fredag 15. august 2014

Rimsopp og Kantareller i Kurven! Sprøstekt Soppsnacks til Kvelds!

Dagens skogstur ble en gledens dag med ekte gullfangst! Spenningen var stor i forkant; Tro om den varme og tørre sommeren har ødelagt for årets soppsesong, og tro om det er sopp å finne på den faste plassen? Nødvendig regn de siste ukene ser ut til å ha gjort underverker, og jaggu var det poppet opp kantarell og rimsopp både hist og pist.
Kantarell
Kantarellen er av den ekslusive sorten, og er en av de beste matsoppene naturen har å by på. Kantarellen kan du snuble over i løv- og barskog, og liker seg spesielt godt i nærheten av bjørk. Den er karakteristisk med sin traktformede fasong, guloransje farge og fruktige duft som kan minne om aprikos.


Rimsopp
Rimsopp er en vanvittig god matsopp, og er her i gården en større favoritt enn kantarellen. Rimsopp trives også i løv- og barskog, men også høyere til fjells. Rimsoppen kan forveksles med slørsopper som enten er uspiselige eller giftige. Den er likevel karakteristisk med sitt "rimfrostlag" på hatten og en tydelig hvit ring/krage rundt stilken.


Advarsel!
Sopp du er usikker på skal aldri spises! Lurer du på om soppen du har funnet er en matsopp, har du to alternativer:
 1. La soppen stå igjen! 
 2. Ta hele soppen med deg, og vis den til en soppkontrollør eller erfaren soppsanker.

Inspirasjon
La deg inspirere av Ugleloftets sopperfaringer! Anbefaler også å ta en titt på hennes geniale tøyposer for sopplukking. Har kjøpt en selv, og de er perfekte når kurven er full. Super gaveidè!
Sopp er ikke et veldig næringsrikt innslag i kosten, og er således ikke viktig å basere kostholdet sitt på. Sopp inneholder litt vitaminer og mineraler, men mest vann og fiber. Selv om soppen er en matsopp, vil for mye fiberrik sopp på en gang kunne gi magebesvær i form av treg mage og luft i magen. Hvis soppen ikke er varmebehandlet tilstrekkelig er det større sjanse for magebesvær. 

Sopp er derimot et smakfullt tilbehør som passer til de fleste kjøttretter, og det er ingenting som smaker så godt som sjølsanka sopp, garantert fri for sprøytemidler, etter timer med leting i skogen.


 

Sprøstekt Soppsnacks!
I tradisjon tro konsumeres årets første sopp i all sin mengde samme dag som den er plukket. Det er ikke egentlig å anbefale, jamfør forrige avsnitt, men det er for godt til å la være. Oppskriften for soppfesten er egentlig så enkel at den nesten ikke kan klassifiseres som en oppskrift, men her kommer den likevel.


Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader og ta frem en langpanne. Sørg for at soppen er børstet ren og pen, soppen skal ikke skylles. Skjær av biter som er ulumske eller markspiste. Ha masse smør i en langpanne. Jeg skjærer med ostehøvel slik at det dekker hele bunnen i langpanna. Skjær store sopper i mindre biter, og la de små soppene beholde størrelsen. Spre soppen ut over langpanna og kvern over salt og pepper. Sett inn i stekeovnen og la stå i 15-25 min. Soppen skal slippe vann og dette vannet skal fordampe. Soppsnacksen er ferdig når soppen er god og sprø i kantene, men bittelitt myk i midten. Kan spises med fingrene, men det blir mindre gris med gaffel!


Ønsker du å spare noe av soppfangsten til julemiddager?
HER finner du en artikkel om hvordan ta vare på soppen.

Mitt innlegg om tørking av sopp i dehydrator finner du HER.

 


 Kilder:

2 kommentarer:

 1. Rimsopp har jeg ikke hørt om før, takk for tips:-) Forøvrig iteressant art. fra Marks eple side om sopp: http://www.marksdailyapple.com/smart-fuel-mushrooms/#ixzz3B98AOD5X

  MM

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en veldig interessant artikkel! Takk for link :)

   Rimsopp er min favorittsopp, og er etter mening verdt soppturen! Kjenner derimot flere som synes den tar for stor plass, og helst bare serverer den i blanding med annen sopp.

   Rimsopp er en av soppartene det er viktig å være sikker på. Er man uerfaren på rimsopp, må man ha noen med seg noen som kan fastslå at det faktisk er rimsopp og ikke en av dens uspiselige/giftige slørsoppslektninger eller den svært giftige hvite fluesoppen.

   Synes forøvrig svenskenes svamp er et bedre navn en vår sopp. Det er jo nettopp svamp soppen er, der den suger til seg det som finnes i jordsmonnet :)

   Slett