onsdag 30. mars 2016

Vårsmør fra Tidsporten - Bestillingsfrist Tirsdagsmorgenen den 5.april!

Da var det dags for bestilling av verdens beste upasteuriserte setersmør - Vårsmøret fra Tidsporten! De glade kyrne har fritt fått spise vårens første spirer av gress, som igjen gir seg utslag i både smak, men ikke minst i næringssammensetning. Er fryseren din stor nok, da er det nå du bør vurdere et større smørkvantum! Du kan velge mellom Käserebellen eller Le Gall, hvor jeg personlig synes førstnevnte er et knappenålshode foran på smak. Le Gall er mer praktisk med tanke på porsjonspakker à 250 gram. Når du først er i bestillinga, anbefaler jeg å slenge på en ost eller to også. Min upasteuriserte ostefavoritt er Bio-Bergkäse og blant de pasteuriserte er det den økologiske Bio-Scheunenkäse som gjelder. Klisjeen "Løp og Kjøp" gjelder fremdeles!

  • Les hva jeg tidligere har skrevet om Le Gall smøret HER, hjemmelaget kryddersmør HER, og ikke minst DISSE godissmørknappene som er perfekte etter en spiseskje fermentert fiskeleverolje.    
  


"Da har jeg åpnet salget for forhåndsbestillinger av ost og smør fra Käserebellen og Le Gall. Salget stenger morgenen 5.april, så det er litt kort frist å handle på denne gangen.
Denne gangen vil det være det beste vårsmør som importeres, og det er også siste import før sommerpausen, og dermed ingen ny import før i september igjen. Så nå må det planlegges forbruk for de neste 4 måneder etter utsending som er planlagt i starten av mai, og muligens enda lenger for dem som vil ha vårsmør lagret i frysen."

  • Tidsporten, Smør og meieriprodukter kan forhåndsbestilles HER


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

søndag 27. mars 2016

Hjemmelaget! Fersk Kaviar og Kaldrøkt Kaviar!

Jeg har mange minner fra barndommen hvor jeg ivrig fikk skrape kaldrøkt rogn ut av rognposen. Den måtte som regel på brødskiva, men det beste var rett i munnen, rett fra t-skjeen. Jeg husker også at min far laget en kaviarvariant av den samme kaldrøkte rogna, iblandet finhakket løk, smeltet meierismør og sikkert noen krydderier. Rett før påske kjøpte jeg inn både fersk rogn og kaldrøkt rogn, for å lage en kaviarvariant av begge deler. Svært enkelt, veldig næringsrikt og supermat på ekte, spesielt når den er blandet med mettet fett. I denne oppskriften vil smøret hjelpe opptaket av vitamin D. Hvis smøret erstattes med umettet plantefett vil opptaket blokkeres.


...a single tablespoon of fish roe contains approximately 
17,000 international units of vitamin D!
"Fish eggs, also known as fish roe, were highly prized by the natives of South America who would sometimes travel hundreds of miles from their mountain villages down to the sea to procure it in dried form.  This superfood was then provided to women of childbearing age to ensure healthy and robust babies and children. The Eskimos also consumed fish roe from a number of fish species, particularly salmon.  Fish eggs were dried for consumption during winter months and for special feeding to pregnant women."
"It is no wonder fish roe was so highly prized by isolated natives. According to an analysis carried out by the Weston A. Price Foundation, a single tablespoon of fish roe contains approximately 17,000 international units of vitamin D! In addition, fish roe contains vitamins A, K2, zinc, iodine, and the brain supporting omega 3 fatty acid DHA in ample amounts." -The Healthy Home Economist-

Kaviar med fersk torskerogn:

Smelt smøret skånsomt på svakeste varme. I mens snitter du rognposen på langs og skraper ut alle fiskeeggene med en skje eller smørkniv. Bland sammen rogn, smeltet smør, og en god skvis med sitronjuice. Smak til med salt, sukker og pepper, og eventuelt litt mer sitronjuice.

Oppbevares i kjøleskap med tett lokk. På grunn av smøret vil kaviaren ha en fast konsistens i kjøleskapsetemperatur, men blir raskt smørbar etter litt tid i romstemperatur.
Kaviar med kaldrøkt torskerogn:

Smelt smøret skånsomt på svakeste varme. I mens snitter du rognposen på langs og skraper ut alle fiskeeggene med en skje eller smørkniv. Bland sammen rogn og smeltet smør. Vips ferdig. Smak eventuelt til med sukker og salt hvis du vil.

Oppbevares i kjøleskap med tett lokk. På grunn av smøret vil kaviaren ha en fast konsistens i kjøleskapsetemperatur, men blir raskt smørbar etter litt tid i romstemperatur.
TIPS!
Hvis man lager større mengder er et godt tips fra Eiden`s Hage å bruke ghee/smeltet smør som forseglingslokk. Dette øker holdbarheten. Sjekk ut hennes kaviaroppskrift med akevitt - HER.

Av disse oppskriftene er det den med rå fersk rogn som er mest næringsrik. MEN, kaldrøkt rogn er også full av godsaker som slår kjøpekaviaren ned i støvlene, alle dager i uken.


PirkePetter om Rogn og Vitamin D:

"Innmat gir mer protein og de fleste næringsstoffer enn muskelkjøtt, slik at om maksimalt næringsnivåer er hva du ønsker så er innmat, inkludert også rogn og melke, en god ting." Sitat: PirkePetter, 12. august 2013 kl. 22:35.

 
"...rogn inneholder flerumettet fett og har ikke spesielt godt av noen form for varme. Det beste er å spise den rått eller kaldrøykt, eller lage kaviar av den." Sitat: PirkePetter, 16.01.2013 kl. 13:09.

"Du ødela ikke rognen ved å trekke den i vann, men reduserte nok en del næringsstoffer. Rogn, både rå og oppvarmet, er i alle tilfeller bedre enn ingen rogn i det hele tatt." Sitat: PirkePetter, 16.01.2013 kl. 18:50.


"Vitamin D finnes ikke i naturlig form i tilskudd, slik at kun gjæret fiskeleverolje eller fet sjømat, inkludert rogn og melke og fiskelever, gjenstår som gode alternativer. Egg fra høns som ikke får korn eller soya gir også eggeplommer med rimelige nivåer av bl.a vitamin D, men pga landbruksindustrien så finnes knapt slike høns. Upasteurisert smør og melkefett fra kyr på beite gir også en del, og smør og mettet fett (som bl.a kokosolje) øker også opptak og utnyttelse av fetløselige vitaminer. Deriblant D. Vitamin D må ha normale nivåer av de fettløselige vitaminene A og K2 for å gjøre jobben sin i kroppen, og for å unngå å forårsake forkalkninger gjennom samspillet med kalsium. Magnesium trenges for at vitamin D i kroppen skal kunne omdannes til hormonformen som har de fleste virkningene, og magnesium beskytter også, som vitamin K2, mot eventuell kalsiumopphopning i organer og vev hvor kalsiumet forårsaker forkalkninger." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02:36.


"Vitamin D er helt nødvendig for at vitamin A skal virke i kroppen, og vitamin A er også synergistisk med vitamin D. I tillegg beskytter disse to vitaminene mot hverandres hypotetiske giftighet, slik at du kan ta betydelig større doser av begge uten å risikere forgiftningssymptomer. " Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12:11.

"...du trenger vitamin D3 fra animalsk mat for opptak og utnyttelse av vitamin A da disse vitaminene er som nevnt synergister og jobber i par. Begge trenger mettet fett for opptak, og begges opptak blir blokkert av plantefett, som også mangedobler tapet av eksisterende nivåer i kroppen. Også karotener trenger mettet fett for å tas opp i nevneverdig grad." Sitat: PirkePetter, 17.06.2012 kl. 01:23.


"Om du mangler vitamin D tross tilskudd kan en av flere faktorer være konsum av en eller flerumettet fett som blokkerer proteinet vitamin D trenger for å tas opp og utnyttes av kroppen, eller vitaminet du tar er syntetisk." Sitat: PirkePetter, 12.05.2012 kl. 15:22.


"Magnesium trenges i kroppen for å omdanne vitamin D fra mat til den aktive hormonformen, slik at du kan mangle vitamin D aktivitet i kroppen om du har for lite magnesium." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01:35.Andre kaviaroppskrifter:


PirkePetter, Linker og info om rogn:
Generell Info –

Oppskrifter – Tilberedning –

Taramosalata –


En bok med mange gode oppskrifter og tips om bl.a tradisjonell konservering og tilberedning av fiskeegg på eskimomåte:

Tørke Rogn (unngå tilsetningsstoffene i oppskriftene) –
 


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


mandag 14. mars 2016

Margsmør - Fra Margbein til Pålegg!

Når jeg kokkelerer godbiter som dette må jeg bare dele snarest. Inspirert av Mommypotamus har to fantastisk gode tradisjonskostråvarer blitt til en - Upasteurisert smør fra beitefora kyr og beinmarg fra reinsdyr! Så slår man seg løs med en kreativ krydderblanding, og vips har man nydelig næringsrikt kryddermargsmør. Skikkelig godt på både surdeigskjeksen og ikke minst på surdeigsbrødskiva basert på kraft. I tillegg kan det fint brukes som kryddersmør til biffen. Smør bestilles fra Tidsporten, og margbein får du forhåpentligvis fra din lokale slakter.


Du trenger:Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader, og fres margbeinene i 15-25 minutter. Eller, hvis margbeina ser ut som på bildene mine, så kan man hente de ut av kraftgryta når margen ser mør og fin ut etter et kort døgn med langputring på svakeste varme. Merk at kraftkokt marg ikke får den på en måte "nøtteaktige karamelliserte" smaken som de ovnfresede får. Den såkalte Maillardreaksjonen. Smaker like godt i denne oppskriften, bare litt forskjellig.

La margbeina avkjøles til de er håndterbare, og hent margen ut. Mos margen med f.eks en gaffel, og sørg for at den er avkjølt nok for å ikke smelte smøret. Bruk foodprosessor eller stavmikser og miks sammen smør, marg, mineralsalt og din selvvalgte krydderblanding. Smak deg frem! Oppbevares i kjøleskap, og har hvertfall en ukes holdbarhetstid.

PS! Ikke kast margbeinene etterpå. Frys de ned til neste kraftkokerdag, eller ha de rett oppi kraftgryta som allerede står og putrer på komfyren. Oppskrift på kraftkoking finner du HER.
Inspirerende oppskrifter med marg fra margbein:


Tekst lånt fra Empowered Sustenance:
"Weston A. Price, a nutrition pioneer who studied the diets of traditional cultures, found a special emphasis on bone marrow in the Indians living in the Rocky Mountain Range. He wrote in his landmark book Nutrition and Physical Degeneration,
"An important part of the nutrition of the children consisted in various preparations of bone marrow, both as a substitute for milk and as a special dietary ration."
In his practice, Dr. Price used marrow as an important nutritional supplement for undernourished children."


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.mandag 7. mars 2016

Multippel Sklerose, MS! Har kostholdet noe å si? Er et næringsfattig kosthold årsaken? Kan et næringsrikt kosthold helbrede MS?

En slektning av en bekjent har nylig fått påvist MS. Litt forsiktig nevner jeg at Multippel Sklerose ofte har en sammenheng med kostholdet, og tilbyr meg samtidig å samle sammen PirkePetters informasjon fra ulike kommentarfelt. Jeg legger den samme informasjonen som jeg ga videre også ut på bloggen, i tilfelle andre er interesserte i sammenhengen mellom kosthold og MS. Rå eggeplommer fra glade høner innholder mange av faktorene som er dokumentert å helbrede og/eller lindre MS.

PirkePetter skriver følgende i en kommentar:
"Opp gjenom åra har jeg hjulpet mange mennesker med bl.a kronisk tretthet/ME, fibromyalgi, MS, ALS, og andre svært usosiale kjemiske ubalanser, psykiske og mentale helseproblemer inkludert, og ut fra de tilbakemeldinger jeg har fått har jeg en suksessrate på 100%. De eneste jeg ikke har kunnet hjelpe er dem som av forskjellige grunner har gitt opp å hjelpe seg selv." Sitat: PirkePetter. 5. desember 2012 kl. 00:46.  


Dette blogginnlegget inneholder kommentarer skrevet av PirkePetter relatert til MS. Alle avsnittene under er linket tilbake til sin opprinnelse, og der finner man også sammenhengen hvor PirkePetter har gitt informasjonen.
Årsaker til MS:
"Næringsmangler dokumentert som årsaker til MS er mangel på/for lave nivåer av protein, mettet fett, kolesterol, vitamin A, B1, B3, B6, B12, lipoesyre og orotinsyre/B13, D, E, K2, og mineralene jod, magnesium, natrium/hyponatremi, selen og sink. Dette betyr nødvendigvis ikke at man mangler alle disse på en gang, og heller ikke at de mangler i kosten da mennesker med MS svært ofte har mage-tarmproblemer som reduserer næringsopptaket. De samme mage-tarmproblemene forårsaker forhøyede nivåer av neurotransmitteren serotonin, som er en medvirkende årsak til degenerasjon i myelinkjedene (for mye serotonin er betennelsesfremmende). " Sitat: PirkePetter, 06.03.2013 kl. 16:17."Nok en faktor i redusert proteinopptak og utnyttelse er at de fleste med MS har forhøyede nivåer av kortisol, som forstyrrer proteinstoffskiftet. Både forhøyede nivåer av østrogen og serotinin forårsaker forhøyet kortisolnivå. En av de aller beste ?midlene? mot for mye serotonin er aminosyren glycin i kraft og gelatin. Kort sagt fordi glycin motvirker serotoninets negative virkninger i kroppen, og også hjelper ved mage-tarmproblemer som kan være årsak til forhøyet serotoninaktivitet." Sitat: PirkePetter, 06.03.2013 kl. 16:17.
"Dokumenterte hoved og delårsaker til de symptomer som legene kaller MS er planteoljer, vegetarkost, hyppig konsum av svinekjøtt, kopperforgiftning, bly, aluminium, kvikksølv, vaksiner, sprøytegifter, gluten/kasein, MSG, aspartam, acetaldehyd (sluttprodukt fra alkoholgjæring, i tobakk, eksos, eller produsert av candidasopp), histaminreaksjoner, østrogenovervekt, prolaktinovervekt, kortisolovervekt, serotoninovervekt, forstyrret aktivitet av hormonet antidiuretisk hormon (SIADH - syndrome of inappropriate ADH secretion), hypoglykemi, hypotyreose, cøliaki, redusert næringsopptak og mangel på en eller flere av de ovennevnte næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 06.03.2013 kl. 16:17."De hyppigst dokumenterte næringsmanglene er vitamin B12, D og/eller magnesium. Magnesium i seg selv er årsak, men kan også være indirekte årsak da magnesium er nødvendig for at vitamin B12 skal omdannes til koenzymformen i kroppen, og for at vitamin D fra maten skal omdannes til hormonformen som virker i kroppen." Sitat: PirkePetter, 06.03.2013 kl. 16:17."Fiber er en av flere faktorer i korn som enten øker forbruket av eller som reduserer/blokkerer opptaket av vitamin D, hvis mangel er en av flere årsaker til MS. Andre faktorer er gluten, fytinsyre og hveteagglutinin, samt stivelse. Fiber og såpestoffer i korn påvirker også kolesterol-gjenopptaket i tarmen samt kolesterolproduksjonen negativt, og kolesterol er helt nødvendig for vitamin D's produksjon og funksjon i kroppen. Samt for dannelse av vitamin D fra kolesterol i huden ved soling." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43."Mangel på vitaminene A og K2, samt magnesium reduserer opptak og/eller utnyttelse av vitamin D." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.


 

"Planteoljer (også enumettet fett)(og svinekjøtt pga av det høye innholdet av flerumettet fett), transfett, fettblokkere, mye fosfor/fosfat, samt mangel på vitamin B6, B12, A, D, E, og magnesium, selen og jod er andre årsaker." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.

 
"Gris er antakelig det minst sunneste kjøttet man kan spise pga det høye inneholdet av flerumettet fett, og som i følge forskning bl.a forårsaker skrumplever, fettlever, leverkreft, forandringer i blodets kjemiske tilstand som kan minne om blodkreft, samt MS. Gris går imidlertid fint sammen med mettet fett av noe slag, da mettet fett både beskytter det flerumettede fettet fra å peroksidere eller slå ut fordøyelsesenzymer, og også reverserer samtlige ovennevnte tilstander forårsaket av plantefett." Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 00:22 
 

 


Langtidskokt Kraft - Næringsgivende, Forebyggende og Helbredende!
"Nedsatt magesyreproduksjon, leverfunksjon eller bukspyttkjertelfunksjon, samt betennelser i tarmen som forhindrer næringsopptak er også dokumenterte årsaker, men da delårsaker i og med at selv om de ovennevnte dysfunksjonene saboterer næringsopptak og utnyttelse så er det årsaken til disse organenes dysfunksjon som er den egentlige, underliggende årsaken. Mer proteiner og mettet fett, især mellomkjedet fett og den kortkjedede fettsyren smørsyre er faktorer som bedrer de ovennevnte dysfunksjonene, og det samme er et mer næringsrikt kosthold enn det standard vestlig kosthold kan gi. Kraft og især gelatin, for aminosyren glycin, som regulerer blant mye annet betennelsesreaksjoner i kroppen er en veldig god ide." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.


"Glycin reverserer skader forårsaket av betennelsesreaksjoner satt i gang av for høye serotoninnivåer i både hjernen og nervesystemet, inkludert nervesystemet i tarmen, og blokkerer også serotonin i å gjøre mer skade. For høye serotoninivåer er nok en dokumentert årsak til MS. Alle faktorer som skaper betennelse i tarmen, så som gluten, kasein, kornfiber, antinæringsstoffer i korn, frø, nøtter og belgfrukter, næringsmangel, forstyrret tarmflora, feil ph i tarmen, planteoljer, m.m fremmer abnorm serotoninaktivitet i tarmen, og det samme gjør glutamat i MSG, samt aspartinsyre og fenylalanin i aspartam." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.


 
"For høye østrogennivåer i forhold til progesteron og testosteronnivåer er flere årsaker, slik at et protein og fettdominert kosthold, som stimulerer progesteron og testosteronproduksjon, samt reduserer hormonelle ubalanser (bl.a insulin, kortisol og prolaktin) som fremmer østrogenaktivitet, et en god ting." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.

 


"Kvikksølv, bly, aluminium, vaksiner, sprøytegifter, samt substansen acetaldehyd fra bl.a sukkergjæring i tarmen, candidaovervekt og/eller hyppig alkoholkonsum er andre årsaker. Disse årsakene er imidlertid delårsaker, da de forårsaker de forskjellige betennelses og degenerasjonsvirkningene i kroppen gjennom å blokkere enzymer og binde eller mangedoble forbruket av næringsstoffer. Slik at selv i de tilfeller hvor MS har sin utløsende årsak i en av de ovennevnte faktorene, så vil økt næringsinntak så vel som opptak hjelpe gjennom å reversere skader og degenerasjon, samt bygge nye næringsnivåer." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43."Sondemat har jeg ingen kunnskaper om annet enn at det er helseskadelig gørr. Matemnene du oppgir som ingredienser i sondemat er en garanti for mage-tarmproblemer, redusert næringsopptak og utnyttelse, lever og bukspyttkjertelproblemer, nyreproblemer, hormonelle problemer, stoffskifteproblemer/hypotyreose, kreftutvikling, og også en garanti for forverring av ME og enhver form for degenerasjonslidelse, så som diabetes, MS, ALS, dystrofier, fibromyalgi, m.m" Sitat: PirkePetter, 7. desember 2012 kl. 01:13"Angående B12 mangel så snakker vi ikke bare om hypotyreose, fedme eller kronisk tretthet/ME, men også det meste som finnes av såkalte "autoimmune" sykdommer, samt MS, ALS, og alle former for degenerasjon i nervesystemet...." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17:16.


"...så er mangel på B12 og/eller magnesium også en av flere årsaker til multippel sklerose og amyotrofisk lateral sklerose, da disse næringsstoffene er ansvarlige for å danne nye nerveceller så vel som myelinkjeder rundt nervene. Nervebetennelsen og degenerasjonen er en variasjon av den samme neuropatien som man påstår skyldes både høyt og lavt blodsukker, så vel som for høye insulinnivåer." Sitat: PirkePetter, 18. februar 2015 kl. 20:18.  


"...Enhver som betviler dette bor se nærmere på alle de ekstremt alvorlige reaksjonene mangel på vitamin B12, som kun finnes i animalske matemner gir. Mangel på bare dette ene vitaminet gir, alene, eller i kombinasjon med andre næringsstoffer, en lang rekke såkalte autoimmune sykdommer, diabetes 1 og 2, MS, ALS, ME/kronisk tretthet, fibromyalgi, degenerasjon (neuropati) i nervesystemet og hjernen/hjernen krymper, autisme, ADHD, epilepsi, parkinson, alzheimers/demens, depresjon, suicidalitet, aggresjon, dysleksi, blindhet, døvhet, tap av tarm og blærekontroll, tap av muskelkontroll/ataksi, muskeldystrofi, tap av sanser som lukt, smak, berøring, (syn og hørsel), en rekke tarmlidelser, nedsatt magesyreproduksjon/redusert næringsopptak, hjertelidelser, hyper og hypotyreose, nedsatt binyrefunksjon/Addisons, flere former for anemi, de fleste typer kreft, m.m. Alle disse tilsynelatende egne tilstandene, såkalte "diagnoser," er mao mangelsymptomer på B12, hvilket betyr at for legemiddelindustrien så vel som for leger og psykiatere så er B12 mangel en gigantisk intektskilde." Sitat: PirkePetter, 11. desember 2012 kl. 07:09. "...så fremmer høy aktivitet av aldosteron det meste du kan tenke deg av små og store helseproblemer, deriblant slike som gis merkelapper som hypotyreose, ME, MS, lupus, såkalt autoimmune sykdommer, m.m. Salt er en viktig del av å kontrollere aldosteron så vel som de andre hormonene som inngår i RAAS, men det er viktig å spise næringsrikt slik at kroppen også får de næringsstoffer som balanserer økt inntak av natrium..." Sitat: PirkePetter, 8. juli 2013 kl. 19:59.  


"Salt holder aldosteron og RAAS i sjakk, slik at du ikke opplever alle de negative helsekonsekvensene disse medfører, og som inkluderer det meste av det man kaller autoimmune sykdommer, samt ME/kronisk tretthetssyndrom, mentale og følelsesmessige problemer, m.m. Forstyrret aktivitet av hormonet antidiuretisk hormon/vasopression forårsaker også en hel del symptomer, deriblant en form for MS." Sitat: PirkePetter, 2. september 2013 kl. 18:09
Bildet er lånt fra Eiden`s Hage: 

Torskemelke, en næringsrik delikatesse.
Faktorer som er dokumentert å helbrede og/eller lindre MS er følgende:

"Vitaminene A, D, E, K2 (mye i eggeplomme, lever og annen innmat, samt fet fisk og sjømat, fiskerogn og melke) B1, B3, B6, B12, B13/orotinsyre og lipoesyre (mye i eggeplommer og lever), mineralene kalsium (for mye forårsaker betennelser, og dermed grunnlaget for MS - ellers mye i surnede melkeprodukter og ost fra upasteurisert melk), jod (fisk og sjømat, fiskelever, rogn og melke, eggeplommer, innmat, havsalt), magnesium (kraft, lever, egg, havsalt) og selen (nyrer, lever, fisk og skalldyr), kolesterol (lever, eggeplomme, hjerne, melkefett, krås av fjærkre), mettet fett (talg, kokosolje, upasteurisert smør/melkefett), DHA (fet fisk og sjømat, fiskelever, rogn og melke, eggeplommer, innmat), glukosamin (mye i kraft), lecithin (mye i eggeplommer og lever)." Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.


 
"Også nakkevirvler som ikke er helt i naturlig stilling (subluksasjon) er en dokumentert årsak til en del tilfeller av MS, slik at en sjekk hos kiropraktor eller osteopat kan være en god ide."
Sitat: PirkePetter, 6.november 2012, kl. 22:43.


"Ubalanse i nervene i nakken som følge av muskelspenninger og gjerne delvis skiveutglidning/subluksasjon har vært dokumentert som årsaker (men ikke den eneste) til migrene og hodepine, mentale og psykiske problemer, så vel som enkelte tilfeller av MS." Sitat: PirkePetter, 19. juni 2013 kl. 18:20


"...da enhver person med ALS eller MS kan bli friske via kostholdsomlegging alene. I noen tilfeller må imidlertid også manipulasjon av nakkevirvler og nerver inkluderes i behandlingen..." Sitat: PirkePetter, 19. mars 2014 kl. 20:57.


 

Gjæret fiskeleverolje fra Green Pasture, Tidsporten.
Nyttig artikkel:

fredag 4. mars 2016

Matjuks! Bringebærgelé uten Gelatin!

Når forsvant gelatinet fra geléen?
Det er årevis siden jeg sist kjøpte ferdiglaget gelé, men har i alle år trodd at det faktisk var gelatin i den. Når jeg på kort varsel ble bedt om å ta med en dessert, og ikke hadde tid til å lage en hjemmelaget variant, så var min første tanke kjøpegelé. Det er hvertfall halvveis innafor de kostholdsprinsippene jeg sverger til, trodde jeg...
Sjekket ikke innholdsfortegnelsen før jeg var kommet hjem, og ble mildt sagt skuffet! Karragenan og johannesbrødkjernemel... Er det virkelig lov å kalle et produkt for gelé når det ikke inneholder gelatin? Enden på visa var at jeg kastet skvipet i søpla, og dro enda en tur på butikken. Etter en kjapp glaning i isboksen tok jeg med meg den iskremen som inneholdt størst prosentandel fløte, lukket øynene for alle tilsetningsstoffene, og endte til slutt opp med en dessert som med litt overdrivelse er halvveis innafor.


Så lenge man har ventetid til rådighet, er det kjapt å blande sammen og lage sin egen gelé og iskrem:
  • HER finner du min oppskrift på hjemmelaget gelé.
  • HER finner du mine oppskrifter på hjemmelaget iskrem.