Sider

søndag 16. april 2017

Verdens Beste Eggerøre, med Limegravet Eggehvite! Og litt om enzymhemmere i eggehvite, og hvordan nøytralisere dem!

Alle som er kjent med tradisjonskosten vet at rå eggeplomme er supermat. De aller fleste som er kjent med tradisjonskosten vet også at eggehviten må varmebehandles før den spises, fordi rå eggehvite inneholder enzymhemmere som stikker av med både mineraler og vitaminer, og klusser med proteinopptaket. Det jeg imidlertid lærte nylig, og som jeg regner med er nytt for flere, er at man kan "koke" eggehviten i limesaft, sitronsaft eller eddik før den varmebehandles - for å nøytralisere enzymhemmerne og korte ned på nødvendig varmebehandlingstid. Men i praksis da - Blir eggerøra syrlig på smak, og er det godt? Det måtte testes ut!





 
Onkelen min lærte meg den perfekte eggerøre for mange år siden, og det er den jeg har brukt som utgangspunkt i denne nye eggerøreutgaven. Oppskrifta er kanskje ny av dagen, men det handler fortsatt om tålmodighet, akkurat passe temperatur og masse smør.


Sitrusgraving av eggehvite er altså nytt for meg, og jeg kunne ikke finne noen fremgangsmåter med eksakt syremengde for å være sikker på fullstendig nøytralisering av enzymhemmerne. Dette med tanke på at man begrenser varmebehandlingen for å ikke stå igjen med overkokt eggerøre. Jeg tok en sjans på mengden limesaft, og gjorde en vurdering på en mengde jeg ikke trodde ville overdøve den egentlige eggerøresmaken - og regner med PirkePetter pirker på meg om jeg har vært for lite generøs på sitrussida.


Og smaken?
Den ble ble like himmelsk som den originale! Om jeg kjenner veldig etter kan det tenkes at jeg muligens aner et snev av syrlighet, men som på ingen måte overdøver eller gir en bismak. Prøv selv - dette ble en innertier!

 

Tips! 
Hvis du har glemt å bestille tilstrekkelig med Upasteurisert Smør fra Tidsporten, innen Bestillingsfristen, kan jeg på det sterkeste anbefale å bestille fra Vivre Gård. Legg samtidig inn bestilling på fantastisk god upasteurisert rømme og den spekede morrpølsa de produserer på gården.







PirkePetter om eggehvite og enzymhemmere:

"Rå eggehvite er derimot et problem da enzymhemmere i denne vil blokkere opptaket av både proteiner og vitaminer fra resten av egget." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 22.43.


"..rå eggehvite blokkerer opptak av protein, mineraler og flere vitaminer" Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2013 kl. 13.56.


"Det er korrekt at eggehviten inneholder flere enzymhemmere, som blokkerer opptak av bl.a proteiner og flere vitaminer og mineraler. Disse nøytraliseres ved varmebehandling." Sitat: PirkePetter, 3. desember 2016 kl. 10.26.


"Avidin i rå eggehvite er altså ingen grunn til å ikke gjøre bruk av rå egg (men enzymhemmere i eggehviten er det enda). Tross dette promoteres imidlertid denne myten selv av mennesker som mener det godt." Sitat: PirkePetter, 11. juni 2013 kl. 16.32.




Tradisjonelle tilberedningsmetoder:
"Tradisjonelt har husmødre verden over pleid å koke eggehvite eller hele egg ved å ha selve egget i vann tilsatt sur myse eller eddik. Mao ikke koke med skallet på, som i dagens verden." Sitat: PirkePetter, 21. januar 2017 kl. 02.26.


"Det gjelder for de fleste matemner pr i dag, at man for veldig lenge siden som regel kokte eller stekte disse over lav varme i mange timer. Egg med skallene fremdeles på ble ofte pakket inn i f.eks blader og liknende, eller gnidd inn med aske og fett, og lagt til langtidssteking eller koking i glør, steinovner, under/dekket med jord, m.m før de ble spist. Dette ga en plomme som var halvmyk, ikke så ulikt bløtkokt egg, men samtidig med en eggehvite som var mer kremete, ikke "hard" (og tungt fordøyelig) som dagens bløt eller hardkokte egg." Sitat: PirkePetter, 21. januar 2017 kl. 02.26.


"..eggehvitens forskjellige enzymhemmere nøytraliseres fullstendig via ovennevnte måte å behandle egg på, utover melkesyregjæring eller basegjæring av dem, som f.eks i den asiatiske konserveringsmetoden som kalles tusen års egg (pidan i Kina og seiki no tamago i Japan)." Sitat: PirkePetter, 21. januar 2017 kl. 02.26.




Varmebehandling:
"At stekt eggehvite er lettere fordøyelig enn kokt har jeg ingen info om, men har fått tilbakemelding fra endel mennesker opp gjennom åra om at dette funket best for dem. Det er godt mulig at kombinasjonen varme og å bli utsatt for luft via steking nøytraliserer antinæringsstoffer i eggehviten i større grad enn koking gjør." Sitat: PirkePetter, 19. november 2014 kl. 15.03.


"Varmebehandlede eggehviter, når kan babyer begynne å innta det? Aldri, om eggehviten ikke enten er utsatt for lav varme over flere timer, på tradisjonelt vis (mao en slags sløvkoking for egg), eller har ligget i litt eddik eller sitronsaft før steking, for å nøytraliseere enzymhemmerne" Sitat: PirkePetter, 20. januar 2017 kl. 10.25.


"Vil det sei at vanlig speilegg med bacon er ikkje innafor likevel? For dem som har normal syreproduksjon, eller som aktivt stimulerer den, eller bruker substanser som overtar for den, så går eggehvite greit så lenge kostholdet som helhet er næringsrikt." Sitat: PirkePetter, 21. januar 2017 kl. 00.34.


"Rundstykker: Blir eggehvitene tilstrekkelig varmebehandlet? (225 grader i ca 10 min,.. Tips - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579098/
http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full - Som du ser er 10 minutter for kort tid. Om du har en syre av noe slag i eggehviten i noen timer til over natta, vil fordøyeligheten bedres betydelig." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 11.13.


"..tolker dette som om eggehvitene trenger ca 30 på minst 100 grader. Dermed funker det vel ikke å putte dem i brød heller - Eller du kan la f.eks eddik eller sitronsaft få proteinet til å koagulere før du bruker eggehviten i bakst." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 12.16.




"Koking" med organiske syrer:
"Eggehviten kan også "kokes" i eddik, sitron eller limesaft i noen timer, som i sitrongraving/ceviche" Sitat: PirkePetter, 26. januar 2017 kl. 01.25.


"Eggehvite som kokes i vann tilsatt eddik eller sur myse koagulerer raskere, slik at koketiden reduseres betydelig. Også salt i vannet gjør koaguleringen raskere" Sitat: PirkePetter, 26. januar 2017 kl. 01.25.


"Dette, bruk av salt og/eller organisk syre i matlaging for å få animalsk protein til å koagulere raskere, slik at koketiden reduseres, og også denaturering reduseres, er tradisjonell kunnskap verden over. Norsk eksempel er å trekke fisk i vann tilsatt sur myse, eller å helt utelate koking, og la fisken ligge i syre noen timer. Mao sitrongraving/ceviche" Sitat: PirkePetter, 26. januar 2017 kl. 01.25.


"Eggehviter kan sitorngraves i vann og sitronsaft. Eller saft fra lime. Proteinene i eggehviten koagulerer da pga syren. Internasjonalt heter denne tilberedningsmetoden ceviche, og på norsk sitrongraving" Sitat: PirkePetter, 11. april 2017 kl. 23.37.


"Har du anelse om hvor lenge eggehvitene optimalt burde sitrongraves? Skal de være i kjøleskap eller i romtemperatur? I kjøleskap, circa 30 minutter til 1 time." Sitat: PirkePetter, 12. april 2017 kl. 09.35.


"Tenk sitrongraving eller ceviche. Eggehviten får ikke sur smak!" Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 12.27.







Du trenger:





Slik gjør du:
1. Skill eggeplommene fra eggehviten i to forskjellige skåler. Dekk til skåla med eggeplommer, og plasser i kjøleskapet.


2. Visp sammen eggehvitene med en gaffel. Hell over limejuice og vann, og bland godt sammen. Dekk til, og plasser i kjøleskapet i en times tid. Her ble den stående i 2 timer.


3. Ta smøret ut fra kjøleskapet circa en time før steking, slik at smøret er fast, men samtidig romstemperert.


4. Finn frem en stekepanne, ha i litt smør eller ghee, og skru plata på middels varme. Visp sammen eggeplommer, fløte og litt salt. Bland deretter inn de limegravede eggehvitene. Ha i stekepanna.


5. La eggeblandingen få sette seg litt i bunnen på stekepanna, og bruk deretter en stekespade eller slikkepott til å skyve eggeblandingen frem og tilbake i stekepanna, sakte, men samtidig kontinuerlig. Pass på varmen, eggerøra skal ikke brunes.


6. Tilsett smøret når eggerøra er mer fast enn flytende. Bruk stekespaden eller slikkepotten, og bland smøret inn i eggerøra, sakte men sikkert. Når smøret er en del av eggerøra helles den umiddelbart over i ei serveringsskål slik at du forhindrer ettersteking - og et tørt resultat.


7. Smak til med mer mineralsalt, kvern over pepper og gi eggerøra et solid dryss med finhakket gressløk. Server, gjerne sammen med Surdeigsmuffins og skiver med smakfull speket morr fra Vivre Gård.







Kilder, og Interessante linker:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.