Sider

lørdag 22. november 2014

Blodpannekaker med Surdeigspannekakerøre!

Noen av mine beste barndomsminner handler om blodpudding, blodklubb og blodpannekaker. Ingen overtaling var nødvendig for denne jenta. Lille meg var en selvskreven gjest når det nærmet seg lammeslakt hos gammeltanten min. På en kjøkkenstol ved kjøkkenbenken og med ivrige barnehender fikk jeg røre kontinuerlig i lammeblodet, delta i det meste av tillagingen, og ikke minst smake og smatte på ferdige blodprodukter. I mangel på blodpannekakeoppskrift fra gammeltante har jeg hentet litt inspirasjon fra den store kokeboken til Henriette Schønberg Erken anno 1931, og brukt forrige ukes oppskrift på Surdeigspannekaker som basis. Servert med skikkelig god lønnesirup ble dette en veldig god variant som sendte noen tanker tilbake til barndommen.




Dag 1:

Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.


Dag 2:

Visp sammen egg, fløte, smeltet smør og kokossukker, som deretter røres inn i surdeigsblandingen laget i går. Tilsett litt og litt blod, og rør kontinuerlig til alt er godt blandet. Litt på gefülen tilsetter du litt malt ingefær, nellik og allehånde. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer fløte, vann eller blod, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. Jeg liker blodpannekakene tykkere enn de generelle pannekakene, og beholder derfor røra litt tykk. Pannekakene stekes på middels varme i masse smør. De er nydelige servert med lønnesirup og/eller litt tyttebærsyltetøy.




Mer om blod - Næringsinnhold, informasjon og spennende oppskrifter: