Sider

søndag 28. august 2016

Glutenintoleranse - Glutenallergi - Cøliaki! Holde seg unna gluten for livet? Eller reparere tarmen med et næringsrikt tradisjonskosthold?

Ei venninne av meg har vært plaget en del med magen, og i det siste mer enn tidligere. Symptomene minner om det legene kaller glutenintoleranse, glutenallergi eller cøliaki, siden reaksjonene oftest kommer etter inntak av hvetebakst. Jeg har derfor samlet sammen informasjon skrevet av PirkePetter, som forhåpentligvis kan hjelpe både henne, og flere av mine lesere som har etterlyst nettopp dette tema som innlegg på bloggen. Er det noe PirkePetter har fått mange spørsmål om, og svart på opp gjennom årene, så er det glutenmolekylets problematiske egenskaper, de egentlige årsakene til magetrøbbelet og hva man bør spise for å reparere sitt eget tarmsystem. Hint! Løsningen finnes ikke i glutenfri hylla på butikken...



http://www.sourdough.co.uk/why-is-it-that-i-can-digest-sourdough-bread-and-not-commercial-bread/
The Sourdough School, Why is it that I can digest sourdough bread and not commercial bread?




Sykdom = Næringsubalanse
"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje. " Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01:57.



Hvor lang tid tar det før jeg blir frisk?
"Om tradisjonskosthold skal ta lang tid angående helbred kommer helt an på hvor mye man satser. Jo flere av de råd jeg pleier å gi som blir praktisert, desto raskere helbred, og jo mer man nøler med å praktisere enkelte råd, eller helt utelater det som ikke passer en til fordel for dem man synes går greit, desto lenger tid vil det hele ta." Sitat: PirkePetter, 5.desember 2012 kl. 00:46.  



Les også!
`En skjoldbruskkjertel og et stoffskifte til besvær. Høyt eller Lavt? Hypertyreose eller Hypotyreose? Et næringsrikt kosthold er løsningen!`

Problemer med å fordøye gluten og årsakene til nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon har mange likhetstrekk. Handlelista, og flesteparten av rådene i innlegget som er linket til ovenfor, gjelder også for glutenintoleranse og cøliaki.



Generelt om glutenintoleranse og cøliaki
"Såkalt glutenintoleranse er forstadiet til tilstanden som kalles cøliaki, og førstnevnte er ikke en såkalt intoleranse, men manglende magesyreproduksjon/hypoklorhydria og/eller mangel på enzymproduksjon i tynntarmen pga lokale betennelser og skadde tarmtotter. Cøliaki er ingen sykdom, men en merkelapp, og er kun skadde tarmtotter som følge av betennelsesreaksjoner bl.a forårsaket av både gluten så vel som kasein. Men, grunnen til at gluten eller kaseinpeptidene forårsaker skade i tarmen skyldes det faktum at de kommer dit i molekylmessig inntakt form. Hvilket aldri var meningen fra naturens side, da slike peptider, som alle andre proteiner, skal brytes delvis ned i magesekken av magesyre før de kommer til tynntarmen, hvor fordøyelsesenzymer står klar for å gjøre resten av jobben. Kommer peptider som disse inn i tynntarmen i inntakt tilstand forårsaker de massive betennelsesreaksjoner, som har blitt gitt ulike merkelapper avhengig av hvor i tarmen de skjer, og da alt fra cøliaki til ulcerøs kolitt til Crohns til irritabel tykktarmsyndrom og tarmlekkasje." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:45.
 


"Mennesker med cøliaki har betennelse i tarmen og redusert næringsopptak på den ene siden, og økt lekkasje i tarmen hvor substanser fra tarmen lekker inn i blodet, hvor de forårsaker immunreaksjoner. Skal man bli frisk fra cøliaki må man unngå også surdeig i en periode mens tarmen bygger seg opp igjen og betennelsen stoppes via konsum av animalske matemner som inneholder bl.a aminosyrer som glycin og glutamin, samt fettsyren smørsyre som trenges for å reparere tarmceller. Mellomkjedede fettsyrer i smør og kokosolje stopper også betennelser i tarmen, og det samme gjør økt konsum av matemner rike på B vitaminer, som bl.a lever, nyrer, hjerte, etc." Sitat: PirkePetter, 17. november 2012 kl. 17:22.



"Jeg har mange bøker og artikler og forskningsstudier om både cøliaki og om hvor ille gluten er, men er klar over at samtlige kun fokuserer på å leve med dette, samt å unngå gluten, snarere enn på å bygge opp mage-tarmsystemet slik at man ikke lenger har disse problemene. Glutenproblemer er tross alt en milliardindustri, og samtlige nettsider og bøker og artikler om disse tilstandene fokuserer ensidig på å leve med problemet, på medikamenter, eller på glutenfritt kosthold. Dette er for ensidig og ensporet tankegang,.." Sitat: PirkePetter, 30. april 2012 kl. 22:26.



"...er kun kronisk så lenge ingenting gjøres med årsakene til tilstanden, som f.eks å bygge tarmen med næringsstoffer som bl.a glutamin og smørsyre, og ikke minst faktorer som normaliserer ph i tarmsystemet. Cøliaki forblir kronisk så lenge man opprettholder helseproblemet via glutenfritt kosthold. Glutenfritt kosthold helbreder ikke tilstanden, men lar bare være å forverre den. Imidlertid er det en million andre faktorer som spiller inn i tarmcellenes helsetilstand, og som ved mangel vil forverre den kroniske betennelsestilstanden man kaller cøliaki selv om man unngår alle former for gluten. Fokus på å unngå gluten er derfor selvbedrageri, og da et selvbedrageri mat og legemiddelindustrien tjener milliarder på." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.



"Kan dette kostholdet helbrede cøliaki også? Ja, og det er latterlig enkelt også, når du forstår hvorfor og hvordan." Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 21.20



"...hjelpe tarmen å reparere seg selv slik at såkalt glutenitoleranse og cøliaki ikke lenger er en realitet. Det er bare tull at man skal måtte leve med slikt et helt liv når man like gjerne kan bygge tarmcellene og gjenopprette optimal ph med næringsstoffer tarmen trenger, især glutamin og smørsyre, slik at den såkalte diagnosen ikke lenger er et faktum. Både glutenintoleranse som cøliaki er meningsløse merkelapper, ikke en kjemisk ubalanse som er dømt til å forbli en kjemisk ubalanse for resten av livet." Sitat: PirkePetter, 30. april 2012 kl. 22:26.


 
"Samt gjennom å fokusere på alle andre dokumenterte årsaker til atrofi i tarmtottene, og som aldri nevnes i forbindelse med politisk korrekt info om cøliaki. Deriblant soya, kasein, mangel på næringsstoffer tarmtottene trenger for å i det hele tatt dannes og fornye seg selv, tungmetallbelastning, spesielt kvikksølv, candidaovervekst, feil ph i tarmen, hypotyreose, m.m" Sitat: PirkePetter, 14. mars 2013 kl. 16.00.





Hvorfor lager gluten baluba?
 "Når et inntakt glutenmolekyl kommer ut i tynntarmen lager det baluba, men ikke fordi man har intoleranse eller allergi, men fordi gluten, som er en "kontaktødelegger" limer seg til tarmveggene og irriterer disse til det oppstår betennelser. Og disse skaper igjen hull i tarmen (hvorigjennom substanser, også helt harmløse, fra tarmen lekker inn i blodet og forårsaker en immunreaksjon), forstyrrer tarmfloraen, samt ødelegger tarmtottene og stopper enzymproduksjonen i tynntarmen (slik at fordøyelse og opptak av næringsstoffer fra maten er minimal), og også forårsaker en massiv serotoninproduksjon i tarmen som reaksjon på irritasjonen fra glutenet. Sistnevnte er årsaken til de følelsesmessige og mentale problemer som skyldes gluten." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



"Eller man konsumerer korn sammen med pasteurisert melk, som mangedobler den negative virkningen av begge matemner/peptider (pasteurisering denaturerer kaseinet molekylmessig slik at det ikke brytes ned av magesyre/pepsin - dette gjelder ikke kasein i upasteurisert melk), eller man konsumerer ikke salt eller krydder, som begge stimulerer magesyreproduksjon, sammen med kornet."
Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:45.



"Eller man konsumerer kornet uten organiske syrer av noe slag, som både stimulerer magesyreproduksjonen, og omdannelsen av pepsinogen til pepsin, som videre bryter ned de problematiske peptidene, og som i seg selv bidrar med å bryte ned peptider og proteiner, regulerer blodsukkerbalansen og øker insulinsensitiviteten i kroppens celler, m.m." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:45.





Næringsubalanser
"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01:57.



"Kroppen trenger også næringsstoffer som stimulerer produksjon og aktivitet av forskjellige enzymer som avgifter naturlige substanser i mat, som f.eks fenoler og salisylater, plantehormoner, etc, samt sukkere, især fruktose, og også ymse kjemikalier, tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester, m.m. Har ikke kroppen din de næringsstoffer som trenges for disse enzymenes aktivitet blir ikke substanser i maten avgiftet, og lager dermed seriøst krøll i kroppen din. Har du i tillegg lekk tarm mangedobles krøllet." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:46.  
 
 



Blodprøver
"Leger baserer seg normalt på blodprøver, og dette hjelper lite all den tid kroppen hele tiden gjør alt den kan for å holde blodets sammensetning av næringsstoffer og andre substanser stabile. Blodprøver kan derfor vise normale nivåer av næringsstoffer som det er for lite av i resten av kroppen." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 23:33.



http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/
SCDLifestyle, The Gluten-Free Lie.




Betennelsesreaksjoner i tarmen, og tarmskader
"Mangel på en rekke næringsstoffer fremmer betennelsesreaksjoner i tarmen, deriblant vitamin A, C, D, og E, og B3, B6, B9 og B12, samt magnesium, sink, kopper, natrium og kalium, aminosyrer som arginin, glutamin, glycin og treonin, fettsyrer som smørsyre og andre kort og mellomkjedede mettede fettsyrer, organiske syrer som melkesyre, eddiksyre, og propionsyre, m.m. Og alle forstyrrelser i tarmens bakterieflora og ph gjør det samme. Og her tar jeg ikke engang med tungmetaller, ulike legemidler, vaksiner og antibiotika inkludert, eller tilsetningsstoffer i mat og drikke, m.m" Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.


 
"Og som nevnt ovenfor, så er det også sludder at gluten er den eneste årsaken til såkalt cøliaki, da også kasein er dokumentert å forårsake nøyaktig identiske tarmskader, inkludert skadde tarmtotter. Nok en dokumentert årsak til såkalt cøliaki, og som igjen forårsakes av hypoklorhydria og/eller ubalansert tarmflora og/eller ubalansert ph i tarmen, er abnorm vekst av soppen candida. Referanse -
Lancet. 2003 Jun 21;361(9375):2152-4. Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease?"

Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.



"...enhver form for betennelse i kroppen, og som kroppen ikke har satt i gang som en del av reparasjons og fornyingsprosesser, viser mangel på opptil flere næringsstoffer som er involvert i å kontrollere betennelser. Du sier du har cøliaki, og da er det en selvfølge du har redusert næringsopptak. Især med tanke på at gluten, som du sier du unngår, ikke er den eneste årsaken til cøliaki/skadde tarmtotter. Soya og planteoljer er andre, samt kvikksølv og andre tungmetaller, candidaovervekst (hvilket skyldes feil ph i tarmen, samt forstyrret tarmflora), polystyrenpartikler og ymse kjemikalier i mat og drikke, og kasein og gluten kun fordi de ikke for-fordøyes i magesekken. Hvilket betyr at for at gluten skal kunne forårsake betennelse i tynntarmen så må du først mangle magesyreproduksjon. Og da enten fordi du mangler næringsstoffer magecellene trenger for å produsere magesyre, eller fordi du spiser matemner sammen med korn som enten blokkerer magesyre og pepsinproduksjon (fytinsyre i korn) i magesekken, eller som ikke stimulerer magesyreproduksjon (plantekost, råkost, måltider uten protein) i utgangspunktet." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 23:33.



"Så lenge du mangler enzymer i tynntarmen som skal fordøye næringsstoffer (og problemstoffer som kasein og gluten) fra kosten mangler du også en hel del næringsstoffer, slik at helsa di må være langt fra optimal. Jeg anbefaler derfor som jeg allerede har gjort to ganger, at du spiser og drikker mat tilberedt på en slik måte at den ikke skader tarmen din ytterligere, samtidig som substanser i maten din reparerer de skadene som er der allerede. Alle former for melkesyregjæret mat og drikke anbefales derfor, surdeigsbrød inkludert. Og også mer protein enn du nok er vant med. Imidlertid anbefaler jeg at du, siden du har nedsatt næringsopptak, og sannsynlig vis lekk tarm også, starter med hjemmelaget kraft og/eller gelatin i en 2 ukers tid før du begynner å øke proteinkonsumet ditt. Dette fordi aminosyrene i gelatin normaliserer nedsatt magesyreproduksjon (som trenges for å fordøye proteiner (gluten og kasein inkludert) og reparere skadde tarmvegger, da sammen med glutamin som dannes i kroppen fra glutaminsyre, som det er mye av i gelatin. Jeg anbefaler også at du lager kraft, da utover gelatinet i kraft så inneholder kraft også mye mineraler og glykosaminoglykaner (som f.eks kondroitin, hyaluronsyre, og glukosamin) som reparerer, blant mye annet, tarmslimhinnene. Glykosaminoglykaner og gelatin reparerer alt kollagen i kroppen, dvs alt binde og støttevev, alt underhudsvev, brusk og deler av skjelettet, blodkar, m.m." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16:34. 



"Påstanden din om at kraft reparerer fordøyelsessystemet er riktig, da aminosyrer som glycin, glutamin og prolin, som det finnes svært mye av i gelatin, reparerer tarmslimhinnene. Glutamin brukes som drivstoff av tarmcellene, og bare glutamin alene helbreder tarmlekkasje, kolitt, irritabel tykktarmsyndrom, Crohn's og tarmkreft utover magesår og sår i tarmsystemet. Glutamin reparerer også skadene i tarmtottene som er hovedsymptomet på cøliaki." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012 kl. 06.04.



"...reaksjoner på selv spormengder av gluten viser jo helt klart at tarmskadene ikke er helbredet, samt at magesyreproduksjonen nok er nedsatt. En bedre ide enn å spise surdeigsbrød alene er derfor å spise slikt brød med kraft eller gelatin, eller surnede melkeprodukter og i alle tilfeller med mer protein enn en syltynn skive pålegg eller ost. Eller å gjøre som jeg foreslår i diverse kommentarer i denne bloggen, å først helbrede tarmen via konsum av generøse mengder smør og melkeprodukter (upasteuriserte og surnede) og/eller kraft og gelatin." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 03:03.

 


"Uansett er ikke logikken riktig når det gjelder å kutte ut matemner fordi substanser fra dem lekker inn i blodet, men heller å spise mat som helbreder tarmen, eller øker magesyreproduksjonen om dette er årsaken, via å forandre ph og bakterieflora i hele tarmen. " Sitat: PirkePetter, 23.01.2013 kl. 19:50.



 

Såkalte intoleranser og allergier
"Har du betennelser i tarmen, og evt tarmlekkasje, reagerer du på mye, og gjerne også substanser fra melk. Men dette skyldes da en helt naturlig immun eller avgiftningsreaksjon fra kroppens side, som reagerer på enten økt irritasjon/betennelse i tarmen, og/eller at substanser fra melk og annen mat lekker inn i blodet, hvor de ikke har noe å gjøre. Når noe som helst som ikke har noe i blodet å gjøre lekker inn i det, reagerer kroppen immunmessig og prøver å fjerne dette noe som plutselig har dukket opp i blodet. Dette er en naturlig avgiftningsreaksjon, og ikke såkalt allergi eller intoleranse, som begge er oppdiktede begreper. Om man går en lang tur på en kort brygge og dør av drukning etter å ha ramlet i vannet er det ikke fordi man er allergisk mot vann, men fordi vannet ender opp der det ikke har noe som helst å gjøre. Hvilket i dette tilfellet er i lungene dine. Spiser eller drikker du noe kroppen din ikke klarer å fordøye og/eller avgifte, fordi kroppen mangler næringsstoffer - som trengs for opptak og utnyttelse av næringsstoffer og omdanning av disse til energi, samt til produksjon av magesyre i magesekken og fordøyelsesenzymer i tynntarmen og fra bukspyttkjertelen, samt galle fra leveren - og/eller er kjemikaliebelastet, vil kroppen din reagere og prøve å avgifte substanser den ikke takler i ufordøyd/ikke-avgiftet tilstand." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:46.



"...allergier finnes ikke, slik at det som egentlig skjer om man gir mennesker som ikke klarer å fordøye korn, er at kroppen reagerer med betennelser og ulike immunreaksjoner. Men da ikke fordi man er allergisk, men fordi maten eller substanser i maten enten fremmer betennelse, som i tilfellet gluten/kasein/soya, etc, eller substanser fra maten/tarminnholdet lekker inn i blodet via små hull som oppstår ved bl.a betennelsesreaksjoner. Det er imidlertid ikke gluten eller kasein som er årsak til slike reaksjoner, men snarere vår manglende evne til å f.eks for-fordøye disse peptidene i magesekken før de kommer inn i tarmen. Og har man betennelse i tarmen mangler man fordøyelsesenzymer som trenges for å bryte dem videre ned, etter at magesyre og pepsin har gjort sin jobb." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01:36.



"Også mangel på enzymer som bl.a avgifter forskjellige substanser og kjemikalier fra mat og drikke gir slike symptomer leger kaller allergi. Men, dette skyldes mangel på næringsstoffer som enten stimulerer produksjon av enzymene, eller som er en del av dem, og har derfor ingen verdens ting med såkalt allergi å gjøre. De kroppslige reaksjoner man opplever når man f.eks har nedsatt magesyreproduksjon eller betennelser i tarmen, slik at gluten og kasein, og andre substanser ikke blir skikkelig brutt ned, er dermed ikke allergi, da symptomene som legene kaller allergi er virkningen av problemet, og ikke problemets årsak. Det samme gjelder mangel på enzymer som avgifter ymse substanser i mat og drikke, all den tid mangelen på disse, og som gir de symptomer leger kaller allergi, ikke er årsaken til problemet/de ?allergiske? reaksjonene, men næringsmangel er. Dermed, å si at noe som helst skyldes såkalt allergi, er faktisk å påstå at virkningen at et problem er selve problemets årsak. Dette er bakvendtogikk legemiddelindustrien dikter opp for å skape sykdommer den kan tjene penger på." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01:36.



Allergier og intoleranser er dermed bare tull og tøys, og lettvinte bortforklaringer som legemiddelindustrien kan tjene mye penger på gjennom salg av allergimedisiner, antibiotika, vaksiner, m.m. Pluss på et standard vestlig kosthold, med mye unaturlige og betennelsesfremmende matemner og substanser, samt næringsfattige og kjemikalierike matemner, i kombinasjon med nedsatt magesyreproduksjon, og/eller tarmbetennelser og redusert næringsopptak, og/eller redusert avgiftningsfunksjoner, og man har en kropp som konstant er stresset og i hyperimmun avgiftningsmodus = såkalte autoimmune sykdommer, kronisk tretthet/MS, hypotyreose og andre hormonelle ubalanser, kroniske betennelsestilstander, såkalt omgangssyke, forkjølelser, bihulebetennelser, diare eller forstoppelse, kronisk hodepine/migrene, lever eller nyreproblemer, hudproblemer, PMS, menstruasjonsproblemer, ufruktbarhet/barnløshet, m.m"  Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:46.



"Poenget mitt er at heller enn å bare godta å unngå ditt eller datt, så er det mye smartere å heller gi kroppen det kroppen trenger for å kunne takle ditt eller datt. Og da spesielt datt. Nøkkelen til de fleste såkalte syndromer og allergier og intoleranser ligger svært ofte i over eller underaktivitet av substanser (koenzymer og kofaktorer, enzymer, transportproteiner, neurotransmittere, hormoner, signalstoffer, eikosanoider, etc) involvert i de kjemiske prosesser som gir symptomene leger kaller allergier og intoleranser. Hvor legevitenskapen fokuserer på gener, og hvordan man kan tukle med genene for å få disse til å få fortgang i de kjemiske prosessene er det langt mer vettugt å heller gi kroppen de næringsstoffer som er involvert i de ovennevnte prosesser eller substanser." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17:48.



"Så lenge kroppen har de næringsstoffer, samt bakterier og gjærsopper, den trenger for alle sine funksjoner, så avgifter den hva det skal være, slik at såkalte allergiske eller intoleransereaksjoner aldri oppleves." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:47.





Empowered Sustenance, Heal Low Stomach Acid Naturally



Nedsatt magesyreproduksjon
"Hva gjelder gluten så er gluten kun årsak til betennelse i tynntarmen når man samtidig har redusert syreproduksjon i magesekken. Hva du har først og fremst er da hypoklorhydri eller gastroparese, eller du har pleid å spise, og eventuelt fremdeles spiser korn/brød sammen med matemner som inneholder faktorer som blokkerer pepsinaktiviteten i magesekken. Enten det er redusert syre eller pepsinaktivitet som er årsaken, så fører i alle tilfeller dette til at proteiner som bl.a gluten og kasein (kasein er nok en dokumentert årsak til tarmbetennelse/cøliaki) kommer ut i tynntarmen i molekylmessig inntakt form, hvor de forårsaker betennelse." Sitat: PirkePetter, 9.august 2014 kl. 03.43 



"Både glutamin og glycin, samt mer protein generelt i kosten, stimulerer magesyreproduksjonen, som er den egentlige faktoren som gjør at gluten og/eller kasein forårsaker tarmbetennelser som bl.a cøliaki." Sitat: PirkePetter, 17. november 2012 kl. 17:22.



"Såkalt glutenintoleranse, selv ovenfor moderne gluten, indikerer at du enten har nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria (slik at for-fordøyelsen av gluten ikke skjer i magesekken), eller at du enten har for vane å spise mat sammen med korn som blokkerer magesyreproduksjonen og dermed også pepsinaktiviteten slik at gluten ikke får påbegynt sin fordøyelse i magesekken. Eller at du har for vane å spise korn som ikke har vært bløtlagt eller gjæret for å nøytralisere antinæringsstoffer, deriblant fytinsyre, som blant mye annet blokkerer magesyreproduksjonen og pepsinaktiviteten. Korn alene, som all annen vegetabilsk mat, stimulerer ikke magesyreproduksjonen i utgangspunktet da kroppen må ha proteiner for at dette skal skje." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



"Gluten og kasein er imidlertid langt fra de eneste årsakene til slike tilstander, og den opprinnelige, utløsende årsaken er som sagt hypoklorhydria, hvor magesyren ikke starter nedbrytingen av disse peptidene. Dette kan skyldes mangel på næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre, konsum av korn, alene eller sammen med frø, nøtter eller belgfrukter som ikke har vært bløtlagt eller gjæret eller spiret før konsum, slik at bl.a fytinsyren i disse blokkerer pepsinaktiviteten i magesekken, og dermed det første stadiet av fordøyelse av peptider og proteiner, gluten og kasein inkludert." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:45.




Hvordan stimulere magesyreproduksjonen?
"Organiske syrer (melkesyre, eddiksyre, sitronsyre, etc) bidrar også til fordøyelsen gjennom å delvis overta for magesyre, samt øke graden av omdanning av pepsinogen til pepsin ved behov. Førstnevnte trenger et syreholdig miljø for å omdannes til sistnevnte, og sistnevnte/pepsin er helt nødvendig for at man skal fordøye protein og vitaminer og mineraler som er bundet til protein, deriblant B12. Salt, kryddere og organiske syrer overtar for magesyre inntil kroppen har de næringsstoffer den trenger for selv å danne magesyre, deriblant vitamin B1, B3, B5, B9, B12, D, mineraler som klor, magnesium, natrium, og sink, og aminosyrer som glutamin, glycin, histidin, lysin, og taurin." Sitat: PirkePetter, 18. mai 2015 kl. 04.12.



"Eddik og salt stimulerer syreproduksjon i magesekken, men vil ikke erstatte mangel på næringsstoffer involvert i syreproduksjon. Da må de manglende næringsstoffene til først, og der vil eddik og andre organiske syrer bidra med opptaket gjennom å delvis erstatte magesyren." Sitat: PirkePetter, 1. august 2014 kl. 20.12. 



"Hvert eneste måltid må inneholde enten melk/melkeprodukt eller animalsk protein, da vegetabilske matemner ikke stimulerer syreproduksjonen. Tradisjonelt konserverte animalske matemner i speket, gravet, tørket, røykt, gjæret og raket form er mye lettere fordøyelige enn kokt eller stekt animalsk mat, og fordøyer i stor grad seg selv pga at enzymene i disse ikke er ødelagt av varmepåvirkning. Melkesyregjæret mat eller drikke, som fkes litt ekte surkål eller gjæret løk, hvitløk, agurker, m.m vil bidra med enzymer og organiske syrer som både vil stimulere syreproduksjonen, hjelpe med å fordøye måltidet, og også normalisere tarmenes mikroflora. Hyppig konsum av enten hjemmelaget kraft, eller gelatin, vil også bidra til å stimulere syreproduksjonen," Sitat: PirkePetter, 18. mai 2015 kl. 04.12.



 
Ceviche laget på Lever!



Spis mer protein og fett fra animalske kilder:
"Mer protein (protein i alle måltider, og fortrinnsvis rå eller tradisjonelt konservert (speket, gjæret, raket, gravet, tørket, og helt rå som i bl.a carpaccio, ceviche, tartar, eggeplommer, upasteuriserte melkeprodukter, m.m) animalsk mat, slik at fordøyelsen belastes minst mulig samtidig som næringsopptaket er maksimalt), mettet fett, uraffinert salt, evt krydder og unngåelse av fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, samt pektin i en periode, hvor du overveiende spiser animalsk og melkeprodukter, samt kraft og/eller gelatin, vil normalisere magesyreproduksjonen så vel som tarmfunksjonen." Sitat: PirkePetter, 23.mai 2013 kl. 20:06



"Protein, gelatin, kraft, sterke kryddere, uraffinert salt, surnede melkeprodukter, eddik og vann, upasteurisert smør, kokosolje, samt sink, magnesium og klor, og vitaminene B1, B3, B5 og B12, eller aminosyrene glutamin, glycin, lysin, histamin og taurin, stimulerer magesyreproduksjonen." Sitat: PirkePetter, 7.april 2013 kl. 03:16.



"Økt proteinkonsum beskytter mot mye av glutenets skadevirkninger gjennom å stimulere magesyreproduksjonen slik at gluten blir for-fordøyd i magesekken, gjennom å bidra med aminosyrer som kontrollerer betennelser og reparerer tarmskader (især glutamin og glycin), og øker også opptaket av flere næringsstoffer i seg selv, især kalsium (økt magesyreproduksjon bidrar til økt næringsopptak også). Korn og brødmat bør derfor spises slik alle tradisjonelle kulturer har gjort i tusener av år, med mye protein av noe slag. Her til lands kunne dette være å drikke surmelk til, eller å spise en tykk skive med ost eller spekemat, eller tørrfisk, raket eller gravet fisk, eller rogn/kaviar eller fiskelever til. Eller man dyppet brødet i hjemmelaget kraft, som er rik på mineraler og aminosyrer (via gelatinet). Gelatin i kraft inneholder også mye glycin, som blant mye annet beskytter mot for mye serotonin både i tarmen og i hjernen." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



"Når du begynner å spise mer protein vil du trenge mettet fett og fettløselige vitaminer som A, D, E og K for å fordøye og utnytte proteinene maksimalt, slik at alle kilder til mettet fett (upasteurisert melkefett/fløte/rømme/smør, kokosfett, storfe eller fåretalg) anbefales i matlaginga utover særlige kilder til de fettløselige vitaminene, som bl.a er upasteurisert melk, fløte, rømme, smør, fet ost, eggeplomme, lever, fet fisk og annen sjømat, fiskerogn og melke, gjæret fiskeleverolje, samt saue og storfekjøtt." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16:34.



"I melkefett og smør er der mye av fettsyren smørsyre, som sammen med aminosyren glutamin er helt nødvendig for tarmcellenes helsetilstand."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16:34.


 


Hva bør jeg unngå å spise?
"Du bør unngå enhver form for plantefett og transfett i kostholdet, da disse blokkerer proteinopptaket og forårsaker betennelser i hele kroppen. Mangler du proteiner mangler du råmaterialet til bl.a fordøyelsesenzymer = redusert næringsopptak = en helsetilstand som bl.a kan beskrives med ordet UFF." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16:34.



"Også frø, nøtter og belgfrukter, især soya og soyaprodukter, som ikke har vært enten bløtlagt eller gjæret (for soyabønners del i minst 2 år) skader tarmen og tarmtottene på flere måter, ikke minst gjennom å binde næringsstoffer som ellers ville kunne bli brukt som energi/drivstoff (ATP) i tarmcellene, samt bli brukt til å danne fordøyelsesenzymer i den delen av tynntarmen som inneholder tarmtottene." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.



"Planteoljer forbruker næringsstoffer og kroppsegne substanser som fungerer som antioksidanter så raskt at du lett utvikler betennelsesreaksjoner i kroppen ved jevnlig konsum av slike. Planteoljer blokkerer også aktiviteten til enzymer som fordøyer bl.a proteiner, hvilket ikke er akkurat helsosamt." Sitat: PirkePetter, 22.april 2012 kl. 16:41.





Riktig tilberedning av korn
"Skal du spise brød/korn, er det derfor viktig at antinæringsstoffer er nøytralisert, og ikke bare gluten, samt at også fiberet er redusert via gjæring da også fiber i korn binder næringsstoffer og irriterer tarmveggene slik at betennelser oppstår. Nok en ting er at brød og korn aldri var ment å spises alene, eller med puslete papirtynne skiver med ost eller pålegg, eller sukker eller transfett eller plantefettbaserte pålegg. " Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



"Riktig tilberedning av korn er bare en ting, hvor valg av eldre kornsorter, samt konsum av protein og mineralrike matemner som tilbehør/pålegg er omtrent like viktig." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



"Samtlige negative faktorer i korn, samt i upasteurisert melk, nøytraliseres via tradisjonelle konserveringsmetoder som bl.a bløtlegging, melkesyregjæring eller spiring, og det er mer enn nok forskning, både vitenskapelig så vel som historisk, som dokumenterer dette hinsides enhver tvil." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.



"At en person med cøliaki ikke skal kunne spise f.eks ekte spelt (ikke spelthvete, men spelt), emmer eller einkorn, eller andre kornsorter er bare sludder, og det finnes mye forskning som viser det motsatte,... vitenskapen som dokumenterer hvordan tradisjonelle konserveringsmetoder faktisk nøytraliserer problematiske substanser i bl.a melk, korn, frø, nøtter og belgfrukter." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.


 

Noen tåler gluten fra eldre hvetesorter?
"Gluten i ekte spelt og eldre hvetesorter som emmer og einkorn, og til en viss grad spelthvete, har en "mindre" og annerledes molekylstruktur enn gluten i moderne hybridkorn. Av den grunn takler mange denne eldre formen for gluten." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 18:55.



 
Ugunstige antinæringsstoffer - korn inneholder mer enn bare gluten!
"Utover gluten inneholder korn bl.a garvesyrer, såpestoffer, fytinsyre, enzymhemmere, lektiner og fiber, som alle er gjennomdokumenterte som helseskadelige på forskjellige måter. Fytinsyre f.eks, binder mineraler fra annen mat barnet spiser med kornet/brødet, slik at disse blir utilgjengelige for barnekroppen. Fytinsyre blokkerer også pepsinaktiviteten i magesekken, slik at proteiner ikke blir fordøyd, og heller ikke vitamin B12. Og dette var en bitteliten del av de skadevirkninger kornmat fremmer. Er kornet imildertid gjæret til surdeig har det ikke noen av disse skadevirkningene, men er fremdeles å regne som karbohydratkilde." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01:36.



"Nok en faktor involvert er at gluten langt fra er den eneste helseskadelige substansen i korn, hvor antinæringsstoffer som enzymhemmere (blokkerer proteinfordøyende enzymer, pepsin inkludert, og dermed altså det første fordøyelsestadiet av gluten eller kasein), vitaminhemmere, fytinsyre (blokkerer pepsinaktiviteten, forårsaker betennelesesreaksjoner i tarmslimhinene, samt binder mineraler som blir utilgjengelige for kroppen), lektiner som bl.a hveteagglutinin, som forårsaker betennelsesreaksjoner i de samme deler av tarmen som gluten, og som derfor baner vei for glutenets skadevirkninger, (korn)fiber, som skraper opp tarmslimhinnene og forårsaker betennelsesreaksjoner (og binder en rekke næringsstoffer i tarmen slik at disse ikke tas opp i kroppen), og ikke minst garvesyrer som faktisk gjør mer eller mindre nøyaktig det samme. Gluten er dermed en bitteliten del av et stort, helseskadelig puslespill, og den eneste faktoren som er lønnsom for mat og helseindustrien." Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:45.










Referanser fra PP:
  • Næringsmangel som årsak til cøliaki – While insufficient folate can result in fatigue, depression, confusion, anemia, reduced immune function, loss of intestinal villi, and an increase in infections [1,2,8], it is not totally clear what dangers long-term consumption of folic acid will cause [2,4]. Certain scientists believe that excessive consumption of folic acid may actually interfere with folate metabolism [2]—this could be expected to worsen conditions that would have otherwise benefited from real food folate. Furthermore, “very large amounts of folic acid in its pharmacological oxidized (PGA) form may be noxious to the nervous system…and have provoked seizures in patients otherwise under control on anticonvulsant therapy” [2]. http://www.doctorsresearch.com/folic-acid.html


  • Soyasubstanser og kasein som årsaker til cøliaki -Food protein-induced enteropathy: Cow's milk proteins and soy proteins can cause an uncommon syndrome of chronic diarrhea, weight loss, and failure to thrive, similar to that appearing in celiac disease. Vomiting is present in up to two thirds of patients. Small bowel biopsy findings reveal an enteropathy of variable degrees with villous hypotrophy. Total mucosal atrophy, histologically indistinguishable from celiac disease, is a frequent finding - http://emedicine.medscape.com/article/931548-overview







 

En kropp med normal magesyreproduksjon og normal enzymproduksjon i tynntarmen fordøyer gluten:









Referanser fra PP:














Referanse fra PP:



Surdeigsbakst - Et alternativ.
Surdeigsbrød bakt med Kraft


Andre interessante linker:



søndag 21. august 2016

Rømmeiskrem med Lakrissmak!

Til tross for mange og varme sommerdager i nord har jeg ikke laget så mye iskrem i år, men lakrismonsteret i meg har overtalt meg til å lage lakrisis et par ganger. En litt syrlig rømmeiskrem med lakrisrotpulver slår to fluer i samme smekk, og sørger for nedkjøling og lakrissugtilfredstillelse på samme tid. Ikke 100% tradisjonskost, men et mye bedre alternativ enn den generelle kjøpeisen som inneholder mange snodige og uheldige tilsetningsstoffer som blant annet planteoljer, soyalecithin og "magedødaren" karragenan.  






Du trenger: 





Slik gjør du:
Visp sammen rømme og eggeplommer i en bolle. Varm melka skånsomt i en kjele, og tilsett lakrisrotpulver, kollagenpeptider. anisolje, frøene fra vaniljestangen, melasse, honning og mineralsalt.  Røres sammen til alt er smeltet og oppløst. Trekk kjelen av platen, og la stå til blandingen er fingervarm. Helles deretter over i bollen med rømme og eggeplommer. Bland godt og smak! Det kan hende du vil ha i ekstra søtning eller mer lakrissmak.




Med iskremmaskin:
Hell blandingen i iskremmaskinen og følg instruksjonene for din maskin. Når iskremen er ferdig har jeg den over i en egnet beholder, og setter den i fryseren minst 30 minutter. Da blir det finere kuler.




Uten iskremmaskin:
Hvis du ikke har iskremmaskin og ønsker å unngå mest mulig iskrystaller, er trikset å fryse blandingen i isbitformer eller lignende som blenderen eller foodprosessoren din håndterer. Når du ønsker å servere iskremen, tar du "isbiter" etter behov og kjører på med full guffe i blenderen. Super iskrem - uten iskrystaller.

 




For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

søndag 14. august 2016

Suovas! Kaldrøkt og Tørrsaltet Reinskav!

Soppsesongen er i gang! Svært fornøyd plukket jeg med meg nesten 2 kg gule skatter fra kantarellskogen min, og da måtte jeg bare ta en svipptur til Sverige for å kjøpe hjem den beste reinskaven - Suovas! En delikatesse jeg tror mange nordmenn er uvitende om, der de valfarter til Sverige for å kjøpe vanlig reinskav. Suovas kan brukes på samme måte som reinskav, men er etter min mening myemye bedre på smak. Suovas betyr røkt på nordsamisk, men i matsammenheng refereres det til kaldrøkt reinkjøtt, som i forkant er tørrsaltet i noen døgn. Tradisjonelt røykes reinkjøttet i en røykehytte. Typisk samisk nistemat for lange reingjeterdager på sommerfjellet.






"Suovas reninnanlår kan man också skära som skav. Det blir en exklusivare och dyrare renskav, eftersom där ingår så många moment, innan själva skavningen. Man styckar, saltar, hänger upp och röker innan man börjar skava. Vissa restauranger har suovasskav på smörgås. De kan också använda den till pizza." Kilde.
 
"Suovas är lättsaltat kallrökt renkött rökt i traditionell kåta. Suovas behöver ingen ytterligare kryddning, den kan ätas tunt skuren utan upphettning eller snabbt bräckt. Potatismos och lingon är klassiska tillbehör. Suovas är också god att äta utomhus på bröd, den invigde tar upp det sista ur pannan med mjukt bröd som blir saftigt av smakrikt stekfettet med god rökighet och sälta. Då suovas är ett mat-hantverk kan smaken variera något beroende på vem som har rökt köttet." Kilde.






Du trenger til 2-3 personer:


NB! Jeg tilsetter ikke salt da suovas er tørrsaltet, og mer enn nok salt på smak. Hvis man erstatter souvas med vanlig reinskav vil det være naturlig å salte retten.






Slik gjør du:
Rens soppen, og la den frese i en tørr og varm stekepanne til væsken er kokt bort. Alternativt kan soppen stekes i en ildfast form sammen med masse smør eller ghee. Jeg liker sistnevnte best, da det er godt med et sprøtt element sammen med suovas eller reinskav. Oppskrift på sprøstekt selvplukket sopp finner du HER.



I mellomtiden skjæres løken i tynne skiver. Ha smør eller ghee i en varm stekepanne, og la suovas og løk brunes raskt på høy varme. Senk varmen, og tilsett kraft og kvernet pepper. La småputre i 30-40 minutter til væsken er kokt inn. Tilsett deretter rømme som blandes godt inn. La dette småputre i 5 min. (Bland inn soppen). Serveres med kraftkokt ris (og sprøstekt sopp). Oppskrift på kraftkokt ris med gurkemeie og chili finner du HER.






Kilder:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.