Du trenger:
- 200 gram Risgryn
- 0,75 liter Melk
- 150 gram Smør, usaltet (eller nyretalg)
- 75 gram Rårørsukker
- 0,5 ts Mineralsalt
- 0,5 ts Allehånde (malt)
- 0,5 ts Nellik (malt)
- 0,5 ts Ingefær (malt)
- 0,5 dl Rosiner (kan sløyfes eller økes i mengde)
- 0,5 liter Reinblod (eller fra små- eller storfe)
- Lønnesirup (eller rårørsukker), og melk til servering
Slik gjør du:
1. Legg den mengden rosiner du ønsker å ha i blodpuddingen i ei skål med vann for bløtlegging. Tips: Istedet for bløtlegging i vann kan du gjerne bruke rosiner fra vannkefirproduksjon.
2. Ha risgryn og melk i en kjele. Kokes til en tykk risgrøt på svak/medium varme. Rør i grøten med jevne mellomrom slik at den ikke brenner seg i bunnen. Trekk kjelen til side.
3. Ha smøret i kjelen når grøten har tyknet, og bland godt slik at alt smøret blir rørt inn i grøten.
4. Ha sukker, salt, allehånde, nellik, ingefær og rosiner i grøtkjelen. Bland godt sammen.
5. Bruk en sil, og sil blodet over i en bolle, og visp blodet til det skummer.
6. Ha blodet over i kjelen med grøt. Kok opp under kontinuerlig omrøring til røren begynner å tykne, og du er sikker på at ikke alle risgrynene synker til bunnen.
7. Hell blodpuddingrøra over i ei brødform eller lignende som tar 1-1,5 liter. Bruk bakepapir eller smør formen hvis du tror det er lurt.
TIPS: Som variasjon kan blodpuddingrøra (tilsatt et egg eller to) gjerne brukes til lapper, stekt i masse smør i stekepannen.
8. Stekes i vannbad på 175 grader, nederst i ovnen, i 60-90 minutter. Test med en kakepinne/strikkepinne etter en times tid.
9. Kan serveres rykende fersk etter litt avkjøling, servert i skiver med lønnesirup eller rårørsukker på.
Eller som jeg foretrekker - Å la blodpuddingen avkjøles helt, plassert i kjøleskapet til neste dag. Blodpuddingen skjæres da i skiver og stekes i masse smør i en stekepanne. Stekes til den blir sprø i kantene og svart på farge. Serveres selvfølgelig også her med lønnesirup eller rårørsukker - og med iskald melk i glasset.
Barndomsminner:
- http://nordicdiner.net/blodpudding/
- http://www.vaksdalhistorielag.org/artiklar_aarbok/2008_Marta_Hauge.pdf
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.