Sider

lørdag 31. januar 2015

Depresjon og Kosthold! Påvirker Tarmens Helse vår Mentale Helse?

En bekjent av meg har siden i fjor høst slitt med "diffuse" helseproblemer. Hun har vært sliten, nedbrutt, nedstemt, småsyk og plaget med svimmelhet. Blodprøver viser kyssesyke på et tidspunkt, men utover det finner ikke legen noe klart svar på hva som feiler henne nå. I våre samtaler har det kommet frem at hun periodisk har slitt med dette tidligere, og utløsende faktor kan for meg se ut til å være stress fra flere kanter samtidig. Jeg tenker også, ut fra hva hun har fortalt meg, at kosthold og mage/tarmhelse kan være underliggende faktorer her. Kostholdet hennes er variert med innslag av både animalske og vegetabilske kilder. Hun er ikke fremmed for litt lever, men har samtidig et litt "typisk norsk kosthold" inkludert planteoljer, og hvor korn, nøtter, frukt og grønt spises ubehandlet.


Mitt syn på ernæring er kjent for henne, og jeg merker hun er skeptisk og nysgjerrig på samme tid. Dagens blogginnlegg er ment som utvidet informasjon til henne, men også til andre lesere som søker samlet informasjon om emnet. PirkePetter (som bor i kommentarfeltet til Livenes Hage) har skrevet metervis med kommentarer som har hjulpet rådville. Dette innlegget inneholder kommentarer skrevet av PirkePetter relatert til kosthold og mental helse. Alle avsnittene under er linket tilbake til sin opprinnelse, og der finner man også sammenhengen hvor PirkePetter har gitt informasjonen. Forhåpentligvis gir dette omfattende innlegget henne ekstra "kjøtt på kraftbeina", en utvidet forståelse for fermentert fiskeleverolje, et annet blikk på blodprøveresultater og ikke minst viktigheten av god tarmhelse. Dette med tanke på samtalene vi har hatt i det siste om depresjon og kosthold.



Bildet er lånt fra artikkelen: Is There A Connection Between Gut Bacteria And Depression?



Erfaringer fra PirkePetters praksis
"Ut over all forskningen som viser sammenheng mellom tarmproblemer og psykiske problemer, samt alle som blir og har blitt friske av psykiske problemer gjennom å få orden på tarmen, så har jeg hundrevis av tilbakemeldinger fra mennesker (i stor grad barn og unge) som har blitt helt friske fra ofte alvorlige psykiske problemer bare gjennom fokus på å helbrede mage-tarmproblemene alene." Sitat: PirkePetter, 19.november 2013, kl. 17.20.



"Jeg har hatt ganske mange pasienter med bl.a kolitt, men sjelden pga fokus på selve tarmproblemene, men snarere som del av helbredsstrategi for psykiske og mentale problemer. Dette fordi de fleste barn som voksne med psykiske/mentale problemer pleier å ha mage-tarmproblemer." Sitat: PirkePetter, 22.mai 2013, kl. 04.10.



"...så var mitt spesialfelt, før jeg la opp, barn med psykiske og mentale problemer. Jeg ga alltid blaffen i disse barnas såkalte diagnose, og fokuserte kun på å normalisere mage-tarmfunksjonen slik at de ble i stand til å ta opp næring, samt avgifte substanser (fenoler, salisylater, tilsetningsstoffer, histamin, kvikksølv og andre tungmetaller, etc) de hadde problemer med. Ser du på forskningen som finnes i forbindelse med såkalt autisme, aspergers, epilepsi, ADD/ADHD, depresjoner, sosial angst med mer så finner du overvekt av mage-tarmproblemer i slike barn, og svært ofte også forstyrrelser i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, så vel som forstyrret sukkerstoffskifte med stressreaksjoner (sinne, angst, voldsomt skiftende følelsestilstander, gråte eller skrikeanfall, dyp depresjon i det ene øyeblikket, og gjerne hyperaktivitet i neste, unormale muskelspenninger, rykninger i kropp og lemmer, anfall, etc) som følge av hyppige blodsukkerfall/hypoglykemi. 



