søndag 27. april 2014

Lever er en næringsbombe av de sjeldne! Rå lever og leverkapsler.

Behøver du mer energi i hverdagen, eller har du en skjoldbruskkjertel som krangler? Lever, med alle sine gunstige og lettopptakelige næringsstoffer, er supermat for både energinivå og stoffskifte! Den optimale levermetoden er å spise rå lever! Jepp, rå! Gjerne sammen med gelatin og en kalsiumkilde for best mulig opptak. Lever er en overlegen kilde til vitamin A, og inneholder massevis av B-vitaminer, spesielt B-12. Et vitamin som mange har for lite av, både på grunn av dårlig opptak og manglende inntak. Lever er en god kilde til naturlig folinsyre, og lettopptakelig jern, sink, krom og kobber. Er muligens lever den beste supermaten?




Fersk lever
Leveren bør komme fra dyr som har fått spise gress i det fri, og som ikke er fôret på kraftfôr, silofôr eller medikamenter. Desverre er mesteparten av leveren som selges i nærbutikken nettopp basert på sistnevnte. Det kan innebære ugunstig sammensetning av næringsstoffer og mulige rester av soyasubstanser. Siden lam ofte får gå på beite, så vil nok det beste butikkalternativet være norsk lammelever.

Utfordringen er å få tak i den beste leveren. Det lønner seg å kjenne en snill bonde eller slakter, som ønsker å levere. For egen del har det vist seg tilnærmet umulig. Duggurd med sitt kjøttabonnement er et alternativ for de som bor på østlandet, og jeg håperhåper de vil utvide, og begynne med levering i nord. Tromsø ligger nå inne som ventelisteordning, og hvis mange nok registrerer seg, så kan det hende vi på nordligere breddegrader også kan meske oss med kvalitetslever, levert på døra.


Leverpulver og leverkapsler
Siden tilgjengeligheten på økologisk lever har vært laber, så har mitt alternativ vært frysetørket leverpulver og leverkapsler bestilt på nett. Beklageligvis har Radiant Life innført sendestopp til Norge på grunn av tollregler, og de mest anbefalte leverkapslene på markedet er nå utilgjengelig. Jeg har forhørt meg med Christer som driver Tidsporten, om muligheten for leverpulver i sortimentet. Han kjenner ikke til noen i EU-sonen som leverer pulver fra kvalitetslever, så det er altså ikke et alternativ foreløpig.

Det finnes nettbutikker som selger leverpulver av tilsynelatende god kvalitet, men jeg finner ingen som sender til Norge. Unntaket er iHerb. Man risikerer at pakken blir stoppet i tollen, og returnert, men jeg har tatt sjansen. Mitt alternativ er DETTE leverpulveret, som jeg kapsler selv. Det er det beste jeg finner av leverproduktene der, da det verken er fettredusert (defatted) eller på annet vis besudlet (tilsynelatende utfra beskrivelsen).

  • Hvis noen har tips til et kvalitets leveralternativ, så mottas det med kjempetakk!
  • Angående kapselfylling. HER finner du et tidligere innlegg om kapselfyllemaskin og gelatinkapsler.
  • Fermentert fiskeleverolje er også supermat. Se tidligere innlegg HER.




I et innlegg på bloggen Et liv i balanse, står det mye om hvorfor lever er lurt. Ta i tillegg en titt i kommentarfeltet der som renner over av nyttig informasjon. Masse forskjellige spørsmål om lever blir besvart av mannen som kaller seg PirkePetter. For tiden øser han av sin kunnskap i kommentarfeltene til bloggen Livenes Hage.

Utdrag PirkePetter, fra kommentarfelt som omhandler lever:
"Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever." Kilde: PirkePetter, 07.12.2012, kl 13:17.

 "All lever som godkjennes for salg til mennesker er i utgangspunktet ok, men jo mer kraftfor, desto flere soyasubstanser. Andre kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Lever fra dyr som beiter mye er dermed både mest næringsrik, og inneholder minst soyasubstanser." Kilde: PirkePetter, 19.12.2012, kl 00:36

 "Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre." Kilde: PirkePetter, 10.12.2012, kl 18:06.

 "Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst." Kilde: PirkePetter, 09.12.2012 kl, 23:52.

 "Viltlever er aldri syk, og går helt fint. Uansett er det så mye næringsstoffer i lever at det langt på vei overgår eventuelle uheldige substanser. En god del av disse næringsstoffene avgifter tungmetaller og kjemikalier, slik at om det nå skulle være slike i en lever, så vil næringsstoffer i leveren avgifte dem før de får gjort skade i kroppen din." Kilde: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 17.48.
 
"Griselever er bedre enn ingen lever, men med tanke på at industrigriser fores med soyabasert kraftfor og gjerne diverse matavfall fra butikker, eller brød fra bakerier, fulle av transfett og/eller plantefett, etc så er det tvilsomt griselever er av de mest næringsrike leverne. Uhumskheter renses av leveren, og forblir normalt ikke i den om den da ikke har redusert avgiftningskapasitet. Hvilket er mye mulig når vi snakker om industrigriser." Kilde: PirkePetter, 7.september 2013 kl. 15.10.
 
"Hønselever er ok om den ikke kommer fra industrihøns, da slike lever hele livene sine på industrifor og kjemikalier. Kilde: PirkePetter, 1 november 2013 kl. 22.03.


Dette skjemaet viser hvor overlegen lever er, når det kommer til næringstetthet:
APPLE (100 g)CARROTS (100 g)RED MEAT (100 g)BEEF LIVER (100 g)
Calcium3.0 mg3.3 mg11.0 mg11.0 mg
Phosphorus6.0 mg31.0 mg140.0 mg476.0 mg
Magnesium4.8 mg6.2 mg15.0 mg18.0 mg
Potassium139.0 mg222.0 mg370.0 mg380.0 mg
Iron.1 mg.6 mg3.3 mg8.8 mg
Zinc.05 mg.3 mg4.4 mg4.0 mg
Copper.04 mg.08 mg.18 mg12.0 mg
Vitamin ANoneNone40 IU53,400 IU
Vitamin DNoneNoneTrace19 IU
Vitamin E.37 mg.11 mg1.7 mg.63 mg
Vitamin C7.0 mg6.0 mgNone27.0 mg
Thiamin.03 mg.05 mg.05 mg.26 mg
Riboflavin.02 mg.05 mg.20 mg4.19 mg
Niacin.10 mg.60 mg4.0 mg16.5 mg
Pantothenic Acid.11 mg.19 mg.42 mg8.8 mg
Vitamin B6.03 mg.10 mg.07 mg.73 mg
Folic Acid8.0 mcg24.0 mcg4.0 mcg145.0 mcg
BiotinNone.42 mcg2.08 mcg96.0 mcg
Vitamin B12NoneNone1.84 mcg111.3 mcg
Skjemaet er lånt fra: Chris Kresser, Liver: Natures most potent superfood.


Interessante blogginnlegg og kommentarfelt om lever:

Kilder: