Sider

tirsdag 12. mars 2019

PirkePetter om Søvnproblemer: Betydningen av god Tarmhelse og Næringsstatus - Sammenhengen mellom Serotonin og Melatonin!

PirkePetter har skrevet mye om tarmhelsens betydning for god allmennhelse, og dette gjelder også søvnproblematikk hvor neurotransmitteren serotonin spiller en viktig rolle. En tarm i ubalanse fører ofte til for høy serotoninaktivitet, som igjen undertrykker melatoninproduksjonen, som igjen kan føre til mange dårlige netter og nedsatt helse. Søvnproblemer kan være komplekse og skyldes flere faktorer i tillegg til nedsatt tarmhelse, hvor tilskudd av melatonin i beste fall bare vil forskyve problemet, forstyrre hormonbalansen og potensielt skape andre helseutfordringer. Jeg har etter ønske fra en venninne samlet PirkePetter-sitater som omhandler søvnproblematikk; hvilke ulike årsaker som kan ligge bak, og hvilke tiltak som kan være nyttige å ta tak i. 


http://butterbeliever.com/how-to-fall-back-asleep/
http://butterbeliever.com/how-to-fall-back-asleep/
  


INNEHOLDER PP-SITATER SOM BESKRIVER:

  • Årsaker til Søvnproblemer; Nedsatt Tarmhelse, Serotoninubalanse, Næringsmangler, Helbredsreaksjoner
  • Søvnapnè og Tungpusthet
  • Hvilke helseutfordringer søvnproblemer kan lede til
  • Hvordan Melatonin dannes av Serotonin - og betydningen av forhøyet Serotoninaktivitet
  • Helsefarlige Medikamenter, Melatonin- og Serotonintilskudd
  • Hva hjelper?
  • Sovestilling og Søvnmønster





ÅRSAKER TIL SØVNPROBLEMER
"Årsaker til søvnproblemer kan være så mange at jeg ikke vil generalisere. Vi snakker om mulig næringsmangel, kjemikaliebelastning, hormonelle ubalanser (spes hypotyreose eller østrogenoverbalanse), strukturelle/holdningsproblemer, ubalanser i hjernen eller nervesystemet, eller i nervesystemet i tarmen som påvirker hjernen negativt, nedsatt magesyreproduksjon, og mye mer. Gluten, kasein, soya, ulike tilsetningsstoffer, sukker/karbohydrater, planteoljer, transfett, m.m kan også være hoved eller delårsaker." Sitat: PirkePetter, 22.07.2012 kl. 02.50.



"Skjønt er man i næringsbalanse og ikke har for høy serotoninaktivitet i tarmen pga betennelser, og som videre forstyrrer hjernens kjemiske balanse, så skal ikke dette gjøre at man ligger søvnløs." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44.



"Det skjer aldri at de såkalte symptomene starter brått, som du sier, da veldig mange symptomer som varsler om hva som foregår i kroppen normalt blir ignorert eller ikke forstått av personen det er snakk om. Svært mange ting de fleste av oss tar for gitt er en del av liv og lære, så som forstoppelse og diare, hodepine, stive muskler og spenninger, søvnproblemer, smerter her og der, såkalte forkjølelser og bihuleproblemer, kramper, redusert syn, konsentrasjons og hukommelsesproblemer, vekttap eller det motsatte, PMS, m.m pleier å være en del av situasjonen før den såkalte kronisk trettheten ”plutselig” er et faktum. Leger bryr seg ikke om å kjenne til slikt, og bortforklarer derfor normalt alvorlige helseproblemer ved å skylde på virus eller bakterier. Dvs såkalte infeksjoner." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



"Når du legger deg i 5-6 tiden på morgenen, legger du deg på det tidspunktet hvor stresshormonet adrenalin har vært aktivt siden mellom 2-4, og også kortisol om det har gått flere timer mellom leggetid og siste måltid. Dette, i tillegg til manglende melatonin og vektshormonaktivitet om natta (kun når du sover før midnatt), garanterer at du ikke våkner opplagt og klar til å møte dagen med et smell." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.41.



"Våkner du om natta er det normalt tegn på økt stresshormon eller serotoninaktivitet." Sitat: PirkePetter.



"Hvitløk og søvn - I mange år har jeg stadig våknet i 3-tiden om natten. Prøvde blanding av salt og sukker et par uker men synes ikke det hjalp. Oppdaget tilfeldig at rå hvitløk hjelper, og med 5-6 fedd om dagen sover jeg ganske godt om natten, men våkner fremdeles 1-2 ganger men bare veldig kort før jeg faller i søvn igjen. Hvitløk normaliserer serotoninnivået, og stimulerer dopaminaktivitet, hvilket kan forklare virkning på søvnproblemer. Imidlertid, å våkne på det tidspunktet om nettene indikerer adrenalinaktivitet og/eller forstyrret binyrefunksjon." Sitat: PirkePetter, 13. mai 2014 kl. 17.46.



"Angående midnattsol så er det vel bare mørke gardiner eller sovemasker som hjelper. Skjønt er man i næringsbalanse og ikke har for høy serotoninaktivitet i tarmen pga betennelser, og som videre forstyrrer hjernens kjemiske balanse, så skal ikke dette gjøre at man ligger søvnløs. Her jeg bor på Sunnmøre er det lyst nesten døgnet rundt om sommeren, men både jeg og min samboerske sover like godt for det." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44.



"Søvnløs ved fullmåne? Jeg har ikke satt meg noe videre inn i dette, da jeg ikke har fått tilbakemeldinger om søvnproblemer ved fullmåne, fra mennesker som hadde søvnproblemer generelt, i utgangspunktet. Ut fra hva jeg ser når jeg skumleser det som er av info, er at man assosierer dette med forhøyet serotoninaktivitet (og serotonin øker østrogennivået også, og undertrykker progesteron og testosteron) pga bl.a mangel på magnesium og/eller vitamin D, eller på magnesium og B12, som er viktige faktorer i regulering av kropens døgnbaserte rytmer. Dvs døgnrytmen." Sitat: PirkePetter, 15. desember 2016 kl. 20.09.



"Det meste av vettug info om dette er basert på misforståelser og/eller industripropaganda om melatonin, mens faktum er at alt som forstyrrer serotoninnivået i tarmen stopper melatoninproduksjonen i pinealkjertelen, da serotonin ikke lenger er tilgjengelig som råstoff for melatoninproduksjon. Melatonin dannes fra serotonin, som videre dannes fra aminosyren tryptofan fra mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 15. desember 2016 kl. 20.09.



"Om du sover for lite eller ikke avhenger av om du føler deg styrket av søvnen eller det motsatte. Våkner du og føler deg som noe katten har dratt inn har du sovet for lite, eller søvnen har vært forstyrret." Sitat: PirkePetter, 24. mai 2013 kl. 23.19.





SØVNPROBLEMER KAN VÆRE ÅRSAK TIL ULIKE HELSEUTFORDRINGER
"Søvnproblemer kan også være årsak til betennelser, gjennom å øke stresshorminaktiviteten, som i seg selv fremmer betennelsestilstander. Stresshormoner undertrykker stoffskiftet, samt blokkerer insulin fra å fjerne glukose fra blodet, og levere til cellene. Begge tilstander er også vanlige årsaker til betennelser." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2014 kl. 19.35.



"Stress, søvnløshet/søvnproblemer/søvnapnè, blodsukkerfall/hypoglykemi eller dysinsulinisme, mangel på næringsstoffer som deltar i sukkerstoffskiftet, munnpusting, hyperventilering eller rask og overflatisk pusting, etc er noen årsaker til kortisolubalanse. Kortisol er bra og nødvendig kun i meget små doser, hvor vedvarende eller hyppige doser er helseskadelig." Sitat:PirkePetter, 30. august 2014 kl. 04.53.



https://www.westonaprice.org/health-topics/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea/
https://www.westonaprice.org/health-topics/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea/


SØVNAPNÈ, PUSTESTANS, TUNGPUSTHET, SNORKING
"Hjelper Tradisjonskosten mot søvnapne? Hørt at den sliter ut hjertet og kan være dødelig. De påståtte negative helsevirkningene av søvnapnè er faktisk motbevist gjentatte ganger. Så disse kan du bare snorke i!" Sitat: PirkePetter, 18. desember 2016 kl. 21.04.



"Hva gjelder årsaker, utenom bl.a vaksiner, medikamenter, koffein, redusert syreproduksjon i magesekken (som gir redusert fordøyelse av kasein og gluten), hypotyreose, mangel på magnesium, selen eller vitamin D, nakke/hodestilling når man sover, subluksasjoner i en eller flere nakkevirvler, munnpusting, etc, så er betennelser i tarmen en veldig vanlig årsak, gjennom å fremme økt serotoninaktivitet. Slik at å normalisere mage-tarmsystemet ofte er alt som trenges. Det er, forresten, en myte at søvnapnè skyldes fedme."Sitat: PirkePetter, 18. desember 2016 kl. 21.04.



"Når det inntreffer drømmer jeg at jeg drukner og dermed ikke får puste. Ellers er det faktisk også en aldri så liten mulighet for at drømmene dine forårsaker de kjemiske forandringene i kroppen som gir søvnapnè. Jeg husker å ha lest om personer som ble helt friske fra dette etter at de, via regresjonsterapi, fant at de hadde blitt drept i et tidligere liv via kvelning, drukning og den slags usosiale opplevelser. Mao at de, i det vi kaller å drømme, gjenopplevde dødsangsten eller kampen, og at dette ble reflektert i kroppen, som tross alt er et egentlige menneskesinnet. Da i betydning den indre siden av det tilsynelatende fysiske legemet. Indre i betydning frekvens eller svingningshastighet" Sitat: PirkePetter, 18. desember 2016 kl. 21.04.



"Men hva når man får pustestans når man er våken og bevisst da? Dette kan ha flere årsaker, men i og med at du oppgir såkalt borreliose, er nok magnesiummangel mest sannsynlig." Sitat: PirkePetter, 19. desember 2016 kl. 16.43.



"Hva kan gjøres når en 5 år gammel jente er mye plaget med store mandler og mye snorking (veldig tungpustet om natten, med mye pustestopp)? Uten å vite mer om alle relaterte symptomer kan jeg ikke uttale meg om årsaken, da det er flere mulige. En forholdsvis vanlig årsak er feil ph og mikroflora i tarmene, som regel pga redusert syreproduksjon i magesekken. Hypotyreose er også en vanlig årsak, eller det som forårsaker hypotyreosen. Også munnpusting står som vanlig årsak især i barn. Den vanligste næringsrelaterte årsaken er mangel på vitamin D, både til forstørrede mandler så vel som søvnapne"Sitat: PirkePetter, 29. desember 2016 kl. 23.49.



"..så er jeg redd hun ikke skal få nok luft når hun sover, for hun er så tungpustet og snorker mye. Se om det hjelper å gurgle og deretter svelge litt vann med litt salt i, før hun sovner." Sitat: PirkePetter, 31. desember 2016 kl. 00.11.





SØVNPROBLEMER KAN SKYLDES SEROTONINUBALANSE
“Alt som forstyrrer kroppens serotoninbalanse forstyrrer melatoninproduksjonen, da serotonin omdannes til melatonin. Dvs melatonin kan ikke dannes om serotoninet ikke er tilgjengelig pga f.eks massiv produksjon og aktivitet i nervesystemet i tarmen pga lokal betennelse der. Også mangel på næringsstoffer involvert i melatoninproduksjon og aktivitet er en faktor, slik at heller enn å ty til helseskadelig tilskudd lar det seg gjøre å normalisere melatininproduksjon og aktivitet via kosten. Men, du må fremdeles legge deg før midnatt." Sitat:PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.41.



"..redusert syreproduksjon i magesekken (dvs for høy ph), eller pågående betennelse. Begge tilstander fremmer abnorm serotoninaktivitet i tarmens nervesystem, og som forstyrrer neurotransmitterbalansen i hjernen. Og for mye eller for lite serotonin fremmer alt du kan tenke deg av både små og store mentale og følelsesmessige problemer, så vel som ymse fysiske problemer. Inkludert astma og hudbetennelser/eksem, kløe, søvnproblemer, redusert energi, m.m." Sitat: PirkePetter, 6. februar 2015 kl. 07.37.



"Det at du opplever f.eks manglende impulskontroll eller evne til å takle eller moderere følelsesmessige reaksjoner, samt at du opplever å se energier, er mest sannsynlig tegn på enten en stressreaksjon, som følge av kostendringen, hvilket også forklarer søvnproblemer, eller det er snakk om midlertidig overaktivitet av neurotransmittere som bl.a serotonin og dopamin. Da pga virkningene tradisjonskost har i mage-tarmsystemet, og derigjennom på nervesystemet i tarmen, så vel som på hormoner som produseres i, elelr som virker lokalt i mage-tarm." Sitat: PirkePetter, 14. mars 2015 kl. 22.16.



"På samme måte er normal tarmflora svært viktig, fordi mikrorganismene hjelper på både fordøyelse og avgiftning av mat man spiser, samt fordi ubalansert tarmflora fremmer betennelser i tarmene, og bl.a forstoppelse og/eller diaré. Og dette fremmer igjen økt serotoninproduksjon og aktivitet i tarmen, som videre bl.a fremmer søvnproblemer, så vel som psykiske problemer som bl.a tungsinn og depresjon, motløshet, etc som ikke akkurat bidrar til helse og livsglede." Sitat: PirkePetter, 1. november 2014 kl. 17.02.



"Mine helseutfordringer har vært lav energi, tendens til lavt stoffskifte, eksem og trøblete tarm. Opplever også at ikke-avsluttede emosjonelle prosesser er mer aktivert og føler meg mer labil.
Trøblete tarm, som antakelig innebærer forhøyet serotoninnivå, kan forårsake hudbetennelser/eksemer, undertrykke stoffskifte og kroppens evne til å utnytte glukose som energi, og derigjennom gi lavt energinivå. Forhøyet serotoninnivå gir også en masse følelsesreaksjoner, inkludert også å gjerne forsterke negative og vonde følelser fra bagateller eller sånn "faen også" følelser til å bli noe nærmere jordas undergang. Så fordøyelsen din er viktigst å fokusere på" Sitat: PirkePetter, 24. april 2017 kl. 21.58.



"Femåring som ikke "tåler" melkeprotein, soya og gluten. Spiser glutenfrie knekkebrød noen middager som ikke er tradisjonskost. Av tradisjonskost spiser han upasteurisert melk, yoghurt, smør, gèle av melkesyregjæret saft, har kollagenpeptid i all drikke. Får magnesiumsfotbad annenhver kveld, og bad når vi har muligheten. Har tics, OCD, spisevegring, angst , veldig irritabel, ukonsentrert og hadde mye raserianfall før vi kuttet gluten osv. fra kostholdet. Han har forhøyet serotoninnivå, pga betennelse eller forstyrret ph og mikroflora i tarmene. Sannsynligvis pga redusert syreproduksjon i magesekken, siden han ikke fordøyer kasein eller gluten." Sitat: PirkePetter, 20. februar 2017 kl. 12.11.



"Bruker flere timer på å sovne. Fikk Melatonin fra lege som har hjulper betraktelig. Grunnen til at han ikke produserer sitt eget melatonin er fordi melatonin dannes fra serotonin, men dette skjer ikke ved overproduksjon av serotonin i tarmens nervesystem, pga ubalanse der. Han har mao for lav eller ingen produksjon av melatonin." Sitat: PirkePetter, 20. februar 2017 kl. 12.11.



"Fokus bør derfor være på å reparere mage/tarmsystemet, ikke på omgåelser av dette gjennom å plukke ut matemner han tilsynelatende "tåler" eller foretrekker. Da reduseres serotoninnivået i tarmen, og han produserer sitt eget melatonin" Sitat: PirkePetter, 20. februar 2017 kl. 12.11.





MELATONIN DANNES AV SEROTONIN
"Melatonin dannes fra serotonin, som videre dannes fra aminosyren tryptofan fra mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 15. desember 2016 kl. 20.09.



http://empoweredsustenance.com/melatonin-is-bad-for-you/
http://empoweredsustenance.com/melatonin-is-bad-for-you/
 


TILSKUDD AV MELATONIN, SEROTONIN ELLER MEDIKAMENTER?
"Melatonin som tilskudd er svært helseskadelig." Sitat: PirkePetter, 20. februar 2017 kl. 12.11.



"Melatonin er ikke det eneste hormonet som deltar i regulering av den hormonelle balansen. Mye av det som finnes av info om melatonin er manipulert for å fremme salg av melatonin som tilskudd, slik at jeg tar det meste av info om viktigheten av dette hormonet med en klype salt. Og det finnes også mye forskning som motbeviser mange av argumentene man bruker for å fremme melatonin eller for å opphøye hormonet i betydning i forhold til andre relevante faktorer. Og bivirkninger nevnes aldri, så som at for høy melatoninproduksjon/bruk av melatonintilskudd fremmer hypotyreose, øker østrogennivåene (og reduserer testosteron og veksthormonnivåer), virker bedøvende og sløvende, samt er genskadelig/kreftfremkallende." Sitat:PirkePetter, 23.07.2013 kl. 22.43.



"På samme måte nevnes aldri de negative helsevirkningene av aminosyren tryptofan eller neurotransmitteren serotonin i for høye nivåer, som i propagandaen omkring melatonin fremheves som ekstra viktige fordi disse omdannes til melatonin i hjernen. Dvs tryptofan omdannes til serotonin som videre blir melatonin ved behov." Sitat: PirkePetter, 23.07.2013 kl. 22.43.



"Når du ikke legger deg før klokken 12.00 har du ikke melatoninutskillelse om natta, og det hjelper ikke å bruke tilskudd. Især når tilskudd er dokumentert helseskadelig som nevnt tidligere.” Sitat:PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.41.



"Tilskudd av 5-HTP, så vel som serotonin er helseskadelig, og vil blant mye annet forverre eventuell hypotyreose, østrogenovervekt, kronisk tretthet/ME, betennelser, fordøyelsesproblemer, så vel som nerveproblemer, søvnproblemer, psykiske problemer, m.m. Serotonin er best regulert av kroppen selv, gjennom næring den får via kosten, og mye av den offentlig aksepterte informasjonen om serotonin og helsevirkninger er manipulerte og/eller bare halve sannheten. Dette pga legemiddelindustriens behov for å holde serotoninopptakshemmere og andre hjerneskadelige kjemikalier på markedet." Sitat: PirkePetter, 19. juni 2013 kl. 18.19.



"Har du f.eks fått dokumentert å ha for lave nivåer av serotonin, skyldes dette mest sannsynlig enten redusert opptak eller inntak av næringsstoffer involvert i produksjonen, eller du har tarmskader som mangedobler tarmens serotoninproduksjon på bekostning av nivåene i hjernen. Den ikke-legemiddelindustristyrte vitenskapen dokumenterer at for høye serotoninnivåer er langt vanligere enn for lave, og at for høye nivåer har identiske symptomer som for lave." Sitat: PirkePetter, 19. juni 2013 kl. 18.19.



"..da medikamenter alltid er helseskadelige, og tapper kroppen for næringsstoffer. Man blir avhengig for livet, da medikamenter ikke helbreder, dvs gjør noe med årsakene, kun undertrykker symptomene" Sitat: PirkePetter, 12. mai 2017 kl. 12.17.



"Søk på navnet på medikamentet og legg til ordet dangers, så får du info om bivirkninger. Søker du på medikamentet og f.eks nutrient deficiency eller nutrient interaction får du info om hvilke næringsstoffer medikamentet tapper kroppen for eller blokkerer utnyttelse av." Sitat: PirkePetter, 11. desember 2016 kl. 21.28.



https://www.open.edu/openlearn/nature-environment/natural-history/animals-the-extremes-hibernation-and-torpor/content-section-6.6.1
https://www.open.edu/openlearn/nature-environment/natural-history/animals-the-extremes-hibernation-and-torpor/content-section-6.6.1
 


SØVNPROBLEMER KAN SKYLDES LAVT BLODSUKKER OG LAVT STOFFSKIFTE
"At du sover lett og våkner for tidlig er typisk tegn på forhøyet adrenalin og kortisolnivå. Når det ikke finnes konkrete følelsesmessige årsaker i livet ditt som kan forklare dette, er det mest sannsynlig reaksjon på lavt blodsukker. Det er derfor viktig å ikke la det gå for lang tid mellom siste måltid og når du legger deg, samt at måltidet inkluderer protein som stimulerer glukagon til å holde blodsukkernivået jevnt etter at insulin har tatt med seg resten til cellene. Når du våkner kan du prøve å drikke litt vann med salt og sukker i, eller ta litt salt og sukker under tunga til det løses opp. Dette for å roe ned stresshormonene, samt eventuelt forhøyet serotoninnivå." Sitat: PirkePetter, 24. august 2014 kl. 13.10.



"Eller du sover ikke normalt og tilstrekkelig, fordi det f.eks er for lyst i rommet, for varmt eller kaldt, kjemikalier i lufta om rommet har vært pusset opp i løpet av de siste årene, eller du har flere elektriske apparater eller mobiltelefon, etc i nærheten. Eller har smartmåler i nærheten. Eller madrassen ikke gir riktig støtte for ryggen din. Eller du har søvnapné, eller våkner pga blodsukkerfall/stresshormonreaksjon, m.m" Sitat: PirkePetter, 28. september 2014 kl. 16.57.



"Også blodsukkerfall rundt leggetid påvirker søvnen negativt, slik at det ikke bør gå mer enn 1-2 timer mellom siste måltid og når du inntar horisontalen. Gelatin, for den nerveberoligende aminosyren glycin, er lurt å ha som del av siste måltid." Sitat: PirkePetter, 11. september 2013 kl. 00.44.



"Hypoglykemi i seg selv og påfølgende stressrespons er ikke i seg selv tilstrekkelig til å vekke deg opp. Hadde det vært det, ville alle mennesker våkne om natta, når blodsukkeret og stoffskiftet faller." Sitat: PirkePetter, 14. september 2013 kl. 19.23.



"At du blir søvnig etter måltid indikerer at du stort sett bare tar opp sukker fra måltidene." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2017 kl. 12.11.



"Alt som reduserer skjoldbruskkjertelens aktivitet, og fremmerhypofunksjon (hypotyreose), reduserer melatoninproduksjonen, slik at skjoldbruskkjertelen må næres og elskes og dyrkes for at melatoninproduksjonen skal normaliseres." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.43.





SØVNPROBLEMER KAN SKYLDES MANGEL PÅ MAGNESIUM OG B-VITAMINER
"Også stress, inkludert hyppige blodsukkerfall, fremmer økt magnesiumforbruk og samtidig tap via urin. Har man tilstrekkelig med magnesium vil ikke kalsium dominere i slike situasjoner (inkl. østrogendominans), og dermed vil mye ubehag, især betennelser, smerter, stivhet, hypersensitivitet, søvnproblemer, evt lysømfintlighet, hodepine/migrene, pms, etc enten ikke manifestere seg i det hele tatt, eller i alle fall reduseres betydelig." Sitat: PirkePetter, 13. november 2014 kl. 02.20.



"Søvnproblemer skyldes normalt mangel på et eller flere B vitaminer og/eller magnesium. Vitamin B12 f.eks omstiller din indre klokke og normaliserer søvnmønsteret." Sitat: PirkePetter, 11. september 2013 kl. 00.44.



"Søvnproblemer skyldes ikke bare mangel på magnesium, men magnesium er en viktig kofaktor for at flere andre næringsstoffer som er involvert i søvn, især enkelte B vitaminer, skal omdannes til sine aktive versjoner i kroppen."Sitat: PirkePetter, 16.08.2012 kl. 10.53.



"Mangel på magnesium er også en årsak, som vi har vært inne på tidligere, og om ikke annet så må du ha rimelige magnesiumnivåer for at B12 skal fungere i kroppen." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.41.



"Du får kanskje for mye kalsium i forhold til magnesium i deg via mye melkeprodukter, og mangel på søvn = stresshormonaktivitet = økt tap av magnesium. Hiv innpå med magnesium mao, og/eller bad i engelsk salt." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2014 kl. 03.59.



"B12 and sleep - Those who can't get to sleep at night may need vitamin B12. Studies show that B12 causes an earlier release of melatonin at night which resets the sleep-wake cycle. (Melatonin has been called "the sleep hormone" because of its effects on sleep). B12 acts directly on the pineal gland to provoke a faster release of melatonin. At the tail end, B12 causes melatonin to drop off faster. B12 helps you get to sleep earlier, and may help you wake up earlier if you leave a curtain open to the morning sun. B12 sensitizes you to morning light, which helps you wake up. Very serious sleep-wake disorders have been successfully treated with vitamin B12 in the methylcobalamin form, although it may not work for everyone. Unfortunately, the vitamin doesn't help people who want to cut down on their sleep time altogether." PirkePetter - http://www.lef.org/magazine/mag99/aug99-report3.htm 



"During the 1950s, B12 was frequently given to heart patients. The vitamin fell out of vogue as drugs took over the therapeutic picture. New findings on the connection between homocysteine and vascular disease, plus the failure of drugs to have an impact on the number of heart attacks and strokes, have shifted the focus back to B12 and other homocysteine-lowering vitamins. The notion that B12 must be injected to be effective has been disproven in recent studies. Swedish experience shows that oral B12 is effective for the treatment of pernicious anemia." PirkePetter - http://www.lef.org/magazine/mag99/aug99-report3.htm 



"B12 has many benefits, including the reduction of homocysteine, restoration of normal sleep patterns, and mood effects. B12 deficiency is a fairly common deficiency in elderly people who frequently have disrupted digestion. It can cause symptoms that look exactly like Alzheimer's disease, and it's crucial for the retention of folate in cells." PirkePetter - http://www.lef.org/magazine/mag99/aug99-report3.htm 





HELBREDSREAKSJON - SØVNPROBLEMER UNDER KOSTOMLEGGING
"At søvnen din ha blitt mer urolig de siste ukene, etter kostomlegging er en helt vanlig reaksjon, og skyldes som regel midlertidig ubalanse i hormonelle og neurotransmitternivåer. Varmen du beskriver er nok midlertidig hypertyreose, som i neste sekund kan gå over i hypotyreose og fortsette slik inntil den hormonelle balansen, og skjoldbruskkjertelens funksjon er normalisert." Sitat: PirkePetter, 16. september 2013 kl. 13.42.



"Avhengig av om du har lagt om kosten i de siste månedene kan dette være en vanlig helbredsreaksjon, med midlertidig reduksjon i stoffskiftet. Sterkt behov for søvn og å ville sove overdrevent mye er normalt tegn på hypotyreose, men etter kostholdsomlegging er det en forholdsvis vanlig helbredsreaksjon. Hvor lenge denne varer avhenger av næringsnivået i kosten samt opptaksevnen din." Sitat: PirkePetter, 10. juni 2013 kl. 15.14.



"I og med kroppen er i en stresstilstand, etter kostomlegging, mens den reparerer, bygger og avgifter i større grad enn tidligere, så vil man oppleve unaturlige variasjoner av kortisol og adrenalinaktivitet, som både kan bidra til økt fedme, væske i vevene, så vel som til at man bryter ned muskler, etc og dermed blir tynnere. Også søvnen kan bli forstyrret i en periode. Så lenge man er konsekvent med næringsinntaket vil denne perioden følges av normalisering av fettmassen, og økt energi og vitalitet. Nærer man kroppen kan man aldri gå feil, og den vil ordne opp selv." Sitat: PirkePetter, 6. februar 2014 kl. 16.41.



"Stikkord for reparasjonsprosesser er betennelser kroppens etter i gang selv for å kvitte seg med svekkede og døde celler, slik at disse kan erstattes med nye fra stamceller, samt avgiftningsreaksjoner på kjemikalier, slaggsstoffer, etc som løsner fra kroppsvev og organer og skilles ut i større mengder enn det som er vanlig. Under reparasjonsprosesser satt i gang via plutselig økt næringsinntak er kroppen på mange måter i en kronisk stressituasjon inntil de forskjellige reparasjonsprosesser er overstått, og avfallstoffer og kjemikalier, etc er skillet ut. Hormonelle ubalanser er vanlige i denne tiden, gjerne søvnproblemer, mangel på energi, konsentrasjonsproblemer, økt svette, hudproblemer fra substanser som skilles ut via huden, m.m. Søker du på healing crisis symptoms får du mer info." Sitat: PirkePetter, 7. januar 2014 kl. 22.43.



https://tradisjonskost.blogspot.com/2015/01/langtidskokt-kraft-nringsgivende.html
https://tradisjonskost.blogspot.com/2015/01/langtidskokt-kraft-nringsgivende.html

 

HVA HJELPER? TRADISJONSKOST! 
"Tradisjonkost, dvs næringsrik kost, hjelper alle for alle typer helseproblemer. På samme måte som når man nærer jorda gjennom å gi den alle næringsstoffer den kan trenge, istedenfor å fokusere på å gi matvekster og planter enkeltsubstanser, gjerne basert på symptomer, så vil plantene vokse seg store og sterke. Gi kroppen det kroppen trenger og består av, så ordner den normalt opp selv, og tar opp det den vil selv av næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2013 kl. 17.36.



"De mest lettvinte løsningene er tradisjonelt konserverte matemner, hovedsaklig i form av speket mat. Spekeskinke, fenalår, tørket, røykt eller speket hjerte, forskjellige stabburpølser, m.m er lettfordøyelige og enkle å spise. Gjerne sammen med f.eks melk, ost, smør, rømme, fløte, etc. Enzymer i animalske matemner bryter ned proteiner og andre næringsstoffer til enklere og lettere fordøyelige substanser under spekeprosessen, slik at det kreves minimalt med fordøyelseskapasitet fra din side for å fordøye dem. Det samme gjelder surnede melkeprodukter, da enzymer produsert av bakterier og sopper bryter næringsstoffene ned til lettere fordøyelige substanser. Tradisjonskosten er dermed betydelig enklere å fordøye enn kokt og stekt mat, og selv kokt og stekt mat blir lettere å fordøye når du blander i kraft eller tar gelatin/spiser gele sammen med de animalske matemnene. Dette fordi aminosyrer i gelatinet tilstrekker magesyre slik at maten blir fordøyd. Kokte og stekte proteiner frastøter ellers magesyre." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl.18.17.



 "Mer animalsk mat, spesielt innmat, samt rogn og melke fra sjødyr, og ikke minst rå melk og melkeprodukter, som gir mer proteiner og naturlig fett, samt betydelig mer mineraler og andre næringsstoffer enn vegetabilske matemner, er en godt skritt i riktig retning, hvilket er bort fra sykdomsstatistikkene. Og plusser man på med kraft, naturlig syrnet og melkesyregjæret mat og drikke, samt ikke minst kjemikaliefri mat og drikke, så begynner man å nærme seg et virkelig og ekte godt liv. Og ikke minst et liv hvor man har god nok helse og også tilstrekkelig klarhet i sinnet til å virkelig kunne glede seg over å verdsette livets mirakel." Sitat: PirkePetter, 15.03.2012 kl. 01.09.



"Når jeg anbefaler lite grønnsaker til andre så er det på grunnlag av at de er syke/har næringsmangel og/eller kjemikaliebelastning, og i svært mange tilfeller også mage-tarmproblemer og forstyrret tarmflora. I slike situasjoner bidrar plantekost lite helsemessig, og gjerne heller gjør tingene verre gjennom å forstyrre fordøyelsen eller binde næringsstoffer, etc. Og en god del frukt og grønt inneholder f.eks fenoler og flavonoider som øker aktiviteten til det magnesiumbaserte enzymet sulfotransferase, slik at personer som har for lave nivåer av magnesium dermed risikerer ytterligere tap av magnesium. De samme substansene blokkerer amylase i munn og tynntarm, slik at man får problemer med å fordøye karbohydrater, hvilket ikke er en god ide for mennesker med mage-tarmproblemer eller følelsesmessige problemer forårsaket av for høy serotoninaktivitet i tarmens nervesystem." Sitat: PirkePetter, 27. mai 2013 kl. 00.06.



"Glutamin og smørsyre alene helbreder omtrent alle kjente tarmproblemer. Glutamin finner du i all animalsk mat, samt upasteurisert melk og melkeprodukter, og smørsyre finner du mest av i melkefett/fløte/rømme/smør. Du får også mye glutamin gjennom konsum av gelatin, som i tillegg inneholder glycin og andre aminosyrer som også reparerer eventuelle problemer i tarmcellene. Glycin kontrollerer i tillegg neurotransmitteren serotonin, slik at denne ikke fremmer betennelse eller kramper i tarmen. Glycin er en aminosyre, men fungerer også som neurotransmitter i hjernen og nervesystemet, inkludert nervesystemet i tarmen." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl. 02.22.





HVA HJELPER? GLYCIN - KRAFT OG GELATIN!
"Spesielt kraft/gelatin, av flere grunner, men især pga glycininnholdet er kjent for å hjelpe på bl.a søvnproblemer da glycin blant mye annet fungerer som en beroligende neurotransmitter i hjernen, og også stopper betennelser og overaktivitet/høy serotoninaktivitet i tarmens nervesystem. Kraft inneholder også mye kalsium og magnesium, som begge er kjent for å berolige nervesystemet og fremme søvn. Magnesium især pga funksjonen i hjernens NMDA reseptorer, hvor mineralet bl.a blokkerer substanser som kan overstimulere hjerneceller, som f.eks de syntetiske aminosyrene i aspartam eller i MSG. Kalsium alene fremmer gjerne nerveubalanser, men når kalsiumet balanseres av magnesium beroliger det." Sitat: PirkePetter, 22.07.2012 kl. 02.50.



"Glycin er den aminosyren det er mest av i gelatin/kollagen, og den er en viktig neurotransmitter i hjernen, hjelper ved betennelsestilstander i hele kroppen, nervesystemet i tarmen inkludert, regulerer hormoner, især for mye østrogen, prolaktin eller kortisol, fremmer søvn og roer nervesystemet, er helt nødvendig for at leveren skal kunne avgifte seg selv, er nødvendig for å danne nye gener og en god del mer." Sitat: PirkePetter.



"..aminosyren glycin, som det er veldig mye av i gelatin, er søvnfremmende." Sitat: PirkePetter, 15.09.2012 kl. 10.44.



"Aminosyren glycin, som det er veldig mye av i gelatin, fungerer blant mye annet som en hemmende neurotransmitter i hjernen. Dvs den er beroligende og søvnfremmende, utover å være betennelseshemmende og oppbyggende på kollagen i kroppen." Sitat: PirkePetter, 05.11.2012 kl. 22.54.





HVA HJELPER? SALT, SUKKER OG KRYDDER!
"Utover å prøve ut B12-rike matemner i en periode, prøv å spise kort før dere legger dere, og sørg for at måltidet inneholder litt salt og karbohydrater eller sukker. Våkner du eller din sønn om natta, drikk litt vann med sukker/saltblanding, (eller saft med litt salt i) eller ha en kopp med denne blandingen stående ved senga, og ta en liten klype og legg under tunga. Ligg deretter i ro, slik at du/dere ikke våkner helt." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.43.



"Det har lite for seg å drikke salt og sukker til måltidene, all den tid det er bedre å spise litt karbohydrater for sukker, og eller bruke salt i maten. Salt og sukker i vann er mer ment som middel mot stress, søvnløshet, nerveproblemer, etc, og da tatt for seg/utenom måltider. Evt før leggetid eller om man våkner om natta og ikke får sove mer." Sitat: PirkePetter, 25. juni 2013 kl. 16.48.



"Salt og kryddere i måltider bidrar også til både tarmhelse så vel som til å regulere serotoninnivåene, og spesielt ingefær er bra for regulering av serotoninnivåene i tarmen." Sitat: PirkePetter, 16.september 2013 kl. 02.05.



https://www.huffingtonpost.co.uk/marek-doyle/help-me-sleep-magnesium-secret-to-sleep-problems_b_3311795.html
https://www.huffingtonpost.co.uk/marek-doyle/help-me-sleep-magnesium-secret-to-sleep-problems_b_3311795.html

 

HVA HJELPER? MAGNESIUM!
"Jeg har selv hatt dette problemet, nøyaktig slik du beskriver det, etter at jeg sluttet i militæret, og for meg var det en kombinasjon av gjenopptrening av normal døgnrytme og magnesium som hjalp mest. Jeg pleide å legge meg mellom 4-6 om morgenen, da jeg var helt utslitt og regnet med å få sove litt før jeg våknet bare noen timer etter og var dautrøtt. I dag har jeg rett som det er samme rytme, men da fordi jeg ikke trenger mer en noen timers søvn i døgnet." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 02.43.



"Øk konsum av magnesium, også via huden (i form av magnesiumolje og bad i magnesiumklorid eller magnesiumsulfat/engelsk salt), da magnesium er viktig av de samme grunner som for natrium, i tillegg til å være nerveberoligende og avslappende, stresshormondempende, og viktig for normalt energinivå,og god søvn." Sitat: PirkePetter, 18. mai 2017 kl. 20.22.





ADAPTOGENER
"Reinrot virker mer øyeblikkelig enn rosenrot i min erfaring. Og rosenrot er mer stimulerende, slik at mange f.eks ikke får sove om de tar tinktur eller drikker te sent på dagen, hvor reinrot fremmer dyp søvn og stimulerer på et dypere nivå. Rosenrot trenger 5 år på å kunne brukes, hvor reinrot trenger 3, og brukes reinroten fersk kan både blader og frø bidra med ekdysteroner. For rosenrots del er det bare røttene som inneholder adaptogene virkestoffer av betydning." Sitat: PirkePetter, 12. mai 2013 kl. 05.34.





MAGNETMADRASSER
"Jeg kjenner ikke til forskning på magnetmadrasser og stimulering av osteoblaster, kun via bruk av magnetfelter. Jeg har imidlertid sett en hel del annen forskning angående madrasser, og har selv fått tilbakemeldinger fra en god del mennesker som ble kvitt slike ting som migrene og hodepine, artritt, reumatisme, ryggsmerter, muskelsmerter, søvnløshet, redusert blodtilstrømming i armer og bein, astma, etc. Disse tilstandene er også dem som har vært forsket på." Sitat: PirkePetter, 5. februar 2013 kl. 05.21.





SOVESTILLING
"Poenget er at om man kun ligger på en side i mange timer, så justerer skjelett, bindevev og muskler seg inn i dette holdningsmønsteret. Samt at blod og nervesirkulasjon begrenses i noen områder, der hvor musklene spennes" Sitat: PirkePetter, 11. mai 2017 kl. 11.59.



"Å skifte stilling gir da mer jevn spennings og avslappningsfordeling, og dermed bedre støtter opp om den naturlige holdningen" Sitat: PirkePetter, 11. mai 2017 kl. 11.59.



"Jeg har opplevd at mageinnhold renner tilbake i spiserøret når jeg har lagt på høyre side og måtte da legge meg på venstre side. ..det du beskriver er refluks, og viser da at klaffen mellom spiserør og magesekk ikke lukker seg skikkelig. Den vanligste årsaken til dette er for lavt syreinnhold i magesekken" Sitat: PirkePetter, 11. mai 2017 kl. 11.59.





OPTIMALT SØVNMØNSTER
"Har du forresten lest Seth? Han mener det optimale for oss mennesker er å sove fra ca. 2 på natta til seks om morgenen, og i tillegg duppe av litt en eller to ganger i løpet av dagen. Seth sier at 6 timers søvn er det optimale, ikke at man må sove mellom 02-06.00" Sitat: PirkePetter, 21.september 2012 kl. 21.48.



"Seth refererer til 6 timers søvn fordi dette er kort nok til at man får forbindelse (man bygger bro mellom/bridge) mellom våken og søvntilstanden, slik at den fysiske personligheten lettere kan nyttiggjøre seg av det vi kan kalle intuisjon og innsikter som ellers ikke er tilgjengelige i like stor grad når intellektet dominerer. Tidspunktet er irrelevenat, da det er å forbinde våkenbevisstheten med søvnbevisstheten som er poenget." Sitat:PirkePetter, 22. september 2012 kl. 00.40.



"Såvidt meg bekjent anbefaler han søvnperioder fra 3 til maksimum 5 timer. Boksiden du har linket til bekrefter det jeg sier, og han deler opp de 6 timene slik at noen blir om natta, og ca 1 time blir om dagen som middagslur eller liknende." Sitat: PirkePetter, 22. september 2012 kl. 14.59.



"Søvnfrekvens-seth? Om du tenker på dette med 6 timer i døgnet så bør du være i optimal form og helse først. Da minsker søvnbehovet naturlig." Sitat:PirkePetter, 17. juli 2013 kl. 03.12.



"Har du noe info om søvnmønstre? Er det noe som er mer optimalt enn noe annet, f.eks sove 2 ganger i døgnet kontra 1, eller blir dette hipp som happ så lenge man får nok god søvn? Jeg har ikke annen info enn dette med påvirkning av hormonelle mønstre i forbindelse med melatoninutskillelse eller ikke, og som igjen er avhengig av minst 4 timers mørke. Kanskje noen tips her -http://paleoalltheway.com/circadianrhythms/ - http://drgominak.com/sleep/- Sitat: PirkePetter, 21. oktober 2013 kl. 23.32.



https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/02/moon-phases-sleep-patterns.aspx
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/02/moon-phases-sleep-patterns.aspx



Linker fra PP:
Litt info -

De 2 siste forskningsstudiene på normalt språk -
Glycine is an amino acid that the body can manufacture from other amino acids or, alternatively, can be obtained through diet, mostly meats. Several studies [4] have shown that 2 or 3 grams consumed before bedtime induces deepened sleep. Glycine appears to be involved, for example, in disconnecting the body from outside stimulus during sleep.



Linker fra PP:
Om magnesium og søvn –



Linker fra PP:
Når jeg tenker på strukturelle problemer så tenker jeg også på selve kranieformen. Eksempler her -



Linker fra PP:
Tips - Søvn og B12



Linker fra PP:
Om melatonin, som påståes å være i tart cherry –



Linker fra PP:
Light is Right (Sidesøk melatonin)–

Aging Eyes, Infant Eyes, and Excitable Tissues (Sidesøk melatonin) -

Thyroid Deficiency & Common Health Problems (Sidesøk melatonin) -

Serotonin and Melatonin Lower Progesterone -

Melatonin elevates brain serotonin -


The Melatonin Scam: Are You Sabotaging Your Sleep with This Popular Pill -


Is Melatonin Safe for Insomnia -

Melatonin Isn’t a Sleeping Pill -

Melatonin and Hibernation -




Linker fra PP: 
Søvnløs ved fullmåne? Offentlig info om dette fokuserer mao på virkningen, ikke årsaken. 
Eksempel -


Litt kverulering, som motvekt -