søndag 25. januar 2015

Smakfull Salami av Frilandsgris fra Fossheim Gaard!

Jeg er stadig på jakt etter spekemat laget av best mulig råvarer, som for meg er synonymt med glade dyr! Glade griser får være ute størstedelen av året, har tilgang til naturlig mat og får grave og rote i jorda som griser skal. Takket være facebookgruppa "Rett fra Gården" fant jeg en liten annonse fra Fossheim Gaard. Et fristende salamibilde førte til en rask bestilling, og svar på bestillingsmailen kom kjapt. Allerede dagen etter var pølsesnabbene av frilandsgris sendt med posten. Hurra for gaarden som valgte glade griser, bakt hvitløk og korianderfrø på ingredienslisten. Mine smaksløker jublet, og jeg har snackset salami hele helga!




Ingredienser:
Fossheim salami er uten tilsetningsstoffer, inneholder kjøtt av frilandsgris, salt, pepper, korianderfrø, krydderblanding, druesukker, bakt hvitløk og startkultur.


Grisene på Fossheim Gaard ser ut til å leve det gode liv, og det blir det god mat av! 
"Vi legger ned mye tid og arbeid for at våre griser skal ha det bra. Her koser de seg ute i skogen, roter i jorda, plasker i søla og gjør det griser er ment å gjøre. I tillegg til å gi et fantastisk kjøtt, gjør de og nytten for seg som gaardsarbeidere. De fjerner ugress, gjødsler, rydder i kratt og holder reven unna hønene (innbiller vi oss). Mye av maten grisene spiser dyrkes her på gården i form av poteter, jordskokk, urter, kål, salater og neper (turnips) etc. da suplert med noe myse, brød og økologisk-kraftfor, som igjen sikrer dem et fullverdig kosthold." Sitat: Fossheim Gaard.



  • Salami fra Fossheim Gaard kan du bestille HER.
  • Facebookgruppa til Rett fra Gården finner du HER.
  • Hvor kan du finne Frilandsgris i Norge? Trykk HER.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

10 kommentarer:

  1. Aiai, de skal få høre fra meg . Takk for tips, salami er det beste som fins :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Salamien er kjempegod!
      Tror ikke du blir å angre på bestillingen :)

      Slett
  2. Ser ut til å leve det gode liv er korrekt, men da griser ikke er vegetarianere, trenger de like mye animalsk mat som mennesker. Ergo er det kostholdet som oppgis for grisene helseskadelig og økonomisk motivert. Litt myse nå og da teller ikke som animalsk føde, og mysen er nok pasteurisert også.

    Det er riktig at griser kan danne enzymer som fordøyer en del mer plantekost enn vi mennesker kan, men dette går på bekostning av lever og bukspyttkjertelhelsa, på den måten at den ekstra belastningen får disse organene til å vokse (hypertrofi).

    Poteter og jordskokker feter da de omtrent bare er karbohydrater, og alle matvekster i korsblomsfamilien gjør at dyrene legger mer på seg samtidig som de spiser mindre, slik at profitten øker for bonden, på bekostning av grisenes helse.

    Økologisk for er like helseskadelig som vanlig kraftfor, minus rester av sprøytegifter. Især om det er soya i kraftforet.

    Dermed er dette dyreholdet like mye dyreplaging som det meste annet, men da med unntak av at de får kose seg ute. Mitt poeng er at frittgående, økologisk, og liknende begreper ikke er det samme som dyrevelferd eller god dyrehelse og lykkelige dyr så lenge ikke kostholdet også er slik at det faktisk dekker dyrenes næringsbehov utover å fungere som rent vomfyll.

    Salamien er sikkert god, men det er ikke dyreholdet.

    PP

    SvarSlett
    Svar
    1. Ser helt klart poenget ditt PP, og det er dine tidligere skriverier om grisehold som er årsaken til at jeg har full aversjon mot griseproduktene som vanligvis selges i butikkene. Det være alt fra skinkepålegg, salamier, knoker, lever, koteletter og ribbe.

      Samtidig blir jeg så glad når det dukker opp grisebønder der ute som tenker annerledes, selv om det er litt igjen før helt optimalt. Jeg savner produkter av gris, og dette er første salamien jeg har funnet som både smaker godt og som har flere av de viktige prinsippene på plass :)

      Slett
  3. FOR en fin blogg du har her! En liten perle som jeg av en eller annen grunn ikke har kost meg nok med. Nå har jeg lest og kost meg med gamle og nye innlegg, og det skal jeg så visst fortsette med! Jun må nok være neste prosjekt, kjenner jeg, når bare rognen er unnagjort :-) Ranveig

    Og gode tanker sendes deg også, PP!

    Ranveig

    SvarSlett
    Svar
    1. Tuuusen takk for fine perleord Ranveig!
      Både Jun og Rogn er festlige prosjekt - uten sammenligning forøvrig :)

      Slett
  4. Dette innlegget likte eg ;-) Og eg trur på at desse grisane har eit godt liv og eit godt kjøt. Til tross for litt økofor med mest sannsynleg soya i (leste innlegget til PP). Kos deg med salamien!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker Ingvild :)
      Jeg har absolutt kost meg med den smakfulle salamien!

      PP har likevel gode poeng, og har en kunnskapsdatabase med imponerende mengder interessant informasjon. Soya (som ikke er gjæret) er en uting jeg unngår så langt det går. Det som hvertfall er sikkert er at jeg fortsetter å unngå griseprodukter som jeg ikke vet opphavet på. Det er ikke meg du finner fremst i billigribbekøa neste desember for å si det på den måten :)

      Slett
  5. Studies Showing the Toxicity of Soy in the US Food & Drug Administration's Poisonous Plant Database –
    http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences.pdf

    Studies Showing Adverse Effects of Dietary Soy, 1939-2008 -
    http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/

    Studies Showing Adverse Effects of Isoflavones, 1950-2010 -
    http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/

    Soya ulcerates the gut.
    Pigs in the USA fed soya in their diets were found to have hopelessly ulcerated intestines. Advice from the US soya industry's website advised farmers to strictly limit soya fed to pigs (13) Although no human trials have been done for ethical reasons, there is no reason to suppose the same will not happen in humans.

    2000
    Bee G. Dietary Conjugated Linoleic Acids Alter Adipose Tissue and Milk Lipids of Pregnant and Lactating Sows. J Nutr 2000;130:2292-2298. Dietary mixtures for pigs, which are carefully formulated to promote reproduction and growth, allow approximately 1 percent of the ration as soy in a diet based on grains and supplements. (Pigs have a digestive system similar to humans.) The Central Soya Company, Inc. website gives a range of 2.5 percent to 17.5 percent soy in the diet of pigs, citing a number of anti-nutritional components that "have been documented to cause gastrointestinal disturbance, intestinal damage, increased disease susceptibility and reduced performance in pigs." In recent studies, rats fed the isoflavone genistein exhibited pathological changes in the colon23 and rats fed soy-based chow had reduced growth and an increase in gastrointestinal problems.40 -

    An alternative is to provide a simple creep diet based on a cereal grain and soybean meal. Such an approach may set the stage for a postweaning lag in performance due to the antigenicity of soybean meal in the young pig's gut. If a simple soybean meal based creep feed is offered, it is important that each pig consume at least one pound of this feed before weaning to minimize the occurrence of a dietary-induced postweaning lag in performance

    In the case of protein, raw materials such as casein and other milk proteins (i.e. skim and whey) are vital to the piglet to replace that from sow's milk. A feature of casein is that it clots in response to the enzyme rennin secreted in the stomach. This prevents large quantities of ingested protein sweeping undigested down the relatively small digestive tract, thereby providing a welcome substrate to pathogen bacteria. Also some whey proteins contain active immunoglobulins. Proteins such as soya contain anti-nutritional factors which will affect the development of the gut. Also plant proteins like soya and rape are enclosed within complex carbohydrates which are poorly digested.

    Soy Formula May Stunt the Intestinal Growth in Your Baby (It was discovered that the piglets given the genisten formula displayed 50 percent less proliferating cells in the intestine over the group that was fed solely the cow's milk formula. Because the metabolism and physiology of newborn pigs is so similar to human infants, researchers believe these results could be applied to infants) -
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/01/12/soy-formula-part-six.aspx

    Subtle digestive imbalance at a young age weakens the immune system and makes pigs liable to succumb to problems associated with food absorption, breathing and pathogen challenge. Damage to the gut linings at a young age lasts throughout the whole life of the pig and makes individuals and groups more susceptible to disease -
    http://www.globalherbs.co.uk/products_agri.htm

    SvarSlett
    Svar
    1. I tillegg kommer at de fleste former for kraftfor også inkluderer rapsfrø (som kommer fra genmodifiserte foreldreplanter, uansett om de senere har blitt dyrket øko), samt raps og soyaolje, som mangedobler de helseskadelige virkningene av kraftforet. Når profitt ikke kommer foran omsorg og omtanke for dyrene, er dyreholdet ideelt og etisk, og menneskene bak det gode, og et priviliegium å støtte og promotere.

      Ingvild, hva du tror er helt irrelevant. Prøv å spise litt soya selv hver dag og se hvilket godt liv du får med mage-tarmproblemer og sår, hormonelle problemer, nerveproblemer, hjerneskader og krympet hjerne (atrofi), næringsmangel, m.m.

      PP

      Slett