Sider

søndag 11. mai 2014

Fermentert Fikenchutney med Mynte & Varianter av Grotteost!

Ost og fiken, sammen med frisk mynte, er en fabelaktig kombinasjon. Spesielt sammen med oster som har særpreg og personlighet. Tørket eller fersk fiken fungerer like bra til ost, men gir to ulike smaksopplevelser. Fikenchutney med mynte er også veldig godt, og er i tillegg superenkelt å lage selv. Hva med å servere en hjemmelaget myntifisert fikenchutney til neste sammenkomst med ost og vin?




Grotteosten fra Käserebellen i Østerrike er en mild, god og aromatisk hvitost, med preg av litt modning. Det er en fastere ost, som passer like godt til ostefatet, surdeigsbrødet og pizzaen. Osten er laget på dagsfersk upasteurisert kumelk, fra glade kyr som ikke har vært i nærheten av verken kraftfôr eller silofôr. Osten syrnes naturlig, og behandles med rød kittkultur og furuaske. Modnes i 5 måneder. Både kasein og laktose brytes ned i syrningsprosessen. Dette gjør at alle som har et trøblete forhold til melkeprodukter, ofte tåler ostene fra Käserebellen. Grotteosten heter Höhlenrebell, og kan kjøpes gjennom Tidsporten.


Grotteosten fra Hitra Gårdsmat er en modnet, fyldig og nydelig ost med mye karakter. En fastere ost som smaker best temperert, og anbefales til alle som liker ost med mye smak. Grotteosten lages av upasteurisert kumelk, syrningskultur, kalveløype og salt. Kyrne får gå fritt, både inne og ute, hele året. Osten er utenpå dekket av mugg, som gir den særpreg, og som man velge å skjære av. Modningen foregår i et underjordisk lager med natursteinsvegger. Hitra Gårdsmat leverer en grotteost som er modnet i 7 mnd, og en ekstra lagret ost, modnet i over 1 år. Anbefaler ekstra lagret for ekstra mye smak. Kan kjøpes hos Duggurd, eller fra disse utsalgsstedene.




Du trenger:


Slik gjør du:
Skjær tørket fiken i skiver, og bruk bladene fra 4-5 stilker med fersk mynte. Alt legges i et egnet glass med tett lokk. Strø over litt uraffinert salt. Hell over kombucha, og sørg for at alle fikenbitene er dekket med væske. Skru på lokket. La blandingen fermentere i en mørk krok på kjøkkenbenken i 2 dager.

Sil av kombuchaen, som nå forøvrig har en boblende fikensmak, og er kjempegod i et glass med isbiter!

Velg om du vil beholde myntebladene eller plukke de ut. Beholder du mynten vil det gi et sterkere myntepreg. Tar du mynten ut, vil chutnyen bare ha et hint av mynte. Jeg liker den siste varianten best. Bruk stavmikser i noen sekunder. Det er godt med litt motstand i chutneyen så den trenger bare noen få sekunder i mikseren.

Ha i ønsket mengde kokossukker. Smak deg frem, avhengig av hvor søt du vil ha fikenchutneyen. Jeg brukte 1 ts kokossukker. Ha over i et glass med tett lokk, som plasseres i kjøleskapet frem til servering. Holder seg fint i noen uker, men blir pittelitt syrligere for hver dag som går.



 Fikenchutney er nydelig sammen oster med særpreg!
Det gjelder både den ene og den andre grotteosten, samt ulike blåmugg- eller kittoster. Enjoy :)