Reduksjon av karbohydrater/sukker i kosten er en måte å takle sistnevnte på, men en enda bedre er å spise næringsrik tradisjonskost som både inkluderer mye proteiner og fett (som automatisk reduserer karbohydratandelen av måltidene, samtidig som proteiner og fett balanserer karbohydratenes virkning på blodsukkerbalansen), samtidig med mye næringsstoffer som kroppen trenger til bl.a enzymer og koenzymer, samt til å danne hormoner som insulin, samt glukosetoleransefaktor, m.m som normaliserer sukkerstoffskiftet og blodsukkerbalansen. 



Nevnte næringsstoffer forbrukes i stor grad på et karbohydratdominert kosthold, og disse næringsstoffene fremmer alle kjente psykiske og mentale tilstander ved mangel. Går du gjennom psykiske og mentale (eller nerve og hjerne) reaksjoner ved mangel på de forskjelligste næringsstoffer, især B vitaminer, magnesium, sink og kopper, så skjønner du raskt at såkalte psykiske og mentale sykdommer faktisk bare er en kroppskjemi ute av balanse. 



Ta bort mennesker med skjoldbruskkjertelproblemer, hypoglykemi, mage-tarmproblemer, næringsmangel og/eller kjemikaliebelastning fra et psykiatrisk senter, og du står kun igjen med svært få, om noen mennesker. Og da bare mennesker med reelle, konkrete årsaker til ekte følelsesmessige problemer. Jeg tenker da på mennesker som har opplevd vonde ting og liknende som kan spores tilbake til noe konkret og fysisk i livene deres." Sitat: PirkePetter, 23.04.2013 kl.05:00.



Teksten er lånt fra Weston A. Price Foundation, The Pursuit of Happiness.



Mental Helse - De egentlige årsakene...
"Det er også gjennomdokumentert at det meste av såkalte psykiske sykdommer psykologien eller psykiatrien mener man kan avhjelpe via bl.a samtaleterapi eller neddoping med hjerneskadelige medikamenter som f.eks serotoninopptakshemmere, m.m skyldes mangel på en rekke næringsstoffer utover konkrete ubalanser som f.eks hypoglykemi/lavt blodsukker, hypotyreose/lav skjoldbruskkjertelfunksjon, etc og ikke minst kjemikaliebelastning av ymse slag. Jeg husker å ha lest flere studier opp gjennom livet hvor man fant at ditt eller datt næringsstoff, kolesterol inkludert (kolesterolmangel er også dokumentert som en av mange årsaker til autisme), eller normalisering av hypoglykemi eller hypotyreose omtrent tømte psykiatriske avdelinger/sentre for pasienter, da de fleste, plutselig ble mer eller mindre normale igjen." Sitat: PirkePetter, 24.juni 2012, kl. 13.24.



"En lang rekke såkalt psykiske og mentale (forbigående) reaksjoner er helt vanlig helbredsreaksjon, da det tross alt er snakk om en og samme biokjemi både i kroppen og i hodet. Og især alle mennesker som tar tak i mage-tarmproblemer opplever ofte slike problemer, da nervesystemet - hjernen - i tarmen faktisk dominerer hjernen i hodet." Sitat: PirkePetter, 23.04.2013 kl.05:00. 




Lavt Kolesterol  - En årsak... 
"i et større amerikansk studie, i 1996, ved “the Cholesterol Center, Jewish Hospital, Cincinnati, Ohio” hvor man hadde som målsetning å vurdere forbindelsen mellom kolesterolnivåer og følelsesmessige problemer som bl.a depresjon, bipolar lidelse/manisk depresjon, og schizophreni, fant man at kolesterolnivåer under 4.16 mmol/L (160 mg/dL) var betydelig vanligere i pasienter med slike tilstander. Sammenliknet med ”friske” mennesker av samme kjønn og alder, hadde pasientene mye lavere totalt kolesterol, LDL og HDL - Glueck CJ, Tieger M, Kunkel R, et al. Hypocholesterolemia and affective disorders. Am J Med Sci 1994; 308: 218-25" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014, kl. 18.00. 



