lørdag 13. september 2014

Fårikål - Husmannskost, Nasjonal Høstmat og Nydelig Kraftkost!

Fårikål er en av høstens høydepunkter! Nydelig kraftkost og Norges ubestridte nasjonalrett! Langtidskokt fårikål er lettere å fordøye, tar bare noen få minutter å klargjøre og lager seg selv mens du gjør noe annet. Hodekål tilhører korsblomstfamilien, og inneholder goitrogener som kan blokkere jodopptaket og hemme hormonsyntesen i skjoldbruskkjertelen. Ved å koke kålen i flere timer vil endel goitrogener nøytraliseres, men ikke alle. Hodekål er derfor et lite aber hvis man har konstatert stoffskifteproblemer eller har en sliten skjoldbruskkjertel. Har man derimot et næringsrikt tradisjonskosthold og normal skjoldbruskkjertelfunksjon kan man fint spise litt fårikål i ny og ne, og da synes jeg helt klart høstens lammeslakt og kålplukk kvalifiserer som ny og ne.





Du behøver for 4 personer:



Slik gjør du:
Bruk en stor kjele. Ha lammekjøttet med bein i bunnen av kjelen, og hell over eddik som bidrar til å trekke mineraler ut av beina. Smaken på eddik forsvinner under varmebehandlingen. Tilsett salt og pepperkorn. Grovskjær hodekålen og legg bitene øverst i gryta. (Jeg har aldri helt forstått poenget med å legge kål og kjøtt lagvis i kjelen. Det går mye raskere og smaker nøyaktig like godt når kjøttbeina legges nederst, og hodekålen øverst.) Fyll på med vann til det dekker kålen. Bruk lokk og sett stekeplata på 1. La putre til kjøttet ramler fra beinet. Denne gryta sto i 6 timer, men det gjør ingenting om den står lengre. Fårikål er nesten best dagen etter, eller dagen etter der...






Kilder, og mer om Goitrogener: