert smør, ghee eller kokos. Det
er ikke histaminreaksjon, og heller ikke avgiftningsreaksjon. Det er
klart næringsmangelsymptom, hvor jeg antar vitamin A og D, og sink (pga
vitamin A) er involvert. Andre symptomer vil vise hvilken årsak det er
snakk om" Sitat: PirkePetter, 14. januar 2017 kl. 18.45.
"Jeg
var nesten bra i nakke/halsområdet i en periode da jeg tok litt sink, så ble jeg gående uten en periode. Er litt lei av denne "blomstringa" nå, det skal jeg ærlig innrømme. Mangel
på sink kortslutter mange kjemiske prosesser i kroppen, også A vitamin
relaterte, da leveren må ha sink for å omdanne vitamin A fra mat til
hormonformen som virker i kroppen. Så dette er ikke oppblomstring av noe, eller avgiftning, men klart næringsmangelsymptom" Sitat: PirkePetter, 31. mai 2017 kl. 04.25.
GELATIN
"Gelatin
inneholder IKKE histamin, eller histidin, som histamin dannes fra.
Tvert om er flere aminosyrer i gelatin anti-histamin, anti-serotonin, og
anti-østrogen (ved for høyt nivå)" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.37.
"Du
har ikke histamintoleranse, men betennelse i tynntarmen eller mangel på
næringsstoffer som inngår i produksjon og aktivitet av enzymene som
avgifter/deaminerer aminer. Mao du mangler magnesium, og muligens kopper
også." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 22.33.
"Jeg har hatt lavt magnesium, men hatt tatt tilskudd i to år nå, så mangelen er rettet opp i. Det
tviler jeg sterkt på, hvordan vet du at du ikke lenger har mangel?
Blodprøver er ikke akseptert svar, all den tid blodprøver kun viser
mangel når denne er alvorlig, og har pågått lenge. Blodets nivåer av
magnesium og andre næringsstoffer holdes konstant, selv når det eksisterer alvorlig mangel i kroppen som helhet." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Mangel
på magnesium reduserer ikke bare aktiviteten til diamin oksidase og
histamin N-metyltransferase, men øker dumping av histamin fra hvite
blodceller også, rett i blodet. Og da både ved konsum av matemner som
inneholder histamin, samt utenom. Når reaksjonene skjer i forbindelse
med mat kalles det gjerne histaminintoleranse, og ellers forksjølelse,
bihulebetennelse, omgangssyke, sånt som går og liknende udokumentert og
ulogisk sludder" Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Opptaksraten av magnesium fra
tilskudd kan være så lav som kun 4% (magnesiumoksid), og kroppen
regulerer hvor mye magnesium som til enhver tid tas opp fra tarmen. I
tillegg er det svært mange faktorer i et typisk norsk kosthold, med
hovedvekt på fytinsyre, garvesyrer, enzymhemmere og fiber/pektin, som
blokkerer opptak. Så det er svært lite sannsynlig at tilskudd kan ha
gjenopprettet magnesiumnivåene. I tillegg må du ha kalsium, vitamin A og
D, samt B6 for at magnesium skal omdannes til sine koenzymformer i
kroppen." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Tradisjonskost helbreder alle kjente
mage-tarmlidelser, da næringsstoffer i animalske matemner bygger opp nye
tarmceller, samt slimhinneceller, normaliserer ph og mikroflora, og
derigjennom enzymaktivitet." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Enzymene (Diamin
oksidase og Histamin N-metyltransferase) som avgifter (deaminerer)
histamin trenger vitamin B6, C, kopper og aminosyren tyrosin for å
produseres, samt vitamin B2, jern, magnesium og sink for å gjøre jobben
sin" Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Jeg
har villet starte denne kosten lenge pga langtidssykdom (diagnose ME,
men vet at det er stoffskifte som ikke responderer bra til
hormonbehandling, underliggende årsak er kvikksølvforgiftnibg og jeg holder på med avgiftning) men har vært redd pga histamin. Underliggende årsak er ikke kvikksølvforgiftning, men for lave nivåer av næringsstoffer som avgifter kvikksølv." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.
"Næringstoffer
som avgifter kvikksølv er aminosyrer som cystein, glycin, glutation og
metionin, mineraler som kalsium, kisel, magnesium, selen
og sink, samt vitaminer som A, C (naturlig vitamin C, og ikke syntetisk
askorbinsyre), D, E (naturlig vitamin E, og ikke enkelttokoferoler
eller tokotrienoler), K2, og flere B vitaminer. Kvikksølv i tarmen
blokkerer opptaket av bl.a vitamin B12, som hvis mangel gir mange av de
symptomer man assosierer med kvikksølvforgiftning. Upasteuriserte
melkeprodukter, især surnede, inneholder et protein som kan overta for
proteinet i magesekken (haptokorrin), som må binde seg til B12 i
magesekken skal vitaminet tas opp i tynntarmen. Slik at melk konsumert
med matemner rike på bl.a B12, garanterer opptak og utnyttelse" Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.
"Så utenom de matvarene som weston price anbefaler er det bare magnesiumolje og fiskeleverolje du anbefaler som tilskudd? Jeg
anbefaler ikke matemner som Weston Price anbefaler, jeg anbefaler
matemner som mitt eget kosthold er basert på, ..Det sier seg selv at et næringsrikt
kosthold vil rette opp næringsmangler, og ja, jeg anbefaler de tilskudd
du nevner, samt gelatin." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.
"Kan jeg bygge opp magen først ved å spise det jeg tåler? Ikke bygge opp magen, men
få tilstrekkelig høyt magnesiumnivå til at du fordøyer og avgifter
matemner som inneholder histamin. Og dette får du til via magnesium i
mat, samt tilskudd i flytende form, eller magnesiumkloridpulver som du
har en liten klype av i alt du drikker, akkurat så lite at det ikke gir
usmak. Også magnesiumolje, samt bad i magnesiumklorid eller
magnesiumsulfat/engelsk salt/epsomsalt bidrar til å øke nivået raskt, og
tilstrekkelig med salt/natrium og vitamin D i kosten sørger for at
kroppen holder på magnesiumet, og ikke skiller dette ut via nyrene." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.
"Så det menes da at man skal spise alt til tross for reaksjonene? Ja,
samtidig som du gjør noe med årsaken til at du enten ikke fordøyer
eller avgifter det du tilsynelatende reagerer på. Altså heller enn å
unngå et gitt matemne, og dermed omgå problemet, og ikke gjøre noe med
årsaken, men forholde deg til virkningen, så er det bedre å sørge for at
du kan spise matemnet uten problemer" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 21.15.
"Jeg
har brukt mye magnesium i 1 1/2 måned, men er ennå ikke kvitt
"histaminintoleransen". Hvor lang tid må jeg regne med at det tar? Det
finnes ikke noe standardsvar på spørsmålet ditt, da det avhenger av for
mange faktorer. La oss anta du er i hormonell balanse, ikke har
forhøyet serotonin, spiser optimalt, har ingen fordøyelsesproblemer,
bruker ingen medikamenter som kan påvirke deg negativt, har normalt
stoffskifte, har ikke amalgam, sover godt, stresser lite, osv, så
snakker vi om noen uker til noen måneder" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 21.37.
ÅRSAKER TIL HISTAMINREAKSJONER
"Ubalanse
i tarmen er kun en av årsakene, magnesiummangel en annen, uavhengig av
tarmbetennelser. Mangel på magnesium gjør både at enzymene som
deaminerer histamin ikke fungerer, så vel som at mastceller dumper
histamin i blodet, både ved konsum av histaminholdig
mat og drikke, så vel som av flere andre grunner. Deriblant
blodsukkerfall, stress/stresshormonaktivitet, serotoninubalanse,
østrogenovervekt, kopperbelastning/sinkmangel, mm. Så øk magnesiumnivået, og du vil deaminere histamin både fra mat og histamin produsert i kroppen" Sitat: PirkePetter, 4. mars 2017 kl. 12.06.
Pollenallergi:
"..hver vår sliter både mann og 3 av 5 barn med "bjørkeallergi" og jeg får min reaksjon på sommeren med "gressallergi" Reaksjonene
du beskriver er i hovedsak magnesiummangelsymptomer, pga konsekvensen
dette har både for avgiftning og regulering av histamin, så vel som for
aktiviteten til enzymer som avgifter substanser i bl.a pollen." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2016 kl. 08.06.
"Såkalte
allergier, som du ikke har, skyldes normalt enten fordøyelsesproblemer
hvor bl. normal avgiftning ikke fungerer som den skal, eller svikt i
enzymer som avgifter og deaminerer menneskelagde og naturlige substanser
som kan fremme negative symptomer. De fleste av disse enzymene er
magnesiumbaserte, eller trenger magnesium for å prodfuseres eller
aktiveres. Eksempel er fenol-sulfotransferase, som
avgifter fenoler og flavonoider i bl.a pollen. Dette er mao ikke
allergi, men mangel på enzymer som avgifter substanser som forårsaker
problemer i kroppen din. Mao som gir symptomer leger kaller allergi" Sitat: PirkePetter, 8. mai 2017 kl. 00.15.
"Hvorfor opplever jeg såkalt pollenallergi når det er fint vær og jeg
f.eks går tur på fjellet? Er det fordi jeg "forventer" det? Eller er det
en helbredsreaksjon? Reaksjoner når du går i fjellet kan skyldes virkningen av
trykkforandirngen og/eller mer oksygen på nervesystemet ditt, og da især
ansiktsnerver. Dette er nok i enkelte tilfeller jeg kjenner til fra
forskningsreferanser, og kombinert med eksponering for sol, som også er
sterkere jo lenger opp i fjellet du kommer, har du dobbelt grunn til
bl.a slike reaksjoner pga at serotonin økes i sola. Har du ubalanse i
serotoninnivåene fra før av, især mage-tarmbetennelser, vil reaksjonen
være overdreven, i betydning ikke i proporsjon med de faktorene som
tilsynelatende utløser symptomene." Sitat: PirkePetter, 25. juli 2013 kl. 02.25.
"Også temperaturforandringen
mellom ute og innemiljø, samt forskjellen i luftkvaliteten kan utløse
både nervereaksjoner som gir bl.a trykk innefor øynene, kløende og
væskende øyne, samt ymse former for tett nese. Hva gjelder serotonin
blir nivåene normalt balansert av uteluft og kjøligere temperatur, hvor
innetemperatur med spesielt tørr luft øker nivåene hos mennesker som
allerede er i ubalanse. Forskjellen mellom luftnivåene av negative ioner
i overskyet/regnfullt vær versus positive ioner i godt vær med sol kan
også spille en rolle. Og nå snakker jeg om virkningen av selve ionene
direkte på kroppen, og ikke sludderet om at negative ioner
tilsynelatende binder allergipartikler i lufta, hvilket er
salgsargumentet for ionegeneratorer. Mange mennesker som reagerer på
positive ioner i sol/fint vær/tørr luft opplever stor lettelse når det
regner eller er kjøligere og mer fuktig i lufta, og spesielt nær
rennende vann, fossefall, samt også i salthuler (haloterapi), eller via
salt som fordamper og spres i rommet fra aromalamper og liknende. Det
er mao for mange mulige svar på spørsmålet ditt til at jeg kan svare
konkret, all den tid så mange mulige faktorer kan være involvert." Sitat: PirkePetter, 25. juli 2013 kl. 02.25.
NØTTEALLERGI
"Nøtteallergi og -intoleranse.
Med allergi mener jeg akutte symptomer som f.eks kløe, utslett,
opphovning i halsen, pusteproblemer o.l., og med intoleranse mener jeg
"uggen" følelse etter inntak, mer diffuse symptome. Om vi snakker om nøtter som ikke har blitt besprøytet, eller din manns
nøtter, så er det sannsynlig du ikke klarer å fordøye dem. Har du slike
reaksjoner selv når du bløtlegger og tørker nøttene kan en mulig årsak
være nedsatt magesyreproduksjon. Alternativt at du spiser nøttene alene,
og ikke sammen med en proteinkilde som stimulerer syreproduksjon. Nok
en mulig forklaring kan være at du mangler næringsstoffer som er
involvert i fett eller proteinfordøyelsen, og/eller som trenges for å
aktivere de enzymer /delta-desaturaser) som omdanner fettet i nøttene
til kroppsegne fettsyrer." Sitat: PirkePetter, 22. august 2012 kl. 22.30.
"Antistoffer angriper
aldri vertsorganismen selv, ja angriper aldri noe som helst, og fokus
på antistoffer er like mye bløff som fokus på såkalte sykdomsmarkører,
snarere enn selve sykdommene. Så jeg kutter ganske enkelt ut hele
opplegget, og fokuserer på godt dokumenterte og logiske, og naturlige
årsaker til helseproblemer" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 18.38.
"..det
er ikke maten det er noe problem med, men fordøyelsesevnen din, eller
at du inkluderer antinæringsstoffer i matemner som blokkerer
glutenfordøyelsen i magesekken. F.eks at du alltid spiser
helkorn/grovt/sammalt, etc, som gir fytinsyre og andre enzymhemmere som
blokkerer pepsin i magesekken. Matvalgene dine, samt næringsstatus er
problemet her, ikke matemnene du eventuelt ikke fordøyer skikkelig"
Sitat: PirkePetter, 10. mars 2017 kl. 13.22.
"Jeg
har alltid, konsekvent, anbefalt mennesker som har problemer med å
fordøye eller avgifte noe, at de spiser dette noe på en slik måte, eller
sammen med andre matemner eller drikke, som gjør dem i stand til å
fordøye dette noe. Vel og merke når "noe" er spesielt næringsrikt, og en
viktig del av tradisjonskost." Sitat: PirkePetter, 6. januar 2017 kl. 00.24.
"..det
er bedre å gjøre deg i stand til å kunne fordøye disse næringsrike
matemnene, enn å skulle ty til såkalte alternativer." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 21.30.
"La være å bruke ordet tåler! Jeg
har allerede kommet med et forslag, hvilket er at du ikke fordøyer. I
andre tilfeller, hvor det er snakk om såkalt allergi og intoleranse, er
årsaken ofte at man ikke avgifter substanser og kjemikalier man
tilsynelatende "reagerer" på eller ikke "tåler," fordi man mangler
næringsstoffer som danner enzymer og koezymer som avgifter substansene
og kjemikaliene." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59.
"Ved
å få fokus over på at man mangler næringsstoffer, eller f.eks jevnlig
fremmer ubalanse i kroppen, gjennom f.eks å spise for sjelden, slik at
man får lavt blodsukker og stresshormonrespons, m.m, så tvinges de
fleste til å innse at årsak og ansvar ligger i dem selv og deres kost og
livsvalg, og ikke er noe som kan skyldes på matemner, substanser eller
kjemikalier i mat, eller skyldes på matindustri, helsevesen, leger, m.m.
Slik at man har noe eller noen man kan legge skylden på, og dermed syte
og klage over hvor fælt man har det på grunn av, samtidig som man ikke
gjør noe selv. Mao at man ender i offerrollen, hvor man psyker seg selv
ned og forteller seg selv at man er syk, uten håp, er offer for
korrupsjon, feilbehandling, mangel på omtanke, legers inkompentanse, etc" Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59.
"Eller
eventuelt går inn i en livslang runddans hvor man prøver ut ditt og
datt kosthold/kosttilskudd/urt/adaptogen/supermat/terapi/behandling og
blabla rettet mot virkninger, ikke årsaker." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59.
"Din
mor er ikke allergisk mot noe som helst, men mangler næringsstoffer som
danner enzymer som avgifter det hun tilsynelatende reagerer på. Eller
hun ganske enkelt ikke fordøyer det hun tilsynelatende reagerer på." Sitat: PirkePetter, 2. desember 2016 kl. 20.33.
FINN KILDE
Magnesiummangel
fremmer histaminreaksjoner gjennom å øke frigjøring av histamin fra
mastceller, gjennom å øke aktiviteten til enzymet histidin
dekarboxylase, som produserer histamin fra aminosyren histidin, samt
gjennom å redusere nivåene av enzymet diamin oksidase, som
deaminerer/avgifter histamin i tarmen." Sitat: PirkePetter, 6. mai 2014
kl. 17.14.
Magnesiummangel årsak til omgangssyke? "Ikke
til omgangssyke, men til en årsak til flere symptomer leger kaller
såkalt omgangssyke. Mao histamindumping pga magnesiummangel. Tips -
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185/F1.large.jpg" Sitat: PirkePetter, 2. mars 2017 kl. 02.58.
"Histamin er en aminosyre, som også fungerer som neurotransmitter" Sitat: PirkePetter, 2. mars 2017 kl. 09.17.
"Tradisjonskost
er ikke et såkalt høyhistaminkosthold, da histamin er en naturlig
aminosyre, ikke en helseskadelig substans av noe slag. Histamin dannes
fra aminosyren histidin
Histamin fungerer også som neurotransmitter i kroppen din, og er livsviktig
for deg, slik at dette kun er snakk om mangel på magnesium, eller
betennelse i tarmen, slik at diamin oksidase ikke deaminerer overskudd
av histamin, fra mat eller fra mastceller
Jeg terper
på dette for at dem som leser det du skriver ikke skal tro at et
kosthold, eller gitte matemner, er årsak til helseproblemer her, når
årsaken ligger i næringsmangel og/eller problemer i tarmen som er der i
utgangspunktet" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.
"Gelatin
inneholder IKKE histamin, eller histidin, som histamin dannes fra.
Tvert om er flere aminosyrer i gelatin anti-histamin, anti-serotonin, og
anti-østrogen (ved for høyt nivå)
Fra nå av, unngå
ord som histaminbomber og høyhistamin, da disse begrepene er feil, og
også viser at du ikke egentlig skjønner hva histamin er." Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.37.
POLLEN
"Pollenallergi er et oppdiktet begrep, slik at det som fakisk skjer er at
forskjellige immunceller i hovedsaklig nese, luftveier og tarm frigjør
histamin. Og da sjelden pga pollen eller andre ytre faktorer, men pga
variasjoner i bl.a kosthold og næringsnivåer, temperaturforandringer og
stoffskifteforandringer, forandringer i kraniets (og ansiktets) ”sømmer”
(det som binder de forskjellige benene som utgjør hodeskalle og ansikt
sammen), samt stressvirkninger på nervesystemet." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.
"..pollen
betyr enten histamin, som videre betyr mangel på magnesium eller andre
næringsstoffer som deaminerer histamin. Og for fenol-sulfotransferase og
andre s-transferaser, som bl.a avgifter fenoler og flavonoider i
pollen, så vel som for høye nivåer av dopamin, noradrenalin og serotonin, så er magnesiummangel hovedårsaken til redusert eller manglende aktivitet" Sitat: PirkePetter,
"Histamin
skal avgiftes ved hjelp av enzymer som diamin oksidase og histamin
N-metyltransferase, samt proteinet metallotionein. Og enzymene trenger
vitamin B6, C, kopper og aminosyren tyrosin for å produseres, samt
vitamin B2, jern, magnesium og sink for å gjøre jobben sin. Da
mesteparten av histaminavgiftning skjer i tarmen, vil eventuelle
tarmproblemer redusere enzymproduksjonen, slik at histaminnivåene ikke
reduseres. Og slik at alle slags såkalte allergi og
intoleransereaksjoner blir resultatet. Enzymet histamin
N-metyltransferase står for avgiftning av histamin i luftveiene, nesen
inkludert." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.
"Metallotionein er en type proteiner som bl.a fungerer som antioksidant,
regulerer nivået av mineraler i kroppen, samt binder tungmetaller og
mineraler, som f.eks kopper, om disse finnes i for høye mengder i
forhold til kroppens behov. Både tungmetaller og mineraloverskudd,
spesielt kopper, kan forstyrre produksjon og/eller aktivitet av de
histaminavgiftende enzymene." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
"Metallotionein deltar også i
produksjonen av proteinfordøyende enzymer i tarmen, og som bl.a fordøyer
gluten og kasein. Dette foregår på den måten at proteinet gir fra seg
sink til et fordøyelsesenzym ved navn DPP IV, som videre bryter ned
gliadorfin (fra gluten), kasomorfin (fra kasein) og andre morfinliknende
peptider fra diverse matemner slik at disse ikke lager fysisk og
psykisk baluba i kroppen." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
"Metallotionein dannes av aminosyrene
cystein og histidin, samt mineralene kopper, selen, sink og svovel.
Optimal produksjon og aktivitet av enzymene så vel som proteinet
innebærer mao protein og næringsrik kost." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
"Også aminosyrene glycin (mye i gelatin og kraft) og metionin (mye i animalske matemner) avgifter histaminoverskudd." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
"Utover
dette kan du også redusere for høye histaminnivåer gjennom konsum av
matemner som f.eks kort og mellomkjedet fett (smør, fløte, rømme, melk,
kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje), animalsk protein, krydderurter,
alle sorter løk og hvitløk, chili/cayenne, samt uraffinert salt og
sukker. Du finner mer info om du søker på ”antihistamine foods herbs” Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
"Oversensitivitet for parfyme, samt de fleste andre symptomene du never
ovenfor, skyldes mest sannsynlig mangel på vitamin B9/folinsyre og B12,
eller på magnesium, som disse vitaminene trenger får å virke i kroppen." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"For
å være helt sikker på at du skjønner hva jeg mener, så er det ikke slik
at det finnes noe slikt som et allergen. Reagerer man på hva som helst
så skyldes dette at man enten ikke fordøyer, eller klarer å avgifte
substansen det er snakk om. Reagerer man f.eks på gluten eller kasein,
eller histamin, eller fruktose, eller fenoler og salisylater, eller
tilsetningsstoffer, etc i mat og drikke så er det ikke fordi man er
allergisk eller intolerant, men fordi man mangler næringsstoffer som
trengs for å fordøye eller bryte disse substansene ned. Og da tenker jeg
på at næringsstoffene det er snakk om trenges for å danne enzymer som
tar seg av substansene det er snakk om." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"Dette gjelder til dels
også ved tungmetall og kjemikaliebelastning, på den måten at slike
substanser virker negativt fordi de tapper kroppen for næringsstoffer
som avgifter dem, slik at den påståtte giftvirkningen av disse egentlig
er næringsmangelsymptom. Et eksempel er dioksinforgiftning, da dioksin
blir giftig gjennom å tappe kroppen for hovedsaklig vitamin A. Kvikksølv
inaktiverer f.eks selenbaserte enzymer i kroppen, slik at denne
negative virkningen motvirkes gjennom kontinuerlig konsum av selen i
kosten, samt alle de andre næringsstoffene som avgifter kvikksølv." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"Tungmetaller
binder seg til reseptorer som egentlig er der for mineraler, slik at
kontinuerlig konsum av tilstrekkelige nivåer mineraler sikrer at disse
reseptorene blokkeres for tungmetaller. Både mennesker, dyr og
planter/grønnsaker tar opp tungmetaller for å delvis dekke
mangelreaksjoner på et manglende mineral, da de fleste tungmetaller
likner på forskjellige mineraler i molekylstruktur, og derfor delvis kan
erstatte det manglende mineralets funskjoner." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"Hvordan man enn
ser på dette, så er tilstrekkelig næring alfa og omega for både såkalt
forgiftning så vel som såkalte allergier og intoleranser. Og da også for
å helbrede en betent tarm, som også ofte er en årsak til manglende
enzymproduksjon. Og da ikke bare for å fordøye substanser,
tilsetningsstoffer eller kjemikalier fra mat og drikke, men også f.eks
histamin, da enzymet som avgifter (demaminerer) histamin fra mat så vel
som histamin produsert av mastceller eller bakterier i tarmen,
produseres i tynntarmen. En betent tynntarm gir redusert produksjon og
aktivitet av enzymet (diamin oksidase), noe som da påståes å forårsake
såkalt histamin intoleranse, og som man videre, i følge den politisk
korrekte logikken, skal ”kurere” gjennom å unngå histamin i mat og
drikke. I stedenfor å gjøre noe med problemets årsak skal man altså omgå
virkningen av problemet, og gjerne holde på med dette livet ut. Samme
bakvendte logikk råder ved såkalt glutenfritt kosthold." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"Et
velfungerende mage-tarmsystem sammen med et næringsrikt kosthold = null
intoleranser, allergier, insensitiviteter eller sensitiviteter, m.m" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.
"Frysing
denaturerer næringsstoffer, og gjentatt opptining og nedfrysing enda
mer. Og histamininnholdet øker, hvilket kan gi magevondt og kvalme,
blant mye annet" Sitat: PirkePetter, 24, januar 2017 kl. 21.54.
FINN KILDER
"Som
jeg har skrevet utallige ganger, så er såkalt allergi og intoleranse
egentlig manglende evne til å fordøye eller avgifte ulike substanser,
både naturlige og menneskelagde. Og dette skyldes normalt
mage-tarmproblemer, inkludert betennelser, som reduserer
eller stopper produksjonen av fordøyelsesenzymer, enzymer som avgifter
ymse substanser, eller på transportproteiner som skal transportere
substansene ut av tarmen, inn i kroppen.
Også
varierende nivåer av tarmlekkasje spiller ofte inn på den måten at helt
harmløse substanser fra mat og drikke ”lekker” inn i blodet hvor disse
umiddelbart forsøkes avgiftet av kroppens avgiftnings og
immunfunksjoner. Dette er ”forgiftning,” ikke allergi eller intoleranse.
En
siste faktor, som ofte er en hoved eller delårsak, er mangel på
næringsstoffer som er nødvendige for produksjon og aktivitet av de
forskjellige enzymer og transportproteiner, eller som er en del av selve
enzymet eller transportproteinet. Eksempler jeg har vist til tidligere
er sulfotransferase, som avgifter bl.a fenoler, flavonoider og en del
tilsetningsstoffer. Dette enzymet bygges av bl.a magnesium, slik at
mangnesiummangel fremmer redusert avgiftning av ovennevnte substanser,
hvilket leger og veterinærer gir merkelappen allergi eller intoleranse.
Og som disse tilsynelatende har medikamenter for/i mot.
Såkalt
histaminintoleranse er i samme gate, på den måten at enzymet som
hovedsaklig avgifter (deaminerer) histamin er bygget av bl.a kopper,
slik at mangel på kopper vil gi produksjon og redusert aktivitet av
enzymet, som heter diamin oksidase. Dette enzymet produseres også i
tarmen, slik at nok en årsak til redusert produksjon og aktivitet kan
skyldes tarmbetennelse. Også for mye kopper (kopperbelastning eller
forgiftning) fremmer svikt i enzymproduksjonen, da kopperet ikke er
tilgjengelig for normale kjemiske funksjoner ved
belastning/forgiftning." PP (http://liveneshage.blogspot.no/.../bakeriplanene-er...)
Link fra PP:
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185/F1.large.jpg