søndag 29. januar 2017

Et Himmelskt Tradisjonskosttilbehør - Ovnsbakt Potet og Løk i form!

Jeg har ei venninne som er herlig kreativ på kjøkkenet, og som det siste året har blitt godt kjent med tradisjonskosten. Hun har pønsket ut denne enkle og samtidig geniale oppskrifta som jeg nesten er litt snurt for ikke å ha tenkt ut selv😋 Et tilbehør til middagen som er innafor i tradisjonskosten, så lenge man fjerner skallet på potetene. Ei oppskrift som passer for mager i balanse, og som også kan passe for de mer ubalanserte magene. Min lille vri er det italienske favorittkrydderet mitt, pluss at jeg har valgt å bruke smør i stedet for kokosolje. Ellers har jeg vært tro mot originalen. Min sterkeste anbefaling; For jeg er SÅ enig med henne i at denne potet- og løkforma er helt på smakshøyde med fløtegratinerte poteter, og kanskje til og med overgår de glatt... Mm Mm Mm!Du trenger:
Slik gjør du:

 • Skrell potetene, og skjær de i tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Forkok potetskivene i 5 minutter, sammen med litt vann i en kjele.  Jeg brukte mandelpotet. De er av den melne sorten, som fort går i oppløsning, men som smaker like godt.

 • Skjær løken i tynne skiver.

 • Sett stekeovnen på 200 grader - varmluft.

 • Smelt smøret skånsomt i en tykkbunnet kjele, og finn frem den ildfaste formen. Hell smøret i formen, og tilsett deretter potetskiver, løkskiver og krydder. Vær raus med med både mineralsalt og pepper. Bland godt, før alt fordeles jevnt utover i formen.

 • Gi krafta ei lett oppvarming hvis den er kald og gelatinrik, og hell deretter krafta over potetløkblandingen slik at væskenivået blir ca 1 cm.

 • Stekes i ca 20 min. 

 • Hvis ønskelig - Tilsett revet ost mot slutten av steketida, og bruk eventuelt grill, eller forlenget steketid for ei gylden stekeskorpe.

 • La potet- og løkformen hvile i minst 15 minutter før servering. Bon appetit! 
 


NB!
Poenget med stor flate på den ildfaste formen er at potetene og løken skal kunne fordeles over et større område. De skal "dampes" i kraften, og ikke oversvømmes. For mye væske vil føre til en flytende suppe, samtidig som for lite kraft vil kunne fordampe helt. Det optimale er når potetene og løken gjennomtrekkes av kraft i løpet av steketiden, uten at det er så mye kraft igjen når den er ferdigstekt. Den lille overskuddskrafta som er igjen vil trekke inn i potetene når potet- og løkforma får hvile etter steking.Poteter og løk er innafor!
"Rent hypotetisk burde poteter bli bløtlagt for å nøytralisere det lille som finnes av fytinsyre i dise, men det er mye bedre å heller kose seg med dem på et ellers næringsrikt kosthold. Poteter skaper ingen problemer for blodsukker eller insulinnivåer så lenge kostholdet ellers er rikt på næringsstoffer som kontrollerer disse." Sitat: PirkePetter, 13.01.2013 kl. 12.33."Poteter inneholder ikke pektin, men skallet gjør.." Sitat: PirkePetter, 28. oktober 2016 kl. 22.08"Gul løk/kepaløk (allium cepa), hvitløk (allium sativum), sjalottløk (allium ascalonicum), pipeløk (allium fistulosum), gressløk (allium schoenoprasum), kinesisk gressløk (allium tuberosum), prærieløk (allium cernuum), roseløk (allium carinatum), vill-løk (allium oleraceum), purre (allium porrum), luftløk (allium proliferum), ramsløk (allium ursinum), strandløk (allium vineale), kantløk (allium senescens montanum), nordlansdsløk (allium senescens), skogsløk/bendelløk (allium scorodoprasum), kjempeløk (allium giganteum), perleløk (allium ampeloprasum), potetløk (allium tuberosum), kuleløk (allium scorodoprasum rotundum), m.m er alle løksorter, og helt ok i matlaging rå som varmebehandlet." Sitat: PirkePetter, 22.januar 2017 kl. 18.20.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.søndag 22. januar 2017

Når blodprøven viser mangel på vitamin D!

Her om dagen fikk jeg spørsmål fra en bekjent med diffuse muskel- og skjelettsmerter, samt generell slapphet og sykdomsfølelse. Blodprøvene var i følge legen fine, bortsett fra for lav vitamin D status. Spørsmålet var; Bør jeg ta vitamin D sprøyte? Mitt svar; NEI! (med store bokstaver og utropstegn). Syntetisk vitamin D er ikke løsningen, da bør du heller ut å sanke rogn som det nå bugner av i fiskediskene rundt og forbi. Men, legger man blodprøvesvaret til side indikerer symptomene hvertfall magnesiummangel, selv om dette like gjerne kan være mangel på, ubalanse og/eller utnyttelse av vitamin D, A, K2 og kalsium - sammen med magnesium. Aller helst er nok dette en generell tradisjonskostmangel 😇 Jeg er litt usikker på hvor mye tips, råd og veiledning min bekjente vil ha, så jeg gjør som vanlig og samler sammen relevante PP-sitater - som omhandler vitamin D - som kan leses hvis nysgjerrig.


I dette innlegget har jeg samlet PirkePetters kommentarer som omhandler vitamin D, og dets samarbeidspartnere og sabotører i kroppen. Hvordan virker vitamin D i kroppen, og hvilke tilstander kan mangel på vitamin D føre til? Løsningen på blodprøvesvar som viser en konkret vitamin- eller mineralmangel er ikke nødvendigvis åpenbar. Biokjemien er rett og slett fryktelig spennende! Alle sitatene er linket tilbake til sin opprinnelse om man vil lese hvilken sammenheng kommentarene er hentet fra.Tidsporten:
 • Varianter av gjæret fiskeleverolje kan kjøpes HER.
 • Gjæret Skateleverolje, for mer vitamin D enn A kan kjøpes HER.
 • Magnesiumtilskudd, olje og salt kan kjøpes HER.Bakgrunnsinfo:
"Det er aldri en eneste årsak til en kjemisk ubalanse/såkalt sykdom, og alltd minst 2 eller flere. Ofte er det tilsynelatende bare en årsak, men dette er som regel kun den utløsende årsaken som fortsetter/forverrer en eksisterende ubalanse i kroppen. Den utløsende årsaken er som vanndråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over, og poenget er at begeret allerede må være fullt (kroppen må allerede være i varierende grad av ubalanse) for at den siste vanndråpen (den utløsende årsaken) skal lage krøll." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35."Jeg promoterer tradisjonskost, ikke kosttilskudd eller spesifikke matemner på bekostning av andre. Av den grunn er jeg ikke for symptombehandling, men foretrekker å veilede mennesker som velger å forandre kostholdet for å bedre helsa si, heller enn å ty til kosttilskudd eller fokusere på enkeltmatemner. Fullt og helt, ikke stykkevis og delt!" Sitat: PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17."Om et vitamin eller mineral mangler eller finnes i for små mengder er det faktisk langt fra slik at det er selve næringsstoffet man trenger. Dette fordi alle næringsstoffer jobber sammen i par eller flere (synergister, agonister og antagonister), og trenger andre næringsstoffer for opptak og utnyttelse i kroppen." Sitat: PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11."Vitaminene A og D, samt de andre fettløselige vitamine E og K er helt nødvendige for opptak og utnyttelse av det meste av mineraler, samt flere andre vitaminer, og er også nødvendig for optimalt opptak og utnyttelse av proteiner. Både A og D fungerer også som hormoner i kroppen, og regulerer hormonbalansen, samt trenges for normal funksjon av binyrene og skjoldbruskkjertelen, og ikke minst tarmcellene. Og vitamin D trenges som kjent for at kroppen skal kunne bruke kalsium til å danne nye celler i skjelettet." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44."Synergisme mellom matemner og næringsstoffer er nøkkelen til tradisjonskostens helsevirkninger. Ikke mengde forskjellige næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 7. november 2013 kl. 02.08."Mitt poeng er at man ikke kommer unna et næringsrikt kosthold skal man bli virkelig frisk, da selv om symptomer/helseproblemer kan forsvinne for godt (eller midlertidig) ved konsum av kosttilskudd eller diverse matemner, så vil den underliggende årsaken før eller siden manifestere seg via nye symptomer/helseproblemer." Sitat: PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17."De offisielle anbefalte dagsdosene og blodnivåene av de fleste vitaminer og mineraler er mange mil under det kroppen faktisk trenger i ulike livssituasjoner. Så når en lege sier at man har tilstrekkelig med hva som helst, så har man svært sannsynlig i underkant av hva man faktisk trenger." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10.Nourishing Our Children, Industrial Versus Traditional Cod Liver Oil ProductionTester:
"Det finnes en rekke tester, men jeg har aldri brydd meg med slike, da jeg oppfatter dem som meningsløse all den tid jeg ikke gir råd om enkeltnæringsstoffer som tilskudd, men alltid anbefaler næringsrike matemner. Og næringsrike matemner, eller riktig tilberedte vegetabilske matemner, inneholder det man eventuelt mangler, slik at flisespikkeri om hvilke næringsstoffer man finner lite av i akkurat det øyeblikket du tar diverse prøver har lite for seg." Sitat: PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06."Nok en grunn til min motvilje mot slike tester er det at selv om de viser mangel på et gitt næringsstoff så hjelper denne kunnskapen i seg selv svært lite om du ikke er sikker på at du faktisk mangler dette næringsstoffet fordi du får for lite av det i kosten din. Eller om du spiser mat som inneholder næringsstoffet sammen med annen mat, men som blokkerer opptaket av næringsstoffet. Eller du har mage-tarmproblemer som reduserer opptaket. Eller du mangler egentlig andre næringsstoffer som jobber sammen med det næringsstoffet prøvene viser mangel på, slik at problemet ikke er mangel på annet enn synergister og agonister. Eller du har kjemikaliebelastning som på ymse vis blokkerer opptak eller funksjon i kroppen. For å unngå slikt gjettverk om høna eller egget så gir jeg ganske enkelt blaffen og gir både høna og egget samtidig via mat, ikke kosttilskudd." Sitat: PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06."Prøver foretatt av leger eller andre viser sjelden annet enn hva som befinner seg i blodet, og blodets balanse av næringsstoffer holdes konstant, selv om resten av kroppen mangler enkelte av dem. Blodprøver, håranalyser og liknende er derfor bare veiledende, og må ses sammen med de symptomer som eksisterer. Utover dette er de verdiløse om du da ikke har alvorlig mangel på næringsstoffer både i kroppen og i blodet." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32."Ting er mao ikke bare sånn eller slik, og mangel på noe som helst betyr sjelden at det er dette noe som man egentig trenger, etc" Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.

Blodprøver:
"Blodprøver er øyeblikksbilder, av blodets næringsbalanse idet man tar blodprøve. Senere, samme dag, har man en annen blodprofil, og neste dag nok en annen, da kroppens så vel som blodets næringsprofil alltid er flytende, ikke statisk. Og dessuten viser ikke blodprøver mangel i resten av kroppen, slik at nivåer av næringsstoffer i blodet kun er veiledende, og ikke skriften på veggen." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10."..da blodprøver sjelden viser mangel i kroppen, unntatt når mangelen er alvorlig. Dette fordi kroppen holder blodverdiene av næringsstoffer konstante, på bekostning av organers og kroppsvevs behov. Og når man finner at et næringsstoff mangler, så er det langt fra alltid at dette betyr at dette næringsstoffet faktisk mangler, da man kan ha tilstrekkelig både i kosten og eventuelt i kroppen, men at man mangler næringsstoffer involvert i opptak og utnyttelse. Det kan også være at man spiser mat som inneholder mye av det som mangler, men at man samtidig spiser eller drikker andre matemner/substanser sammen med matemnet, og som gjør at man ikke tar opp det manglende næringsstoffet." Sitat: PirkePetter, 1. oktober 2014 kl. 19.58."Næringsmangel vises kun i blodet når det er snakk om ekstrem mangel, da kroppen holder næringsnivåene i blodet konstante, også ved mangel (den danner manglende næringsstoffer fra andre næringstoffer, eller bruker næringsstoffer med tilnærmet samme virkning som det som mangler. Som substitutt mao." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2014 kl. 21.13.

 

 "Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler, skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2013 kl. 14.50."Blodprøver viser også bare sjelden nivåene av næringsstoffer i kroppen, da blodets nivåer av næringsstoffer alltid holdes konstante."  Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 04.59."Blodprøver viser bare ekstrem mangel på enkelte næringsstoffer, da kroppen som regel kan ha for lite av en rekke næringsstoffer selv om nivåene av disse i blodet er normale." Sitat: PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11."Blodprøver viser bare næringstatus i blodet, som langt fra er en god indikator for næringsnivåene i resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 04.11.2012 kl. 05.46."Blodprøver? Jeg har da skrevet mange nok ganger om hvor verdiløse slike er, da blodnivåer av næringsstoffer kun reflekterer alvorlig mangel, og ellers ikke noe som helst. Kroppen opprettholder blodnivåer av ymse næringsstoffer for enhver pris, selv om det er tilnærmet ”tomt” i hele resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 15. mars 2014 kl. 23.29.
Livenes Hage, Angående svertekampanjen av Green Pasture og WAPFVitamin D - Oppgaver i kroppen:
"For å styrke brusk er gelatin og glykosaminoglykaner, samt mer protein viktig, og for skjelettet mineraler som bl.a kalsium, magnesium, fosfor, sink, natrium, kalium, kopper og mangan viktige. Men for å få disse mineralene inn i skjelettet må du ha tilstrekkelig med særlig A, D og K2 i kostholdet. Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak, og vitamin A og D stimulerer produksjon av bestemte proteiner og hormoner som øker nydannelse av celler i skjelettet. Vitamin K2 er imidlertid nødvendig for å aktivere proteinene og hormonene stimulert av vitamin A og D." Sitat: PirkePetter, 07.01.2013 kl. 01.33."Kalsium danner kun nye benceller sammen med vitamin D og K2." Sitat: PirkePetter, 5.juli 2014 kl. 21.54."Vitamin D er også nødvendig for opptak av kalsium fra mat" Sitat: PirkePetter, 22. mai 2014 kl. 17.10."Magnesium og vitamin D og K2 fjerner kalsium fra kroppsvev mineralet ikke skal oppholde seg i." Sitat: PirkePetter, 7. januar 2014 kl. 18.38."Forholdet mellom kalsium og magnesium er best når det er litt mer magnesium enn kalsium, eller i alle fall omtrent like mye av hver. Husk at vitamin D og K2 også er viktig for å ta opp, utnytte som kontrollere kalsium i kroppen." Sitat: PirkePetter, 12. mai 2015 kl. 00.04."Flere B vitaminer, samt mineraler som krom, magnesium og sink er en nødvendig del av glukosetoleransefaktor så vel som insulin, og er også inkludert i produksjonen av insulin. De samme næringsstoffer regulerer cellenes insulinsensitivitet gjennom å stimulere insulinreseptorer, og sammen med vitamin D holder de bukspyttkjertelens betaceller, som produserer insulin, i topp form." Sitat: PirkePetter, 10. mai 2013 kl. 01.13."Skyldes problemene manglende insulinproduksjon pga skadde betaceller vil magnesium, sink og vitamin D, samt B vitaminer regenerere betacellene." Sitat: PirkePetter, 8. september 2014 kl. 16.52."Næringsstoffer involvert i omdanning av glukose til energi på mitokondrienivå er aminosyrene karnitin og kreatin, fosfor, magnesium, vitamin D, K2, lipoesyre, B2, B3, B5 og coenzym Q10." Sitat: PirkePetter, 16. september 2014 kl. 18.55."Magnesium, vitamin D og B12 øker alle testosteronnivået i forhold til østrogen i kroppen når disse finnes i tilstrekkelige mengder." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2013 kl. 02.58."..ut fra det jeg har og ellers kan finne av forskning regulerer vitamin D progesteronnivåene i kroppen, men hovedsaklig i form av å redusere dem ved behov (også østrogen)" Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35."L-Dopa er forstadiet til dopamin, og L-dopa dannes fra aminosyren tyrosin katalysert av vitamin B3/NADH formen og B9/folinsyre. Enzymet som omdanner tyrosin til L-dopa, tyrosin hydroksylase, består bl.a av jern i kofaktoform, og vitamin B3/NADH formen er en indirekte aktivator av enzymet. Samt at kolin øker aktiviteten, og vitamin D, i form av kalsitriol regulerer aktiviteten til enzymet. Tetrahydrobiopterin er den viktigste kofaktoren i aktiveringen av enzymet." Sitat: PirkePetter, 14. desember 2012 kl. 06.00."Vitamin A og D, som det er svært mye av i gjæret fiskeleverolje, avgifter kvikksølv, slik at selv om det skulle ha vært kvikksølv i oljen så ville den være inaktivert, og bundet til disse næringsstoffene. Det samme gjelder selen i både fiskeleverolje som i fet fisk, slik at alle offisielle påstander om å spise mindre fet fisk pga en mikroskopisk fare for kvikksølvforgiftning ikke henger på greip." Sitat: PirkePetter, 27. april 2012 kl. 18.02.
Green Pasture, Garum - The History of Fermented Cod Liver Oil
Vitamin D - Optimal produksjon, opptak og utnyttelse:
"Vitamin A er helt nødvendig både for opptak og maksimal utnyttelse av vitamin D da disse to vitaminene jobber i par i kroppen, og også kontrollerer hverandres giftighet, slik at du kan ta betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn du kan om du bruker bare ett av dem for seg." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35."Spiser du mye vitamin A via lever bør du imidlertid balansere dette med mye vitamin D fra fiskeleverolje, fortrinnsvis gjæret, samt upasteurisert smør for vitamin K2. Disse vitaminene jobber sammen med vitamin A, og alle 3 er nødvendige for hverandres funksjoner." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32."Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i kroppen." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35."Vitamin D er som du sier spesielt viktig for oss i norden, men kan være helsefarlig uten samtidig konsum av vitamin A og K2, samt kalsium og magnesium. Slik at vitamin D tilskudd uten disse andre næringsstoffene raskt fremmer de samme helseproblemene for lite vitamin D forårsaker." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22."..må du ha vitaminene A og K2 sammen med vitamin D for optimalt opptak og utnyttelse, samt magnesium for å omdanne vitamin D3 fra mat/fiskeleverolje til den aktive hormonformen i kroppen." Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."Mangel på magnesium er en mulighet, eller på vitaminene A og K2, som vitamin D trenger å jobbe sammen med i kroppen. Eller på kolesterol, som vitamin D dannes fra. Men, sol er ingen garanti for vitamin D produksjon om man ikke soler seg, slik at å bo i land med mye sol ikke er en garanti for høye nivåer av vitamin D." Sitat: PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19."Magnesiumnivået er bittelitt høyere enn i februar ( men fortsatt lavt), men jeg har større d-vitaminmangel. Er ikke det litt rart? Ville trodd man skulle ha mer d-vitamin i kroppen etter en solrik sommer, enn midt på vinteren. Jo mer magnesium du får i deg, desto mer av vitamin D blir omdannet til hormonformen, slik at forbruket av vitamin D øker i takt med magnesiumnivåene inntil metning oppnås." Sitat: PirkePetter, 9. oktober 2013 kl. 21.55."..magnesium er nødvendig for å omdanne vitamin D fra mat eller dannet fra kolesterol i hudceller til hormonformen. Magnesium er også helt nødvendig for at kroppen skal produsere kolesterol. Sollys omdannes ikke til vitamin D, men setter i gang reaksjonen i kolesterolet som fører til vitamin D produksjon. Og da hormonformen av vitamin D, og ikke vitamin D som vi f.eks får fra mat." Sitat: PirkePetter, 28. juni 2014 kl. 22.17."Vitamin D fra mat omdannes alltid til hormonformen i kroppen, akkurat som mange vitaminer og mineraler omdannes til koenzymer og enzymer, samt inngår som del av hormoner og neurotransmittere, etc. Leser du om vitamin D3, så gjelder det som står også for hormonformen, som er calcitriol. Vitamin D omdannes også til hormonet calcidiol, men dette har i hovedsak som funksjon å omdannes videre til calcitriol." Sitat: PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19."Vil du være helt på den sikre siden anbefales fiskeleverolje eller fet fisk, rogn, melke, fiskelever, etc som inneholder vitamin D, og som samarbeider med vitamin A i kroppen. Vitamin D er helt nødvendig for at vitamin A skal virke i kroppen, og vitamin A er også synergistisk med vitamin D. I tillegg beskytter disse to vitaminene mot hverandres hypotetiske giftighet, slik at du kan ta betydelig større doser av begge uten å risikere forgiftningssymptomer." Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11."For vitamin D’s del vil mindre fiber, korn, karbohydrater, plantefett og mer involverte næringsstoffer øke opptaket, redusere tapet/forbruket, og bedre funksjonen i kroppen." Sitat: PirkePetter, 7. november 2013 kl. 02.08."Du skal uansett få i deg mer enn nok vitamin D fra fiskeleverolje, så om du fremdeles har mangel så kan det bety at du foreløpig forbruker mer av vitaminet enn du gir kroppen din (dvs at du bør øke dosen), eller at du enten ikke tar det opp fra tarmen, eller at du mangler f.eks magnesium, kalsium, sink, eller vitamin A eller K2, som er nødvendig både for opptak og utnyttelse av vitaminet." Sitat: PirkePetter, 22. november 2014 kl. 23.06.
"Syntetiske vitaminer er fremdeles helseskadelige, selv om barnet har ekstra behov for de naturlige versjonene. Vitamin D, om det hadde vært den naturlige formen, ville uansett ha trengt bl.a vitamin A, K2, og magnesium for å tas opp og utnyttes i barnekroppen. Uten disse nødvendige kofaktorene vil vitaminene være potensielt helseskadelige, også i naturlig form." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 23.50."Vitamin D må ha normale nivåer av de fettløselige vitaminene A og K2 for å gjøre jobben sin i kroppen, og for å unngå å forårsake forkalkninger gjennom samspillet med kalsium. Magnesium trenges for at vitamin D i kroppen skal kunne omdannes til hormonformen som har de fleste virkningene, og magnesium beskytter også, som vitamin K2, mot eventuell kalsiumopphopning i organer og vev hvor kalsiumet forårsaker forkalkninger." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36."Melkefett via helmelk, fløte, rømme eller smør i kombinasjon med gjæret fiskeleverolje eller fet sjømat er derfor en god kombinasjon. Mettet fett øker også opptak og utnyttelse av fiskefettsyrer i fiskeleverolje eller fet sjømat. Og kraft og uraffinert salt er gode kilder til bl.a magnesium." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36.
Livenes Hage, Tradisjonell fiskeleveroljeVitamin D - Mangel, tap og blokkering:
"Mangel på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om blodprøver viser mangel på vitamin D så kan det mao være mangel på magnesium som er det egentlige problemet." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35."Magnesium trenges i kroppen for å omdanne vitamin D fra mat til den aktive hormonformen, slik at du kan mangle vitamin D aktivitet i kroppen om du har for lite magnesium." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35."Magnesium er antakelig fellesnevneren her da mangel på magnesium gir vitamin D mangelsymptomer selv om du får i deg nok vitamin D. Dette fordi magnesium er nødvendig for at vitamin D fra maten skal omdannes til hormonformene i kroppen, dvs calcidiol og calcitriol." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2013 kl. 02.58."..når du øker konsumet av vitamin A, samt bruker mye magnesium, så øker du også behovet for vitamin D, og dermed nytter det fint lite om du hadde tilstrekkelig i utgangspunktet. Flytter du på en brikke, må du flytte på flere andre slik at du igjen oppnår balanse mellom dem." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10."Symptomer på mangel på vitamin D kan osgå skyldes mangel på vitamin A eller K2, som videre kan skyldes mangel på sink, etc. Det er mao like greit å spise slik at alle næringstoffer konsumeres daglig, fotrinnsvis i hvert måltid, så unngåes helseproblemer i utgangspunktet, og man slipper å gjette seg fram til årsaker til ubalanse." Sitat: PirkePetter, 28. november 2014 kl. 17.41."Om du mangler vitamin D tross tilskudd kan en av flere faktorer være konsum av en eller flerumettet fett som blokkerer proteinet vitamin D trenger for å tas opp og utnyttes av kroppen, eller vitaminet du tar er syntetisk." Sitat: PirkePetter, 12.05.2012 kl. 15.22.Planteoljer/umettet fett:
"Planteoljer/umettet fett fremmer mangel på vitamin D både gjennom å øke forbruket/oksideringen av vitaminet i kroppen, blokkere opptak i tarmen, samt gjennom å blokkere dannelsen via kolesterol i hudceller som følge av solpåvirkning." Sitat: PirkePetter, 24.08.2012 kl. 02.38."Både en og flerumettet plantefett, olivenolje inkludert, blokkerer opptak av flere vitaminer, deriblant vitamin D." Sitat: PirkePetter, 25.08.2012 kl. 14.21."Nok en grunn til at rapsolje, inkludert alle andre oljer som domineres av enumettet fett (olivenolje inkludert) er hjerteskadelig er fordi enumettet så vel som flerumettet fett blokkerer aktiviteten til et protein i tarmen som trenges for å ta opp vitamin D. En av de mange mangelsymptomene på vitamin D mangel er alle former for hjerte-karskader." Sitat: PirkePetter, 10. mars 2012 kl. 01.59."..en og flerumettet fett, fiskefett unntatt, blokkerer opptak av både vitamin A og D. Olivenolje går greit i varme land hvor oliven vokser naturlig, da slike land har så mye sol at menneskene der får dekket mye av vitamin D behovet sitt via solen. Tap av vitamin D fra mat pga olivenolje er dermed ikke en faktor i slike land, men desto verre i land med lite sol." Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."Olivenolje går helt fint nå og da, som del av et ellers næringsrikt kosthold, men det er nok lurt å unngå olivenolje med matemner rike på vitaminene A og D." Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37.

Eiden`s Hage, Hjemmelaget kaviarVitamin D - Tilstander som indikerer mangel:
"Mangel på vitaminer som de fleste B vitaminer, vitamin D, K2, protein, mettet fett eller dyrefett, samt mineraler som kalium, kalsium, magnesium, natrium, og sink kan være årsak til såkalte voksesmerter." Sitat: PirkePetter, 10. august 2013 kl. 13.14."Angående bechterev’s så er dette tegn på mangel på kalsium og/eller magnesium, samt vitaminene A, D og/eller k2. Stivheten i ryggen skyldes forkalkninger; dvs kalsium som ikke kontrolleres av magnesium og vitamin K2. Mangler du kalsium i kosten, eller vitamin D eller animalske proteiner, som er nødvendig for opptak av kalsium, tas kalsium fra skjelettet og ender opp i organer og kroppsvev hvor mineralet stimulerer celler til døde og forkalker dem." Sitat: PirkePetter, 28. september 2013 kl. 05.04."Leddgikt er enkelt å reversere, da det enten skyldes opphopning av kalsium i leddene, og som tilstrekkelig med magnesium, samt vitamin D og K2, fjerner, eller det skyldes ubalanse i kollagen- eller bruskdelen, eller leddvæsken. I alle de 3 sistnevnte tilfeller så helbreder kraft samtlige årsaker, via å bygge nytt kollagen via gelatin, samt brusk og leddvæske via hovedsaklig glykosaminoglykaner. Gelatin som tilskudd vil selvfølgelig også bygge nytt kollagen." Sitat: PirkePetter, 14. februar 2015 kl. 01.26."Behov for keisersnitt indikerer mangel på enten vitamin D eller K2, eller begge. Dette fordi disse vitaminene kontrollerer utviklingen av bl.a bekkenet, og dermed også bekkenåpningen. Magnesium og kalsium, samt vitamin A er også involvert, da disse næringsstoffene jobber med de førstnevnte vitaminene. Bl.a i å danne beinceller i skjelettet, inkludert bekkenet." Sitat: PirkePetter, 28. januar 2015 kl. 16.18."Traktbryst skyldes mangel på magnesium, sink og/eller vitamin D og K2. Ikke nødvendigvis alle på en gang. Men selv om du f.eks har tilstrekkelig med vitamin D, så er vitaminet i beste fall ubrukelig, og i verste årsak til forkalkninger så lenge du mangler vitamin A og/eller K2, som vitamin D jobber sammen med. Og magnesium trenges for at vitamin D fra mat skal omdannes til den aktive formen som virker i kroppen" Sitat: PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 01.54."Keratose er mangelsymptom på vitamin A. Det kan også skyldes mangel på vitamin D da vitamin A trenger D for flere av sine funksjoner i kroppen. Begge disse vitaminene trenger vitamin K2 for å fungere som de skal i kroppen, og vitamin A trenger bl.a sink for omdannelse til hormonformen som virker i kroppen. Det samme gjelder for vitamin D, men der er det magnesium som trenges. Osv. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at du mangler vitamin A og/eller D i kosten, da du kan mangle næringsstoffer som gjør at du ikke tar opp disse vitaminene. Eller du har et høyt eller hyppig konsum av planteoljer (også olivenolje og annet enumettet fett), som både blokkerer opptak av begge vitaminer, samt mangedobler forbruket av dem i kroppen. Begge vitaminer forsvinner bundet til fiber om måltidet er rikt på fiber. De beste kildene er innmat, dyrefett, smør og melkefett (upasteurisert) og gjæret fiskeleverolje." Sitat: PirkePetter, 17. april 2013 kl. 04.21."Og sinkmangel gir hudproblemer som bl.a kviser. Både i seg selv, og via å fremme mangel på vitamin A, da sink er nødvendig for vitamin A’s funksjoner i kroppen. Både sink og vitamin A gir mao kviser ved mangel. Og da vitamin A er nødvendig for vitamin D’s funksjoner i kroppen, har man nok en mulig årsak til kviser, da kviser og en rekke andre hudproblemer også kan skyldes mangel på vitamin D." Sitat: PirkePetter, 28. desember 2013 kl. 11.09."Årsaken til urticaria er mangel på vitaminer som bl.a B12 eller D. Men, begge disse vitaminene trenger bl.a magnesium for å virke som de skal i kroppen, og hvor vitamin B12 trenger å jobbe B9/folinsyre, trenger vitamin D vitaminene A og K2. Magnesium trenger bl.a vitamin B6 og kalsium for å fungere som det skal i kroppen, og kroppen trenger også visse næringsstoffer for å ta opp og utnytte vitamin A og K2." Sitat: PirkePetter, 7. juli 2014 kl. 01.17."De vanligste årsaken til soleksem er solkrem basert på planteoljer/flerumettet fett, eller mangel på vitamin A og D." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47."For såkalt herpes del så er det mangel på magnesium eller sink, vitamin D eller eller flere B vitaminer som er involvert. Dette er en høna eller egget situasjon, da selve symptomene som defineres som herpes f.eks kan skyldes mangel på vitamin D, mens den egentlige årsaken ikke er mangel på vitaminet i kroppen/kosten, men snarere mangel på magnesium, som kroppen bruker for å omdanne vitamin D til calcitriol, som er hormonformen av vitaminet. Magnesiummangelsymptomer kan skyldes mangel på vitamin D eller B6, eller kalsium, som magnesium trenger for å fungere i sine mer enn 350 koenzymroller." Sitat: PirkePetter, 28. november 2014 kl. 17.41."For lite salt i kosten er en vanligere årsak til f.eks diabetes enn sukker/karbohydrater, og sistnevnte er kun delårsak gjennom å tappe kroppen for bl.a magnesium og vitamin D. Mangel på magnesium og vitamin D er dermed den egentlige årsaken til diabetes type 1 og 2, ikke karbohydrater/sukker, og en tilleggsfaktor i insulininsensitivitet er også hyppig konsum av plantefett som forstyrrer insulinreseptorene i cellenes membraner. Jeg snakker nå om det sunne, hjerte og diabetesvennlige fettet helsemyndighetene A/S promoterer." Sitat: PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 16.29."Mer animalsk protein, mettet fett og dyrefett, kolesterol, og magnesium og kalium, samt vitamin D og B vitaminer, er også viktige kontrollfaktorer for blodtrykksnivåene." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2013 kl. 21.50."Den vanligste årsaken, utover mangel på taurin, til at det ikke klaffer for hjerteklaffene er kalsiumoverskudd i hjertecellene som forkalker og dermed ødelegger cellene. Dette skyldes mangel på magnesium og/eller vitamin D eller K2, som er nødvendige for å kontrollere kalsium i kroppen. Også taurin beskytter hjertecellene mot forkalkning." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.52."Slapp klaff mellom mage og spiserør så vel som elveblest har mangel på magnesium og/eller vitamin D som fellesnevner. Mangel på begge næringsstoffer kan fremme begge tilstander, og mangel på magnesium kan også forårsake mangel på hormonformen av vitamin D i kroppen, slik at magnesium kan være grunnårsaken, hvor vitamin D blir den utløsende årsaken. Vitamin D trenger vitamin A og K2 for å fungere i kroppen, og magnesium trenger vitamin B6." Sitat: PirkePetter, 19.mars 2014 kl. 21.54."De vanligste næringsmessige årsakene til hypertyreose er mangel på vitamin A, D og/eller selen og/eller magnesium, som alle er helt nødvendige for skjoldbruskkjertelens funksjon. For vitamin D?s del så trenger du ikke nødvendigvis mangler dette vitaminet i kosten eller i kroppen, da problemet i forbindelse med hypertyreose er at vitaminet ikke blir aktivert/brukt i kroppen. Dette påståes å skyldes hypertyreose i seg selv, men den egentlige grunnen er mangel på helt nødvendige synergister og agonister som vitamin A og K2. Disse 3 vitaminene jobber sammen i kroppen, og mangle på 1 av dem saboterer mye av funskjonenen til de andre. Også magnesium er nødvendig for omdanning av vitamin D til den aktive formen som virker i kroppen. Høyt konsum av aspartamholdig mat og drikke er en vanlig årsak til hypertyreose, og det samme er vegetarkost som bl.a mye annet fører til kopperoverskudd, ikke underskudd" Sitat: PirkePetter, 03.01.2013 kl. 14.55."Symptomene du oppgir som helhet indikerer snarere biskjoldbruskkjertlene (parathyroid) enn skjoldbruskkjertelen, og to hovedårsaker til hyperaktivitet (hyperparathyroidism) i disse kjertlene er mangel på vitamin D og/eller magnesium." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2014 kl. 17.10."..da magnesiummangel er en hovedårsak til svikt i energiproduksjonen i cellenes kraftverk/mitokondrier, og som er hovedsymptomet man definerer som ME, så har du for lite. Men, mangler du magnesium mangler du også det meste av B vitaminer, samt vitamin D og kalsium, da disse er avhengige av magnesium for å tas opp og utnyttes i kroppen." Sitat: PirkePetter, 11.02.2013 kl. 18.33"..med tanke på "ekstrem PMS, uregelmessige blødninger og endometriose," og dette fremmer støre magnesiumtap enn vanlig. Mao magnesium er veldig viktig for deg, også for at B vitaminer som bl.a niacin skal omdannes til former som virker i kroppen, samt at vitamin D skal tas opp og omdannes til hormonet calcitriol i kroppen." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47."Og da kommer vi inn på næringsinntak, hvor spesielt magnesium og vitamin D indikeres, da mangel på disse fremmer muskelknuter i livmoren. Også østrogenovervekt gjør dette, men da pga opprinnelig mangel på magnesium og/eller vitamin D (som fungerer som antiøstrogen når kroppen har for mye østrogen), eller at østrogenet tappet kroppen for magnesium." Sitat: PirkePetter, 23. november 2014 kl. 16.00."Om det ikke befinner seg noe i urinveiene som blokkerer for urinen, og bukmuskler og vev er normalt utviklet, er problemets årsak i nyrene, som enten ikke fungerer som de skal, eller eventuelt har kalsiumopphopning som danner steiner som delvis blokkerer filtreringen av urin. Kalsiumopphopning indikerer mangel på enten kalsium, magnesium, vitamin D og/eller K2." Sitat: PirkePetter, 9. september 2014 kl. 23.48."Kalsium er ofte årsak til astma gjennom å overstimulere celler i lungene som gjør at de trekker seg for mye og ofte sammen. Dette betyr imidlertid ikke at hun har for mye kalsium, men snarere at hun enten mangler tilstrekkelig med magnesium (som utvider cellene og fjerner kalsium fra dem), eller proteiner eller vitamin D som er nødvendig for opptak av kalsium. Ved for lite kalsium fra maten, eller ved redusert kalsiumopptak, skilles kalsium ut fra skjelettet, og ender da ofte opp i organer og kroppsvev hvor mineralet forårsaker overstimulering av celler til det oppstår abnorme sammentrekninger som ofte gir symptomer som bl.a krampe (tung pust/vanskelig å puste eller få i seg nok luft i dette tilfellet), slik at når kalsium forårsaker problemer i kroppen så er løsningen alltid å sikre kalsium i kosten og normalt opptak, samtidig som man konsumerer magnesium og vitaminer som A, D og K2, som regulerer kalsiumnivåer og funksjoner i kroppen." Sitat: PirkePetter, 8. september 2014 kl. 04.10.Vitamin D - Naturlige kilder:
"Vitamin D finnes ikke i naturlig form i tilskudd, slik at kun gjæret fiskeleverolje eller fet sjømat, inkludert rogn og melke og fiskelever, gjenstår som gode alternativer. Egg fra høns som ikke får korn eller soya gir også eggeplommer med rimelige nivåer av bl.a vitamin D, men pga landbruksindustrien så finnes knapt slike høns. Upasteurisert smør og melkefett fra kyr på beite gir også en del, og smør og mettet fett (som bl.a kokosolje) øker også opptak og utnyttelse av fetløselige vitaminer. Deriblant D." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36."..du trenger vitamin D3 fra animalsk mat for opptak og utnyttelse av vitamin A da disse vitaminene er som nevnt synergister og jobber i par. Begge trenger mettet fett for opptak, og begges opptak blir blokkert av plantefett, som også mangedobler tapet av eksisterende nivåer i kroppen" Sitat: PirkePetter, 17.06.2012 kl. 01.23."Spiser du innmat eller upasteurisert smør, fløte eller rømme (melkefett mao) eller egg fra høns som får insekter og meitemarker, etc så får du vitamin D fra disse matemnene også. Samme med smult fra griser som ikke får industrigriseri, blod og dyrefett. Øker du vitamin D må du samtidig øke nivåene av vitamin A og K2" Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 00.15."Andre ok kilder til vitamin D er fet sjømat, fiskelever, rogn og melke (hanfiskens sæd), skalldyr, skjell, upasteurisert melkefett (fløte, rømme, smør), helmelk og oster laget av helmelk, fra kyr på beite/som ikke lever på kraftfor, ditto for egg fra fjærkre som har tilgang til mark med gress, planter, insekter, meitemarker, etc, innmat, blod, dyrefett (talg, smult og fett fra fjærkre)" Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."..mangelen på vitamin D, og anbefaler at du hiver innpå med alternative kilder til vitamin D. Så som upasteurisert melk/fløte/rømme/smør fra kyr på beite, innmat, eggeplommer (fra fjærkre som spiser insekter, etc), dyrefett (spesielt fra fjærkre og gris), og blod." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2014 kl. 16.00."Smør så vel som eggeplommer inneholder kun vitamin D om kyrne har gått på beite, og ikke fått høy eller kraftfor. Samme gjelder grisefett/smult, så lenge grisene har fått leke jordfresere ute." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2014 kl. 16.10."..kilder til vitamin D blod, dyrefett (spesielt fjærkre og grisefett/smult), innmat, eggeplommer (fra fjærkre på friland), rogn/fiskeegg, fet fisk, skalldyr, og fete/helmelkeprodukter fra beitende dyr" Sitat: PirkePetter, 8. oktober 2014 kl. 22.22."All fiskelever inneholder vitamin D, også melke og rogn, samt fet fisk, reker, krabbe, hummer, etc." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22."Makrell inneholder betydelig mer vitamin D enn A." Sitat: PirkePetter, 17. desember 2014 kl. 19.54.
Sol:
"I Norge vil sol kun gi vitamin D produksjon i hudcellene mellom klokken 10-14.00, og forutsatt at du eksponerer minst 75% av kroppen for solen. Og også forutsatt at du ikke bruker solkremer, samt unngår planteoljer i kosten. Du må også ha normal kolesterolproduksjon i kroppen, inkludert i hudcellene hvor vitamin D dannes fra kolesterolet. " Sitat: PirkePetter, 12. august 2013 kl. 22.35."Du får ikke D vitamin av betydning fra sol om du ikke eksponerer 75% av kroppen for solen mellom 10-14.00, slik at dette med sol og vitamin D er mer en myte i vår del av verden." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2015 kl. 00.47.Fermentert fiskeleverolje - Førstevalget når det gjelder "tran"!Vitamin D - Naturlig tilskudd:
"Når det gjelder bruk av gjæret fiskelever så er hovedgrunnen til å bruke dette ikke omega-3 fettsyrer så mye som det høye innholdet av vitaminene A og D. Omega-3 fettsyrer, også fra fisk, er ekstremt helseskadelige om de enten konsumeres i større mengder jevnlig, og/eller om de konsumeres uten de naturlige vitaminene som fungerer som antioksidanter, i hovedsak A og D. Begge disse vitaminene virker som hormoner i kroppen, og alle helsevirkningene av hver enkelt av disse samlet overgår et hvilket som helst adaptogen eller såkalt supermat. Jeg er klar over all den offentlige informasjonspropagandaen som viser til at fiskeoljer skal være så sunne, men som med plantefettsyrer så er disse et toegget sverd. Melkesyregjæret fiskeleverolje er det sunneste alternativet da omega-3 fettsyrene også beskyttes av substanser produsert av bakterier under gjæringsprosessen, og i motsetning til alle andre typer tran og fiskeleverolje så er det kun dette produktet som faktisk er sunt." Sitat: PirkePetter, 22. februar 2012 kl. 00.31."For å sikre optimale nivåer av vitamin D anbefales gjæret fiskeleverolje, som også gir vitamin A og K2 som vitamin D trenger for å virke normalt i kroppen. Tilskudd av magnesium, i form av magnesiumolje anbefales også inntil du merker at energien kommer tilbake, da magnesium er helt nødvendig for dannelse av energi/ATP i cellenes mitokondrier, så vel som for skjoldbruskkjertelens evne til å opprettholde normalt stoffskifte." Sitat: PirkePetter, 20. november 2013 kl. 21.38."Vitamin D3 finnes kun i fet fisk, fiskeinnmat, samt i gjære tfiskeleverolje. Alle andre tilskudd i helsekosthandel er syntetiske versjoner. Og skal man øke vitamin D3 nivåene, så må nivåer av vitamin A, K2 og kalsium, magnesium og sink økes samtidig." Sitat: PirkePetter, 10. september 2014 kl. 22.08."Den eneste formen for vitamin D jeg kan gå god for er den du finner i melkesyregjæret fiskeleverolje" Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."Denne formen for fiskeleverolje er den som har vært brukt tradisjonelt i nordiske land, Island inkludert, helt siden vikingenes tid" Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."Når det gjelder fiskeleverolje er flytende alltid best, men kapsler er for dem som ikke takler smaken eller lukten, så der må du vurdere selv hva du vil bruke. Skateleverolje er ikke nødvendig om han får fiskeleverolje, og vil bare være nødvendig om han får i seg mye vitamin A fra lever, og som vitamin D i skateleveroljen kan balansere. Sistnevnte olje inneholder mer vitamin D enn A, mens det i fiskeleverolje er motsatt." Sitat: PirkePetter, 16. juni 2013 kl. 22.58.Vitamin D - Syntetiske tilskudd og tran:
"All annen vitamin D er enten syntetisk D2, eller D3 produsert via bestråling av kolesterol. Ingen av dem er naturlige." Sitat: PirkePetter, 24. april 2013 kl. 06.37."Vitamin D alene, uten A og K2 er ikke bare verdiløst, men også helseskadelig da dette fremmer kalsiumopphopning der kalsium ikke har noe å gjøre, slik at du risikerer forkalkninger i hele kroppen. Produktet du tar er garantert syntetisk om det ikke er snakk om gjæret fiskeleverolje. Og da er vitamin D versjonen i beste fall verdiløs, og i verste giftig." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 04.59."Jeg har også sett en del studier som påstår at magnesium, de nevnte B vitaminer, eller vitamin D, ikke har en positiv påvirkning, i en del tilfeller også negativ påvirkning, ved tilskudd i høye doser, men det er forståelig da tilskudd av enkeltvitaminer eller mineraler, uten de andre næringsstoffene som er involvert, enten er ubrukelig, eller til og med kan forverre den kjemiske ubalansen. Er tilskuddet akkurat det næringsstoffet man mangler, så treffer man gjerne blink, mens man ellers ikke blir bedre, og som sagt gjerne også verre, fordi tislkuddet forsterker den eksisterende ubalansen." Sitat: PirkePetter, 18. februar 2015 kl. 20.19."Vitamin D spray høres humbug ut, uansett hvilken D form det er snakk om, så jeg ville heller fått vitaminet fra matemner som fiskeleverolje eller eggeplommer (fra frittgående høns som ikke får kraftfor), eller fiskelever, fiskerogn og melke, samt sjømat, især fet fisk. Også smult fra griser som ikke får kraftfor inneholder rimelig vitamin D." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.Tran:
"Tran er gjennomdokumentert helseskadelig, i hovedsak pga varmebehandlet flerumettet fiskefett og syntetiske vitaminer tilsatt for å erstatte de naturlige som forsvinner i løpet av den industrielle produksjonsprosessen." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.36."Problemet er fiskefettsyrene i seg selv, som er ekstremt helseskadelige, akkurat som planteoljer, om de ikke følges av de naturlige antioksidantene. Den eneste framstillingsmetoden som bevarer disse samtidig som fettsyrene ikke blir utsatt for lys, luft eller varme, er tradisjonell melkesyregjæring. Fersk fiskeleverolje er dermed ikke det samme som ufarlig eller helsefremmende olje om ikke fettsyrene er beskyttet. Mange produsenter av tran varmer fiskeleveroljen opp, eller fjerner kolesterol og mettet fett fra oljen, og som ellers ville ha vært en beskyttende faktor. Og raffinering, også for å fjerne tungmetaller fjerner også en rekke beskyttende faktorer." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32."Apropos tungmetaller så inneholder både sjømat og fiskelever en rekke næringsstoffer som binder og avgifter tungmetaller og andre kjemikalier, slik at denne skremselspropagandaen fra det offentlige mangler både logisk og vitenskapelig grunnlag. Et av mange eksempler er at sjømat er en god kilde til selen, som binder seg til og avgifter bl.a kvikksølv, arsenikk, aluminium, kadmium, og bly, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32.Eiden`s Hage, Torskemelke, en næringsrik delikatesse.Vitamin D - Adaptogener:
"Av disse er spesielt reinrot enestående på den måten at den både inneholder hormoner (ekdysteroner) som bl.a planter, insekter og skalldyr bruker til å stimulere vekst og fornyelse, og også bidrar til å blokkere flere negative helsevirkninger av mangel på vitamin D. Dette fordi eksysteroner stimulerer de samme reseptorer som hormonformen til vitamin D." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 03.22."At reinroten virket i en periode, men ikke lenger, kan indikere at han mangler vitamin D, da ekdysteronene i reinrot overtar for mange av vitamin D’s funksjoner i kroppen, men bare de hormonelle funksjonene. Altså funksjonene til hormonformen av vitamin D." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 01.06.
Vitamin D - Kan man overdosere?
"Kan det være usunt å få for mye? - Ja om det er snakk om syntetisk vitamin D, eller naturlig vitamin D uten vitaminene A og K2, samt mineralene kalsium og magnesium. Vitamin D uten disse næringsstoffene fremmer abnorm forkalkning i hele kroppen. Og nei som del av fiskeleverolje i et ellers næringsrikt tradisjonskosthold." Sitat: PirkePetter, 27. januar kl. 21.28."..overdosering av vitamin D i naturlig fiskeleverolje er ikke mulig pga av innholdet av bl.a vitamin A og K2, som balanserer og jobber sammen med vitamin D. Fjernes vitamin A fra fiskeleveroljen vil vitamin D, selv i lave mengder, fremme ulike former for ubalanse i kroppen. Dvs symptomer som leger kan gi merkelappen sykdom." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 13.32."Det har også dukket opp advarsler om at vitamin A og D i fiskeleveroljer er giftige. Dette er imidlertid kun sant om det er snakk om syntetiske vitaminer tilsatt oljen. Vitamin A og D som finnes naturlig i fiskeleveroljer samarbeider i kroppen, og beskytter også mot hverandres eventuelle giftvirkninger om dosene skulle bli for høye. Dette er imidlertid temmelig usannsynlig da vi snakker om mengder som er hinsides det folk flest bruker, og dessuten konsumerer flere folkeslag, hvor eskimoene er det beste eksemplet, mnegder av dise vitaminene som langt overgår det som helsemyndighetene påstår skal være giftig. Så det er ikke noe å frykte fra disse vitaminene." Sitat: PirkePetter, 22. februar 2012 kl. 00.46."Man kan få for mye av enkeltvitaminer, om kroppen ikke samtidig får de andre vitaminene (og de andre næringsstoffene) som jobber sammen med og kontrollerer enkeltvitaminet. Slik at veldig mye vitamin A for seg, eller vitamin D for seg, er potensielt helseskadelige, men ikke når disse konsumeres samtidig. Svært høyt konsum av fettløselige vitaminer via kosten har derfor ingen negative virkninger. De forsøk som viser til helseskade er basert på enkeltvitaminer, og i nesten 10 av 10 tilfeller også syntetiske versjoner, og ikke naturlige versjoner." Sitat: PirkePetter, 29. januar 2014 kl. 17.59.
Tradisjonskost, Hjemmelaget! Fersk Kaviar og Kaldrøkt Kaviar!


Diverse linker:

Link fra PP:
Fiber reduserer vitamin D opptaket –
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329


Linker fra PP, diabetes:
Vitamin D, A & K2 -


Linker fra PP:
Mangel på vitamin D som en årsak til hårtap -


Linker fra PP:
Ugjæret fiskeleverolje -


Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel -


Informasjon som viser hvor helseskadelige fiskeoljer er om de utsettes for varme, luft eller lys, samt når disse inntas uten de naturlige antioksidantene vitamin A, E og D som finnes naturlig i fiskelever er tilstede. Alle former for varmebehandling, filtrering, destillering og kontakt med lys eller luft oksiderer fiskefettet, med påfølgende tap av disse viktige antioksidantene. Syntetiske antioksidanter, som tilsettes mange produkter for å bøte på dette tapet er verdiløse for kroppen, og ofte også direkte helseskadelige -


The Great Fish Oil Experiment -

Fish Oil Toxicity –

Fish Oils Increase Intestinal Permeability –

Oils in Context -

Fish oils and Liver Cirrhosis -
Tips fra PP:
Om vitaminene A og D og plantefett -
 • Bouillon R, Xiang DZ, Convents R, Van Baelen H. Polyunsaturated fatty acids decrease the apparent affinity of vitamin D metabolites for human vitamin D-binding protein. J.Steroid Biochem.Mol.Biol. 1992;42:855-61. 
 • Enig, Mary G. Modification of Membrane Lipid Composition and Mixed-Function Oxidases in Mouse Liver Microsomes by Dietary Trans Fatty Acids. 1984. University Microfilms International. Ann Arbor, Michigan.


Tips fra PP:
Vitamins in Dental Care
By Dr. Royal Lee

 • Summary: Originally published in Health Culture, this 1955 article outlines the critical roles of natural vitamin complexes, such as vitamins A, B, C, D and F, in maintaining and restoring dental health. Dr. Lee specifically credits the research of the celebrated Dr. Weston Price: "Dr. Weston A. Price was the first dentist to publish an article asserting that dental caries [are] primarily a result of vitamin deficiency. This was in 1927. In 1923, I had prepared a paper on the subject of 'The Systemic Cause of Dental Caries,' and read it to the senior class of Marquette Dental College, subscribing to the same hypothesis." Amazingly, conventional dentistry still fails to comprehend the basic truth that a properly nourished body is resistant to tooth decay. Reprint 30G, 1955.
 • http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/876_VITAMINS_IN_DENTAL_CARE_LEE_1955.pdf 


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! søndag 15. januar 2017

Gullfisker - Hjemmelaget Snacks med Surdeig!

Litt hjemmelaget helgesnacks på menyen - basert på surdeig, og smaksatt med en godt lagret upasteurisert ost fra Tidsporten. Inspirert av oppskriften til Beets n` Bones, er dette et sprøtt, smakfullt og magevennlig småtygg som kan snackses alene, sammen med en god rømmedip eller som tilbehør til oste- og spekefatet.


Du trenger:
  • 3 dl Økologisk Speltmel (siktet)
  • 0,75 dl Smeltet Smør
  • 1,5 dl Surdeigsstarter, boblende og flytende.
  • 3 dl Finrevet Ost, gjerne godt modnet.
  • (1-3 ss Vann hvis deigen blir for tørr)
  • 0,5 ts Mineralsalt + litt ekstra til gullfiskene før steking.
  • 1 ts Gurkemeie
  • Arrowroot for utkjevlingSlik gjør du - Steg 1:
Bland alle ingrediensene i en glass- eller porselensbolle. Elt sammen til en fast deig. Originaloppskriften beskriver bruken av en kjøkkenmaskin, men jeg bruker hendene. Når deigen er fast og relativt tørr, dekkes bollen til med plast og et klede.La stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer. Jo lengre deigen står, jo mer flytende vil den bli. Hvis det går mer enn 12 timer før du skal bruke deigen, kan det være lurt å sette deigen i kjøleskapet for å roe gjæringa.

Slik gjør du - Steg 2:
Forvarm stekeovnen til 175 grader - ikke varmluft.


Kjevle deigen til en tynn leiv. Hvis deigen er klissete - Bruk litt arrowrot (eller usyrnet siktet mel hvis magen din går med på det). Stikk ut små figurer med en liten pepperkakeform (3 cm), eller gjerne en gullfiskform. Du kan selvfølgelig også bruke kniv eller pizzaskjærer, og lage små firkanter.


Gullfiskene plasseres på stekebrett med bakepapir. Kvern over mineralsalt slik at hver fisk får et par saltkorn. Stek gullfiskene i 12-15 minutter, eller til de er gyldne og "oppblåste". Følg med på stekeovnen din, de er ikke like gode hvis de blir brente. La gullfiskene avkjøles på rist for å bevare sprøheten, og så er det bare å kose seg. • Gullfiskformer får du kjøpt på ebay for eksempel HER eller HER.Inspirasjon:For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.