Innlegget ble oppdatert 17.06.18 - etter enda flere mailutvekslinger:
Det er fremdeles mange som har oppfatningen av at Magnesiumprotokollen omtrent er det samme som PirkePetters Tradisjonskost. Bare for å ta noen eksempler; Når jeg får eposter fra bekymrede folk som blir kvalme, får ubehag og hjertebank etter inntak av kalium-coctail, borax og diatomaceous earth, og spør meg om hvilke andre kosttilskudd de bør velge. Når jeg ser folk "shoppe" mellom gruppene for å finne kjappe løsninger, og det brukes tusenvis av kroner på unødvendige kosttilskudd, blodprøver og hårmineralanalyser, og de får råd om å velge bort naturlig rein- og lammelever til fordel for kraftfôrbasert storfelever på grunn av kopper så fikk jeg til slutt et behov for å løfte frem dette innlegget igjen. Har supplert innlegget med blant annet flere av PirkePetters sitater angående ferritin, jern og kopper.
Opprinnelig innlegg: Etter flere mailutvekslinger den siste tiden ser jeg nødvendigheten av å komme med en oppklaring; PirkePetter gikk ikke god for Morley Robbins, og PirkePetter gikk heller ikke god for protokollen som Morley Robbins promoterer i Magnesium Advocacy Group. De som kjenner PirkePetters Tradisjonskost godt vil se hvor ulik filosofiene deres er, til tross for at det er flere likheter. Man velger absolutt selv når det kommer til kostholdet man sverger
til, og hvis du er overbevist om at Magnesiumprotokollen er det riktige for deg, så er det selvfølgelig helt greit, men da kan du faktisk ikke samtidig si at du spiser Tradisjonskost etter PirkePetters anbefalinger.
Det kommer sikkert ikke som noen stor overraskelse, men jeg er personlig overbevist om at PirkePetters Tradisjonskost er den eneste riktige filosofien for alle, når det kommer til kosthold og ernæring. Jeg er en av de som har fulgt PirkePetters kommentarer i bloggene helt fra begynnelsen, og i starten var det mye som skurret og mye som kræsjet fullstendig med det jeg tidligere hadde lært. Jeg er derfor en av dem som har gått uendelig mange av hans kommentarer i sømmene. Jeg måtte bite meg i leppa gang på gang, og jeg la meg til slutt flat for hans kunnskapsnivå. Mannen hadde rett i alle sine ernæringsuttalelser - hver gang.
Jeg har forståelse for at de som nylig har funnet PirkePetter behøver tid for å få alle prinsippene under huden. På grunn av utilgjengelighet, og savnet av PirkePetters oppklarende kommentarer og kunnskap forstår jeg også den bevegelsen som nå skjer i retning Magnesium Advocacy Group. De virker som en trivelig og imøtekommende gjeng, men som dessverre gir svært mange helse- og kostholdsråd som er helt på tvers av det PirkePetter ville anbefalt om han fortsatt var blant oss.
Overnevnte har vært hovedtemaet i epostene jeg har mottatt de siste ukene. Flere har via tilhengere av Morley Robbins fått forståelsen av at
Magnesiumprotokollen inneholder samme filosofi og anbefalinger som PirkePetters Tradisjonskost, og har i god tro handlet inn dyre og tildels skumle kosttilskudd. De fleste ble overrasket over svarene mine, og da kjente jeg at det var viktig å oppklare denne misforståelsen i et åpent blogginnlegg, med egne ord - og med støtte i PirkePetters sitater.
ENKELTNÆRINGSSTOFFER OG KOSTTILSKUDD
Alle som kjenner til PirkePetter vet at han aldri har promotert kosttilskudd, verken syntetiske eller naturlige - med unntak av magnesium, melkesyregjæret fiskeleverolje og tildels sink, og da som anbefaling til de som behøver å få næringsnivåene opp raskt. Tradisjonskostfilosofien er egentlig enkel. Spiser man variert, næringstett og hovedsaklig animalisk basert kost, ja da får man alle næringstoffer man behøver, uten kosttilskudd.
"Bruk av enkeltnæringsstoffer forstyrrer alltid balansen mellom de
næringsstoffer som er relatert til disse via funksjonene som agonister,
synergister og antagonister. Da er det mye bedre å spise næringsrikt
slik at kroppen til enhver tid selv kan velge hva den trenger. Da tar
den gjerne opp noen næringsstoffer i større mengder i en periode hvor
den har spesifikt behov for disse, andre i en annen periode, og kanskje
samtlige næringsstoffer du gir den ellers." Sitat: PirkePetter, 24. mai 2013 kl. 23.19.
"Tradisjonskost er mange matemner i harmoni, og hvor synergismen mellom
de forskjellige næringsstoffene fra ulike matemner er viktigere enn
store mengder av enkeltnæringsstoffer eller begrensede mengder fra
enkeltmatemner. Høyt næringsinntak er kun helsefremmende når
næringsvariasjonen er optimal, slik at alle nædvendige næringsstoffer
konsumeres samtidig, eller i løpet av samme dag. Muskelkjøtt, innmat,
kraft/gelatin og melk og melkeprodukter gir mye av de samme
næringsstoffene, samtidig som de hver for seg bidrar med visse
næringsstoffer i større mengde enn de andre. På den måten konsumeres
alle relevante næringsstoffer i større mengder, og balanserer hverandre
samtidig som eventuelle ubehagelige symptomer på den ”kjemiske”
oppgraderingen av kroppens funksjonsnivå minimeres." Sitat: PirkePetter, 12. desember 2013 kl. 17.31.
"På samme måte finnes det heller ikke tilstander/sykdommer som er
forårsaket av enkeltnæringsstoffer, slik helsekostindustrien promoterer,
da alle kjemiske ubalanser/tilstander/sykdommer alltid involverer en
rekke næringsmangler, ofte kombinert med for mye av andre
næringsstoffer. Og alle næringsstoffer trenger mange andre
næringsstoffer både for å tas opp i kroppen, så vel for å utnyttes og
virke som de skal i kroppen." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2014 kl. 06.21.
"Jeg er heller ikke for bruk av kosttilskudd og piller, kun
kosthold, slik at jeg ikke ser noen grunn til å promotere piller eller
enkeltnæringsstoffer av noe slag. Fullt og helt, ikke stykkevis og delt!" Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16.41.
"Syntetiske
næringsstoffer har bare brøkdelen av virkningene de naturlige
næringsstoffene de etterlikner har, og moderne ernæringsforskning har
gjennomdokumentert at syntetiske næringsstoffer, selv om de setter i
gang noen, eller deler av, livsviktige enzymbaserte
kjemiske prosesser i levende organismer, planter og matvekster
inkludert, så bidrar de alltid til mangelsymptomer (mao såkalt sykdom)
på de samme næringsstoffene de etterlikner. Og de gjør dette delvis
gjennom å oppta reseptorer på celler beregnet for naturlige
næringsstoffer, delvis gjennom å ikke kunne inngå som byggesteiner i
f.eks hormoner og neurotransmittere, eller organer og kroppsvev, slik de
naturlige mineralversjonene kan, og delvis gjennom å kun kunne sette i
gang viktige kjemiske prosesser i kroppen, men ikke opprettholde eller
fullføre disse." Sitat: PirkePetter, 15. april 2017 kl. 09.27.
"Syntetiske
vitaminer er helseskadelige, ofte via en direkte "giftvirkning", eller
indirekte via å skape mangel på det naturlige vitaminet eller mineralet
gjennom å blokkere reseptorer slik at de naturlige næringsstoffene ikke
får virke i kroppen. Syntetiske næringsstoffer forhindrer også ofte
opptak av naturlige i tarmen." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2012 kl. 19.27.
"..den tabben ganske mange i dag gjør, når han
fokuserer i stor del på sykdomsmarkører"
Sitat: PirkePetter, 23. desember 2016 kl. 21.54.
"..og
hvordan kontrollere disse, heller enn på selve årsaks- og
virkningsprosessen. Altså på hvordan næringsstoffer, eller mangel på
disse, starter, opprettholder eller avslutter prosessene." Sitat: PirkePetter, 23. desember 2016 kl. 21.54.
MORLEY ROBBINS & MAGNESIUM ADVOCACY GROUP
Mitt inntrykk av Magnesium Advocacy Group, og The Root Cause Protocol
som det anbefales alle å starte opp med, er at de er særdeles opphengt i
enkeltnæringsstoffer og jernforgiftning. Utover det er PirkePetters
Tradisjonskost og Magnesiumprotokollen på generelt grunnlag enige i
alle punkter under
"STOP-menyen". I "START-menyen" derimot ser jeg kun magnesium og lever,
og tildels salt som fellesnevnere. Jeg savner et større fokus på
naturlige og
næringsrike råvarer, gelatin og kraft, upasteuriserte melkeprodukter,
bløtlegging, gjæring og eliminering av antinæringsstoffer som f.eks
fytinsyre i "START-menyen". Jeg savner også fokus og forståelse for at
optimal magesyreproduksjon er alfa & omega for god helse.
Selv
om det anbefales mat som kilde til mange av
næringsstoffene som oppgis i protokollen, så er det samtidig veldig
tydelig at det oppfordres til bruk av kosttilskudd. Primært naturlige
kosttilskudd, og ikke syntetiske. Men, hvordan vet du egentlig at et
kosttilskudd er naturlig? Er e-vitamin dråpene naturlige? Er det
naturlig taurin du kjøper? Vet du det
helt sikkert? Vet du at du klarer å balansere enkeltnæringsstoffene
riktig? Syntetisk taurin er skummelt, og det samme er et for høyt
kaliuminntak, da begge knyttes til hjertets funksjon. Potensielt kan
disse to forårsake hjerterytmeforstyrrelser eller hjertestans.
"Jeg begynner å bli lei av at du fremmer den gruppen gang på gang i poster, som var den et orakel. Gruppen har noe rett og for mye galt, basert på
spekulasjoner, ikke dokumenterte fakta, og hauser opp enkle
problemstillinger, som f.eks jernoverskudd, til å bli rene
superdreperen, gjennom å unngå alle fakta som ikke fremmer poenget hans. Robbins
skriver også ofte som om han er høy på seg selv, og han kommer til for
mange feilkonklusjoner fordi han baserer seg på myter og manipulerte
data, innimellom gode og sannferdige forsøk, som støtter poengene hans. Min
vurdering er at det er en del bra på siden, men for mye tull også, slik
at jeg ikke vil ha Magnesium Advocasy Group fremmet her." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.
"Slik at fokus på jern som årsak til det ene eller det andre er
meningsløst og flisespikkeri, all den tid så mange andre faktorer også er
involvert." Sitat: PirkePetter, 23. april 2017 kl. 17.25.
"Å lete etter enkeltårsaker i en årsaks og virkningsrekkefølge som innebærer kombinasjoner av næringsubalanser,
hormonelle ubalanser, neurotransmitterubalanser, og evt fysiske
vevsproblemer, og som gir nye symptomer som følger de opprinnelige, er
klin umulig, og fører ingen vei. Du blir bare mer stresset, og eventuelt
motløs, av det" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.
PIRKEPETTER OM FERRITIN, JERN, KOPPER & CERULOPLASMIN
"
Jeg
er veldig opptatt av ferritin om dagen, siden jeg selv har fått
forhøyet ferritin etter oppstart Trad kost. Høyt ferritin er koblet til
oxidativt stress. Magnesiummangel (har det selv ja) disponerer for høyt
ferritin." Sitat fra kommentar i Livenes Hage.
"Ferritin
er et transportprotein for jern, og brukes som markør. Og ferritin en
markør som så mange andre markører, som jevnlig har vært utsatt for
manipulasjon for å gi nivåer som omfavner en stadig større
pasientgruppe. Dvs at nivået senkes nå og da, basert på kunstige
standarder som er fokusert mer om økt marked/inntjening enn forebyggelse
av økte jernnivåer" Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.
"Siden dette er gruppe for
tradisjonskost og næringsstoffer forholder vi oss til kosthold og
næringsstoffer, ikke markører. Jeg vil derfor ikke ha ferritin nevnt i
flere kommentarer, da fokus på markører, og på kun enkelttilstander som
tilsynelatende forklaring på alle andre helseproblemer, blir feil og for
snevert" Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.
"2 hovedfaktorer fører til for høyt
ferritinnivå, hvilket er betennelser (høyt peroksidasjonsnivå pga mangel
på næringsstoffer som fungerer som antioksidanter), og for høyt
jernnivå. Ved blodsukkerproblemer, lavt stoffskifte, østrogendominans,
serotoninoverbalanse, ME, fibromyalgi, stress, mm er
peroksidasjonsnivået normalt høyt pga energisvikt i celler, hvilket gir
mange små lokale betennelsestilstander i kroppen" Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.
"Den
andre faktoren er for mye jern i kroppsvev, dvs organer, muskler, etc.
Næringsstoffer i tradisjosnkost eliminerer dette problemet forholdsvis
raskt, og enda raskere går det om man i tillegg får i seg laktoferrin
fra surmelk, myse, kefir, etc, og som fjerner overflødig jern fra
vevene." Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.
"En av hovedfaktorene bak rosacea er mangel
på B vitaminer som danner nukelinsyrer til nydannelse av celler, samt
magnesium og vitamin D. Stress, i betydning adrenalin og kortisol, er
også en vanlig faktor. Ferritin er ikke." Sitat: PirkePetter, 18. april 2017 kl. 18.04.
"Jern,
især hemjern i animalske matemner, er også helt nødvendig for dannelse
av hemoglobin, som frakter oksygen fra lungene rundt i kroppen. Mangel
på hemoglobin gir mangel på oksygen i blodet, hvilket igjen medfører
slapphet, betennelser og smerter, etc. Når det gjelder
nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydri, så er dette også en mulig
årsak til jernoverskudd om din mor jevnlig spiser en del kjøttmat, da
kjøtt inneholder hemjern som tas opp selv om man har nedsatt
magesyreproduksjon. I kroppen trenger jern et transportprotein,
transferrin, som frakter jern dit det trenges, og som også frigjør jern
fra lagre ved behov." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"Å
unngå jernrik mat er bare tull og tøys da de fleste jernrike matemner
også inneholder mange faktorer som holder jern i sjakk. Og så lenge
kostholdet inkluderer upasteurisert melk, fortrinnsvis myse, som
inneholder laktoferrinet, så er ikke jernrike matemner et problem. Et
kosthold bestående av mye animalske matemner, slik tradisjonskosten har
vært over hele verden i tusener av generasjoner inneholder også
betydelig mer næringsstoffer som virker som antioksidanter, og som
dermed beskytter mot at jernet oksiderer i kroppen og skaper
betennelser." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"Næringsmangel som følge av lav magesyreproduksjon fører til at transferrinaktiviteten avtar (http://66.197.58.78/inborn_error_of_metabolism_article_5.htm),
slik at jern, om man spiser lettopptakelig hemjern via kjøttmat, hoper
seg opp i kroppen og deretter oksiderer og forårsaker ymse
betennelsesreaksjoner der hvor det er lagret." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"
Slik
jeg skjønner dette er løsningen å ordne opp i mage-tarmsystemet, samt å
spise mat som stimulerer magesyreproduksjon og tarmflora, så vel som
næringsrik mat som inneholder faktorer som kontrollerer jern i kroppen.
Ved normalisering av magesyreproduksjonen og dermed økning av
næringsopptaket normaliseres transferrinnivåene, slik at jern ikke hoper
seg opp i kroppen." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"I mens, inntil
transferrinnivåene er normale, kommer laktoferrin fra myse inn og
overtar jobben til transferrin, og laktoferrin gjør faktisk jobben bedre
enn kroppens eget transferrin." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"..laktoferrin
i mysedelen av melk regulerer jernnivåene i kroppen, gjennom å overta
for proteinet transferrin, som av forskjellige grunner ikke fungerer som
det skal ved jernoverskudd. Transferrin er et fraktprotein som frakter
jern rundt om i kroppen, og som også regulerer kroppens jernnivåer.
Transferrin er omtrent identisk i molekylstruktur med laktoferrin i
myse, slik at laktoferrin kan overta for transferrin i kroppen om
produksjon eller aktivitet av sistnevnte er redusert. Ved for høye
nivåer binder laktoferrin seg til jernet og reduserer nivået, og
motsatt, ved for lave nivåer, øker laktoferrin jernnivåene ved både å
binde jern fra maten i tarmen, og sikre opptak, samt øke frigjøringen av
jern fra lagre, kroppsvev, etc i kroppen. Upasteuriserte, særlig
surnede, melkeprodukter stimulerer også magesyreproduksjonen om denne er
redusert." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"Også
mineraler som fungerer som antagonister til jern, så som kalsium,
kobolt, magnesium, sink, og vitaminene B2, B5, B12, D og E, samt som
forhindrer oksidasjonsskader forårsaket av jernet, så som bl.a kalsium,
mangan, lipoesyre og proteiner fra myse så vel som aminosyren taurin,
finnes i større mengder i et tradisjonelt animalsk basert kosthold enn i
et moderne kosthold. Kontinuerlig konsum av matemner som inneholder mye
av slike næringsstoffer vil bidra til å holde jernnivåene i sjakk, og
sammen med laktoferrin er hun garantert å være symptomfri ganske raskt." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"Aminosyren
taurin, som det finnes mye av i hjerte, er viktig ved for høye
jernnivåer da taurin beskytter hjertet gjennom å stoppe oksidering av
jern i hjertecellene, regulerer hjerterytmen og regulerer blodtrykket.
Da taurin tåler varme dårlig, er tradisjonelt tilberedt og konservert
hjerte en bedre kilde enn f.eks kokt eller stekt hjerte. Speket eller
tørket hjerte er optimalt." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
"Kopperforgiftning
skyldes kun kosten når man er vegetar, og omtrent aldri får sink av
betydning. Østrogendominans, p-piller og xenoøstrogener, samt
kopperspiral fremmer kopperbelastning." Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.
"Hadde
du hatt kopperbelastning hadde du også hatt manglende regulering av
histamin, da enzymene som deaminerer histamin er kopperbaserte"
Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.
"Spis
tradisjonskost, lever inkludert, så får du alle næringsstoffene som
avgifter kopperoverskudd, samt regulerer kopperaktiviteten i kroppen"
Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 02.43.
"Ceruloplasmin
frakter ikke jern, men kopper. Ceruloplasmin er imidlertid involvert i
utnyttelse av jern i kroppen. Eller rettere sagt beskytte celler fra for
mye jern" Sitat: PirkePetter, 23. februar 2017 kl. 12.42.
"Hemokromatose
er opphopning av jern i kroppen, og dette har mange årsaker, hvor
redusert magesyre eller mangel på næringsstoffer som balanserer jern er
de vanligste." Sitat: PirkePetter, 4. februar 2017 kl. 15.33.
1. MAGNESIUMTILSKUDD
Den store fellesnevneren mellom PirkePetters Tradisjonskost og Magnesium Advocacy Group er fokuset på magnesium. Det ekstremt viktige mineraler som deltar i så mange av kroppens viktige prosesser. De konkluderer imidlertid ulikt når det kommer til hvilke magnesiumsformer som anbefales, hvilke kofaktorer man bør ha fokus på, og jeg oppfatter en manglende forståelse hos Robbins for opptaksrateforskjellene innvortes og utvortes. Jeg synes også det er merkelig at magnesiumtabletter med ulike ymse tilsetningsstoffer ramses opp først i protokollen, før magnesiumolje.
"Når det gjelder magnesium i
kapselform så er det svært begrenset hvor mye man kan ta opp via
fordøyelsen, og dette krever optimalt fungerende fordøyelsessystem. I
tillegg kommer at kroppen til enhver tid kun tar opp en viss mengde
(sjelden mer enn 200 mg pr gang) av magnesiumet som er tilgjengelig i
tarmen, og typen magnesium/magnesiumforbindelsen avgjør også
opptaksraten. Den vanligste formen for tilskudd, magnesiumoksid, har
f.eks en opptaksrate på kun usle 4%, slik at magnesiumoksid er
bortkastede penger. Magnesium via kraft er mye bedre, og ellers via
innmat og andre animalske matemner." Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 00.22.
"Opptaksraten av magnesium fra
tilskudd kan være så lav som kun 4% (magnesiumoksid), og kroppen
regulerer hvor mye magnesium som til enhver tid tas opp fra tarmen. I
tillegg er det svært mange faktorer i et typisk norsk kosthold, med
hovedvekt på fytinsyre, garvesyrer, enzymhemmere og fiber/pektin, som
blokkerer opptak. Så det er svært lite sannsynlig at tilskudd kan ha
gjenopprettet magnesiumnivåene. I tillegg må du ha kalsium, vitamin A og
D, samt B6 for at magnesium skal omdannes til sine koenzymformer i
kroppen." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.
"Jeg har liggende Magnesium Glycinate 400 mg av merket Solaray. Kan jeg spise disse i tillegg til magnesiumspray? ..du
tar kun opp veldig lite magnesium oralt, uansett magnesiumforbindelse.
Den du omtaler er magnesium bundet til aminosyren glycin, som det er
veldig mye av i gelatin. Slik at magnesium og glycin i kraft er en
sikker magnesiumkilde" Sitat: PirkePetter, 22. mai 2017 kl. 21.20.
"Det er sikrere
å bruke flytende magnesium oralt, hva gjelder opptak, så som MagIon
eller litt magnesiumkloridpulver i alt du drikker. Akkurat nok til at du
ikke kjenner smaken. Men uansett er opptaket via tarmen lavt, i forhold
til huden eller intravenøst" Sitat: PirkePetter, 22. mai 2017 kl. 21.20.
"Hva er best å bruke av magnesiumspray og magnesiumsulfat? Magnesiumklorid/spray er best da du kan bruke denne oftere. Det aller
beste er en kombinasjon av daglig bruk av denne sammen med bad nå og da i
magnesiumsulfat" Sitat: PirkePetter, 22.11.2012 kl. 08.40.
"Magnesiumnivåene i blodet viser ikke magnesiumnivåene i kroppen som helhet." Sitat: PirkePetter, 14.01.2013 kl. 22.35.
2. ADRENAL COCTAIL
Ved siden av syntetisk taurin, er protokollanbefalingen om å drikke Adrenal Coctail flere ganger om dagen det jeg synes burde bekymre folk mest. Coctailen består av Creme of tartar (
Kaliumhydrogentartrat), salt og fersk appelsinjuice eller vitamin C tilskudd. Tilskudd av Vitamin C anbefales også i selve protokollen. Salt uten antiklumpemiddel er det eneste anbefalingen PirkePetters Tradisjonskost har til felles med denne coctailen.
CREME OF TARTAR/KALIUM
"Ser også de bruker Cream of Tartar (kalium hydrogen tartrate?), hva er dine synspunkter om det? Kaliumhydrogentartrat/kaliumbitartrat
er også urindrivende, i tillegg til å virke avførende. Det høye
kaliumnivået kan også være helseskadelig om kaliumet ikke balanseres av
bl.a mineraler som fungerer som kontrollfaktorer,
deriblant kalsium, magnesium, natrium, og vitamin B6. Konsum nå og da
av kaliumhydrogentartrat er ikke noe problem helsemsssig, mens det kan
bli det om det er snakk om hyppig konsum via drikke." Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.
"For
høye kaliumnivåer kan forårsake bl.a muskelsmerter, mage-tarmsmerter,
kvalme, oppkast, sterk svette, svakhet, diarè, forstyrret hjerterytme og
hjerteinfarkt."
Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.
"Og
det skjer mye oftere at for høyt kaliumnivå forårsaker
hjerterytmeforstyrrelser, gjennom å aktiver aldosteron, som også øker
blodtrykket. Salt/natrium er dermed blodtrykksregulerende, og deltar,
sammen med magnesium og aminosyren taurin, i regulering av hjerterytmen.
Natrium gjør dette som kalsiumkanalhemmer." Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 10.25.
"Hvilke matemner gir best/mest kalium? ..kalium trenger du ikke tenke på" Sitat: PirkePetter, 11.12.2012 kl. 20.45.
"Kalium finner du i innmat, kjøtt, sjømat, melk og melkeprodukter, egg,
kraft, uraffinert sjøsalt, gjær, kokosvann (melk), etc - Mer info - http://www.buzzle.com/articles/potassium-rich-foods-chart.html" Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.
VITAMIN C (4.)
"Jeg har ellers mye forskning som viser at askorbinsyre ikke fungerer for
noe som helst annet enn som abortmiddel om det brukes i høye doser i
løpet av de 2 første ukene etter konstantert graviditet. Også naturlig
vitamin C, i høye doser, er ikke engang i nærheten av å ha alle de
helsevirkninger vitaminet har fått tildelt. Nok en ledetråd er at mange
folkeslag som lever nesten ensidig på animalsk kost aldri opplever
mangel på vitamin C all den tid det er mer enn nok vitamin C i
rått/tradisjonelt speket/raket/gjæret(gravet/røykt, etc animalsk mat.
Også i ferske egg og fersk melk. Jo mer korn, grønnsaker eller frukt man
spiser, desto mer øker forbruket og dermed behovet for vitamin C. Slik
at om man f.eks spiser hovedsaklig tradisjonskost med mye animalsk mat,
hvorav en del er rå/speket, etc så har man mer enn tilstrekkelig med
vitamin C for helse og velvære." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2013 kl. 01.36.
"C-vitamin finnes i alle animalske matemner som ikke har vært oppvarmet,
inkludert tradisjonelt konserverte og tilberedte matemner. I kroppen kan
urinsyre overta for vitamin C ved behov, og det er ellers en bløff og
myte at vitamin C mangel fremmer skjørbuk. Vitamin C er en av flere
næringsstoffer hvis mangel er involvert i skjørbuk, men det eneste
næringsstoffet som kn brukes til å promotere frukt og grønt/5 om dagen
bløffen. Skjørbuk er mangel på kollagen, som bl.a vitamin C er involvert
i å danne," Sitat: PirkePetter, 10. mai 2014 kl. 16.07.
SALT/NATRIUM
"Alle
typer salt har ca 97-98% natrium bundet til klor, altså natriumklorid.
Og natrium er livsviktig, og har aldri vært helsefarlig på noen måte
slik den offisielle propagandaen går. Faktisk, om du får i deg mindre
enn 1,5 teskje med salt daglig, så går du i underskudd av natrium,
hvilket kalles hyponatremi." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.
"Uraffinert
sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er
helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og
hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye
udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst
av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er
aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor." Sitat: PirkePetter, 24. august 2012 kl. 14.19.
"Det
er ingen bivirkninger av mye salt i kosten, og det er en myte at salt
er vanndrivende. Tvert om kontrollerer natrium aldosteron, som, ved
natriummangel, øker vannlatingen, hvor flere mineraler går tapt via
urinen. Inkludert kalium, kalsium og magnesium." Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 10.25.
3. FISKELEVEROLJE
Magnesium Advocacy Group anbefaler ugjærede fiskeleveroljer, og da merkene Rosita og Nordic Naturals. PirkePetter har kommentert begge produktene, og anbefaler ingen av dem. Melkesyregjærede fiskeleveroljer er det eneste som anbefales i PirkePetters Tradisjonskost, for eksempel Green Pasture eller hjemmelaget.
"Fiskefett i større mengder, og særlig
uten vitaminene er ekstremt helseskadelige, på lik linje med både
plantefett og transfett." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 17.45.
ROSITA
"..de lyver om gjæringsprosessen, da den ikke stemmer med eldre kilder jeg
har lest. I tillegg beskriver de den kun som en råtningsprosess åpenbart
for å fremme motvilje mot gjæret fiskelever til fordel for deres eget
produkt, som ikke er gjæret. De nevner ikke at de første stadiene i
forråtning er gjæring. Prosessen de selv påstår at de bruker oppgis ikke
i detalj, og historien om at det var vikingprester, som de selv kaller
druider (som var keltiske prester) som visstnok skulle kjenne til denne
metoden er åpenbart oppdiktet. Dette fordi den ikke beskrives i noen
kjente historiebøker eller gamle kilder. Og, i følge
produktinformasjonen var det kun ”utvalgte få” som kjente til metoden,
så hvordan kan de kjenne til den?" Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.
"I informasjon om næringsinnhold lyver, eller i alle fall feilinformerer,
de om flere ting, deriblant at mindre vitamin A i forhold til vitamin D
hjelper vitamin D’s funksjoner i kroppen, all den tid det korrekte er
at disse vitaminene samarbeider og støtter hverandres funksjon, og ikke
motarbeider eller hindrer hverandres opptak slik det tidligere ble
hevdet. At det finnes lite vitamin A i forhold til vitamin D i
fiskeleveroljer er også tull, da det motsatte er tilfellet." Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.
"Min konklusjon er at jeg selv aldri ville brukt dette produktet." Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 02.55.
NORDIC NATURALS
"Har du forresten undersøkt Nordic Naturals sine produkter? Oljen deres er ikke oppvarmet i følge dem selv, men raffinert, og det
mettede fettet er tatt bort i prosessen, og dermed en god del av de
fettløselige vitaminene. Da mettet fett beskytter mot oksidering av
fiskefettet og også øker opptak og utnyttelse av disse er det bare tull å
ta vekk det mettede fettet, og slik tukling med naturlige produkter er
ingen god ting. Denne fiskeleveroljen anbefales dermed ikke." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 12.11.
MELKESYREGJÆRET FISKELEVEROLJE
"Både fiskefett og plantefett er
gjennomdokumentert å svekke energiproduksjonen i kroppens mitokondrier,
og som er hovedfundamentet for de symptomer man kaller kronisk
tretthetssyndrom. Kun gjæret fiskefett som kommer med rikelige mengder
naturlige antioksidanter er ikke skadelig" Sitat: PirkePetter, 15.05.2012 kl. 03.12.
"Det som er sikkert er at tradisjonelt
melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer
enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med
produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt,
og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer
dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier
produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som
konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig." Sitat: PirkePetter, 17. april 2012 kl. 20.21.
5. B-VITAMINER
I
protokollen listes riskli (Rice Bran) og bipollen som gode kilder til
B-vitaminer, uten å nevne at både bipollen og riskli
inneholder fytinsyre. Disse må i såfall melkesyregjæres eller bløtlegges
i syre om de skal kunne gi deg mer næring enn de stjeler. Det merkelige er at Morley Robbins vet at lever er en god B-vitaminkilde, men lister altså lever, som er den suverent beste kilden til alle B-vitaminer, under både riskli og bipollen.
"Det letteste du kan gjøre for å få i deg B
vitaminer er å spise lever og rå/bløtkokte eggeplommer. Gjerne med
surmelk/kefir/yogurt, vannkefir/kombucha/kvass, etc eller et glass vann
med noen spiseskjeer eplecidereddik og en klype salt i for å stimulere
magesyreproduksjonen, samt øke opptaket av vitamin B12 fra maten." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.
BIPOLLEN
"Unntaket er
kosttilskudd laget av naturen selv, så som biprodukter, men også her er
det fallgruver. F.eks bipollen, som er en rimelig god kilde til en del
næringsstoffer, inneholder mye fytinsyre, og bør derfor gjæres eller
bløtlegges i syre før konsum. Biene selv spiser aldri bipollen slik den
selges i helsekosten, men gjærer pollenet til bibrød før konsum. Ellers
dør de av næringsmangel." Sitat: PirkePetter, 20. desember 2012 kl. 01.20.
6. SILISUM/KISELGUR (DIATOMACEOUS EARTH)
"Men
det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i
kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta
silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke får
påvirke cellene." Sitat: PirkePetter, 13.09.2012 kl. 00.39.
"Alle animalske matemner inneholder kisel/silisium, især fra flermagede
dyr, slik at det har lite for seg å fokusere på spesielle kilder eller
tilskudd. Kisel spiller en liten rolle i utviklingene av tenner og
skjelett (men mer for kollagenet), men kan omdannes til kalsium om man
mangler kalsium. Da forutsatt at man har normal tarmflora.
Hva gjelder appetitt for sand, søk på pica eating" Sitat: PirkePetter, 22. september 2014 kl. 11.27.
"..det
er ikke en sjanse i havet for at du mangler kisel. Eksempelvis så
inneholder persille fra 60-1425 ppm kisel, hvor det mest promoterte
tilskuddet, basert på kjerringrokk/åkersnelle, kun har 386 ppm.
Kokosnøtt inneholder 370 ppm, og brennesleblader fra 1170-6500 ppm. Dill
inneholder fra 30-700 ppm. Mao grønne krydderurter inneholder betydelig mer kisel enn menneskekroppen trenger, og mye mer enn kjerringrokk" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.
"Og det er mye kisel i innmat, kraft (skjelett og klauver/føtter, og kollagen), og i skinn og bindevev/kollagen i muskelkjøtt" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2017 kl. 05.24.
Linker fra PP:
Kiselgur er helseskadelig -
7. BOR
"Bor deltar i opptak og utnyttelse av bl.a fosfor, kalsium, og
magnesium via bor's funksjoner i biskjoldbruskkjertlene, samt hjelper
kroppen å holde på kalsium og magnesium. Bor finnes i så mange matemner
at mangel er utenkelig på tradisjonskost, så sant man da ikke spiser
matemner besprøytet med RoundUp hver dag, i alle måltider. Eller man får
i seg matemner som inneholder fytinsyre og enzymhemmere i alle
måltider" Sitat: PirkePetter.
8. TAURIN
"..hvilket indikerer at syntetisk taurin ikke funker som naturlig taurin,
og sannsynligvis opptar taurinreseptorer i hjertecellene, slik at
naturlig taurin ikke får beskytte hjertet og kontrollere hjerterytmen."
Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 17:59.
"Syntetisk
taurin i energidrikker (Red bull) derimot, kan blokkere nervesignalene
fra hjernen som regulerer hjerterytmen, og dermed forårsake hjertestopp.
Taurin i energidrikker er dokumentert å ha ført til flere tilfeller av
hjertestopp i hovedsaklig yngre mennesker, de fleste idrettsutøvere. De
historier jeg kjenner til har alle fellesfaktoren at personen ganske
enkelt bare falt død om under trening eller på banen før trening elelr
under aktivitet/kamp, og at det ble konstantert at hjertet stoppet uten
noen åpenbar grunn." Sitat: PirkePetter, 28. mars 2013 kl. 19.21.
"..da taurin har
så mange funksjoner i kroppen er det en god ide å sikre taurin i kosten
via rå eller tradisjonelt konserverte animalske matemner. Dette fordi
taurin ikke tåler varme særlig godt." Sitat: PirkePetter, 28. mars 2013 kl. 19.21.
"Taurin
bidrar både til opptak av magnesium (magnesium er ofte bundet til taurin
i animalske matemner; også glycin binder magnesium og sikrer opptak),
og kan, om nødvendig, fungerer som transport for magnesium som skal inn i
celler." Sitat: PirkePetter.
9. ANCESTRAL DIET - HIGH FAT & PROTEIN/ LOW CARB
Jeg klarer ikke å finne hva Morley Robbins` definisjon på Ancetral Diet er, verken inne på siden hans, eller i facebookgruppa. Et søk på ancestral diet i gruppa hans leder til en haug med spørsmål om det samme, og med massevis av forskjellige råd fra medlemmene. Ketogen diett, lavkarbo og paleo er forslag som kommer opp, og dette er det nærmeste jeg kunne finne som definisjon: "A high Fat & Protein, low carb diet is a Keto Diet. The Ancestral
Diet is based on whole foods of veggies and meat, and avoiding
processed foods. A Keto Diet is the best way to lean up for a
majority of people and to transition to a healthy Ancestral Diet. They
are not equivalent." Dette er ikke Tradisjonskost, selv om det kan ligne noe.
I den norske Magnesiumprotokollen frontes det av admins et kosthold som ligner på PirkePetters anbefalinger, men som når det blandes med protokollanbefalinger, blir noe helt annet, og som igjen kan føre til store ubalanser. Kanskje noe av misforståelsen ligger her, til hvorfor det er så mange som tror Morley og PirkePetter mener det samme?
"Plager forsvinner ikke via lavkarbo eller steinalderkost slik du sier,
men bare omgås. Eksempel er når reduksjon i karbohydrat/sukkerinntaket
gjør at mange plager tilsynelatende forsvinner, når det som egentlig
skjer er at forbruket/tapet av næringsstoffer som er involvert i
sukkerstoffskiftet reduseres. Men, disse kostholdene bidrar ikke
nødvendigvis til at konsumet av disse næringsstoffene øker, slik at det
for manges vedkommende bare er snakk om tid før mangelsymptomene viser
seg igjen. Og da som regel i mer alvorlig form." Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.08.
"Lavkarbo og steinalderkost har således til felles med
anti-gluten/anti-kaseinkost, anti-histaminkost, og anti-ditt eller datt
kost, at de omgår problemer og tilsynelatende gjør livet mye lettere for
en periode, samtidig som de ikke gjør spesielt mye ved næringsmangel
eller kjemikaliebelastning. Disse kostholdenes hovedvirkning er
regulering av diverse hormoner gjennom hovedsaklig regulering av
blodsukkerbalansen" Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.08.
"Mange lavkarbofantaster har fått med seg at det er sunt å
redusere karbohydratmengden, samt øke proteinmengden i kostholdet, men
mange lever fremdeles under illusjonen om at mettet fett og kolesterol
er helseskadelig. En del lavkarboutøvere lever også under illusjonen om
at de har en såkalt melke eller laktoseallergi, som også gjør at de
unngår melk og melkeprodukter." Sitat: PirkePetter, 3. mai 2012 kl. 19.07
"Det er ingen tvil om at lavkarbo er et skritt i
riktig retning, og mange mennesker har blitt friske fra alle slags
helseproblemer ved å redusere sukkere i kostholdet, men de fleste som
går på et slikt kosthold øker konsumet av plantefett eller enumettet
fett, ikke mettet fett, og det er gjennomdokumentert at enumettet fett
er tilnærmet like helseskadelig som flerumettet fett. Dette fordi
(flerumettet og) enumettet fett blokkerer opptaket av vitamin D i
tarmen, og om du ser på alle mangelsymptomene på bare vitamin D alene
skjønner du hvor alvorlig dette er. Flere bruker også mye rapsolje, uten
å vite at denne kommer fra opprinnelig genmodifiserte foreldreplanter
som videre har blitt hybridisert via selektiv avl til å inneholde mer
enumettet enn flerumettet fett. Rapsolje er dermed ikke en naturlig
kilde til enumettet fett, og innholdet av fettsyren erukasyre er
fremdeles høyt nok til å blant mye annet blokkerer mineralopptaket i
hjertet." Sitat: PirkePetter, 18.03.2012 kl. 14.44.
10. JOD
"Jod fra mat er aldri noe problem, kun tilskudd blir det, da mengden er større" Sitat: PirkePetter, 21. februar 2017 kl. 00.52.
"Får man i seg nok jod daglig, med bare upasteuriserte melkeprodukter og egg, og
man ikke spiser noe sjømat/fisk? Er det jod i det uraffinerte havsaltet
fra Helios? Eller er det andre gode kilder til jod, utenom sjømat? ..jeg kan ikke svare på sprøsmålet ditt da svaret avhenger av foret til
dyrene du får melk og egg fra. Man trenger ikke spise sjømat for å få i
seg jod, men det hjelper. Jeg regner med at det er jod i Helios sitt
salt, i og med at det er uraffinert, men har ikke sjekket det selv." Sitat: PirkePetter, 29.01.2013 kl. 18.33.
Linker fra PP:
BLODPRØVER OG ULIKE TESTER
Magnesium Advocacy Group virker til å være veldig opptatt av å ta flest mulig prøver og tester, uten å vite, eller bry seg om at de oftest er upålitelige.
"Blodprøver? Jeg har da skrevet mange nok ganger om hvor verdiløse slike
er, da blodnivåer av næringsstoffer kun reflekterer alvorlig mangel, og
ellers ikke noe som helst. Kroppen opprettholder blodnivåer av ymse
næringsstoffer for enhver pris, selv om det er tilnærmet ”tomt” i hele
resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 15. mars 2014 kl. 23.29.
"..det er flere grunner til at blodprøver egentlig er
meningsløse. Den ene er at kroppen til enhver tid gjør alt den kan for å
holde blodets nivåer av de forskjellige næringsstoffer konstante.
Finnes ikke næringsstoffene i kosten prøver
den å ta disse fra kroppsvev, eller gjennom å omdanne andre
næringsstoffer til det eller de som mangler. Blodets næringsnivåer er
dermed sjelden en god indikator på næringsnivåene i kroppen for øvrig.
Nok en ting er at blodprøver ikke skiller mellom den aktive formen av et
gitt næringsstoff, og inaktive versjoner av samme næringsstoff, slik at
det i mange tilfeller er umulig å vite om de nivåer blodprøvene viser
er basert på aktive eller inaktive versjoner. I tillegg kommer analoger,
som f.eks vitaminliknende substanser fra planter, som liker naturlige
vitaminer, men som ikke virker som dem. Som f.eks B12 analoger i
tang/tare og grønnalger. En blodprøve skiller ikke mellom analoger og
ekte næringstoffer. En siste ting er at selv der hvor blodprøver viser
fasktiske normale eller optimale nivåer av et gitt næringstoff, så kan
analoger og syntetiske versjoner av næringsstoffet, og også en del
kjemikalier og tungmetaller, blokkere reseptorer i celler i hele kroppen
slik at det naturlige næringsstoffet ikke får påvirket cellene. Og da
går kroppen inn i en mangeltilstand, selv om det finnes tilstrekkelige
mengder av næringsstoffet. Slik at selv om blodprøven viser ok nivåer så
er kroppen i mangelsituasjon." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 10.15.
"Prikktester, håranalyser,
blodanalyser, urinanalyser, m.m er meningsløse, da man finner hva man
vil finne i de tester som egentlig bare er svindel. Og i andre, som
f.eks blodprøver, så finner man kun det som er i blodet, og ikke i
resten av kroppen. Og man finner kun det som er i blodet når blodprøven
tas. Enhver lege eller biokjemiker vet veldig godt av kroppen til enhver
tid prøver å holde blodnivåer av ulike næringsstoffer og andre faktorer
konstante, og gjerne tar næringsstoffer fra kroppsvev og organer for å
opprettholde stabile blodnivåer. Slik at selv om alt ser bra ut i
blodet, så kan situasjonen være noe helt annet i resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 13. november 2012 kl. 05.14.
BLODTAPPING
Magnesium Advocacy Group anbefaler blodtapping som en behandling mot jernforgiftning. PirkePetter anerkjente ikke teorien om jern som superdreper, og anbefalte heller ikke å gi blod.
"Det har aldri vært sunt å gi blod, og det er heller ingen fornuft eller
vitenskap bak all propagandaen som er grunnlaget for tanken. Er du
velernært takler du påkjenningen rimelig bra, men det anbefales ikke." Sitat: PirkePetter, 5. februar 2014 kl. 18.46.
"..å gi blod innebærer å gi alle næringsstoffene som brukes til å danne
blodet, så vel som næringsstoffene i selve blodet. Gir du blod øker du
forbruket av de næringsstoffene som danner røde blodceller så vel som
hemoglobin, hvilket betyr at disse må konsumeres via maten i større
mengder enn det som er vanlig. Kun velernærte mennesker som spiser
næringsrikt hver eneste dag kan gi blod uten å påvirkes negativt. Den
negative virkningen kan komme måneder og år etterpå, som f.eks med
mangel på vitamin B12. B12 deltar i produksjonen av røde blodlegemer, og
kroppen prøver å opprettholde en viss mengde B12 som er ment å vare i
flere år i tilfelle plutselig mangel." Sitat: PirkePetter, 7. februar 2014 kl. 04.37.
"..vær obs på all næringen du mister." Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 11.23.
" Med tanke på hvordan samfunnet vårt har blitt, så er det å donere blod i dag forbundet med former for risiko som må veies opp mot ønsket om å gi blod til mennesker som trenger det" Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 18.11.