søndag 31. august 2014

Forfriskende Probiotisk Granita! Slush Jun med Rabarbra & Bringebær!

Granita av Jun reddet meg på de aller varmeste sommerdagene i år! Inspirert av oppskriften Grape Kombucha Slushy/Granita fra boken og bloggen Cultured Food for Life, tok jeg utgangspunkt i etterfermentert Jun med rabarbra- og bringebærsmak. En liten tålmodighetsprøve siden man må være tilstedet under innfrysningen, men vel verdt siden den er forfriskende og kjempegod! Tror jeg må ha hatt et slags heteslag for jeg glemte helt å poste innlegget. Bedre sent enn aldri!




Du trenger:
    • 2-3 dl Jun eller Kombucha (etterfermentert med bær og/eller frukt)
    • Eventuell søtning (f.eks Honning, Lønnesirup eller Stevia)

Slik gjør du:
Bruk en egnet beholder, gjerne lang og bred for å redusere innfrysningstiden. Velg om du vil sile vekk bær og frukt, eller beholde det i granitaen. Jeg silte av og brukte rabarbra- og bringebærrestene til å lage tørkede probiotiske godisremser. Smak til med søtning hvis du vil. Jeg brukte ikke søtning i kombinasjonen rabarbra/bringebær.

Hell i beholderen og sett i fryseren. Ta ut hvert 20-30 minutt. Skrap med gaffel langs kantene og vend blandingen rundt. Glemmer du dette underveis i prosessen får du en fast og fin isblokk! Gjenta til hele blandingen består av iskrystaller og er klar for servering. Advarsel: Brainfreeze kan forekomme!





Kilde:

lørdag 30. august 2014

GiveAway! Jun Scoby for å lage Sprudlende Jun - To heldige Vinnere!

Konkurransen er avsluttet!!

Etter å ha opparbeidet meg et respektabelt scobyhotell, behøver jeg ikke lengre ruge på alle Junscobyene for meg selv. Jun er kombuchaens friske og sprudlende "lillesøster"! Den har sødme uten å være søt, syrlig uten å være sur, og liker seg best i Norgesglass (hjemme hos meg). Veldig god naturell, og kanskje enda bedre etterfermentert. Til vanlig tar jeg betalt 100 kr for kombuchascobyer for å dekke innpakning og porto, men denne gang vil to heldige vinnere få hver sin Jun Scoby helt gratis. Konkurransereglene finner du under bildet - Lykke til!

Les mer om mine erfaringer med Jun HER, og les mer om etterfermentert og smaksatt Jun HER.





Konkurranseregler:
1. Lodd: Legg igjen en kreativ kommentar på dette innlegget om hvorfor akkurat du ønsker deg en Junscoby! 

1. Lodd: Lik Tradisjonskost på Facebook! (Liker du siden allerede er det også verdt 1 lodd)

1. Lodd: Skriv et lite innlegg på egen blogg eller facebookside som linker til DETTE innlegget om Jun! 

OBS!
Legg igjen en kommentar med navn eller alias i dette innlegget og fortell hvor mange lodd du deltar i konkurransen med. Konkurransen avsluttes Søndag 7.sep kl 17:00! Vinnerne trekkes og annonseres på bloggen samme kveld! 

Følg med neste søndag!  
Er du en av de heldige må du sende meg en mail med kontaktinformasjon. Min epostadresse finner du HER.



søndag 24. august 2014

Bakerrebellene! Nettbakeriet som leverer nydelig, tradisjonell og langtidshevet surdeigsbakst av de beste råvarer!

Endelig er Bakerrebellene åpnet! Nettbutikken som sender bakervarer over det ganske land! Bakerrebellene drives av Christer fra Tidsporten. Det gjør at man kan stole på at dette er et bakeri dedikert til tradisjonell surdeigsbakst og med fokus på de beste råvarer. Jeg innrømmer glatt mine begrensninger når det kommer til surdeigsbakst, selv om jeg har kommet i mål med et surdeigsbrød basert på økologisk spelt og kraft som jeg er godt fornøyd med. Det jeg spesielt liker med Bakerrebellene er muligheten for å bestille rundstykker, baguetter, pølsebrød, hamburgerbrød, skillingsboller og ulike variasjoner av brød som jeg aldri ville fått til selv. Jeg har til nå testet ut Olivenfladen, Rundstykker og Tysk Landbrød som alle var nydelige, og har mine varmeste anbefalinger!


Olivenfladen fra Bakerrebellene og Upasteurisert Grotteost fra Tidsporten


Surdeigsbaksten fra Bakerrebellene er tilpasset nedkjøling og nedfrysing, og kan derfor med fordel oppfriskes i stekeovnen før konsumering. Baksten smaker da som nystekt! Brødvarene er kjempegode sammen med blant annet upasteurisert smør og ost fra Tidsporten, men nystekt brød med bare smør er det aller vidunderligste!


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

torsdag 21. august 2014

Rått kjøtt! Biff Tartar av Villsaulam!

Jeg er stor tilhenger av rå villfisk og rått beitefora kjøtt! Et poeng er at rå animalsk mat er lettfordøyelig og næringsrikt. Et like bra poeng er at mesteparten er skikkelig skikkelig skikkelig snaskens. Mine rå (eller tilnærmet rå) favoritter smaksmessig er sashimi, ceviche, carpaccio, gravlaks, og ikke minst tartar. Har hatt liggende litt mørnet kjøtt av villsaulam i fryseren, og det er derfor blitt noen biff tartar i løpet av sommeren. Det er "hur lätt som hälst", og passer både som sommer- og vintermat. Nevnte jeg forresten at tartar er skikkelig godt?




Du trenger:




Slik gjør du:
Bruk det kjøttet du har tilgjengelig, og mer enn gjerne fra et beitefora dyr eller eksempelvis vilt. Har kjøttet vært i fryseren bør det tines i kjøleskap. Velg økologiske matvarer så langt det går.

Skjær kjøttet i tynne små biter. Kan kvernes, men jeg setter pris på tyggemotstand. Jeg liker tartaren best iskald, og plasserer kjøttbitene i fryseren mens rødløk, kapers, kruspersille og rosmarin finhakkes. Visp 1 eggeplomme sammen med litt sitronsaft, sennep og gelatinpulver. Bland deretter inn rødløk, kapers, urter, salt og pepper.

Ta kjøttet ut av fryseren og bland inn eggeplommeblandingen. Smak, og tilsett eventuelt mer salt, pepper eller urter. Bruk rene hender, og form en stor kjøttkake så rund som mulig, eller bruk en tartarform hvis du har. Lag en liten grop i midten. Her liker jeg å sette "kjøttkaka" tilbake i fryseren i 20-30 min.

Legg en eggeplomme i gropen på tartaren. Strø gjerne litt mineralsalt og pepper over eggeplommen.

Serveres med urtesmør og parmesan i skiver.




Sjekk også ut Tartar med Hestekjøtt og Tartar-røre:

søndag 17. august 2014

Skogens Gull - Multer i Iskremen!

Høsten er i anmarsj og leter man godt kan det finnes multebær på myrene rundt forbi. Den varme og tørre sommeren her i nord har gjort sitt, og bærinnhøstingen ser ut til å bli noget slunken. Multer har jeg funnet mest av, tyttebær i mindre grad, og skuffet må jeg erkjenne at det nesten ikke er blåbær å oppdrive. Finner du blåbær i år må du nesten holde det like hemmelig som Kantarellplassen. Etter å ha lagt av nødvendig mengde med multer til julaften, måtte det selvfølgelig testes ut en multeiskrem. Basert på oppskriften til Kremet Bringebærsorbet, får du her en vri med multer. Selv om den varmeste sommersola har tatt kveld, kan man vel fremdeles spise is?!


 



Du trenger:


Slik gjør du:
Varm litt kokosmelk i en kjele. Ha i gelatin og rør til det er oppløst. Trekk kjelen av platen, og rør inn resten av kokosmelken. Hell over i en miksebolle. Visp inn eggeplommer, vanilje, søtning og mineralsalt. Mos multene med en potetstapper eller lignende. Ha multene i blandingen. Smak! Det kan hende du vil ha i ekstra søtning.


Med iskremmaskin:
Hell blandingen i iskremmaskinen og følg instruksjonene for din maskin. Min iskremmaskin bruker 35 minutt på multeisen. Når iskremen er ferdig har jeg den over i en egnet beholder, og setter den i fryseren minst 30 minutter. Da blir det finere kuler.


Uten iskremmaskin:
Hvis du ikke har iskremmaskin og ønsker å unngå mest mulig iskrystaller, er trikset å fryse blandingen i isbitformer eller lignende som blenderen eller foodprosessoren din håndterer. Når du ønsker å servere iskremen, tar du "isbiter" etter behov og kjører på med full guffe i blenderen. Super iskrem - uten iskrystaller.






Andre desserttips:

fredag 15. august 2014

Rimsopp og Kantareller i Kurven! Sprøstekt Soppsnacks til Kvelds!

Dagens skogstur ble en gledens dag med ekte gullfangst! Spenningen var stor i forkant; Tro om den varme og tørre sommeren har ødelagt for årets soppsesong, og tro om det er sopp å finne på den faste plassen? Nødvendig regn de siste ukene ser ut til å ha gjort underverker, og jaggu var det poppet opp kantarell og rimsopp både hist og pist.




Kantarell
Kantarellen er av den ekslusive sorten, og er en av de beste matsoppene naturen har å by på. Kantarellen kan du snuble over i løv- og barskog, og liker seg spesielt godt i nærheten av bjørk. Den er karakteristisk med sin traktformede fasong, guloransje farge og fruktige duft som kan minne om aprikos.


Rimsopp
Rimsopp er en vanvittig god matsopp, og er her i gården en større favoritt enn kantarellen. Rimsopp trives også i løv- og barskog, men også høyere til fjells. Rimsoppen kan forveksles med slørsopper som enten er uspiselige eller giftige. Den er likevel karakteristisk med sitt "rimfrostlag" på hatten og en tydelig hvit ring/krage rundt stilken.


Advarsel!
Sopp du er usikker på skal aldri spises! Lurer du på om soppen du har funnet er en matsopp, har du to alternativer:
  1. La soppen stå igjen! 
  2. Ta hele soppen med deg, og vis den til en soppkontrollør eller erfaren soppsanker.

Inspirasjon
La deg inspirere av Ugleloftets sopperfaringer! Anbefaler også å ta en titt på hennes geniale tøyposer for sopplukking. Har kjøpt en selv, og de er perfekte når kurven er full. Super gaveidè!




Sopp er ikke et veldig næringsrikt innslag i kosten, og er således ikke viktig å basere kostholdet sitt på. Sopp inneholder litt vitaminer og mineraler, men mest vann og fiber. Selv om soppen er en matsopp, vil for mye fiberrik sopp på en gang kunne gi magebesvær i form av treg mage og luft i magen. Hvis soppen ikke er varmebehandlet tilstrekkelig er det større sjanse for magebesvær. 

Sopp er derimot et smakfullt tilbehør som passer til de fleste kjøttretter, og det er ingenting som smaker så godt som sjølsanka sopp, garantert fri for sprøytemidler, etter timer med leting i skogen.


 

Sprøstekt Soppsnacks!
I tradisjon tro konsumeres årets første sopp i all sin mengde samme dag som den er plukket. Det er ikke egentlig å anbefale, jamfør forrige avsnitt, men det er for godt til å la være. Oppskriften for soppfesten er egentlig så enkel at den nesten ikke kan klassifiseres som en oppskrift, men her kommer den likevel.


Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader og ta frem en langpanne. Sørg for at soppen er børstet ren og pen, soppen skal ikke skylles. Skjær av biter som er ulumske eller markspiste. Ha masse smør i en langpanne. Jeg skjærer med ostehøvel slik at det dekker hele bunnen i langpanna. Skjær store sopper i mindre biter, og la de små soppene beholde størrelsen. Spre soppen ut over langpanna og kvern over salt og pepper. Sett inn i stekeovnen og la stå i 15-25 min. Soppen skal slippe vann og dette vannet skal fordampe. Soppsnacksen er ferdig når soppen er god og sprø i kantene, men bittelitt myk i midten. Kan spises med fingrene, men det blir mindre gris med gaffel!


Ønsker du å spare noe av soppfangsten til julemiddager?
HER finner du en artikkel om hvordan ta vare på soppen.

Mitt innlegg om tørking av sopp i dehydrator finner du HER.

 


 Kilder:

tirsdag 12. august 2014

Siste Ferieuke - Bærturer og Fjellvandring!

















Så ventes det i spenning på kantarell og rimsopp!! :)