lørdag 25. februar 2017

Sukkersaltet Rogn! Hjemmelaget Kosttilskudd!

Et tips til deg - I disse tider med skrei, lever og rogn, hvor jeg innrømmer det blir minst skrei og lever, men desto mer rogn fordi jeg synes det er så fryktelig godt. Et tips, kanskje spesielt til deg som bor i nord med færre soldager og temperaturer som ikke bestandig frister til soling. Lag ditt eget kosttilskudd av rogn! Ved å sukkersalte rogna forlenger man holdbarheten, og den tåler hvertfall ei uke i kjøleskapet. Når muligheten for fråtsing og rognsesongen er på hell, anbefaler jeg å oppbevare sukkersaltet rogn i fryseren - i små munnfuller. Da er det en smal sak å få i seg smakfull rogn også utenom rognsesongen. Noe av næringen går tapt under frysing, men ikke så mye at det på noen som helst måte er bortkastet. Løp Løp - Mens den blodferske rogna fortsatt er tilgjengelig!







En helt naturlig samtale i rognsesongen:
  • Meg: Hvor fersk er rogna?
  • Fiskehandleren: Blodfersk!
  • Meg: Toppers! Da tar jeg 5 stk.
  • Fiskehandleren: 5 stk? Ser du hvor store de er?
  • Meg: Ja, 5 stk! Hadde de vært mindre hadde jeg tatt flere.
  • Fiskehandleren: Skal du ikke ha skrei og lever?
  • Meg: Nei, ikke i dag. Jeg skal prekivere rogn, og lagre vitamin D til dårligere tider.
  • Fiskehandleren: Lurt!😀








Du trenger:




Slik gjør du:
Snitt rognposen på langs og skrap ut all rogna ved hjelp av en skje. Rør inn mineralsalt og sukker. Smak til med eventuelt mer sukker og/eller mineralsalt. Ha over i ett glass med tett lokk. La stå et par timer før bruk.

Du har nå en kaviarvariant som holder i kjøleskapet i en ukes tid. Du merker på lukten når den er på tur ut av drift. Jeg bruker mer salt og sukker i denne oppskrifta enn når jeg lager fersk kaviar med smør, som er en smakssak. Oppskrift på fersk kaviar med smør finner du HER.

Det jeg antar at jeg ikke kommer til å spise den første uka, det fryser jeg ned. Noe fryser jeg i større beholdere for å ha litt kaviar tilgjengelig, og resten fyller jeg i små søte former. Når de små bitene er frosne, overfører jeg de til en tett boks som jeg videre oppbevarer i fryseren.

Da har man en liten munnfull som kan tas i tider med mangel på vitamin D i kosten, eller når sola har tatt ferie. Husk mettet fett i samme måltid for å sikre opptak.



"En generell liste over næringsstoffer i rogn og melke er - Proteiner (i form av protaminer), fett, kolesterol, vitamin A, D, K2, E, C, B1, B2, B3, B5/pantotensyre, B6, B9/folinsyre, B12, biotin, mineralene kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor, jod, mangan" Sitat: PirkePetter, 30. januar 2015 kl. 01.25.

Les også:







Kilde, og nyttige linker:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.