Sider

tirsdag 11. april 2017

Gjesteinnlegg: Hjemmelaget Appelsinsirup til Påskebrus & Påskesaft!

Jeg er så glad for å kunne dele enda et gjesteinnlegg på bloggen. Denne gangen er det tradisjonskostfrende og kreative Anis som gjesteblogger sin appelsinsirup. Jeg har lengtet, og har i ukesvis vært litt maskråke på henne, for jeg har hatt så lyst på hjemmelaget påskebrus ala Solo 💛 Heldige meg, nå har jeg fått den! Før påsken stenger alle butikker skal hvertfall jeg ut på appelsinjakt, for å kunne sprudle resten av påsken - Skal ikke du?






Du trenger:
    • Presset saft fra 4-6 appelsiner alt etter størrelsen (circa 5 dl væske)
    • Finrevet skall fra 2 store (eller 3 mindre) appelsiner
    • Presset saft fra 1 stor sitron
    • Revet skall fra sitronen
    • 250 g rårørsukker


    • NB! Bruk økologiske og usprøytede appelsiner og sitroner så langt det går!





Slik gjør du:
Finriv skallet fra fruktene, før du presser saften. Væskemengden du får skal være omtrentlig 5 dl. Sil saften for å bli kvitt eventuelt fruktkjøtt, og hell den i ei lita kasserolle sammen med sukkeret og det finrevne appelsinskrellet. La putre på lav-medium varme i rundt 20 minutter. Avkjøl saften, sil den gjennom en finmasket sil så du får bort fruktskrellet. Hell på flaske, og oppbevar kjølig.


    • Blandingsforholdet er circa 1 del sirup til 4 deler vann, men alt etter smak.




Smakstips!
For en annen smaksvri på saften/brusen kan du tilsette 1 ss vaniljeekstrakt, et godt dryss vaniljefrø eller en halv vaniljestang. Et dryss kanel kan også være godt, eller begge deler.







Alternativer til bruk:
  • For en melkesyregjæret og naturlig sprudlende variant: Bland circa 1/2 dl myse til 1 liter ferdig utblandet saft. La stå i romtemperatur i 2-3 dager, og luft flasken minst en gang til dagen. Det kan fort dannes mye kullsyre, så da er det greit å lufte litt så man unngår at det blir flaskeeksplosjoner. Sett så i kjøleskap.


  • For "vanlig" brus blander du sirupen etter smak og behag med friskt sprudlevann. Soda Stream er kjekt å ha i hus, ellers kan du også bruke Farris eller annet spruddel. Du kan selvsagt også blande med vann for et glass forfriskende saft uten bobler.


  • Gelè kan lages ved å blande circa 1 ts gelatin (løs opp i en skvett kaldt vann først) til 1 dl ferdig utblandet saft. Varm litt av saften og rør inn gelatinen til oppløst. Sett kaldt til stivnet.


  • Gelèfigurer lages på samme måte, men her kan saften gjerne være litt sterkere blandet, eventuelt tilsettes litt ekstra rårørsukker eller honning. Blandingsforholdet for gelèfigurer er circa 1 ss gelatin til 1 dl væske.


  • Yoghurten, kefiren og surmelken får en ekstra piff om man tilsetter litt appelsinsirup.