"Når all seriøs forskning viser at dem med mest kolesterol lever lengst, har minst hjerte-karproblemer, minst sukkersyke, minst såkalte autoimmune sykdommer, minst leverproblemer, minst nyreproblemer, minst hormonelle problemer, m.m og også minst mentale og/eller følelselsmessige problemer så er konsum av mettet fett og alle andre substanser som øker kroppens totale kolesterolnivå bare av det gode" Sitat: PirkePetter, 9.februar 2012, kl.21.44. 




Andre Årsaker - Pasteurisert melk og Ubehandlet korn
"...siden opioide peptider i korn og melk binder seg til reseptorene for endorfiner i hjernen, substanser som blant mye annet regulerer velvære og smertefølelse/persepsjon, så vil velværen gå ad undas og kroppens generelle smertefølelse øke så lenge kroppens egne endorfiner ikke får påvirket reseptorene de er ment å påvirke. En dårlig kombinasjon, spesielt for barn." Sitat: PirkePetter, 2.mars 2012, kl. 01.16.



"Melk og korn, som i f.eks frokostblandinger, er en garantert tarmskadelig kombinasjon, og både kasein og gluten fremmer utallige allergier og intoleranser gjennom å lime seg til og skade tarmtottene slik at produksjonen av fordøyelsesenzymer i tarmen opphører. Og når dette først har skjedd så synker næringsopptaket så mye at det bare er snakk om tid før man utvikler alvorlige mangelsymptomer. Nå snakker jeg om næringsmangel, og i tilfelle mangel på mineraler, også om tungmetallbelastning da kroppen (dyret/planten/matveksten) tar opp tungmetaller som likner de manglende mineralene i molekylstruktur ved mineralmangel, men en lege eller en veterinær vil kalle dette (en oppdiktet) sykdom av noe slag." Sitat: PirkePetter, 2.mars 2012, kl. 01.16.



Bildet er lånt fra artikkelen: Gut Bacteria May Affect Mental Health in Humans.




Serotoninubalanse - En hovedårsak...
Over 90% av kroppens serotoninproduksjon foregår faktisk i tarmen, og jo mer betent tarmen er, desto større serotoninproduksjon. Og høye nivåer av serotonin mangedobler betennelsesreaksjoner utover å forårsake det aller meste du kan forestille deg av psykiske og mentale reaksjoner. Høy serotoninproduksjon i tarmen reduserer også serotoninnivåene i hjernen, og som psykiatrien bruker selektive serotoninopptakshemmere for å få bukt med istedenfor å heller gjøre noe med årsaken i tarmen. " Sitat: PirkePetter, 23.04.2013 kl.05:00.



"Mage-tarmproblemer er også en veldig vanlig (og av leger helt oversett) årsak, både i betydning redusert næringsopptak og avfallsutskillelse, men også ubalanse i hovedsaklig serotonin (90% av kroppens serotonin produseres i nervesystemet i tarmen) og dopaminnivåene i nervesystemet i tarmen. Denne ubalansen reflekteres også i hjernen, all den tid hjernen i tarmen styrer de kjemiske prosessene i hjernen mellom ørene i stor grad. Da mage-tarmproblemer også ofte innebærer redusert syreproduksjon i magesekken, redusert leverfunskjon, eller redusert enzymproduksjon i tynntarmen, og fra bukspyttkjertelen, innebærer mage-tarmproblemer svært ofte redusert næringsopptak. Mage-tarmproblemer innebærer som regel samtidig mangel på enzymer som avgifter kjemikalier og problematiske naturlige substanser i mat og drikke, deriblant histamin og andre aminer, så vel som salisylater og fenoler, hvilket også bidrar til følelsesmessige og mentale symptomer som psykologer og psykiatere kaller sinns/stemningslidelser." Sitat: PirkePetter, 19.november 2013, kl. 17.20.



