Sider

lørdag 25. oktober 2014

Jun ABC - Slik lager du sprudlende Jun!

Jun er frisk og sprudlende! Jun har sødme, uten å være søt! Jun er syrlig, uten å være sur! Slik startet innlegget "Sprudlende Jun - Mine erfaringer med Kombuchaens "Lillesøster"." Det er nå på tide å supplere med Jun ABC. Jun er i likhet med Kombucha probiotisk fermentert te, som hevdes å være energigivende, rensende og bra for fordøyelsen. Jun er basert på grønn te og honning, mens Kombucha er basert på svart te og sukker. Felles for begge er en tilsatt bakterie- og gjærkultur; SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Fordi Jun og Kombucha brygges med forskjellig utgangspunkt er det naturlig å tenke at bakterie- og gjærstammene er ulike. Det sies at Jun inneholder flere melkesyrebakterier enn Kombucha. Upasteurisert honning tilfører i tillegg varianter av gjær, enzymer og vitaminer som sukker mangler i sin innholdsfortegnelse.




Utstyr og Ingredienser
    • Glassbeholder, 2 liter, til tebrygging.
    • Tresleiv til å røre ut honningen.
    • Norges Glass, 2 liter, med glasslokk og metallring til fermentering.
      • (Mason, Ball, Fido, Pickl-It kan også brukes.)
      • (Ubleket kaffefilter eller naturklede og gummistrikk.)
    • Norges Glass eller Glassflasker til oppbevaring.

    • 1,5 liter Kokende vann
    • 4 teposer Økologisk Grønn Te (eventuelt 2-3 ts løs te)
    • 3-4 ss Rå upasteurisert honning
    • 1-2 dl Jun fra forrige sats (kan sløyfes - bryggingen tar da litt lengre tid)
    • 1 stk Jun Scoby


Rene glass og hygiene
Jeg vasker glass og utstyr i oppvaskmaskinen med dette oppvaskmiddelet. Rett før bruk skyller jeg i kokende vann. Rene hender er viktig. Skyll gjerne i eplecidereddik før håndtering av Scoby.


Honning og Grønn te
I følge alle kilder skal det bare brukes grønn te og honning til produksjon av Jun. Oppskriftene spriker vedrørende viktigheten av upasteurisert honning, men jeg velger upasteurisert siden den har flere næringsstoffer intakt. 

Når det kommer til mengden honning bruker jeg mindre enn andre oppskrifter jeg har funnet. Oppskriften fra Kombucha Kamp er 1 cup per 12-16 cups vann (ca 2,4 dl per 3-4 liter vann), og Nourished Kitchen bruker 0,5 cup per 8 cups vann (ca 1,2 dl per ca 2 liter vann). Mengden honning i min oppskrift tilsvarer grovt regnet 0,8 dl og det holder i massevis med tanke på både smak og økonomi.


Valg av te
Jeg har eksperimentert med varianter av økologisk grønn te, og kommet frem til et par favorittsorter. På linkene under finner du tesortene jeg synes smaker best, i min prioriterte rekkefølge:






Brygging av Jun
I prinsippet er fremgangsmåten for å brygge Jun veldig lik Kombuchabrygging. Kombucha opplever jeg de fleste brygger med tilgang til luft, mens oppskriftene på Jun varierer mellom aerob og anaerob brygging. Hva man foretrekker er en smakssak.

Min erfaring er at brygging med tett lokk gir best smak, beholder mest spruddel og er mest stabil når det kommer til produksjon av ny scoby. Etter forsøk med forskjellige typer glassbeholdere med lokk er Norgesglass med glasslokk og metallring mitt sikkerstikk. Ingen grunn til fortvilelse hvis Jun ikke produserer tykk scoby med en gang eller hver gang. Ofte dannes en tynn scobyhinne etter kort tid, som fint kan brukes til videre brygging.


Slik gjør du
  1. Hell kokende vann i glassbeholderen, og tilsett teposer eller løs te
  2. La teen trekke i rundt 30 minutter, før du fjerner teposer eller siler av løsteen. 
  3. Tilsett honningen mens teen fortsatt er varm. Kilder sier rundt 45-50 grader. Rør rundt med tresleiv til honningen er helt oppløst. 
  4. La kjøle ned ytterligere til romstemperatur.  
  5. Hell den avkjølte teen i Norgesglasset du skal fermentere i, eventuelt glassbeholderen du har tilgjengelig. 
  6. Ha deretter i Junstarter og Scoby.

På forhånd er scobyen gjort ren. Skyll den i lunket vann, fjern grums og plukk vekk eventuelle misfargede hinner. Legg scobyen i teblandingen. Scobyen vil legge seg på toppen, bunnen, eller på tvers i glasset - alt er like normalt. Sett på glasslokk, og skru fast metallringen til Norgesglasset. 

Velger du aerob brygging dekker du toppen av glasset med et kaffefilter eller naturklede som festes med strikk eller hyssing. Plasser glassene i romstemperatur, uten direkte kontakt med sollys.


Temperatur under fermentering
Jun fermenterer i følge ulike kilder best i romstemperaturer på 18-24 grader, mens Kombucha trives i litt varmere temperaturer. Erfaringen min i sommer var en tynnere scobyproduksjon, men som straks ble tykkere når høsttemperaturen var på plass. Jun er kanskje derfor bedre tilpasset det nordiske klimaet. 


Når er Jun ferdigfermentert? Smak underveis!
Den markante honningsmaken forsvinner rundt dag 7, og jeg synes Jun smaker best etter 10-14 dager. Dette kan variere med tanke på mengde honning og romstemperatur. En pekepinn er at Jun er ferdig når den ikke lengre smaker kald te tilsatt honning. Jun har en friskere smak enn Kombucha. Brygget på sitruste kan smaken minne om Grapefruktbrus, og vil kanskje derfor kunne falle bedre i smak hos småtroll. Etter rundt 3 ukers brygging utvikler smaken seg i retning av hvitvin. Dette betyr muligens at langvarig Junbrygging har et alkoholpotensial.




Scobyutseende og Spruddel
Jeg opplever egenproduserte Juncobyer som mer skjøre enn Kombuchascobyer. I utseende kan de være mer ruglete og lurvete. Ujevnheten oppstår i større grad på Junbryggene som produserer mest kullsyre. Hjemme hos meg er Jun svært effektiv når det kommer til spruddel. Både under bryggingsprosessen og i flasker etter tapping. Anbefaler derfor å være svært oppmerksom, og lette litt på trykket i ny og ne.


Oppbevaring av ferdig Jun
Ferdigsilt Jun flytter jeg over i et nytt Norgesglass med glasslokk og metallring, og setter i kjøleskapet. Flasker fungerer også, men på grunn av den effektive kullsyreproduksjonen må man med jevne mellomrom lette på trykket. For å unngå eksplosjoner forsyner meg heller rett fra Norgesglasset som jeg opplever regulerer trykket godt. (Men jeg passer litt på uansett). 


Etterfermentering
På samme måte som Kombucha kan Jun også etterfermenteres med frukt og bær. Alldeles nydelig, men bør drikkes i løpet av et par dager da smaken raskt kan bli vinlignende. Les gjerne mitt innlegg om Jun med melon/sitron og rabarbra/bringebær HER. 


Scobyhotell og Scobygodteri
Scobyer som ikke er i produksjon oppbevarer jeg i et Norgesglass med Jun på kjøkkenbenken. Her kan de ligge i månedsvis hvis det er behov for en lengre Junpause. Får du mange Junscobyer til overs kan du for eksempel lage overraskende godt Scobygodteri. Junscoby fungerte supert til DENNE oppskriften. 


Kan man lage Jun av en Kombucha Scoby?
Jeg har forsøkt å bruke en Kombucha Scoby sammen med grønn te og honning, for å teste om den kunne konverteres til Jun. Resultatet ble bare en variant av Kombucha, som ikke lignet på Jun, verken i smak eller spruddel. Derimot produserte den en tykk og fin Scoby.





Smaken, spensten og friskheten til Jun kan helt klart konkurrere med Kombucha, men ikke erstatte den. Jeg opplever Kombucha som betraktelig enklere å ha med å gjøre og den er mer forutsigbar når det kommer til scobyproduksjon. Forholdet til min kjære Kombucha, som jeg bruker til "alt", skal selvfølgelig ikke avsluttes, jeg bare supplerer med den kjempegode "lillesøsteren".


 


Kilder og annen informasjon om Jun: