søndag 22. oktober 2017

PirkePetters Tradisjonskost vs Magnesium Advocacy Group

Innlegget ble oppdatert 17.06.18 - etter enda flere mailutvekslinger:
Det er fremdeles mange som har oppfatningen av at Magnesiumprotokollen omtrent er det samme som PirkePetters Tradisjonskost. Bare for å ta noen eksempler; Når jeg får eposter fra bekymrede folk som blir kvalme, får ubehag og hjertebank etter inntak av kalium-coctail, borax og diatomaceous earth, og spør meg om hvilke andre kosttilskudd de bør velge. Når jeg ser folk "shoppe" mellom gruppene for å finne kjappe løsninger, og det brukes tusenvis av kroner på unødvendige kosttilskudd, blodprøver og hårmineralanalyser, og de får råd om å velge bort naturlig rein- og lammelever til fordel for kraftfôrbasert storfelever på grunn av kopper så fikk jeg til slutt et behov for å løfte frem dette innlegget igjen. Har supplert innlegget med blant annet flere av PirkePetters sitater angående ferritin, jern og kopper.




Opprinnelig innlegg: Etter flere mailutvekslinger den siste tiden ser jeg nødvendigheten av å komme med en oppklaring; PirkePetter gikk ikke god for Morley Robbins, og PirkePetter gikk heller ikke god for protokollen som Morley Robbins promoterer i Magnesium Advocacy Group. De som kjenner PirkePetters Tradisjonskost godt vil se hvor ulik filosofiene deres er, til tross for at det er flere likheter. Man velger absolutt selv når det kommer til kostholdet man sverger til, og hvis du er overbevist om at Magnesiumprotokollen er det riktige for deg, så er det selvfølgelig helt greit, men da kan du faktisk ikke samtidig si at du spiser Tradisjonskost etter PirkePetters anbefalinger.






Det kommer sikkert ikke som noen stor overraskelse, men jeg er personlig overbevist om at PirkePetters Tradisjonskost er den eneste riktige filosofien for alle, når det kommer til kosthold og ernæring. Jeg er en av de som har fulgt PirkePetters kommentarer i bloggene helt fra begynnelsen, og i starten var det mye som skurret og mye som kræsjet fullstendig med det jeg tidligere hadde lært. Jeg er derfor en av dem som har gått uendelig mange av hans kommentarer i sømmene. Jeg måtte bite meg i leppa gang på gang, og jeg la meg til slutt flat for hans kunnskapsnivå. Mannen hadde rett i alle sine ernæringsuttalelser - hver gang.


Jeg har forståelse for at de som nylig har funnet PirkePetter behøver tid for å få alle prinsippene under huden. På grunn av utilgjengelighet, og savnet av PirkePetters oppklarende kommentarer og kunnskap forstår jeg også den bevegelsen som nå skjer i retning Magnesium Advocacy Group. De virker som en trivelig og imøtekommende gjeng, men som dessverre gir svært mange helse- og kostholdsråd som er helt på tvers av det PirkePetter ville anbefalt om han fortsatt var blant oss.


Overnevnte har vært hovedtemaet i epostene jeg har mottatt de siste ukene. Flere har via tilhengere av Morley Robbins fått forståelsen av at Magnesiumprotokollen inneholder samme filosofi og anbefalinger som PirkePetters Tradisjonskost, og har i god tro handlet inn dyre og tildels skumle kosttilskudd. De fleste ble overrasket over svarene mine, og da kjente jeg at det var viktig å oppklare denne misforståelsen i et åpent blogginnlegg, med egne ord - og med støtte i PirkePetters sitater.






ENKELTNÆRINGSSTOFFER OG KOSTTILSKUDD
Alle som kjenner til PirkePetter vet at han aldri har promotert kosttilskudd, verken syntetiske eller naturlige - med unntak av magnesium, melkesyregjæret fiskeleverolje og tildels sink, og da som anbefaling til de som behøver å få næringsnivåene opp raskt. Tradisjonskostfilosofien er egentlig enkel. Spiser man variert, næringstett og hovedsaklig animalisk basert kost, ja da får man alle næringstoffer man behøver, uten kosttilskudd.

"Bruk av enkeltnæringsstoffer forstyrrer alltid balansen mellom de næringsstoffer som er relatert til disse via funksjonene som agonister, synergister og antagonister. Da er det mye bedre å spise næringsrikt slik at kroppen til enhver tid selv kan velge hva den trenger. Da tar den gjerne opp noen næringsstoffer i større mengder i en periode hvor den har spesifikt behov for disse, andre i en annen periode, og kanskje samtlige næringsstoffer du gir den ellers." Sitat: PirkePetter, 24. mai 2013 kl. 23.19.

"Tradisjonskost er mange matemner i harmoni, og hvor synergismen mellom de forskjellige næringsstoffene fra ulike matemner er viktigere enn store mengder av enkeltnæringsstoffer eller begrensede mengder fra enkeltmatemner. Høyt næringsinntak er kun helsefremmende når næringsvariasjonen er optimal, slik at alle nædvendige næringsstoffer konsumeres samtidig, eller i løpet av samme dag. Muskelkjøtt, innmat, kraft/gelatin og melk og melkeprodukter gir mye av de samme næringsstoffene, samtidig som de hver for seg bidrar med visse næringsstoffer i større mengde enn de andre. På den måten konsumeres alle relevante næringsstoffer i større mengder, og balanserer hverandre samtidig som eventuelle ubehagelige symptomer på den ”kjemiske” oppgraderingen av kroppens funksjonsnivå minimeres." Sitat: PirkePetter, 12. desember 2013 kl. 17.31.

"På samme måte finnes det heller ikke tilstander/sykdommer som er forårsaket av enkeltnæringsstoffer, slik helsekostindustrien promoterer, da alle kjemiske ubalanser/tilstander/sykdommer alltid involverer en rekke næringsmangler, ofte kombinert med for mye av andre næringsstoffer. Og alle næringsstoffer trenger mange andre næringsstoffer både for å tas opp i kroppen, så vel for å utnyttes og virke som de skal i kroppen." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2014 kl. 06.21.

"Jeg er heller ikke for bruk av kosttilskudd og piller, kun kosthold, slik at jeg ikke ser noen grunn til å promotere piller eller enkeltnæringsstoffer av noe slag. Fullt og helt, ikke stykkevis og delt!" Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16.41.

"Syntetiske næringsstoffer har bare brøkdelen av virkningene de naturlige næringsstoffene de etterlikner har, og moderne ernæringsforskning har gjennomdokumentert at syntetiske næringsstoffer, selv om de setter i gang noen, eller deler av, livsviktige enzymbaserte kjemiske prosesser i levende organismer, planter og matvekster inkludert, så bidrar de alltid til mangelsymptomer (mao såkalt sykdom) på de samme næringsstoffene de etterlikner. Og de gjør dette delvis gjennom å oppta reseptorer på celler beregnet for naturlige næringsstoffer, delvis gjennom å ikke kunne inngå som byggesteiner i f.eks hormoner og neurotransmittere, eller organer og kroppsvev, slik de naturlige mineralversjonene kan, og delvis gjennom å kun kunne sette i gang viktige kjemiske prosesser i kroppen, men ikke opprettholde eller fullføre disse." Sitat: PirkePetter, 15. april 2017 kl. 09.27.

"Syntetiske vitaminer er helseskadelige, ofte via en direkte "giftvirkning", eller indirekte via å skape mangel på det naturlige vitaminet eller mineralet gjennom å blokkere reseptorer slik at de naturlige næringsstoffene ikke får virke i kroppen. Syntetiske næringsstoffer forhindrer også ofte opptak av naturlige i tarmen." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2012 kl. 19.27.

"..den tabben ganske mange i dag gjør, når han fokuserer i stor del på sykdomsmarkører"
Sitat: PirkePetter, 23. desember 2016 kl. 21.54.

 "..og hvordan kontrollere disse, heller enn på selve årsaks- og virkningsprosessen. Altså på hvordan næringsstoffer, eller mangel på disse, starter, opprettholder eller avslutter prosessene." Sitat: PirkePetter, 23. desember 2016 kl. 21.54.




MORLEY ROBBINS & MAGNESIUM ADVOCACY GROUP
Mitt inntrykk av Magnesium Advocacy Group, og The Root Cause Protocol som det anbefales alle å starte opp med, er at de er særdeles opphengt i enkeltnæringsstoffer og jernforgiftning. Utover det er PirkePetters Tradisjonskost og Magnesiumprotokollen på generelt grunnlag enige i alle punkter under "STOP-menyen". I "START-menyen" derimot ser jeg kun magnesium og lever, og tildels salt som fellesnevnere. Jeg savner et større fokus på naturlige og næringsrike råvarer, gelatin og kraft, upasteuriserte melkeprodukter, bløtlegging, gjæring og eliminering av antinæringsstoffer som f.eks fytinsyre i "START-menyen". Jeg savner også fokus og forståelse for at optimal magesyreproduksjon er alfa & omega for god helse. 


Selv om det anbefales mat som kilde til mange av næringsstoffene som oppgis i protokollen, så er det samtidig veldig tydelig at det oppfordres til bruk av kosttilskudd. Primært naturlige kosttilskudd, og ikke syntetiske. Men, hvordan vet du egentlig at et kosttilskudd er naturlig? Er e-vitamin dråpene naturlige? Er det naturlig taurin du kjøper? Vet du det helt sikkert? Vet du at du klarer å balansere enkeltnæringsstoffene riktig? Syntetisk taurin er skummelt, og det samme er et for høyt kaliuminntak, da begge knyttes til hjertets funksjon. Potensielt kan disse to forårsake hjerterytmeforstyrrelser eller hjertestans.

"Jeg begynner å bli lei av at du fremmer den gruppen gang på gang i poster, som var den et orakel. Gruppen har noe rett og for mye galt, basert på spekulasjoner, ikke dokumenterte fakta, og hauser opp enkle problemstillinger, som f.eks jernoverskudd, til å bli rene superdreperen, gjennom å unngå alle fakta som ikke fremmer poenget hans. Robbins skriver også ofte som om han er høy på seg selv, og han kommer til for mange feilkonklusjoner fordi han baserer seg på myter og manipulerte data, innimellom gode og sannferdige forsøk, som støtter poengene hans. Min vurdering er at det er en del bra på siden, men for mye tull også, slik at jeg ikke vil ha Magnesium Advocasy Group fremmet her." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.

"Slik at fokus på jern som årsak til det ene eller det andre er meningsløst og flisespikkeri, all den tid så mange andre faktorer også er involvert." Sitat: PirkePetter, 23. april 2017 kl. 17.25.
 
"Å lete etter enkeltårsaker i en årsaks og virkningsrekkefølge som innebærer kombinasjoner av næringsubalanser, hormonelle ubalanser, neurotransmitterubalanser, og evt fysiske vevsproblemer, og som gir nye symptomer som følger de opprinnelige, er klin umulig, og fører ingen vei. Du blir bare mer stresset, og eventuelt motløs, av det" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.




PIRKEPETTER OM FERRITIN, JERN, KOPPER & CERULOPLASMIN
"Jeg er veldig opptatt av ferritin om dagen, siden jeg selv har fått forhøyet ferritin etter oppstart Trad kost. Høyt ferritin er koblet til oxidativt stress. Magnesiummangel (har det selv ja) disponerer for høyt ferritin." Sitat fra kommentar i Livenes Hage.



"Ferritin er et transportprotein for jern, og brukes som markør. Og ferritin en markør som så mange andre markører, som jevnlig har vært utsatt for manipulasjon for å gi nivåer som omfavner en stadig større pasientgruppe. Dvs at nivået senkes nå og da, basert på kunstige standarder som er fokusert mer om økt marked/inntjening enn forebyggelse av økte jernnivåer" Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.



"Siden dette er gruppe for tradisjonskost og næringsstoffer forholder vi oss til kosthold og næringsstoffer, ikke markører. Jeg vil derfor ikke ha ferritin nevnt i flere kommentarer, da fokus på markører, og på kun enkelttilstander som tilsynelatende forklaring på alle andre helseproblemer, blir feil og for snevert"
Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.

 

"2 hovedfaktorer fører til for høyt ferritinnivå, hvilket er betennelser (høyt peroksidasjonsnivå pga mangel på næringsstoffer som fungerer som antioksidanter), og for høyt jernnivå. Ved blodsukkerproblemer, lavt stoffskifte, østrogendominans, serotoninoverbalanse, ME, fibromyalgi, stress, mm er peroksidasjonsnivået normalt høyt pga energisvikt i celler, hvilket gir mange små lokale betennelsestilstander i kroppen"
Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.

 

"Den andre faktoren er for mye jern i kroppsvev, dvs organer, muskler, etc. Næringsstoffer i tradisjosnkost eliminerer dette problemet forholdsvis raskt, og enda raskere går det om man i tillegg får i seg laktoferrin fra surmelk, myse, kefir, etc, og som fjerner overflødig jern fra vevene."
Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.

 

"En av hovedfaktorene bak rosacea er mangel på B vitaminer som danner nukelinsyrer til nydannelse av celler, samt magnesium og vitamin D. Stress, i betydning adrenalin og kortisol, er også en vanlig faktor. Ferritin er ikke."
Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.



"Jern, især hemjern i animalske matemner, er også helt nødvendig for dannelse av hemoglobin, som frakter oksygen fra lungene rundt i kroppen. Mangel på hemoglobin gir mangel på oksygen i blodet, hvilket igjen medfører slapphet, betennelser og smerter, etc. Når det gjelder nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydri, så er dette også en mulig årsak til jernoverskudd om din mor jevnlig spiser en del kjøttmat, da kjøtt inneholder hemjern som tas opp selv om man har nedsatt magesyreproduksjon. I kroppen trenger jern et transportprotein, transferrin, som frakter jern dit det trenges, og som også frigjør jern fra lagre ved behov." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33 



"Å unngå jernrik mat er bare tull og tøys da de fleste jernrike matemner også inneholder mange faktorer som holder jern i sjakk. Og så lenge kostholdet inkluderer upasteurisert melk, fortrinnsvis myse, som inneholder laktoferrinet, så er ikke jernrike matemner et problem. Et kosthold bestående av mye animalske matemner, slik tradisjonskosten har vært over hele verden i tusener av generasjoner inneholder også betydelig mer næringsstoffer som virker som antioksidanter, og som dermed beskytter mot at jernet oksiderer i kroppen og skaper betennelser." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33



"Næringsmangel som følge av lav magesyreproduksjon fører til at transferrinaktiviteten avtar (http://66.197.58.78/inborn_error_of_metabolism_article_5.htm), slik at jern, om man spiser lettopptakelig hemjern via kjøttmat, hoper seg opp i kroppen og deretter oksiderer og forårsaker ymse betennelsesreaksjoner der hvor det er lagret." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.



"Slik jeg skjønner dette er løsningen å ordne opp i mage-tarmsystemet, samt å spise mat som stimulerer magesyreproduksjon og tarmflora, så vel som næringsrik mat som inneholder faktorer som kontrollerer jern i kroppen. Ved normalisering av magesyreproduksjonen og dermed økning av næringsopptaket normaliseres transferrinnivåene, slik at jern ikke hoper seg opp i kroppen." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.

 

"I mens, inntil transferrinnivåene er normale, kommer laktoferrin fra myse inn og overtar jobben til transferrin, og laktoferrin gjør faktisk jobben bedre enn kroppens eget transferrin."
Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.



"..laktoferrin i mysedelen av melk regulerer jernnivåene i kroppen, gjennom å overta for proteinet transferrin, som av forskjellige grunner ikke fungerer som det skal ved jernoverskudd. Transferrin er et fraktprotein som frakter jern rundt om i kroppen, og som også regulerer kroppens jernnivåer. Transferrin er omtrent identisk i molekylstruktur med laktoferrin i myse, slik at laktoferrin kan overta for transferrin i kroppen om produksjon eller aktivitet av sistnevnte er redusert. Ved for høye nivåer binder laktoferrin seg til jernet og reduserer nivået, og motsatt, ved for lave nivåer, øker laktoferrin jernnivåene ved både å binde jern fra maten i tarmen, og sikre opptak, samt øke frigjøringen av jern fra lagre, kroppsvev, etc i kroppen. Upasteuriserte, særlig surnede, melkeprodukter stimulerer også magesyreproduksjonen om denne er redusert." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33



"Også mineraler som fungerer som antagonister til jern, så som kalsium, kobolt, magnesium, sink, og vitaminene B2, B5, B12, D og E, samt som forhindrer oksidasjonsskader forårsaket av jernet, så som bl.a kalsium, mangan, lipoesyre og proteiner fra myse så vel som aminosyren taurin, finnes i større mengder i et tradisjonelt animalsk basert kosthold enn i et moderne kosthold. Kontinuerlig konsum av matemner som inneholder mye av slike næringsstoffer vil bidra til å holde jernnivåene i sjakk, og sammen med laktoferrin er hun garantert å være symptomfri ganske raskt." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33



"Aminosyren taurin, som det finnes mye av i hjerte, er viktig ved for høye jernnivåer da taurin beskytter hjertet gjennom å stoppe oksidering av jern i hjertecellene, regulerer hjerterytmen og regulerer blodtrykket. Da taurin tåler varme dårlig, er tradisjonelt tilberedt og konservert hjerte en bedre kilde enn f.eks kokt eller stekt hjerte. Speket eller tørket hjerte er optimalt." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.



"Kopperforgiftning skyldes kun kosten når man er vegetar, og omtrent aldri får sink av betydning. Østrogendominans, p-piller og xenoøstrogener, samt kopperspiral fremmer kopperbelastning." Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.



"Hadde du hatt kopperbelastning hadde du også hatt manglende regulering av histamin, da enzymene som deaminerer histamin er kopperbaserte" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.



"Spis tradisjonskost, lever inkludert, så får du alle næringsstoffene som avgifter kopperoverskudd, samt regulerer kopperaktiviteten i kroppen" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.



"Ceruloplasmin frakter ikke jern, men kopper. Ceruloplasmin er imidlertid involvert i utnyttelse av jern i kroppen. Eller rettere sagt beskytte celler fra for mye jern"
Sitat: PirkePetter, 23. februar 2017 kl. 12.42



"Hemokromatose er opphopning av jern i kroppen, og dette har mange årsaker, hvor redusert magesyre eller mangel på næringsstoffer som balanserer jern er de vanligste." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.







1. MAGNESIUMTILSKUDD
Den store fellesnevneren mellom PirkePetters Tradisjonskost og Magnesium Advocacy Group er fokuset på magnesium. Det ekstremt viktige mineraler som deltar i så mange av kroppens viktige prosesser. De konkluderer imidlertid ulikt når det kommer til hvilke magnesiumsformer som anbefales, hvilke kofaktorer man bør ha fokus på, og jeg oppfatter en manglende forståelse hos Robbins for opptaksrateforskjellene innvortes og utvortes. Jeg synes også det er merkelig at magnesiumtabletter med ulike ymse tilsetningsstoffer ramses opp først i protokollen, før magnesiumolje.

"Når det gjelder magnesium i kapselform så er det svært begrenset hvor mye man kan ta opp via fordøyelsen, og dette krever optimalt fungerende fordøyelsessystem. I tillegg kommer at kroppen til enhver tid kun tar opp en viss mengde (sjelden mer enn 200 mg pr gang) av magnesiumet som er tilgjengelig i tarmen, og typen magnesium/magnesiumforbindelsen avgjør også opptaksraten. Den vanligste formen for tilskudd, magnesiumoksid, har f.eks en opptaksrate på kun usle 4%, slik at magnesiumoksid er bortkastede penger. Magnesium via kraft er mye bedre, og ellers via innmat og andre animalske matemner." Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 00.22.

"Opptaksraten av magnesium fra tilskudd kan være så lav som kun 4% (magnesiumoksid), og kroppen regulerer hvor mye magnesium som til enhver tid tas opp fra tarmen. I tillegg er det svært mange faktorer i et typisk norsk kosthold, med hovedvekt på fytinsyre, garvesyrer, enzymhemmere og fiber/pektin, som blokkerer opptak. Så det er svært lite sannsynlig at tilskudd kan ha gjenopprettet magnesiumnivåene. I tillegg må du ha kalsium, vitamin A og D, samt B6 for at magnesium skal omdannes til sine koenzymformer i kroppen." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18. 
 
"Jeg har liggende Magnesium Glycinate 400 mg av merket Solaray. Kan jeg spise disse i tillegg til magnesiumspray? ..du tar kun opp veldig lite magnesium oralt, uansett magnesiumforbindelse. Den du omtaler er magnesium bundet til aminosyren glycin, som det er veldig mye av i gelatin. Slik at magnesium og glycin i kraft er en sikker magnesiumkilde" Sitat: PirkePetter, 22. mai 2017 kl. 21.20.

"Det er sikrere å bruke flytende magnesium oralt, hva gjelder opptak, så som MagIon eller litt magnesiumkloridpulver i alt du drikker. Akkurat nok til at du ikke kjenner smaken. Men uansett er opptaket via tarmen lavt, i forhold til huden eller intravenøst" Sitat: PirkePetter, 22. mai 2017 kl. 21.20.

"Hva er best å bruke av magnesiumspray og magnesiumsulfat? Magnesiumklorid/spray er best da du kan bruke denne oftere. Det aller beste er en kombinasjon av daglig bruk av denne sammen med bad nå og da i magnesiumsulfat" Sitat: PirkePetter, 22.11.2012 kl. 08.40.

"Magnesiumnivåene i blodet viser ikke magnesiumnivåene i kroppen som helhet." Sitat: PirkePetter, 14.01.2013 kl. 22.35






2. ADRENAL COCTAIL
Ved siden av syntetisk taurin, er protokollanbefalingen om å drikke Adrenal Coctail flere ganger om dagen det jeg synes burde bekymre folk mest. Coctailen består av Creme of tartar (Kaliumhydrogentartrat), salt og fersk appelsinjuice eller vitamin C tilskudd. Tilskudd av Vitamin C anbefales også i selve protokollen. Salt uten antiklumpemiddel er det eneste anbefalingen PirkePetters Tradisjonskost har til felles med denne coctailen.



CREME OF TARTAR/KALIUM
"Ser også de bruker Cream of Tartar (kalium hydrogen tartrate?), hva er dine synspunkter om det? Kaliumhydrogentartrat/kaliumbitartrat er også urindrivende, i tillegg til å virke avførende. Det høye kaliumnivået kan også være helseskadelig om kaliumet ikke balanseres av bl.a mineraler som fungerer som kontrollfaktorer, deriblant kalsium, magnesium, natrium, og vitamin B6. Konsum nå og da av kaliumhydrogentartrat er ikke noe problem helsemsssig, mens det kan bli det om det er snakk om hyppig konsum via drikke." Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.

"For høye kaliumnivåer kan forårsake bl.a muskelsmerter, mage-tarmsmerter, kvalme, oppkast, sterk svette, svakhet, diarè, forstyrret hjerterytme og hjerteinfarkt."
Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.

"Og det skjer mye oftere at for høyt kaliumnivå forårsaker hjerterytmeforstyrrelser, gjennom å aktiver aldosteron, som også øker blodtrykket. Salt/natrium er dermed blodtrykksregulerende, og deltar, sammen med magnesium og aminosyren taurin, i regulering av hjerterytmen. Natrium gjør dette som kalsiumkanalhemmer." Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 10.25.

"Hvilke matemner gir best/mest kalium? ..kalium trenger du ikke tenke på" Sitat: PirkePetter, 11.12.2012 kl. 20.45.

"Kalium finner du i innmat, kjøtt, sjømat, melk og melkeprodukter, egg, kraft, uraffinert sjøsalt, gjær, kokosvann (melk), etc - Mer info - http://www.buzzle.com/articles/potassium-rich-foods-chart.html" Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20



VITAMIN C (4.)
"Jeg har ellers mye forskning som viser at askorbinsyre ikke fungerer for noe som helst annet enn som abortmiddel om det brukes i høye doser i løpet av de 2 første ukene etter konstantert graviditet. Også naturlig vitamin C, i høye doser, er ikke engang i nærheten av å ha alle de helsevirkninger vitaminet har fått tildelt. Nok en ledetråd er at mange folkeslag som lever nesten ensidig på animalsk kost aldri opplever mangel på vitamin C all den tid det er mer enn nok vitamin C i rått/tradisjonelt speket/raket/gjæret(gravet/røykt, etc animalsk mat. Også i ferske egg og fersk melk. Jo mer korn, grønnsaker eller frukt man spiser, desto mer øker forbruket og dermed behovet for vitamin C. Slik at om man f.eks spiser hovedsaklig tradisjonskost med mye animalsk mat, hvorav en del er rå/speket, etc så har man mer enn tilstrekkelig med vitamin C for helse og velvære." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2013 kl. 01.36.

"C-vitamin finnes i alle animalske matemner som ikke har vært oppvarmet, inkludert tradisjonelt konserverte og tilberedte matemner. I kroppen kan urinsyre overta for vitamin C ved behov, og det er ellers en bløff og myte at vitamin C mangel fremmer skjørbuk. Vitamin C er en av flere næringsstoffer hvis mangel er involvert i skjørbuk, men det eneste næringsstoffet som kn brukes til å promotere frukt og grønt/5 om dagen bløffen. Skjørbuk er mangel på kollagen, som bl.a vitamin C er involvert i å danne," Sitat: PirkePetter, 10. mai 2014 kl. 16.07.




SALT/NATRIUM
"Alle typer salt har ca 97-98% natrium bundet til klor, altså natriumklorid. Og natrium er livsviktig, og har aldri vært helsefarlig på noen måte slik den offisielle propagandaen går. Faktisk, om du får i deg mindre enn 1,5 teskje med salt daglig, så går du i underskudd av natrium, hvilket kalles hyponatremi." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.

"Uraffinert sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor." Sitat: PirkePetter, 24. august 2012 kl. 14.19. 

"Det er ingen bivirkninger av mye salt i kosten, og det er en myte at salt er vanndrivende. Tvert om kontrollerer natrium aldosteron, som, ved natriummangel, øker vannlatingen, hvor flere mineraler går tapt via urinen. Inkludert kalium, kalsium og magnesium." Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 10.25.





3. FISKELEVEROLJE
Magnesium Advocacy Group anbefaler ugjærede fiskeleveroljer, og da merkene Rosita og Nordic Naturals. PirkePetter har kommentert begge produktene, og anbefaler ingen av dem. Melkesyregjærede fiskeleveroljer er det eneste som anbefales i PirkePetters Tradisjonskost, for eksempel Green Pasture eller hjemmelaget.

"Fiskefett i større mengder, og særlig uten vitaminene er ekstremt helseskadelige, på lik linje med både plantefett og transfett." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 17.45.   


ROSITA
"..de lyver om gjæringsprosessen, da den ikke stemmer med eldre kilder jeg har lest. I tillegg beskriver de den kun som en råtningsprosess åpenbart for å fremme motvilje mot gjæret fiskelever til fordel for deres eget produkt, som ikke er gjæret. De nevner ikke at de første stadiene i forråtning er gjæring. Prosessen de selv påstår at de bruker oppgis ikke i detalj, og historien om at det var vikingprester, som de selv kaller druider (som var keltiske prester) som visstnok skulle kjenne til denne metoden er åpenbart oppdiktet. Dette fordi den ikke beskrives i noen kjente historiebøker eller gamle kilder. Og, i følge produktinformasjonen var det kun ”utvalgte få” som kjente til metoden, så hvordan kan de kjenne til den?" Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.

"I informasjon om næringsinnhold lyver, eller i alle fall feilinformerer, de om flere ting, deriblant at mindre vitamin A i forhold til vitamin D hjelper vitamin D’s funksjoner i kroppen, all den tid det korrekte er at disse vitaminene samarbeider og støtter hverandres funksjon, og ikke motarbeider eller hindrer hverandres opptak slik det tidligere ble hevdet. At det finnes lite vitamin A i forhold til vitamin D i fiskeleveroljer er også tull, da det motsatte er tilfellet." Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.

"Min konklusjon er at jeg selv aldri ville brukt dette produktet." Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.



NORDIC NATURALS
"Har du forresten undersøkt Nordic Naturals sine produkter? Oljen deres er ikke oppvarmet i følge dem selv, men raffinert, og det mettede fettet er tatt bort i prosessen, og dermed en god del av de fettløselige vitaminene. Da mettet fett beskytter mot oksidering av fiskefettet og også øker opptak og utnyttelse av disse er det bare tull å ta vekk det mettede fettet, og slik tukling med naturlige produkter er ingen god ting. Denne fiskeleveroljen anbefales dermed ikke." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 12.11.



MELKESYREGJÆRET FISKELEVEROLJE
"Både fiskefett og plantefett er gjennomdokumentert å svekke energiproduksjonen i kroppens mitokondrier, og som er hovedfundamentet for de symptomer man kaller kronisk tretthetssyndrom. Kun gjæret fiskefett som kommer med rikelige mengder naturlige antioksidanter er ikke skadelig" Sitat: PirkePetter, 15.05.2012 kl. 03.12 

"Det som er sikkert er at tradisjonelt melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt, og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig." Sitat: PirkePetter, 17. april 2012 kl. 20.21. 





5. B-VITAMINER 
I protokollen listes riskli (Rice Bran) og bipollen som gode kilder til B-vitaminer, uten å nevne at både bipollen og riskli inneholder fytinsyre. Disse må i såfall melkesyregjæres eller bløtlegges i syre om de skal kunne gi deg mer næring enn de stjeler.  Det merkelige er at Morley Robbins vet at lever er en god B-vitaminkilde, men lister altså lever, som er den suverent beste kilden til alle B-vitaminer, under både riskli og bipollen.

"Det letteste du kan gjøre for å få i deg B vitaminer er å spise lever og rå/bløtkokte eggeplommer. Gjerne med surmelk/kefir/yogurt, vannkefir/kombucha/kvass, etc eller et glass vann med noen spiseskjeer eplecidereddik og en klype salt i for å stimulere magesyreproduksjonen, samt øke opptaket av vitamin B12 fra maten." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.



 BIPOLLEN
"Unntaket er kosttilskudd laget av naturen selv, så som biprodukter, men også her er det fallgruver. F.eks bipollen, som er en rimelig god kilde til en del næringsstoffer, inneholder mye fytinsyre, og bør derfor gjæres eller bløtlegges i syre før konsum. Biene selv spiser aldri bipollen slik den selges i helsekosten, men gjærer pollenet til bibrød før konsum. Ellers dør de av næringsmangel." Sitat: PirkePetter, 20. desember 2012 kl. 01.20.




6. SILISUM/KISELGUR (DIATOMACEOUS EARTH)
"Men det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke får påvirke cellene." Sitat: PirkePetter, 13.09.2012 kl. 00.39.

"Alle animalske matemner inneholder kisel/silisium, især fra flermagede dyr, slik at det har lite for seg å fokusere på spesielle kilder eller tilskudd. Kisel spiller en liten rolle i utviklingene av tenner og skjelett (men mer for kollagenet), men kan omdannes til kalsium om man mangler kalsium. Da forutsatt at man har normal tarmflora. Hva gjelder appetitt for sand, søk på pica eating" Sitat: PirkePetter, 22. september 2014 kl. 11.27.

"..det er ikke en sjanse i havet for at du mangler kisel. Eksempelvis så inneholder persille fra 60-1425 ppm kisel, hvor det mest promoterte tilskuddet, basert på kjerringrokk/åkersnelle, kun har 386 ppm. Kokosnøtt inneholder 370 ppm, og brennesleblader fra 1170-6500 ppm. Dill inneholder fra 30-700 ppm. Mao grønne krydderurter inneholder betydelig mer kisel enn menneskekroppen trenger, og mye mer enn kjerringrokk" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.

"Og det er mye kisel i innmat, kraft (skjelett og klauver/føtter, og kollagen), og i skinn og bindevev/kollagen i muskelkjøtt" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.

Linker fra PP:
Kiselgur er helseskadelig -




7. BOR
"Bor deltar i opptak og utnyttelse av bl.a fosfor, kalsium, og magnesium via bor's funksjoner i biskjoldbruskkjertlene, samt hjelper kroppen å holde på kalsium og magnesium. Bor finnes i så mange matemner at mangel er utenkelig på tradisjonskost, så sant man da ikke spiser matemner besprøytet med RoundUp hver dag, i alle måltider. Eller man får i seg matemner som inneholder fytinsyre og enzymhemmere i alle måltider" Sitat: PirkePetter.




8. TAURIN
"..hvilket indikerer at syntetisk taurin ikke funker som naturlig taurin, og sannsynligvis opptar taurinreseptorer i hjertecellene, slik at naturlig taurin ikke får beskytte hjertet og kontrollere hjerterytmen." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 17:59.

"Syntetisk taurin i energidrikker (Red bull) derimot, kan blokkere nervesignalene fra hjernen som regulerer hjerterytmen, og dermed forårsake hjertestopp. Taurin i energidrikker er dokumentert å ha ført til flere tilfeller av hjertestopp i hovedsaklig yngre mennesker, de fleste idrettsutøvere. De historier jeg kjenner til har alle fellesfaktoren at personen ganske enkelt bare falt død om under trening eller på banen før trening elelr under aktivitet/kamp, og at det ble konstantert at hjertet stoppet uten noen åpenbar grunn." Sitat: PirkePetter, 28. mars 2013 kl. 19.21.

"..da taurin har så mange funksjoner i kroppen er det en god ide å sikre taurin i kosten via rå eller tradisjonelt konserverte animalske matemner. Dette fordi taurin ikke tåler varme særlig godt." Sitat: PirkePetter, 28. mars 2013 kl. 19.21.


"Taurin bidrar både til opptak av magnesium (magnesium er ofte bundet til taurin i animalske matemner; også glycin binder magnesium og sikrer opptak), og kan, om nødvendig, fungerer som transport for magnesium som skal inn i celler." Sitat: PirkePetter.






9. ANCESTRAL DIET - HIGH FAT & PROTEIN/ LOW CARB
Jeg klarer ikke å finne hva Morley Robbins` definisjon på Ancetral Diet er, verken inne på siden hans, eller i facebookgruppa. Et søk på ancestral diet i gruppa hans leder til en haug med spørsmål om det samme, og med massevis av forskjellige råd fra medlemmene. Ketogen diett, lavkarbo og paleo er forslag som kommer opp, og dette er det nærmeste jeg kunne finne som definisjon: "A high Fat & Protein, low carb diet is a Keto Diet. The Ancestral Diet is based on whole foods of veggies and meat, and avoiding processed foods. A Keto Diet is the best way to lean up for a majority of people and to transition to a healthy Ancestral Diet. They are not equivalent." Dette er ikke Tradisjonskost, selv om det kan ligne noe. I den norske Magnesiumprotokollen frontes det av admins et kosthold som ligner på PirkePetters anbefalinger, men som når det blandes med protokollanbefalinger, blir noe helt annet, og som igjen kan føre til store ubalanser. Kanskje noe av misforståelsen ligger her, til hvorfor det er så mange som tror Morley og PirkePetter mener det samme?

"Plager forsvinner ikke via lavkarbo eller steinalderkost slik du sier, men bare omgås. Eksempel er når reduksjon i karbohydrat/sukkerinntaket gjør at mange plager tilsynelatende forsvinner, når det som egentlig skjer er at forbruket/tapet av næringsstoffer som er involvert i sukkerstoffskiftet reduseres. Men, disse kostholdene bidrar ikke nødvendigvis til at konsumet av disse næringsstoffene øker, slik at det for manges vedkommende bare er snakk om tid før mangelsymptomene viser seg igjen. Og da som regel i mer alvorlig form." Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.08.

"Lavkarbo og steinalderkost har således til felles med anti-gluten/anti-kaseinkost, anti-histaminkost, og anti-ditt eller datt kost, at de omgår problemer og tilsynelatende gjør livet mye lettere for en periode, samtidig som de ikke gjør spesielt mye ved næringsmangel eller kjemikaliebelastning. Disse kostholdenes hovedvirkning er regulering av diverse hormoner gjennom hovedsaklig regulering av blodsukkerbalansen" Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.08.  

"Mange lavkarbofantaster har fått med seg at det er sunt å redusere karbohydratmengden, samt øke proteinmengden i kostholdet, men mange lever fremdeles under illusjonen om at mettet fett og kolesterol er helseskadelig. En del lavkarboutøvere lever også under illusjonen om at de har en såkalt melke eller laktoseallergi, som også gjør at de unngår melk og melkeprodukter." Sitat: PirkePetter, 3. mai 2012 kl. 19.07

"Det er ingen tvil om at lavkarbo er et skritt i riktig retning, og mange mennesker har blitt friske fra alle slags helseproblemer ved å redusere sukkere i kostholdet, men de fleste som går på et slikt kosthold øker konsumet av plantefett eller enumettet fett, ikke mettet fett, og det er gjennomdokumentert at enumettet fett er tilnærmet like helseskadelig som flerumettet fett. Dette fordi (flerumettet og) enumettet fett blokkerer opptaket av vitamin D i tarmen, og om du ser på alle mangelsymptomene på bare vitamin D alene skjønner du hvor alvorlig dette er. Flere bruker også mye rapsolje, uten å vite at denne kommer fra opprinnelig genmodifiserte foreldreplanter som videre har blitt hybridisert via selektiv avl til å inneholde mer enumettet enn flerumettet fett. Rapsolje er dermed ikke en naturlig kilde til enumettet fett, og innholdet av fettsyren erukasyre er fremdeles høyt nok til å blant mye annet blokkerer mineralopptaket i hjertet." Sitat: PirkePetter, 18.03.2012 kl. 14.44.




10. JOD
"Jod fra mat er aldri noe problem, kun tilskudd blir det, da mengden er større" Sitat: PirkePetter, 21. februar 2017 kl. 00.52.

"Får man i seg nok jod daglig, med bare upasteuriserte melkeprodukter og egg, og man ikke spiser noe sjømat/fisk? Er det jod i det uraffinerte havsaltet fra Helios? Eller er det andre gode kilder til jod, utenom sjømat? ..jeg kan ikke svare på sprøsmålet ditt da svaret avhenger av foret til dyrene du får melk og egg fra. Man trenger ikke spise sjømat for å få i seg jod, men det hjelper. Jeg regner med at det er jod i Helios sitt salt, i og med at det er uraffinert, men har ikke sjekket det selv." Sitat: PirkePetter, 29.01.2013 kl. 18.33.

Linker fra PP:





BLODPRØVER OG ULIKE TESTER
Magnesium Advocacy Group virker til å være veldig opptatt av å ta flest mulig prøver og tester, uten å vite, eller bry seg om at de oftest er upålitelige.

"Blodprøver? Jeg har da skrevet mange nok ganger om hvor verdiløse slike er, da blodnivåer av næringsstoffer kun reflekterer alvorlig mangel, og ellers ikke noe som helst. Kroppen opprettholder blodnivåer av ymse næringsstoffer for enhver pris, selv om det er tilnærmet ”tomt” i hele resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 15. mars 2014 kl. 23.29.

"..det er flere grunner til at blodprøver egentlig er meningsløse. Den ene er at kroppen til enhver tid gjør alt den kan for å holde blodets nivåer av de forskjellige næringsstoffer konstante. Finnes ikke næringsstoffene i kosten prøver den å ta disse fra kroppsvev, eller gjennom å omdanne andre næringsstoffer til det eller de som mangler. Blodets næringsnivåer er dermed sjelden en god indikator på næringsnivåene i kroppen for øvrig. Nok en ting er at blodprøver ikke skiller mellom den aktive formen av et gitt næringsstoff, og inaktive versjoner av samme næringsstoff, slik at det i mange tilfeller er umulig å vite om de nivåer blodprøvene viser er basert på aktive eller inaktive versjoner. I tillegg kommer analoger, som f.eks vitaminliknende substanser fra planter, som liker naturlige vitaminer, men som ikke virker som dem. Som f.eks B12 analoger i tang/tare og grønnalger. En blodprøve skiller ikke mellom analoger og ekte næringstoffer. En siste ting er at selv der hvor blodprøver viser fasktiske normale eller optimale nivåer av et gitt næringstoff, så kan analoger og syntetiske versjoner av næringsstoffet, og også en del kjemikalier og tungmetaller, blokkere reseptorer i celler i hele kroppen slik at det naturlige næringsstoffet ikke får påvirket cellene. Og da går kroppen inn i en mangeltilstand, selv om det finnes tilstrekkelige mengder av næringsstoffet. Slik at selv om blodprøven viser ok nivåer så er kroppen i mangelsituasjon." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 10.15.

"Prikktester, håranalyser, blodanalyser, urinanalyser, m.m er meningsløse, da man finner hva man vil finne i de tester som egentlig bare er svindel. Og i andre, som f.eks blodprøver, så finner man kun det som er i blodet, og ikke i resten av kroppen. Og man finner kun det som er i blodet når blodprøven tas. Enhver lege eller biokjemiker vet veldig godt av kroppen til enhver tid prøver å holde blodnivåer av ulike næringsstoffer og andre faktorer konstante, og gjerne tar næringsstoffer fra kroppsvev og organer for å opprettholde stabile blodnivåer. Slik at selv om alt ser bra ut i blodet, så kan situasjonen være noe helt annet i resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 13. november 2012 kl. 05.14. 




BLODTAPPING
Magnesium Advocacy Group anbefaler blodtapping som en behandling mot jernforgiftning. PirkePetter anerkjente ikke teorien om jern som superdreper, og anbefalte heller ikke å gi blod.

"Det har aldri vært sunt å gi blod, og det er heller ingen fornuft eller vitenskap bak all propagandaen som er grunnlaget for tanken. Er du velernært takler du påkjenningen rimelig bra, men det anbefales ikke." Sitat: PirkePetter, 5. februar 2014 kl. 18.46

"..å gi blod innebærer å gi alle næringsstoffene som brukes til å danne blodet, så vel som næringsstoffene i selve blodet. Gir du blod øker du forbruket av de næringsstoffene som danner røde blodceller så vel som hemoglobin, hvilket betyr at disse må konsumeres via maten i større mengder enn det som er vanlig. Kun velernærte mennesker som spiser næringsrikt hver eneste dag kan gi blod uten å påvirkes negativt. Den negative virkningen kan komme måneder og år etterpå, som f.eks med mangel på vitamin B12. B12 deltar i produksjonen av røde blodlegemer, og kroppen prøver å opprettholde en viss mengde B12 som er ment å vare i flere år i tilfelle plutselig mangel." Sitat: PirkePetter, 7. februar 2014 kl. 04.37.

"..vær obs på all næringen du mister." Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 11.23.

" Med tanke på hvordan samfunnet vårt har blitt, så er det å donere blod i dag forbundet med former for risiko som må veies opp mot ønsket om å gi blod til mennesker som trenger det" Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 18.11.