Lykken er; når man kjenner noen, som kjenner noen, som har vært en tur på gårdsutsalget på
Kjerringøy Gård i sommerferien! Heldige meg har fått levert en ostebit av typen Rød Kjerringøy rett på døra, og jeg storkoser meg. Rød Kjerringøy er en franskinspirert, upasteurisert og økologisk rødkittost, ystet på fersk kumelk, og produsert på ei eksotisk halvøy rett utenfor Bodø. Osten er nydelig og smakfull, og selv om den er vellagret og har en markant smak, er den samtidig mildere enn flere andre rødkittoster jeg har smakt. Skulle du være så heldig å støte på en Rød Kjerringøy i ei osteforretning nær deg, anbefaler jeg å spørre om en smaksprøve.
"Vi yster på dagsfersk, upasteurisert melk fordi vi tror på at alt
handler om samarbeid med de gode bakteriene, både i produksjonen på
ysteriet, og på lageret i ukene etter. Mens vi tidligere betraktet
bakteriene som fiender for menneskene, vet vi nå at om vi utrydder
bakteriene så utrydder vi oss selv. I stedet for å tenke utrydding og
pasteurisering så handler upasteurisert ysting om å legge forholdene til
rette for de gode bakteriene, de som er så livsviktige for oss. Ved å
yste på denne måten oppnår vi en smaksvariasjon og særpreg som gjør
ostene våre unike."
Markens Grøde & Kjerringøy Ysteri
Mer om Rød Kjerringøy: