Innmat |
Stikkord:
- Magnesium
- Selen
- A-vitamin
- D-vitamin
- B12
- K2
- Nedsatt magesyreproduksjon
- Unngå planteoljer, nøtter og frø.
- Unngå grønnsaker fra korsblomstfamilien.
- Unngå fytinsyreholdig mat
- Unngå soyaprodukter
- Unngå fritt fruktose
Handleliste:
- Koke kraft. Kjøpe inn kraftbein/margbein.
- Gelatin, som stivner. Kan kjøpes HER eller HER.
- Gelatin, som løser seg i kalde drikker. Kan kjøpes HER eller HER.
- Innmat: Lever, rogn, melke, nyrer, hjerte, brissel osv.
- Fersk melk fra en bonde.
- Syrnede melkeprodukter
- Upasteurisert smør og ost. Kan bestilles HER, eller kjøpes fra lager HER.
- Mineralsalt uten antiklumpemidler/aluminiumsforbindelser. Kan kjøpes HER eller HER.
- Økologisk krydder, som ikke er bestrålt. Kan kjøpes HER eller HER.
- Fermentert fiskeleverolje. Kan kjøpes HER.
- Upasteurisert eddik. Kan kjøpes HER og HER, eller HER.
- Magnesiumolje. Kan kjøpes HER eller HER.
- Kokosolje, uraffinert. Kan kjøpes HER eller HER.
- Rå honning. Kan kjøpes HER.
- Lønnesirup. Kan kjøpes HER
- Kokossukker. Kan kjøpes HER.
- Rårørsukker. Kan kjøpes HER eller HER.
- Økologiske grønnsaker til melkesyregjæring. Starter/Vita Biosa kan kjøpes HER.
- Økologisk mel til surdeigsbaking. Kan kjøpes HER.
NB!
Når det indikeres mangel på ett eller flere vitaminer og mineraler, vil du aldri finne anbefalinger fra PirkePetter om å ta kosttilskudd, da de som oftest er syntetisk fremstilte og/eller fungerer som analoger uten reell ønsket virkning. Unntakene er gjæret fiskeleverolje, magnesiumolje og gelatin.
Når man leser PirkePetters sitater nedover er det viktig å lese de med tanke på å reparere skjoldbruskkjertelen, og ikke legge så mye vekt på om sitatene omhandler lavt eller høyt stoffskifte. Det er skjoldbruskkjertelens funksjon som er nedsatt, og som dermed har gitt seg utslag i den ene eller den andre varianten. I prinsipp vil høyt stoffskifte overgå til lavt stoffskifte når skjoldbruskkjertelen er "utslitt" av å "sprute ut" hormoner, så lenge man ikke tar fatt i årsaken til problemet istedet for å behandle symptomer.
Spørsmål: "Gjelder samme råd og/eller mulige årsaker for høyt stoffskifte (som for lavt)?"
Svar: "Tradisjonkost, dvs næringsrik kost, hjelper alle for alle typer helseproblemer. På samme måte som når man nærer jorda gjennom å gi den alle næringsstoffer den kan trenge, istedenfor å fokusere på å gi matvekster og planter enkeltsubstanser, gjerne basert på symptomer, så vil plantene vokse seg store og sterke. Gi kroppen det kroppen trenger og består av, så ordner den normalt opp selv, og tar opp det den vil selv av næringsstoffer. Sitat: PirkePetter, 22.mai 2013 kl. 17:29.
"Det beste du kan gjøre er å fokusere på å normalisere skjoldbruskkjertelens funksjon, og dermed stoffskiftet ditt." Sitat: PirkePetter, 26.mai 2013 kl. 04:06.
Sykdom = Næringsubalanse:
"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje. " Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01:57.
Hvor lang tid tar det før jeg blir frisk?
"Om tradisjonskosthold skal ta lang tid angående helbred kommer helt an på hvor mye man satser. Jo flere av de råd jeg pleier å gi som blir praktisert, desto raskere helbred, og jo mer man nøler med å praktisere enkelte råd, eller helt utelater det som ikke passer en til fordel for dem man synes går greit, desto lenger tid vil det hele ta." Sitat: PirkePetter, 5.desember 2012 kl. 00:46.
Hypertyreose:
"De vanligste næringsmessige årsakene til hypertyreose er mangel på vitamin A, D og/eller selen og/eller magnesium, som alle er helt nødvendige for skjoldbruskkjertelens funksjon. For vitamin D?s del så trenger du ikke nødvendigvis mangler dette vitaminet i kosten eller i kroppen, da problemet i forbindelse med hypertyreose er at vitaminet ikke blir aktivert/brukt i kroppen. Dette påståes å skyldes hypertyreose i seg selv, men den egentlige grunnen er mangel på helt nødvendige synergister og agonister som vitamin A og K2. Disse 3 vitaminene jobber sammen i kroppen, og mangle på 1 av dem saboterer mye av funskjonenen til de andre. Også magnesium er nødvendig for omdanning av vitamin D til den aktive formen som virker i kroppen. Høyt konsum av aspartamholdig mat og drikke er en vanlig årsak til hypertyreose, og det samme er vegetarkost som bl.a mye annet fører til kopperoverskudd, ikke underskudd" Sitat: PirkePetter, 03.01.2013 kl. 14:55.
"Mer protein i kosten, for aminosyrer som bl.a glycin og karnitin, reverserer hypertyreose" Sitat: PirkePetter, 03.01.2013 kl. 14:55.
"Mangel på B vitaminer, samt vitamin D, jod og selen kan skyldes at de ikke finnes i kosten din, eller at du konsumerer mye mat og drikke som blokkerer opptak og/eller utnyttelse av disse, eller du har nedsatt magesyreproduksjon som gjør at de ikke tas opp. Mangel på næringsstoffer som er nødvendige for opptak og utnyttelse av de ovennevnte næringsstoffer kan også være en faktor, og især magnesium er nødvendig for at B vitaminer skal virke som de skal i kroppen, samt at vitamin D omdannes til den aktive hormonformen i kroppen, og som har de fleste positive virkningene man assosierer med vitamin D. Vitamin D trenger også vitamin A og K2 for å virke som den skal i kroppen, slik at fiskeleverolje, fiskelever, fiskerogn/kaviar, melke, fet fisk og sjømat, skalldyr, upasteurisert smør, eggeplommer fra frittgående høns og melkefett fra kyr på beite er gode kilder." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.
"Hypertyreose og multippel sklerose har som symptom økt svette, hvor hypotyreose har som symptom mindre svette enn normalt. Husk imidlertid at jeg her ikke snakker om sykdommer slik leger gjør, slik at jeg snakker om næringsmangel som kan gjøres noe med, og ikke usosiale sykdommer som legene mener du må leve med livet ut, eller eventuelt dø av." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.
"Varmeintoleranse er normalt symptom på mangel på vitamin B12, og mangel på B12 gir blant mye annet symptomer som leger bl.a diagnostiserer som både hyper og hypotyreose/for høy og for lav skjoldbruskkjertelfunksjon, eller multippel sklerose. Alle 3 tilstander har som symptom redusert varmetoleranse, især om sommeren. Hyper og hypotyreose, samt MS kan også være tegn på mangel på vitamin D, samt jod og selen for hyper og hypotyreose sin del." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.
Årsaker til nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon:
"Utover dette er tarmskader, østrogenovervekt og/eller forkalkninger i pinealkjertelen, som kontrollerer skjoldbruskkjertelen, andre årsaker til hypotyreose. Sistnevnte tilstand indikerer lave magnesiumnivåer, noe som også er en årsak til hypotyreose og generelt lavt stoffskifte. Førstnevnte senker stoffskiftet gjennom serotonins virkninger på skjoldbruskkjertelens aktivitet. Betennelse i tarmen gir svært høy serotoninaktivitet i tarmens nervesystem, og en av de mange negative konsekvensene av forhøyede serotoninnivåer er at stoffskiftet undertrykkes/skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon reduseres, slik at energiproduksjonen i alle kroppens celler reduseres og kroppen generelt går på sparebluss. Eller rettere sagt i dvalemodus, hvilket i mennesker gir variasjoner av såkalt kronisk tretthet når dette har pågått en stund." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Kan forårsake hypotyreose – bisfenol-A, PCB, ftalater, perklorat, triklosan, fluor i enhver form, kvikksølv, aluminium, kopperbelastning, en rekke legemidler og psykiatriske legemidler, vaksiner, de fleste sprøytegifter, MSG, fritt fruktose, gluten/korn, soya, matemner i korsblomstfamilien, søtpoteter, bambusskudd, hirse, linfrø, kassava, limabønner, tang og tare, et kosthold rikt på flerumettet fett, planteoljer, fiskeoljer (ugjærede), kosttilskudd med linol og linolensyre, lavkarbo, høyt proteinkonsum når proteinet inneholder mye pro-betennelse og anti-skjoldbruskkjertel-aminosyrer som tryptofan, cystein, histidin eller metionin (muskelkjøtt, eggehvite, melk/melkeprodukter) på bekostning av betennelseshemmende og pro-skjoldbruskkjertel-aminosyrer som bl.a glycin, alanin, prolin og taurin i kraft, gelatin, og innmat" Sitat: PirkePetter, 11.april 2013 kl. 18:41.
"P-piller/hormonpiller, planteøstrogener, østrogenovervekt/progesteronmangel, jevnlige blodsukkerfall/hypoglykemi, diabetes, leverskade/svekket funksjon, mage-tarmproblemer/redusert næringsopptak, serotoninovervekt, forkalkning i hypofysen eller hypotalamuskjertelen, stress/adrenalin og/eller kortisolovervekt, lipolyse/frigjøring av fett som brennstoff, overtrening, etc kan også forårsake hypotyreose" Sitat: PirkePetter, 11.april 2013 kl. 18:41.
"Mangel på protein, kort og mellomkjedet fett, vitamin A, B12, D, jod (også for mye), magnesium, natrium, selen, sink forårsaker hypotyreose" Sitat: PirkePetter, 11.april 2013 kl. 18:41.
"Hypotyreose er vanlig ved østrogenovervekt, og skyldes ofte mangel på protein i kosten, eller manglende opptak." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17:20.
Nedsatt magesyreproduksjon:
"Mangel på mineraler som bl.a magnesium, sink, og natrium, vitaminer som B1, B3 og B5, samt protein/aminosyrer som glycin, glutamin, lysin og histamin gjør at magecellenes mitokondrier ikke gidder produsere energi/ATP, og dermed heller ingen magesyre. Og ingen magesyre betyr null produksjon av "intrinsisk faktor" som produseres av de samme cellene som produserer magesyre, og som er helt nødvendig for opptak av vitamin B12. Ingen B12 = ME og hypotyreose og omtrent alt innimellom, nedsatt magesyreproduksjon inkludert. Nedsatt eller manglende magesyre medfører tap av protein og det meste av vitaminer og mineraler, og også at ph i hele resten av tarmen forstyrres, slik at hele fordøyelsessystemet slås mer eller mindre ut. Og da er man ute på helsemessig lang tur på en kort brygge." Sitat: PirkePetter, 11.05.2012 kl. 20:21.
"Det er svært sannsynlig at du har redusert syreproduksjon i magesekken, hvilket bl.a fremmer bakterievekst i magesekk og tynntarm pga feil ph. Og dette gir gjæring av matemner (gass/oppblåsthet) fremfor normal fordøyelse. Mangel på flere næringsstoffer kan også påvirke ph og mikroflora i tarmene, men for sikkerhets skyld anbefales du å spise som om du har redusert syreproduksjon i magesekken." Sitat: PirkePetter, 20. november 2013 kl. 21:37.
"Protein, gelatin, kraft, sterke kryddere, uraffinert salt, surnede melkeprodukter, eddik og vann, upasteurisert smør, kokosolje, samt sink, magnesium og klor, og vitaminene B1, B3, B5 og B12, eller aminosyrene glutamin, glycin, lysin, histamin og taurin, stimulerer magesyreproduksjonen." Sitat: PirkePetter, 7.april 2013 kl. 03:16.
Kraftkost |
Nyttige råd ved nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon:
Spis proteiner og mettet fett:
"Mye protein, dvs et kosthold som domineres av protein og fett i forhold til karbohydrater, er nødvendig for optimal skjoldbruskkjertelfunksjon. Og det samme er bl.a vitamin A, slik at heller enn å redusere protein anbefales dere å øke konsumet av vitamin A." Sitat: PirkePetter, 18.november 2013 kl. 18:22.
"Et kosthold som inkluderer mer protein og fett enn karbohydrater innebærer hovedsaklig konsum av animalske matemner og melk og melkeprodukter, hvilket også bidrar enormt med alle andre næringsstoffer enn protein og vitamin A. Og dermed med næringsstoffer som bedrer opptak og funksjon av både proteiner og vitamin A, og proteiner, i betydning aminosyrer, er også nødvendig for opptak av en rekke næringsstoffer i tarmen. Deriblant kalsium, magnesium og flere B vitaminer (inkl. B12)." Sitat: PirkePetter, 18.november 2013 kl. 18:22.
"Mer protein (protein i alle måltider, og fortrinnsvis rå eller tradisjonelt konservert (speket, gjæret, raket, gravet, tørket, og helt rå som i bl.a carpaccio, ceviche, tartar, eggeplommer, upasteuriserte melkeprodukter, m.m) animalsk mat, slik at fordøyelsen belastes minst mulig samtidig som næringsopptaket er maksimalt), mettet fett, uraffinert salt, evt krydder og unngåelse av fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, samt pektin i en periode, hvor du overveiende spiser animalsk og melkeprodukter, samt kraft og/eller gelatin, vil normalisere magesyreproduksjonen så vel som tarmfunksjonen." Sitat: PirkePetter, 23.mai 2013 kl. 20:06.
"Eggerøre er ok. Rå eggeplomme er mer næringsrik og lettopptakelig, men eggerøre er bedre enn null egg i kosten." Sitat: PirkePetter, 16.juni 2013 kl. 22:57.
"Mer protein og mettet fett, slik at hoveddelen av kosten blir animalsk basert, vil bedre stoffskiftet gjennom å gi kroppen de næringsstoffer den trenger for å regulere skjoldbruskkjertelens funksjon." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Proteiner forårsaker tap av bl.a vitamin A i proteinstoffskiftet, og mangel på vitamin A gir redusert skjoldbruskkjertelfunksjon. Av den grunn anbefaler jeg alltid konsum av innmat og/eller fiskeleverolje, fet fisk og sjømat, eller rogn og melke for vitaminene A og D (som jobber sammen med A)." Sitat: PirkePetter, 11.november 2013 kl. 04:06.
"Protein er også nødvendig for å bedre leverens evne til å avgifte østrogen, inkludert kjemikalier som virker som østrogen (østrogenovervekt forårsaker hypotyrose/økt fettlagring og tilbakeholdelse av væske), for å bedre omdannelsen av tyroksin/T4 til det mer aktive trijodtyronin/T3, og både protein og fett øker energi(varme)produksjonen i kroppens celler, uavhengig av skjoldbruskkjertelen. I tillegg kommer det faktum at begge skjoldbruskkjertelhormonene dannes fra aminosyren tyrosin, som man hovedsaklig får via animalske matemner. Tyrosin er også råmaterialet for L-dopa, dopamin såvel som for noradrenalin og adrenalin." Sitat: PirkePetter, 18.november 2013 kl. 18:22.
Kraftkoking og gelatintilskudd:
"Tradisjonelt har kraft alltid blitt spist som del av måltidet, da kraft i all hovedsak er en fordøyelseshjelper, og næringstilskudd. Fordøyelseshjelper på den måten at gelatinet bindeer magesyre til stekte og kokte proteiner, slik at disse fordøyes. Kokte og stekte proteiner er ellers væskefrastøtende. Dvs at de ikke tar til seg magesyre. Jo mer varmebehandlet animalsk mat er, desto mer syrefrastøtende er den (og desto mer krysskoblet (glykert) er næringsstoffene, slik at de er vanskeligere å fordøye for magesekkens enzymer). Maten vil før eller siden bli fordøyd av syren, men dette vil ta mye lenger tid enn normalt. Gelatin i kraft stimulerer også syreproduksjonen i seg selv, og nedregulerer denne om man produserer for mye." Sitat: PirkePetter, 20.august 2013 kl. 13:31.
"Da det er mye av aminosyrer som cystein, metionin og tryptofan i muskelkjøtt og innmat er det en god ide å balansere disse aminosyrene med aminosyrer fra kollagen/gelatin. I hovedsak glycin, som forhindrer at de ovennevnte aminosyrer undertrykker skjoldbruskkjertelens funksjon eller frememr betennelsesreaksjoner. Kraft og gjerne ekstra gelatin er dermed en god ide, og muskelkjøtt, innmat og kraft gir maksimalt med næringsstoffer og bredest mulig sammensetning. Og dette er også synonymt både med ekte tradisjonskost så vel som optimal helse." Sitat: PirkePetter, 18.november 2013 kl. 18:22.
"Kraft av fiskehoder, som inneholder skjoldbruskkjertelhormoner, anbefales også." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17:20.
"Ekstra tilskudd av gelatin er ikke et must, men vil nok gjøre at helbredsprosessen går raskere. Og gelatin gir mye glutaminsyre, som omdannes ved behov i kroppen til glutamin, som er helt nødvendig for at tarmcellene skal virke normalt. Glutamin fås ellers hovedsaklig fra animalske matemner." Sitat: PirkePetter, 20.november 2013 kl. 21.37.
Fermentert fiskeleverolje og Magnesiumolje:
"For å sikre optimale nivåer av vitamin D anbefales gjæret fiskeleverolje, som også gir vitamin A og K2 som vitamin D trenger for å virke normalt i kroppen. Tilskudd av magnesium, i form av magnesiumolje anbefales også inntil du merker at energien kommer tilbake, da magnesium er helt nødvendig for dannelse av energi/ATP i cellenes mitokondrier, så vel som for skjoldbruskkjertelens evne til å opprettholde normalt stoffskifte." Sitat: PirkePetter, 20.november 2013 kl. 21.37.
"...bør også konsumere magnesiumolje, 5-10 sprut, i et lite glass vann sammen med hvert måltid inntil stoffskiftet hans er normalt. Da i tillegg til utvortes bruk, for å sikre rask økning av optimale magnesiumnivåer. Hypotyreose, og stressreaksjoner som involverer adrenalin og kortisol (inkl. blodsukkerfall) mangedobler både forbruket av magnesium så vel som tap via urin og eventuelt svette, slik at magnesium er et nøkelmineral hva gjelder stoffskifte og energiproduksjon. Motsatt gir normale magnesiumnivåer normalt stoffskifte og energiproduksjon, så vel som høyere stressterskel og bedre kontroll på adrenalin og kortisol. Optimale nivåer magnesium (og også vitamin A) er også pro-testosteron og anti-østrogen." Sitat: PirkePetter, 18.november 2013 kl. 18:22.
Kokosolje og Palmeolje:
"De mellomkjedede fettsyrene i bl.a kokosolje og upasteurisert smør/melkefett stimulerer også stoffskiftet uavhengig av skjoldbruskkjertelen, og hjelper ved eventuell hypothyreose og/eller overvekt. De samme fettsyrene, sammen med kortkjedede i smør og melkefett, kontrollerer betennelser i tarmen og helbreder skadde tarmceller. Og smørsyre omdanner også svulstceller tilbake til normale celler, og er mao en garanti for null kreftutvikling i tarmsystemet, samt i blodet (leukemi). Smørsyre øker også opptaket av bl.a magnesium og kalsium fra maten." Sitat: PirkePetter, 04.06.2012 kl. 13:10.
"...mellomkjedede fettsyrer (mye i kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje samt mindre i smør) stimulerer vekst av nye tarmceller, utover den kortkjedede fettsyren smørsyre. Både kort og mellomkjedet fett bedrer lever og bukspyttkjertelhelsa også, utover tarmhelsa." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 01:16.
Mineralsalt og krydder:
"Salt til hvert måltid, og gjerne sterke kryddere også, bidrar til både normal syreproduksjon så vel som fordøyelse og avfallsutskillelse. De fleste kryddere er også luftdrivende, hvilket vil si at de forhindrer gjæring og driver eksisterende gass ut av tarmen gjennom å regulere tarmbevegelsene/peristaltikken." Sitat: PirkePetter, 20.november 2013 kl. 21:37.
"Kryddere stimulerer magesyreproduksjon og tarmperistaltikken, og også det generelle stoffskiftet, som videre stimulerer skjoldbrukskkjertelen om forstoppelsen skyldes hypotyreose." Sitat: PirkePetter, 16.mars 2013 kl. 13:38.
Upasteurisert eddik:
"Jeg anbefaler konsum av naturlig eddik/eplecidereddik, etc i et lite glass vann med måltider, eller surmelk, kefir, yogurt (fra upasteurisert melk), etc med måltidene. Slik at de organiske syrene skal kunne stimulere syreproduksjonen samtidig som de hjelper på fordøyelsen av maten." Sitat: PirkePetter, 20.november 2013 kl. 21:37.
Upasteuriserte melkeprodukter og syrnede melkeprodukter:
"Melk, især surmelk/kefir/yogurt, er en god ide sammen med lever da melk inneholder et transportprotein som binder B12 og sikrer opptak om magen din ikke selv danner dette proteinet. Proteiner og organiske syrer i surnede melkeprodukter stimulerer magesyreproduksjon om denne skulle være lav, og vil i tillegg hjelpe med å fordøye maten da syrer som bl.a melkesyre og eddiksyre kan til en viss grad overta for magesyren. Vitamin B12 er i matemner bundet til et protein, slik at du trenger syre i en eller annen form for å frigjøre vitaminet slik at dette kan bindes til fraktproteinet som sørger for opptak i tarmen." Sitat: PirkePetter, 23.mai 2013 kl. 20:06.
"Upasteurisert melk drukket til hvert måltid bidrar både med fordøyelse og næringsopptak så vel som næring i seg selv. Og upasteurisert melk bidrar også med enzymer som kan overta fordøyelse av proteiner og fett, samt karbohydrater om den er surnet, slik at melk bidrar til fordøyelse av resten av måltidet om du selv skulle mangle fordøyelsesenzymer eller syreproduksjon i magen. Andre kilder til organiske syrer og enzymer, samt bakterier, er melkesyregjæret mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 23.mai 2013 kl. 20:06.
"...konsum av upasteurisert melk og/eller fløte/rømme/smør for smørsyrens del, da smørsyre, sammen med glutamin, som dannes i kroppen din fra glutaminsyren i gelatin, reparerer tarmen din. Slik melk, især om den er surnet (inkl i form av kefir eller yogurt) bidrar også med næringsopptak, normalisering av tarmflora og tarmens ph via bakterier og organiske syrer som melkesyre og eddiksyre, m.m. Slike syrer bidrar også med å stimulere magesyreproduksjonen, og melk inneholder sin egen "intrinsisk faktor" som binder vitamin B12 og sikrer opptak selv når magesyrenivået er lavt." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20:42.
Adaptogener:
"Dem som vil ha fortgang på prosessen anbefales å bruke adaptogener, som f.eks reinrot, rosenrot, russisk rot, schisandra, etc, da disse bidrar til å normalisere den hormonelle balansen. Kostholdet gjør også dette, men da kroppen gjerne prioriterer andre organer og prosessser før endokrine kjertler og hormoner, tar dette kanskje lengre tid enn mange ønsker." Sitat: PirkePetter, 18.desember 2013 kl. 00:45.
"Alle adaptogener regulerer den hormonelle balansen, og dermed stoffskiftet. Ashwagandha øker også dopaminnivåene, utover nivåene av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin/T4 og trijostyronin/T3. Dosering kjenner jeg ikke til da jeg kun har oppsummering av studiene på ashwagandha og dopamin, og ikke hele studiene." Sitat: PirkePetter, 15.juli 2013 kl. 15:22.
"Jeg anbefaler uansett aldri adaptogener for å balansere hormoner, men snarere å gi kroppen næringsstoffer og matemner som gjør den i stand til å balansere hormonnivåene selv. Ellers blir du avhengig av adaptogenet, og straks du slutter med dette begynner gjerne hormonene å slåss igjen. Akkurat maca er et mysterium for meg da forskning påstår at den er bra for hypotyreose, men samtidig er maca en grønnsak i korsblomstfamilien, og inneholder substanser (goitrogener) som blokkerer jordopptaket i skjoldbruskkjertelen slik at den ikke kan danne hormoner som regulerer stoffskiftet. Pga dette pleier jeg å anbefale dem med hypotyreose at de unngår maca, og heller bruker adaptogener som f.eks ashwagandha eller reinrot, og som virker stimulerende på skjoldbruskkjertelen." Sitat: PirkePetter, 19.mars 2013 kl. 01:48.
"Adaptogener skal inntas på tom mage, utenom måltider, slik at eventuelle problemsubstanser ikke påvirker fordøyelsen eller andre systemer negativt." Sitat: PirkePetter, 27.mai 2013 kl. 00:06.
Vegetabilske matvarer som er ok:
"Kokt potet er ok nå og da, akkurat som hvit ris, eller bløtlagte eller gjærede korn og pseudokorn som quinoa, amaranth eller bokhvete, samt brun ris." Sitat: PirkePetter, 16.juni 2013 kl. 22:57.
"Agurk og paprika er ok, ikke spesielt næringsrike, men grei smakvariasjon" Sitat: PirkePetter, 16.juni 2013 kl. 22:57.
Generell info:
"Videre bør du spise matemner som er spesielt stoffskifteøkende, og som forøvrig generelt sammenfaller med de samme matemnene som er bra for skjoldbruskkjertelen (og som også er anti-østrogenovervekt). Hvilke er mer animalsk protein og mettet fett, spesielt kort og mellomkjedede fettsyrer du finner i bl.a melkefett/fløte/rømme/smør, og i kokosolje, palmeolje og palmekjerneolje når disse er uraffinerte. Kryddere er også viktig da disse bedrer fordøyelsen, blodsirkulasjonen og avgiftningsfunskjoner utover å stimulere stoffskiftet." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"At fett er ja-mat er åpenbart av mange grunner, deriblant at du må spise fett for å forbrenne fett, og også må ha fett for fordøye proteiner skikkelig, samt ta opp en rekke næringsstoffer. Det er kun plantefett som lagres som fett i fettceller (og som blokkerer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon), og det er uansett hovedsaklig overskudd av karbohydrater som omdannes til fett og lagres i fettceller etter at kroppens umiddelbare glukosebehov er møtt, samt glykogenlagrene i lever og muskler er fyllt. Proteiner og mettede fettsyrer lagres ikke som fett, selv ved overskudd." Sitat: PirkePetter, 26.mai 2013 kl. 04:06.
"Jod for hypotyreose er nødvendig om man mangler jod i kosten, eller spiser mye grønnsaker fra korsblomstfamilien, som inneholder substanser (goitrogener) som blokkerer jodopptaket i skjoldbruskkjertelen. Men jod alene er verdiløst, da du også må ha bl.a proteiner for aminosyren tyrosin, som er en del av skjoldbruskhormonene, og bor, kalsium, magnesium, natrium/salt, selen, og sink og vitamin A, D og B vitaminer, samt normal leverfunksjon for å ha normal skjoldbruskkjertelfunksjon så vel som normal produksjon og aktivitet av stoffskiftehormonene. Normal leverfunksjon fordi hormonene fra skjoldbruskkjertelen trenger transportproteiner fra leveren for å transporteres der de trenges i kroppen. Omdanning av thyroksin/T4 til det mer aktive og mer stoffskiftestimulerende trijodtyronin/T3 skjer også i leveren, men ikke om den ikke fungerer normalt." Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16:41.
"Ellers anbefales et hovedsaklig animalsk kosthold, med mindre mengder karbohydrater i forhold til fett og proteiner. Og da fortrinnsvis tradisjonelt tilberedte matemner (speket, gjæret, røykt, tørket, gravet, etc) eller helt rå, som i carpaccio, tartar, cviche, etc, ettersom rå og tradisjonelt tilberedte matemner er betydelig lettere fordøyelige enn kokte og stekte animalske matemner. Og, når du spiser kokt eller stekt animalsk mat, er det lurt å inkludere enten kraft eller gelatin, da aminosyrer i gelatinet binder magesyre til de varmebehandlede proteinene, slik at disse ikke frastøter syre, og dermed blir skikkelig fordøyd." Sitat: PirkePetter, 20.november 2013 kl. 21:38.
Rå mat |
Hva bør unngås ved nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon:
Frukt og grønt - spesielt fra korsblomstfamilien:
"Om du har hypotyreose anbefales du å unngå grønnsaker i korsblomstfamilien da de forstyrrer skjoldbruskkjertelens funksjon. Hypotyreose er en vanlig delårsak i kronisk tretthetssyndrom, og alle former for redusert energiproduksjon." Sitat: PirkePetter, 16.01.2013 kl. 22:35.
"Ut fra kostholdet du beskriver har du fått i deg mye goitrogener fra grønnsaker i korsblomstfamilien, og som blokkerer jodopptaket i skjoldbruskkjertelen. Videre er det sannsynlig at du har lave nivåer av vitamin B12, som du kun finner i animalske matemner. Et fiberrikt kosthold, slik du oppgir å ha hatt, reduserer i tillegg kroppens evne til å gjenoppta B12 fra galle i tynntarmen. Mangel på B12 er en av flere årsaker til hypotyreose." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Grønnsaker i korsblomsfamilien, dvs kålsorter, m, m, bør ikke spises mer enn et par ganger i uka om man vil unngå problemer med skjoldbruskkjertelen/stoffskiftet. Måltider som inkluderer kilder til bl.a vitamin B12 bør ikke inneholde grønnsaker rike på pektin, da pektin binder B12 og forhindrer opptak. Mye fiber, især kornfiber, binder både vitaminer og mineraler i tarmen, og forhindrer opptak, og reduserer også gjenopptaket av kolesterol og andre verdifulle næringsstoffer fra gallen. " Sitat: PirkePetter, 16.juni 2013 kl. 22:57.
"Råkost og vegansk mat er drepen for både skjoldbruskkjertelen som resten av kroppen din, og anbefales ikke om du vil bli både bli helt frisk og fortsette å være det." Sitat: PirkePetter, 26.mai 2013 kl. 04:06.
"Frukt uten proteiner er ingen god ide hva gjelder blosukkerbalanse og tap av bl.a magnesium i sukkerstoffskiftet. Fiber i frukt binder også flere vitaminer og mineraler, og blokkerer opptak. Frukt bør heller være snacks for barn enn hverdagskost, da det er minimalt med næringsstoffer i frukter, og spist uten protein og fett tas det lille som er dårlig opp. I tillegg kommer eventuelle sprøytegiftrester og andre kjemikalier brukt på skallet, og som også kan tappe kroppen for næringsstoffer" Sitat: PirkePetter, 15.november 2013 kl. 10:12.
"Først når man er helt frisk og velernært går det helt fint å nå og da spise slike grønnsaker, samt grønnsaker og planter som inneholder antinæringsstoffer som bl.a oksalsyre, eller fiber/cellulose, etc som binder næringsstoffer. Matemner som inneholder fytinsyre anbefales imidlertid overhodet ikke da fytinsyren ikke bare binder mineraler, noe man lett kunne ha oppveid via næringsrikt kosthold, men også stopper fordøyelsen av proteiner (blokkerer pepsin i magesekken og proteaser i tynntarmen) og karbohydrater (blokkerer amylase i munnen så vel som i tynntarmen)." Sitat: PirkePetter, 26.mai 2013 kl. 04:06.
Planteoljer og soya:
"Planteoljer og soyasubstanser må unngåes helt om man vil ha normal skjoldbruskkjertelfunksjon." Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16:41.
"Planteoljer i enhver form bør unngåes, da disse blokkerer skjoldbruskkjertelens funksjoner. Dette har vært kjent i mer enn 100 år, da man før i tiden brukte planteoljer til å fete opp husdyr samtidig som man ikke trengte å gi dem mer mat for dette. Næringsmessige årsaker til hypotyreose, så vel som matemner som direkte blokkerer kjertelens funksjoner, har vært kjent i alle fall siden krigen, slik at dette langt fra er en ny tanke," Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
Fritt fruktose:
"...fruktose i matemner er bundet til ulike substanser og er ikke fritt fruktose. Fritt fruktose er fruktose som har blitt frigjørt kjemisk eller via f.eks gjæring, koking, etc fra sine naturlige bindinger. Fritt fruktose er dermed kun i søtningsmidler." Sitat: PirkePetter, 01.01.2013 kl. 19:32.
"Fruktose naturlig bundet i frukt og annen mat er uskadelig, det er fritt fruktose, og især syntetisk fruktose, som er temaet her." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2012 kl. 15:48.
"Når det gjelder syntetisk fruktose så vel som fritt fruktose så er ikke nøkkelordet ovedrevent konsum, da disse er helseskadelige uansett." Sitat: PirkePetter, 21.juni 2012 kl. 23.37.
Koffein:
"Koffein reduserer opptak av fosfor, jern, kalium, kalsium, magnesiumm, sink, og vitamin A, B1, biotin og inositol, samt reduserer plasmanivåene av fenylalanin og tyrosin. Begge aminosyrer er nødvendige for produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner, slik at koffein = hypotyreose." Sitat: PirkePetter, 8.april 2013 kl. 00:43.
"Kaffe gir også bl.a høyt blodtrykk, forkalkning i og tap av elastisitet i aorta/økt sjanse for hjerteproblemer, økt gastrisk refluks/sure oppstøt gjennom å svekke lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret, økte østrogennivåer i kvinner, økt risiko for nyrestein, redusert verbal kortidshukommelse (?har det på tunga?), redusert melatoninproduksjon om natta/søvnløshet og øker tapet av bl.a kalsium og jern. For å nevne noe. Overaktivitet av gastrin fremmer også abnorm produksjon av tarmslimhinnene, som igjen kan gi sår og kreftutvikling." Sitat: PirkePetter, 06.01.2013 kl. 18:10.
"Kaffe nå og da er imidlertid ikke noe problem, og økt næringsinntak via tradisjonskosthold gir økt evne til å takle kaffens negative virkninger." Sitat: PirkePetter, 06.01.2013 kl. 18:10.
Lavkarbo:
"Lavkarbo er i mange tilfeller uheldig, og kan redusere stoffskiftet gjennom bl.a at leveren får for lite glukose til å aktivere skjoldbruskkjertelens hormoner." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Jeg sier ikke at lavkarbo er helsefarlig i det lange løp, bare at det er forskjell på friske og syke menneskers stoffskifte, energiproduksjon og evne til å fordøye og utnytte karbohydrater. Karbohydrater er helt ok så lenge man har normal mage-tarmfunksjon og de næringsstoffer som trenges for sukkerstoffskiftet, og mindre ok om man mangler noen av de sistnevnte. Eller har redusert syreproduksjon eller enzymproduksjon i mage-tarm, kombinert med bakterievekst i magesekken. Om lavkarbo skal være bra forusettes det at du har helt normal helse, og gjerne at du er fysisk aktiv også, slik at du lettere forbrenner fett uten samtidig å få betennelsesreaksjoner i kroppen. Jeg anbefaler normalt å redusere karbohydratnivåene, men promoterer ikke lavkarbo. Og samtidig passer jeg alltid på å anbefale næringsstoffer som er nødvendige for sukkerstoffskiftet, samt matemner som balanserer virkningen på blodsukkerbalansen og insulinresponsen på måltidet." Sitat: PirkePetter, 16.august 2013 kl. 04:59.
"Jeg fremmer derfor ikke lavkarbo eller steinalderkost eller noen form for diett annet enn tradisjonskost som inkluderer måltidssammensetninger og matemner som i seg selv kontrollerer blodsukkernivåene og insulinresponsen. Og jeg gjør det fordi det er viktig å kontrollere disse mens reparasjon og gjenoppbygging av f.eks skadet vev pågår. Andre viktige ting å kontrollere mens reparasjon og gjenoppbygging pågår er bl.a hormonelle og neurotransmitternivåer, slik at disse ikke overkjører helbredsprosessen. Og mage-tarmfunksjonen er alltid førsteprioritet slik at man har normalt næringsopptak, avgiftning og avfallsutskillelse. Jeg balanserer mao promotering av næringsrike matemner og måltidssammensetninger med anbefalinger om substanser og matemner som fungerer som kontrollfaktorer som holder kjemiske prosesser i sjakk som ellers ville være negative for helbredet. Jeg fremmer et og samme kosthold for alle, men med forskjellige variasjoner avhengig av om personen det er snakk om er frisk eller ikke. " Sitat: PirkePetter, 16.august 2013 kl. 17:19.
Melkesyregjæring |
Om trening og stoffskiftet:
"I og med at du trener er det også mulig du spiser for lite karbohydrater til å dekke glukosebehovet. Eller du taper magnesium og natrium via svette og urin under trening, og som videre gir de reaksjonene du oppgir. Om treningen du praktiserer varer lengre enn 90 minutter pr gang snakker vi om både tap av de ovennevnte næringsstoffer via svette og urin, så vel som redusert stoffskifte via stressreaksjonen som får kortisol og adrenalin på banen. Disse hormonene frigjør glukose til blodet fra glykogenlagre i lever og muskler, samt senker forbrenningen slik at kroppen går inn i fettlagrings og energikonserveringsmodus." Sitat: PirkePetter, 20.mai 2013 kl. 22:59.
"Kettlebells er bra, da jo mer muskelceller du har, desto bedre stoffskifte. Fettceller produserer enzymet aromatase, som omdanner testosteron, som øker stoffskiftet, til østrogener, som reduserer det, slik at normalisering av fettnivåer er en god ide." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Om du trener mye kan det være så enkelt at du taper for mye natrium og/eller magnesium via svette og urin, og som dermed vil påvirke stoffskiftet negativt. Salt er viktig for å holde hormonet aldosteron i sjakk, da saltmangel (hyponatremi) stimulerer aldosteronaktivitet, og som da gir økt tilbakeholdelse av væske." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2013 kl. 22:32.
"Stoffskiftet er avhengig av at alle næringsstoffer som trenges i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon er tilstede, og at verken denne eller de andre hormonproduserende kjertlene er svekket på noe vis. Nok en faktor er graden av energiproduksjon i alle kroppens celler, da den samlede energiproduksjonen styrer aktivitets/funksjonsnivået og blir da en del av stoffskiftet uavhengig av skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon. Og, jo flere muskelceller, desto høyere stoffskifte, slik at (tradisjons)kosthold og trening som øker dannelsen av muskelceller er en god ting." Sitat: PirkePetter, 01.01.2013 kl. 14:54.
Oppdatert innlegg 27.09.16 - angående Levaxin.
"Levaxin, som er syntetisk tyroksin/T4, er verdiløst og på sikt helseskadelig. Det er trijodtyronin/T3 som er hva alle mennesker med hypotyreose trenger. Litt info -
http://www.stopthethyroidmadness.com/t4-only-meds-dont-work/
http://180degreehealth.com/2010/11/janie-bowthorpe-fail
http://www.litalee.com/shopexd.asp?id=212
http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/thyroid.shtml
http://www.drwells.net/nutrition/topics/Hypothyroid.htm
http://drhedberg.com/2011/02/08/the-thyroid-and-thyroid-hormones/
Jeg anbefaler at du gradvis reduserer bruken av levaxin, og deretter avslutter helt. Utover at syntetiske hormoner er helseskadelige i seg selv, så stopper de kroppens egen produksjon, slik at om du vil at skjoldbruskkjertelen din noen gang skal produsere egne hormoner, så må den ikke overkjøres av et syntetisk hormon som forteller den at den ikke trenger å produsere noe selv. I svært mange tilfeller så skrumper skjoldbruskkjertelen inn og blir ødelagt pga bruk av eksterne skjoldbruskkjertelhormoner, både syntetiske som såkalt naturlige. Hvilket betyr at mange blir avhengige av disse hormonpreparatene for livet.
Nok en grunn til at bruk av eksterne hormoner er helseskadelig er fordi de også er meningsløse, all den tid problemet ikke trenger å ligge i selve skjoldbruskkjertelen. Redusert stoffskifte kan like gjerne skyldes normal skjoldbruskkjertelhormonproduksjon, men manglende omdannelse av T4 til T3 i leveren, eller at hormonene ikke kan påvirke cellene pga vitamin A mangel, da vitamin A trenges for å danne en type reseptorer som T3 må binde seg til skal hormonet kunne regulere cellene. Problemet kan også skyldes mangel på magnesium, som T3 må jobbe sammen med for å stimulere cellenes mitokondrier til å produsere energi/ATP.
I og med at kopperbelastning, østrogenovervekt, serotoninovervekt, samt hyppig eller kronisk høye nivåer av adrenalin og kortisol undertrykker skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, så vil bruk av eksterne skjoldbruskkjertelhormoner aldri påvirke selve årsaken til problemet, men kun virkningen/symptomet. Og da vil årsaken i seg selv fremme enda større ubalanse/sykdom, selv ved bruk av eksterne hormoner.
Mye protein, dvs et kosthold som domineres av protein og fett i forhold til karbohydrater, er nødvendig for optimal skjoldbruskkjertelfunksjon. Og det samme er bl.a vitamin A, slik at heller enn å redusere protein anbefales dere å øke konsumet av vitamin A. Hvilket dere allerede gjør. Protein er også nødvendig for å bedre leverens evne til å avgifte østrogen, inkludert kjemikalier som virker som østrogen (østrogenovervekt forårsaker hypotyrose/økt fettlagring og tilbakeholdelse av væske), for å bedre omdannelsen av tyroksin/T4 til det mer aktive trijodtyronin/T3, og både protein og fett øker energi(varme)produksjonen i kroppens celler, uavhengig av skjoldbruskkjertelen. I tillegg kommer det faktum at begge skjoldbruskkjertelhormonene dannes fra aminosyren tyrosin, som man hovedsaklig får via animalske matemner. Tyrosin er også råmaterialet for L-dopa, dopamin såvel som for noradrenalin og adrenalin." Sitat: PirkePetter, 13. juni 2014 kl. 21.40.
Nyttig info fra PP -
- http://www.litalee.com/shopexd.asp?id=213
- http://www.litalee.com/shopexd.asp?id=212
- http://180degreehealth.com/ray-peat-thyroid/
- http://thyroid.about.com/cs/expertinterviews/a/raypeat.htm
- http://www.womensinternational.com/thyroid.html
- http://raypeat.com/articles/articles/thyroid.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/thyroid-insanities.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/calcium.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/cholesterol-longevity.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/diabetes.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/fats-degeneration3.shtml
- http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/tissue-bound-estrogen.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/glycemia.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/ms.shtml
- http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml
- http://www.dannyroddy.com/main/2012/3/12/hashimotos-disease-excess-estrogen-in-disguise.html
- http://www.litalee.com/shopexd.asp?id=142
Mer fra PP:
- The Gastrointestinal Tract and Liver in Hypothyroidism.Triiodothyronine (T3) down-regulates lactase, stimulates alkaline phosphatase, and does not affect sucrase gene expression (40). T3 causes epithelial hypertrophy and villus hyperplasia with minimal change in the morphometry of the crypts (40). Thyroid-associated changes in colonic epithelial membrane lipid composition and fluidity may exert generalized functional changes on epithelial function (41). In sum, the effects of thyroid hormone on intestinal function are significant and complex; their clinical implications are not so clear. In developing animals, hypothyroidism results in decreased mucosal thickness and villous height, weight, and protein content of the small intestine (48) and in abnormal peptide content and binding properties (16,49,50). – http://www.functionalps.com/blog/2010/12/22/the-gastrointestinal-tract-and-liver-in-hypothyroidism/
- The gut-bacteria-thyroid connection. One little known role of the gut bacteria is to assist in converting inactive T4 into the active form of thyroid hormone, T3. About 20 percent of T4 is converted to T3 in the GI tract, in the forms of T3 sulfate (T3S) and triidothyroacetic acid (T3AC). The conversion of T3S and T3AC into active T3 requires an enzyme called intestinal sulfatase.Where does intestinal sulfatase come from? You guessed it: healthy gut bacteria. Intestinal dysbiosis, an imbalance between pathogenic and beneficial bacteria in the gut, significantly reduces the conversion of T3S and T3AC to T3. This is one reason why people with poor gut function may have thyroid symptoms but normal lab results. Inflammation in the gut also reduces T3 by raising cortisol. Cortisol decreases active T3 levels while increasing levels of inactive T3. 1 http://chriskresser.com/the-thyroid-gut-connection
Og enda mer fra PP:
- The connection between hypothyroidism and menopause – http://www.womenshealthnetwork.com/thyroidhealth/thyroidandmenopause.aspx
- Women have 10 times the risk of hypothyroidism as men, with the difference being significant after age 34. Because the symptoms of hypothyroidism and menopause can be similar, hypothyroidism may easily be missed – http://umm.edu/health/medical/reports/articles/hypothyroidism
- Symptoms of Menopause: Could Your Thyroid Be the Cause? – http://health.cvs.com/GetContent.aspx?token=f75979d3-9c7c-4b16-af56-3e122a3f19e3&chunkiid=75182
- Thyroid and Menopause: Confusing the Symptoms - http://www.webmd.com/menopause/symptoms-thyroid-vs-menopause
- The Menopause Thyroid Solution – http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/15/The-Menopause-Thyroid-Solution-.aspx
- The Menopause Thyroid Solution: Overcome Menopause by Solving Your Hidden Thyroid Problems - Mary J. Shomon, Collins Living, ISBN 0061582646 http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0061582646
- http://www.longnaturalhealth.com/sites/default/files/NutriPakNaturalThyroidHowTo.pdf
- http://www.dannyroddy.com/main/2013/13/3/is-supplemental-magnesium-a-surrogate-for-thyroid-hormone
- Many Studies Found To Be Biased – http://listserv.icors.org/scripts/wa-ICORS.exe?A2=ind0006C&L=THYROID&F=&S=&P=34296
Litt utenom, fra PP:
ADD/ADHD er egentlig symptom på hypotyreose –
- http://www.healthcentral.com/adhd/cf/slideshows/10-medical-conditions-that-share-symptoms-with-add-adhd/hypothyroidism/
- http://www.mistakenforadhd.com/tag/hypothyroidism/ (link virker ikke)
- http://www.netplaces.com/adult-add-adhd/understanding-the-symptoms/conditions-that-overlap-or-mimic-adult-adhd.htm (artikkel fjernet)
- http://www.ehow.com/about_5498437_hypothyroid-complications-children.html
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11806687
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12759831
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.