 "...alle substanser som skader tarmslimhinnene og forårsaker ulike grader av betennelser i tarmen også forårsaker mentale og følelsesmessige forstyrrelser, både gjennom det følgende næringstapet (hormoner, neurotransmittere, signalstoffer, eikosanoider, enzymer, m.m dannes fra næringsstoffer i maten man spiser og ikke minst tar opp - eller i dette tilfellet ikke tar opp) så vel som den følgende overproduksjonen av serotonin i tarmen, som igjen forårsaker serotoninforstyrrelser i hjernen. De fleste som kjenner til serotonin vet at for lave nivåer kan forårsake mange mentale og psykiske problemer, men utelatt fra det meste av informasjon som når media og medisinske lærebøker, tidsskrifter, etc er at også for høye nivåer forårsaker alvorlige mentale og følelsesmessige problemer." Sitat: PirkePetter, 2. mars 2012, kl. 01.43.  



"Det samme gjelder ved ulike psykiske problemer som kan ha hypotyreose som årsak/delårsak, især depresjon og alle mentale/følelsesmessige problemer som skyldes serotoninoverproduksjon. Dette fordi hypotyreose øker serotoninaktiviteten, som igjen fremmer bl.a betennelser i hele kroppen, og ymse ubalanser i hjernen. Har man i tillegg tarmskader fra et korn/soya/pasteurisert melk basert kosthold med lite protein/glutamin til tarmcellene vil serotoninaktiviteten allerede være svært høy, slik at nedsatt produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen kan være den lille tuen som velter det store dasset slik at all slags dritt bokstavelig talt skjer (shit happens for verbale kverulanter :-)" Sitat: PirkePetter, 13. juli 2012, kl. 15.29.



"På samme måte er normal tarmflora svært viktig, fordi mikrorganismene hjelper på både fordøyelse og avgiftning av mat man spiser, samt fordi ubalansert tarmflora fremmer betennelser i tarmene, og bl.a forstoppelse og/eller diaré. Og dette fremmer igjen økt serotoninproduksjon og aktivitet i tarmen, som videre bl.a fremmer søvnproblemer, så vel som psykiske problemer som bl.a tungsinn og depresjon, motløshet, etc som ikke akkurat bidrar til helse og livsglede." Sitat: PirkePetter, 1. november, kl. 17.02. 



Kraftdrikking er lurt ved serotoninubalanser...
"Har du serotoninubalanser er gelatin, pga av det høye innholdet av glycin bra da glycin motvirker serotoninets negative virkninger. Salt også, samt magnesium, mer mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og protein, mer kolesterol, samt mer B vitaminer, for å nevne noe. Og hovedårsaken til omtrent 99% av alle serotoninubalanser, enten vi snakker om for lite eller for mye, er betennelser i tarmen, hvor 90% av kroppens serotonin blir dannet, i hjernen i tarmen. Dvs det avanserte nervesystemet i tarmen." Sitat: PirkePetter, 22.mai 2013, kl. 04.10.



Bildet er lånt fra artikkelen: Serotonin Discoveries Points To New Therapies For Schizophrenia, Depression.



Kokosolje - Et nyttig innslag i kosten
"Kokosolje, eller egentlig mellomkjedede mettede fettsyrer, hjelper også for svært mange ubalanser i hjernen gjennom å erstatte eventuelt manglende glukose som drivstoff for hjernecellene. Jeg kjenner til mange utsagn fra privatpersoner, en kvinnelig lege inkludert (Mary Newport, som helbredet mannen sin fra alzheimer's kun med kokosolje), om at mellomkjedede fettsyrer/kokosolje har helbredet bl.a alzheimer's/demens, epilepsi og atferdsproblemer i barn, men det er så langt ikke mye forskning som bekrefter dette. Det som imidlertid er dokumentert, er at mellomkjedede fettsyrer kan overta for glukose som drivstoff for hjernecellene om disse enten er insulininsensitive eller ikke lenger produserer tilstrekkelig insulin (kalles hjernediabetes/diabetes type 3)." Sitat: PirkePetter, 17. juli 2012, kl. 00.55.



Manglende energiproduksjon i hjernecellenes kraftverk/mitokondrier er dokumentert som en mulig årsak til flere tilfeller av ADD/ADHD og autisme/asperger's, samt epilepsi. Og stadig flere forskere tror, basert på det som finnes av forskning, at autisme/aspergers, epilepsi, alzheimers, enkelte depresjoner, mange former for atferdsforstyrrelser og mentale eller følelsesmessige problemer egentlig er svikt i energiproduksjonen i hjernecellene. Mao kronisk tretthetssyndrom i hjernen. Det skader i alle tilfeller ikke å prøve." Sitat: PirkePetter, 17. juli 2012, kl. 00.55. 




Vitaminstatus - D, A og B12
"Vinterdepresjon/SAD skyldes mangel på vitamin D, og selv om det er mye vitamin D i fiskeleverolje, så er der også vitamin A. Plusser du på vitamin A fra lever, blir forholdet forskjøvet enda mer. Slik at skateleverolje kanskje er en idé, da denne inneholder mer vitamin D enn A. Smør så vel som eggeplommer inneholder kun vitamin D om kyrne har gått på beite, og ikke fått høy eller kraftfor. Samme gjelder grisefett/smult, så lenge grisene har fått leke jordfresere ute." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014, kl. 16.10.



"Vitamin D3 finnes kun i fet fisk, fiskeinnmat, samt i gjære tfiskeleverolje. Alle andre tilskudd i helsekosthandel er syntetiske versjoner. Og skal man øke vitamin D3 nivåene, så må nivåer av vitamin A, K2 og kalsium, magnesium og sink økes samtidig." Sitat: PirkePetter, 10. september 2014, kl. 22.08.



"Utover magnesiumolje vil jeg kun anbefale gjæret fiskeleverolje for større mengder vitamin A og D, da disse er begge helt nødvendige for tarmens helsetilstand så vel som nydanning av celler etterhvert som tarmen vokser ut igjen. Det er mye vitamin A i lever, men sjelden i leverkapsler, og lever inneholder også mye folinsyre/B9 og B12, som også er viktig for nydannelse av gener, som videre danner nye celler. Også de fleste andre B vitaminer finnes i lever i større mengder, og disse er alle viktige for mental og følelsesmessig balanse så vel som mentale funksjoner og ikke minst hjernens og nervesystemets funksjoner." Sitat: PirkePetter, 21.juni 2013, kl. 01.06.



"Enhver som betviler dette bor se nærmere på alle de ekstremt alvorlige reaksjonene mangel på vitamin B12, som kun finnes i animalske matemner gir. Mangel på bare dette ene vitaminet gir, alene, eller i kombinasjon med andre næringsstoffer, en lang rekke såkalte autoimmune sykdommer, diabetes 1 og 2, MS, ALS, ME/kronisk tretthet, fibromyalgi, degenerasjon (neuropati) i nervesystemet og hjernen/hjernen krymper, autisme, ADHD, epilepsi, parkinson, alzheimers/demens, depresjon, suicidalitet, aggresjon, dysleksi, blindhet, døvhet, tap av tarm og blærekontroll, tap av muskelkontroll/ataksi, muskeldystrofi, tap av sanser som lukt, smak, berøring, (syn og hørsel), en rekke tarmlidelser, nedsatt magesyreproduksjon/redusert næringsopptak, hjertelidelser, hyper og hypotyreose, nedsatt binyrefunksjon/Addisons, flere former for anemi, de fleste typer kreft, m.m. Alle disse tilsynelatende egne tilstandene, såkalte "diagnoser," er mao mangelsymptomer på B12, hvilket betyr at for legemiddelindustrien så vel som for leger og psykiatere så er B12 mangel en gigantisk intektskilde." Sitat: PirkePetter, 11.desember 2012, kl. 07.09




Syntetiske vitaminer og mineraler bør unngås
"Tilsatte vitaminer eller mineraler er i de fleste tilfeller syntetiske, produsert fra olje eller kulltjære, og syntetiske næringsstoffer virker ikke som naturlige i kroppen, og vil også fremme mangel på de naturlige næringsstoffene gjennom å oppta reseptorplass i cellemembranene som er neregnet for de naturlige variantene." Sitat: PirkePetter, 19.mars 2014, kl. 21.26.



"Den eneste formen for vitamin D jeg kan gå god for er den du finner i melkesyregjæret fiskeleverolje, slik butikken tilknyttet denne bloggen selger. Denne formen for fiskeleverolje er den som har vært brukt tradisjonelt i nordiske land, Island inkludert, helt siden vikingenes tid



All annen vitamin D er enten syntetisk D2, eller D3 produsert via bestråling av kolesterol. Ingen av dem er naturlige. Og uansett må du ha vitaminene A og K2 sammen med vitamin D for optimalt opptak og utnyttelse, samt magnesium for å omdanne vitamin D3 fra mat/fiskeleverolje til den aktive hormonformen i kroppen. Andre ok kilder til vitamin D er fet sjømat, fiskelever, rogn og melke (hanfiskens sæd), skalldyr, skjell, upasteurisert melkefett (fløte, rømme, smør), helmelk og oster laget av helmelk, fra kyr på beite/som ikke lever på kraftfor, ditto for egg fra fjærkre som har tilgang til mark med gress, planter, insekter, meitemarker, etc, innmat, blod, dyrefett (talg, smult og fett fra fjærkre)" Sitat: PirkePetter, 24.april 2013, kl. 06.37.



Bildet er lånt fra artikkelen: Altering your gut bacteria could ease anxiety and depression.



Næringsubalanser og blodprøver
"De offisielle anbefalte dagsdosene og blodnivåene av de fleste vitaminer og mineraler er mange mil under det kroppen faktisk trenger i ulike livssituasjoner. Så når en lege sier at man har tilstrekkelig med hva som helst, så har man svært sannsynlig i underkant av hva man faktisk trenger." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014, kl. 16.10.



"Blodprøver er øyeblikksbilder, av blodets næringsbalanse idet man tar blodprøve. Senere, samme dag, har man en annen blodprofil, og neste dag nok en annen, da kroppens så vel som blodets næringsprofil alltid er flytende, ikke statisk. Og dessuten viser ikke blodprøver mangel i resten av kroppen, slik at nivåer av næringsstoffer i blodet kun er veiledende, og ikke skriften på veggen." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014, kl. 16.10




Røde ører - Et symptom på ubalanse i tarmen
"Røde ører indikerer mangel på enzymer som fordøyer gluten og/eller kasein, eller som avgifter ulike substanser og kjemikalier i mat og drikke. Fenoler og salisylater, samt en del tilsetningsstoffer, er vanlige årsaker. Denne mangelen kan skyldes tarmbetennelser som blokkerer enzymproduksjonen i tarmen, eller næringsmangel, slik at de næringsstoffer som trenges for enzymenes aktivitet ikke tas opp eller ikke finnes i kostholdet i første rekke. Røde ører er et vanlig funn når man diagnostiserer såkalt allergi/intoleranse, som igjen er vanlig i barn med mentale problemer. Deriblant såkalt autisme, aspergers og ADHD/ADD. Røde ører er også et vanlig tegn på betennelsestilstanden som kalles cøliaki, og som er svært vanlig i barn og voksne med mentale og/eller følelsesmessige problemer, inkludert de ovennevnte." Sitat: PirkePetter, 14.juni 2013, kl.01.53.


 
Bildet er lånt fra Nourished Kitchen. Oppskrift på Hot Pink Jalapeno Garlic Kraut.


Nyttig lesestoff:

NB! 
Flere av artiklene ramset opp promoterer medikamentbruk som løsningen. Jeg har likevel valgt å ta med disse artiklene, da de inneholder interessante sammenhengsforklaringer (før medikamenter blir konklusjonen).