lørdag 25. februar 2017

Sukkersaltet Rogn! Hjemmelaget Kosttilskudd!

Et tips til deg - I disse tider med skrei, lever og rogn, hvor jeg innrømmer det blir minst skrei og lever, men desto mer rogn fordi jeg synes det er så fryktelig godt. Et tips, kanskje spesielt til deg som bor i nord med færre soldager og temperaturer som ikke bestandig frister til soling. Lag ditt eget kosttilskudd av rogn! Ved å sukkersalte rogna forlenger man holdbarheten, og den tåler hvertfall ei uke i kjøleskapet. Når muligheten for fråtsing og rognsesongen er på hell, anbefaler jeg å oppbevare sukkersaltet rogn i fryseren - i små munnfuller. Da er det en smal sak å få i seg smakfull rogn også utenom rognsesongen. Noe av næringen går tapt under frysing, men ikke så mye at det på noen som helst måte er bortkastet. Løp Løp - Mens den blodferske rogna fortsatt er tilgjengelig!







En helt naturlig samtale i rognsesongen:
  • Meg: Hvor fersk er rogna?
  • Fiskehandleren: Blodfersk!
  • Meg: Toppers! Da tar jeg 5 stk.
  • Fiskehandleren: 5 stk? Ser du hvor store de er?
  • Meg: Ja, 5 stk! Hadde de vært mindre hadde jeg tatt flere.
  • Fiskehandleren: Skal du ikke ha skrei og lever?
  • Meg: Nei, ikke i dag. Jeg skal prekivere rogn, og lagre vitamin D til dårligere tider.
  • Fiskehandleren: Lurt!😀








Du trenger:




Slik gjør du:
Snitt rognposen på langs og skrap ut all rogna ved hjelp av en skje. Rør inn mineralsalt og sukker. Smak til med eventuelt mer sukker og/eller mineralsalt. Ha over i ett glass med tett lokk. La stå et par timer før bruk.

Du har nå en kaviarvariant som holder i kjøleskapet i en ukes tid. Du merker på lukten når den er på tur ut av drift. Jeg bruker mer salt og sukker i denne oppskrifta enn når jeg lager fersk kaviar med smør, som er en smakssak. Oppskrift på fersk kaviar med smør finner du HER.

Det jeg antar at jeg ikke kommer til å spise den første uka, det fryser jeg ned. Noe fryser jeg i større beholdere for å ha litt kaviar tilgjengelig, og resten fyller jeg i små søte former. Når de små bitene er frosne, overfører jeg de til en tett boks som jeg videre oppbevarer i fryseren.

Da har man en liten munnfull som kan tas i tider med mangel på vitamin D i kosten, eller når sola har tatt ferie. Husk mettet fett i samme måltid for å sikre opptak.



"En generell liste over næringsstoffer i rogn og melke er - Proteiner (i form av protaminer), fett, kolesterol, vitamin A, D, K2, E, C, B1, B2, B3, B5/pantotensyre, B6, B9/folinsyre, B12, biotin, mineralene kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor, jod, mangan" Sitat: PirkePetter, 30. januar 2015 kl. 01.25.

Les også:







Kilde, og nyttige linker:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

søndag 19. februar 2017

Hjemmelaget Marshmallows!

Marshmallowsvarianter har jeg laget mange ganger, med ulike smaker som lakris, sitrus eller jordbær, men dette er første gang jeg har brukt marshmallowrot (Legestokkroserot på norsk). Og det skal jeg fortsette med, for hjemmelagede marshmallows som faktisk smakte marshmallows gjorde hele forskjellen. Det er noen hjemmesnekra godisvarianter som raskt blir favoritter, og disse er virkelig et eksempel på det. En ypperlig kilde til gelatin, og et skumgodteri som passer like godt til hverdags som til helgekosen.






Sitat: Mary Banducci, Sweet Roots:
"Marshmallow (or marsh mallow or Althaea officinalis) is actually a herb! Rosemary Gladstar in her book Herbal Recipes for Vibrant Health states "Our pioneer parents cooked the root with honey or sugar, formed into soft balls, and gave it to their children to suck on to soothe a sore throat." Yes, marshmallows were actually a remedy! Not a super sticky, sugar overdose."




Du trenger:




Nyttig utstyr:
    • Tykkbunnet kjele
    • Sil
    • Sukkertermometer - kan sløyfes
    • Bolle/skål som rommer minst 0,75 liter
    • Håndmikser
    • Ildfast form, 19 x 21 cm eller større
    • Skarp kniv
    • Fjøl






Slik gjør du:
1. Kok opp vann, sammen med tørket og grovkuttet marshmallowrot. Ta kjelen av plata når det koker. La blandingen trekke under lokk i 20-30 minutt.


