Sider

lørdag 31. desember 2016

Tankespinn om Tradisjonskosten, Årene som har gått og årene som kommer! En slags årskavalkade - Godt Nytt Næringsrikt År!

Tenke seg til at 2016 bare kom og gikk! Året som har gått føles som et blaff, og at det virkelig er 365 dager siden rakettene smalt 2016 i gang er nesten litt merkelig. Jeg skal ikke klage, det har vært litt smårusk, perioder med mye stress, men stort sett har det vært et fint og generelt næringsrikt år for egen del. Bloggen har også hatt et fint år, med mange lesere. Alle bildene i dette innlegget er direkte linket til de mest leste blogginnleggene i 2016. 



http://tradisjonskost.blogspot.no/p/min-kostholdsfilosofi.html 


Mange har funnet veien til tradisjonskosten det siste året. Jeg merker en markant økning i antall sidevisninger på bloggen som forteller meg at det er flere og flere som blir interesserte i tradisjonskost, og at det er flere og flere som behøver tradisjonskost. Ikke overraskende er det samleinnleggene med PirkePetters sitater som genererer flest treff. Fra å være en litt generell tradisjonskostblogg i starten, med det jeg da regnet som tradisjonskost; ren, økologisk og naturlig mat, informasjon hentet litt herfra og derfra, har jeg med årene fått mer riktig kunnskap og innsikt - selv om jeg fortsatt lærer nye ting hele tiden. 

Takk PP!




1. En skjoldbruskkjertel og et stoffskifte til besvær? Høyt eller Lavt? Hypertyreose eller Hypotyreose? Et næringsrikt kosthold er løsningen!




For min del ramlet jeg verken over tradisjonskosten eller PirkePetter av egne helsemessige grunner, men av en genuin interesse for ernæring - satt i sammenheng med helse. Jeg har derfor heller ingen reise fra syk til frisk som jeg kan dokumentere. Men, jeg har i perioder vært mye småsyk med forkjølelser, omgangssyke og migrene, men så lenge jeg generelt spiser næringsrikt og godt så blir jeg heller ikke småsyk.



Dette kostholdet er logisk for meg, veldig logisk!



Siden 2012 har jeg lest uendelig mange kommentarer og forskningslinker som PirkePetter har formidlet, og logikken, hans kunnskap og presisjon, samt evne til å skille mellom søppelforskning og ekte forskning er så troverdig at jeg til slutt ikke lengre lar meg forbause. På et tidspunkt behøvde jeg ikke lengre bruke masse tid på å saumfare alt av linker og dokumentasjon for å stole på hans ord. Jeg var overbevist, det kostholdet som PirkePetter formidler, det burde alle adoptere.




2. Langtidskokt Kraft - Næringsgivende, Forebyggende og Helbredende!




Man skulle tro og burde forvente at vi skal kunne legge vår helse i høyt utdannede legers og ernæringsfysiologers hender, men det er dessverre et fåtall av dem som er i nærheten av det PirkePetter sitter på av kunnskap, og som han generøst formidler til alle som tar seg bryet med å sette seg inn i hans tradisjonskostmaterie. Du må gjøre jobben selv, det finnes ingen snarvei, men all informasjonen ligger der.



Ansvaret er ditt, du må lese, implementere, lese litt til, implementere, lese enda mer...   



Sannheten er likevel for mange at dager kommer, dager går, man følger strømmen, går på jobb, stresser, slokner på sofaen, utmattet, er litt småsyk, blir det oftere og oftere, har diffuse plager, lager mat man tror er sunn, får dårlig samvittighet for mat man tror er usunn, blir oftere sykemeldt, har mer markante plager, tar masse blodprøver, blir slitnere mens alle utredninger pågår, får til slutt kanskje en diagnose, får masse medikamenter, får kanskje flere diagnoser, kronisk syk..? En dans av progredierende elendighet som egentlig skyldes....næringsmangler og/eller næringsubalanse.




3. Gallestein





Noen av PirkePetters sitater om næringsmangler/næringsubalanse:
"Helseproblemer er som regel en kombinasjon av flere årsaker, på forskjellig nivå. En årsak utløser en eller flere reaksjoner som fører til at det dannes nye delårsaker, som skaper sine egne symptomer i tillegg til de opprinnelige. Næringsubalanse og kjemikaliebelastning skaper f.eks videre hormonell ubalanse i mange tilfeller, og som fremmer sine egne symptomer, samtidig som de opprinnelige forsterkes." Sitat: PirkePetter, 2. februar 2015 kl. 17.05
 


"Næringsubalanse er alltid, uten unntak sykdom, da næringsubalanser, som regel i kombinasjon med kjemikaliebelastning, og som eventuelt fremmer videre ubalanser i bl.a hormonnivåer og neurotransmitternivåer, m.m er årsaken til de symptomer og symptomsamlinger leger kaller sykdommer og syndromer." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 19.52



"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57




"Kutter man helt ut sykdomskonseptet står man igjen med næringsubalanse. Og da inkluderer jeg kjemikaliebelastning i sykdomskonseptet, slik at heller enn å fokusere på å unngå ymse kjemikalier, eller hvordan avgifte disse med dyre og/eller verdiløse kosttilskudd, urter og terapier, så trenger man kun spise næringsrikt, slik at kroppen selv avgifter kjemikaliene og gjenoppretter normal funksjon i f.eks enzymer, koenzymer, hormoner eller neurotransmittere som har blitt påvirket negativt av kjemikaliene." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2013 kl. 19.49




"..jeg baserer meg kun på fysiske og psykiske symptomer, og har aldri brydd meg om de forskjellige metodene for å sjekke næringsnivåer. Særlig da så mange har vist seg å være verdiløse, eller vise feilaktige tall. Da symptomer på næringsmangel ofte overlapper, slik at flere næringsstoffer kan være årsak til samme symptomer, og dette med synergister, agonister og antagonister spiller inn, så kortsluttet jeg hele logikken og gikk for næringsrik mat som helbredskilde snarere enn tilskudd. På den måten får kroppen velge selv hva den trenger til enhver tid, samt at alle kofaktorer som er nødvendig for opptak og utnyttelse er tilstede. Og på den måten er man garantert godt resultat hver gang, som i motsetning til når man fokuserer på enkeltnæringsstoffer og like gjerne kan gjette feil/bomme på symptomene, og risikere å gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20




"Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler, skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2013 kl. 14.50




"Om du har hatt et typisk norsk velstandskosthold (mao næringsmangel og kjemikaliebelastning) og deretter fått kopperforgiftning (mer næringsmangel), og i tillegg fortsatt hatt samme næringsfattige og kjemikaliebaserte kosthold (enda mer næringsmangel), fått østrogenovervekt pga kopperspiralen (økt kopper øker østrogen, som igjen øker prolaktin, serotonin, evt kortisol og blokkerer skjoldbruskkjertelfunksjonen, tapper kroppen for bl.a magnesium og natrium og kalsium, m.m – mao litt næringsmangel til), fått satt inn ny hormonspiral som bidro til videre østrogenovervekt, konsentrasjon av kopper i kroppen, og tap av næringsstoffer (især B vitaminer og magnesium), trent i tillegg og altså belastet en allerede alvorlig svekket kropp, etc så er det et rent lite mirakel du fremdeles lever." Sitat: PirkePetter, 24.mai 2013 kl. 05.38




"Næringsmangel er alltid hovedårsak til alle former for kjemiske ubalanser/sykdom, og selv der hvor kjemikaliebelastning står som utløsende årsak. Dvs at selv f.eks kvikksølv eller aluminium hydroksid fra vaksiner forårsaker helseproblemer fordi disse tapper kroppen for viktige næringsstoffer, og i tillegg forstyrrer funksjonen til andre næringsstoffer og disses funksjoner som enzymer og koenzymer i kroppen. Begge tungmetaller skader også tarmcellene og reduserer næringsopptaket betydelig." Sitat: PirkePetter, 19. mars 2013 kl. 02.00




"Helbredsprosess og næringsmangel er ofte en og samme ting, når kroppen f.eks reserverer enkelte næringsstoffer for en eller flere spesifikke kjemiske prosesser eller organer, etc, på bekostning av andre. Slik den også gjør under svangerskapet, hvor fosteret får all tilgjengelig næring, på bekostning av mor." Sitat: PirkePetter, 3. november 2014 kl. 03.30




"Et av mange eksempler er diabetes, som egentlig er en samling symptomer som er tegn på mangel på bl.a flere B vitaminer, vitamin D (diabetes type 1, med skadde betaceller), eller bl. krom, magnesium, natrium, og/eller sink. Diabetes er ingen egen sykdom, men en samling symptomer som skyldes næringsmangler som egentlige årsaker, men hvor legevitenskapen har diktet opp navnet diabetes, og deretter gitt symptomene (mye sukker i blodet) årsaksstempel. Virkningen blir altså omgjort til årsaken. Og karbohydrater, som er sukkerkilder, blir stemplet som utløsende faktor." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.42






4. Kreft og Kosthold! Kan riktig ernæring forebygge og behandle kreft?





Når man så sitter der med all denne kunnskapen er det fort å begynne med diagnostisering av menneskene rundt seg. De har jo alle en næringsubalanse, og det er det som er så vanskelig. Man har så fryktelig lyst til å hjelpe. Det viser seg likevel gang på gang at mange vil ikke ha råd og hjelp som ikke stemmer med sitt eget verdenskart. De har sin egen vei, de har sin egen tro, og når motsattkosthold blir presentert som veien til helbredelse, da blir mange folk sinte. Min måte har vært å publisere ulike innlegg på bloggen med forskjellige tema, linket til PirkePetters kommentarer om emnet. Slik at de slipper lete selv, men kan ha informasjonen lettere tilgjengelig hvis de skulle bli nysgjerrige.



Mitt tips til dere som vil hjelpe nære og kjære: Vis dem hvor informasjonen ligger - HVIS de takker ja til det. Gå foran som et godt eksempel, unngå å være belærende, og så får det være opp til den enkelte om de vil høre etter, lese om det, og om de vil la seg "omvende". Husk at vi tradisjonskostere kan være nøyaktig like irriterende som Vita Hjertegod reklamer, som Jehovas vitner i døråpningen, som apotekeren som vil ha mersalg, som telefonselgere med "mastergrad i kverulering", som småbarnsforeldre som bare snakker om barna sine, som hundeeiere som bare snakker om hunden sin, og ikke minst kostholdsveiledere som mener du blir feit av fett, og påpeker at du vil dø av hjerteinfarkt om du ikke snøggast råd bytter ut smøret med margarin.



Noen kommer aldri til å høre etter, noen kommer til å høre etter for å være høflige, noen kommer til å være litt interesserte, noen kommer til å være litt mer interesserte, og kanskje et lite fåtall går inn med hud og hår. Jeg heier likevel på alle sammen, og håper at med tiden vil flere og flere hive seg på tradisjonskostbølgen.



Vi som har vært med på bølgen i flere år får fortsette å surfe i samme retning, og dere som kommer til får gjerne henge på - så får vi underveis prøve å slenge ut næringsrike livbøyer til de som måtte ønske det! 




5. Glutenintoleranse - Glutenallergi - Cøliaki! Holde seg unna gluten for livet? Eller reparere tarmen med et næringsrikt tradisjonskosthold?


 

Et riktig godt næringsrikt nytt år ønskes dere alle! 💖