2. Sil blandingen. Mål opp 1,5 dl væske som helles i en bolle. Bruk den bollen du skal vispe i senere, så den bør derfor romme minst 0,75 liter. Ha gelatinpulver over væsken. Ikke rør, bare la det svelle.


3. Hell resten av væsken tilbake i kjelen. Sett plata på medium varme, tilsett honning og strø mineralsaltet over. La småkoke under omrøring i 5-8 minutter. (Bruker du sukkertermometer skal blandingen nå 115-116 grader. Jeg gjør det enkelt, tar det på følelsen, og bruker ikke sukkertermometer. Hvis honningblandingen ikke når "ideell" temperatur ser jeg at marshmallowsen har en tendens til å dele seg i gele og skum når den er stivnet, og det gjør jo ingenting.)


4. Sjekk om gelatinet har blitt til gele i bollen. (Hvis ikke kan du ha den i kjelen med honning, vispe godt slik at den løser seg opp. Sil av hvis du ser gelatinklumper. Ha deretter alt i bollen og visp i vei).


5. Smør en ildfast form eller lignende med kokosolje. Gjør klar håndmikseren. Slå den på laveste knepp, og visp inn honningblandingen i den nå stivnede gelatinblandingen. Slå deretter på høyeste knepp, og visp i 10-15 minutter. Blandingen endres til en fluffy marshmallowskrem, som former små topper. Omtrent som stivpiskede eggehviter. Den er ferdigpisket når du merker at blandingen er nedkjølt og omtrent stivner mens det piskes.


6. Hell marshmallowskremen - raskt, for den stivner i fart - i den ildfaste ferdigsmurte forma, og sett den i kjøleskapet. La stå i minst 4-5 timer.


7. Hvis ønskelig drysser du rikelig med arrowroot (pilerot på norsk) over ei fjøl. Dette vil gi marshmallowsene den karakteristiske melne følelsen. Vipp massen over på fjøla. Bruk en skarp kniv, gjerne forvarmet i varmt vann, og skjær marshmallowsmassen i firkanter.


8. Oppbevares i lufttett boks, hvis ikke alle forsvinner nedi magen umiddelbart.




NB!
Jeg bruker mye mindre honning/søtning enn alle marshmallowoppskrifter jeg har sett med omtrent samme mengdeforhold på ingrediensene. Jeg synes disse er mer enn søte nok, men jeg kjenner flere som synes jeg er kjipen på søtning når jeg lager søtsaker. Det er derfor en reell mulighet for at du ikke synes oppskriften gir søte nok marshmallows. Er du en selverklært søtmons bør du kanskje doble mengden honning i denne oppskriften. Og, jeg ville samtidig doblet mengden marshmallowrot for å ikke miste den smaken i all honningen.






Inspirasjon:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


onsdag 15. februar 2017

Upasteurisert Roquefort fra Tidsporten!

Myten skal ha det til at en ung gjetergutt i distriktet Roquefort-sur-Soulzon, i sørlige Frankrike, ble så forfjamset da han speidet en vakker gjeterjente i det fjerne, at han forlot saueflokken på beitet for å finne henne. I alt stresset glemte han også sin ferske sauemelksost og brødskalk i en hule i Combaloufjellet som han hadde tilhold i. Når han endelig kom tilbake etter uker og muligens måneder på gjeterjentejakt, fant han sin ferske ost omgjort til en blåskimlet en. Naturlig dannet ved hjelp av det mugne brødets Penicillium Roqueforti, og miljøet i hulen selvfølgelig. Gjetergutten var sulten og smakte på osten, som i stedet for å smake forferdelig, smakte helt vidunderlig!




  

Cheese of kings and popes:
Roquefort blir omtalt som `osten for konger og paver`. Det er en kremete, fuktig blåmuggost som lett går i smuler og som nesten er smørbar. Osten er på mange måter rund og mild, samtidig som den er skarp, med en tydelig salt smak. Jeg elsker Roquefort, men den er muligens for skarp for førstereisende i blåmuggostens verden. Behøver man øve seg på smaken kan en litt mildere blåmuggost som Blå Ku eller Selbu Blå, (begge pasteuriserte), være greie alternativer.



Jeg har ofte kjøpt Roquefort Vernieres i 100 grams pakninger på nærbutikken, og observerer at Tidsporten har en mye hyggeligere kilospris for en rundt 700 grams Roquefort, importert fra Schönegger Käse Alm. Den har den samme karakteristiske smaken, men hos Tidsporten er du i tillegg garantert at ostene er basert på melk fra gressbeitende dyr som aldri har smakt soyabasert kraftfôr, eller silofôr. Den garantien gjør det verdt å ta en titt på osteutvalget hos Tidsporten.







Bestillingsfrister hos Tidsporten: 
Tidsporten har per tiden 4 importer i året for ost og smør. Salget åpnes 2-3 uker før hver bestillingsfrist, og stenger når fristen er gått ut. Det kan være lurt å notere seg bestillingsfristene for å være sikret upasteuriserte godsaker, men det hender også at det importeres litt ekstra som legges ut for salg i nettbutikken.


  • Tidsportens bestillingsfrister for ost- og smørimport finner du HER.
  • Tidsportens utvalg av upasteuriserte oster finner du HER.
  • Tidsportens overskuddslager av ost og smør finner du HER.
  • Tidsportens gruppe på Facebook finner du HER.



Roquefortproduksjon anno 1927!





Kilder:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

lørdag 11. februar 2017

Rustikke Nydelige Rognkaker!

Nammenamme Nam Nam! Det ante meg at disse rognkakene ville smake godt, men de ble jo bedre enn forventet! Det hører med til historien at jeg veldig glad i rogn, og da i alle varianter. Som middag har stekt rogn dagen derpå et skrei- og rognemåltid bestandig vært høydepunktet. Tror nesten jeg må plassere disse rognkakene på delt førsteplass. En enkel, kjapplaget og kjempegod tradisjonskostmiddag, med oppskrift lånt fra Godfisk.   







Du trenger:
    • 500 gram Rogn (blodfersk, rå rogn fra skrei eller torsk)
    • 300 gram Mandelpotet (eller annen melet potet)
    • 1 ss Smør
    • 2 stk Økologiske egg
    • 1 ts Mineralsalt
    • Kvernet Pepper
    • Arrowroot
    • Ghee eller Smør til steking








Slik gjør du:
Kok potetene med skallet på. Rogna gjøres klar mens potetene koker. Lag et snitt på langs på rognposen og skrap ut rogna med ei skje. (Hinne med resterogn og slintrer gis til hunden).

Skrell potetene. Visp eggene. Mos potetene sammen med smør til en grov potetmos, tilsett mineralsalt og raust med pepper. Rør inn eggene, og tilsett deretter rogna. Bland godt.

Stek en prøvekake i litt ghee eller smør. Hvis prøvekaken flyter ut i panna tilsettes litt arrowroot i røra som bindemiddel.

Bruk rikelig med ghee eller smør, og stek rognkakene på middels varme til de er gyldne, på begge sider. Serveres varme med kokt potet, smørstekt løk og litt sitronsaft.



TIPS!
Rognkakene er like gode kalde som varme! På ei surdeigsskive, med masse upasteurisert smør, sammen med litt hjemmelaget majones, så har du kveldsmaten klar.






Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


søndag 5. februar 2017

Surdeigsmuffins! Matpakkemuffins med Kraft og Viili!

Inspirert av Cultures for Health har jeg laget disse surdeigsmuffinsene mange ganger, med kraft og uten søtning, og slumpet litt med mengden levende (og ikke mishandlet) surdeigsstarter jeg har hatt til overs. Blir så irritert når surdeigsoppskrifter oppfordrer til å kaste halvparten når den skal mates. Helt uforståelig! Surdeigsstarteren du har overflødig kan for eksempel brukes til; Surdeigskjeks, Surdeigskanelsnurrer, Surdeigspizzabunn, Surdeigspannekaker, Surdeigsblodpannekaker, Surdeigsgullfisker, og nå Surdeigsmuffins! Kjempegode matpakkemuffins-rundstykker, som passer like utmerket til frokostbordet, som til kveldsmaten. De kan fint fryses, men er jo som alle bakverk aller aller best rykende ferske - med et tjukt lag med smør!






Du trenger:

Steg 1



Steg 2







Slik gjør du - Steg 1:
Bland starter, kraft (eller vann - vent med kollagenpeptidene) og mineralsalt i en glass- eller porselensbolle. Siden du kanskje må bruke mindre - eller mer - tilsettes først 4 dl av melet. Ha i mer og mer mel, til røra har blitt til en løs deig. Dekk bollen med plastfolie og legg et kjøkkehåndkle over. La deigen gjære og godgjøre seg i 10-12 timer, og det gjør ingenting om den blir stående lengre.

Når deigen er klar for å bli til muffinsrøre setter du stekeovnen på 220 grader, varmluft.




Slik gjør du - Steg 2:
Smelt smøret skånsomt, i en kjele på svak varme. Visp sammen eggene og viilien (samt kollagenpeptider hvis det ikke er brukt kraft), og visp inn det smeltede smøret. Husk å la smøret avkjøles til fingertemperatur hvis det ble rykende varmt i kjelen. Dryss bakepulver over deigen, og tilsett eggeblandingen. Blandes godt.

Ha røra i store muffinsformer, og plasser på midterste rille i ovnen. Skru ned temperaturen til 200 grader. Stekes i 18-20 minutter. Følg med underveis i steketida slik at muffinsene ikke blir brent. Hvis de blir fort brune bør du vurdere å skru av varmluften.






Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.