lørdag 26. juli 2014

Upasteurisert Smør med Krydderurter, Hvitløk, Chili og Jordbær...

Nå på sommeren står det ulike krydderurter på balkongen, og i fryseren ligger det upasteurisert rebellsmør. Beklageligvis må Käserebellen pasteurisere favorittsmøret mitt fremover, (mer info her), men Tidsporten har allerede skaffet ny leverandør; Laiterie Le Gall. Jeg linker til nysmøret i oppskriftene, selv om det ikke er i hus. Smakskombinasjoner med urter er uendelige og perfekt for alle som ønsker å spise mer smør. Mitt tips er å fryse ned i små søte former, og deretter overføre til egnede frysebeholdere. Da har du kryddersmørporsjoner tilgjengelig for enhver anledning - Ypperlig foredlingsmetode for godsaker fra balkonger og urtehager.




Bruk det smøret du har tilgjengelig, velg upasteurisert, beiteforet og økologisk hvis du får tak i. Det som regel beste alternativet du kan finne på vanlige butikker er lavpasteurisert Røros Smør. Velg økologiske krydderurter og grønnsaker så langt det går. Varianter av krydder- og urtesmør passer perfekt på nystekt surdeigsbrød, til grillmat, langtidsstekt lammelår, rått kjøtt/ tartar, eller sammen med spekemat og ostefat.


Basilikum, Oregano og Hvitløk
    • 100-200 gram usaltet Smør (temperert)
    • 1 ss Ghee (eller Smør)
    • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
    • 6 kvaster Økologisk Basilikum
    • 6 kvaster Økologisk Oregano
    • Mineralsalt
    • Kvernet Økologisk Pepper

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken rundere. Ha bladene til basilikum og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig på nystekt surdeigsbrød!




Chili og Hvitløk
    • 100-200 gram usaltet Smør
    • 1 ss Ghee (eller Smør)
    • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
    • 1 Chili
    • Mineralsalt

Slik gjør du:
Finhakk hvitløksfedd og chili. Fjern chilifrøene hvis du ikke ønsker den sterke varianten. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløk og chili er myk og lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men gjør hvitløkssmaken rundere. Ha gheeblandingen sammen med litt mineralsalt i en foodprosessor. Kjør noen runder før du har i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig sammen med lørdagsbiffen!




Kruspersille, Rosmarin og Hvitløk

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken mildere. Ha bladene til kruspersille og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Rosmarinsmør er en av mine favoritter. Nydelig sammen med ulike retter av lam!




Mynte og Frysetørkede Jordbær
Denne geniale fristelsen fant jeg hos den inspirerende bloggen Uten Gluten. Enig! Dette ble ustanselig godt, og helt uten behov for ekstra søtning. Jeg testet ut originalen, og gjorde en liten vri med frisk mynte. Begge ble favoritter her i gården! Ta en titt på alle de andre fantastiske oppskriftene fra Uten Gluten HER.


Slik gjør du:
Ha mynteblader og frysetørket jordbær i en foodprosessor. Kjør på til alt er finmalt. Ha i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Kan brukes som kakefyll, frosting og er knallgodt rett fra skåla. Mitt tips er å fryse smøret i små former, og spise som snacks rett ut av fryseren. Mmm! En annen smørfavoritt på godisfronten jeg har skrevet om tidligere er Smørknapper med Mintsmak.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode på din første bestilling gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

søndag 20. juli 2014

lørdag 12. juli 2014

Leskende Jun! Etterfermentert med Melon-Sitron & Rabarbra-Bringebær!

En særdeles varm sommer har gjort det nødvendig med avkjøling. Mengder med iskrem og ulike kalde drikker er konsumert, som på et vis har holdt et kontinuerlig påbegynt heteslag i sjakk. Jeg har tidligere skrevet om Jun, lillesøsteren til Kombucha, og har nylig oppdatert innlegget med mine siste erfaringer. I dette innlegget finner du to leskende varianter av probiotisk Jun, som er perfekte i overlevelsesskrinet for sommerens hetebølger. Oppskriftene fungerer like fint med Kombucha, men smaksmessig holder jeg en liten knapp på Jun.




Vær kreativ når det kommer til valg av frukt og bær, ta gjerne fra fryseren eller det du ellers har tilgjengelig. Velg økologisk hvis mulig. Mengden frukt og bær i forhold til Jun er ikke kjempeviktig. Du kan ta mer av det ene eller andre. Et greit utgangspunkt er å tenke halvparten Jun og halvparten purè/fruktjuice.



Jun med Melon og Sitron

    • Vannmelon
    • Saften av en økologisk sitron
    • 1 ss rå Honning
    • Jun

Slik gjør du
Kutt melonen i grove biter og ha i en foodprosessor eller blender sammen med honning og sitronsaft. La blenderen kjøre til du ser alt er blitt til purè. Mengden purè ble i denne rundt 6 dl. Blandes sammen med tilsvarende mengde Jun, og helles over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.

La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.




Jun med Rabarbra og Bringebær

    • Rabarbra
    • Bringebær
    • 1 dl vann
    • 1 ss rå Honning
    • Jun

Slik gjør du
I denne brukte jeg 2 stilker rabarbra og 1 dl frosne bringebær. Rabarbraen renskes og kuttes i biter. Kokes sammen med vann på middels varme under lokk til rabarbraen "går i oppløsning". Trekk kjelen av platen, ha i honning og bringebær. Rør til bringebærene er myke. Avkjøles til romstemperatur. Mengden purè ble 4-5 dl. Tilsett tilsvarende mengde Jun og bland godt. Ha over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.

La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Bør drikkes i løpet av et par dager hvis man ønsker å unngå vinpreg på smaken.

Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.





Inspirasjon og kilde:

onsdag 9. juli 2014

Rømmeis! Iskrem med Mynte, Oregano, Sitron og Røros Rømme!

Her i nord er det nå varmt, veeeeldig varmt! Spør du meg er det alt for varmt, men har fått klar beskjed om at klaging ikke er lov. Så, hva kan man gjøre? Kjøle seg ned med iskrem! Her kommer enda en oppskrift på en syrlig, forfriskende og nedkjølende iskremvariant - Rømmeis med selvdyrket mynte, oregano og stevia!





Du trenger:
    • 2 bokser Rømme, gjerne upasteurisert eller lavpasteurisert som Røros Rømme.
    • 4 Økologiske eggeplommer.
    • 1 Økologisk sitron - saft og raspet skall.
    • Frisk økologisk Mynte (eksempelvis Grønnmynte eller Krusmynte)
    • Frisk økologisk Oregano (Bergmynte)
    • 10-12 blader med frisk økologisk Stevia eller 2 ts rå Honning

Mengden mynte og oregano er en smakssak. Jeg brukte rundt 25 stilker med mynteblad og rundt 15 stilker med oreganoblad. Denne iskremen får en markant myntesmak, med et svakt hint av oregano. En kanskje utippet kombinasjon, men den ble faktisk overraskende god!


Grønne urter gir iskremen en fantastisk fin grønnfarge og fungerer selvfølgelig som eminente smakssettere. Ekstra morsomt blir det når det er egne "grønne fingre" som har dyrket dem frem. Både mynte og oregano tilhører Leppeblomstfamilien, er lette å dyrke og trives godt på balkongen selv ved kjøligere temperaturer. Stevia er litt mindre hardfør, og liker seg bedre inne enn ute på balkongen her i nord. Har tidligere år hatt litt problemer med å få den til, men med litt hjelp fra Eidens Hage så har den kommet seg bra.






Slik gjør du:
Vask sitronen godt, og rasp av alt skallet. Ha sitronsaft og skall, samt resten av ingrediensene i en blender eller foodprosessor. For å slippe "fibertrevler" i isen bruker jeg bare urteblad og ikke stilkene. Kjør på full guffe til alt er godt blandet. Smak! Det kan hende du vil ha i mer søtning eller mynteblad.


Med iskremmaskin:
Hell blandingen i iskremmaskinen og følg instruksjonene for din maskin. Min iskremmaskin bruker 35 minutt på denne oppskriften. Når iskremen er ferdig har jeg den over i en egnet beholder, og setter den i fryseren minst 30 minutter. Da blir det finere kuler. Denne iskremen fungerer også utmerket som ispinner.


Uten iskremmaskin:
Hvis du ikke har iskremmaskin og ønsker å unngå mest mulig iskrystaller, så er trikset å fryse blandingen i isbitformer eller lignende som blenderen eller foodprosessoren din håndterer. Når du ønsker å servere iskremen, tar du "isbiter" etter behov og kjører på med full guffe i blenderen. Konsistensen kan ligne softis, eller bli noe tykkere. Super iskrem - uten iskrystaller.


Dryss over litt raspet sitronskall og nyt i sommervarmen! :)


onsdag 2. juli 2014

Kremet Syrlig Bringebærsorbet med Kokosmelk og et Hint av Madeira!

En enkel iskremoppskrift som kan varieres i det uendelige. Bringebær er en av mine favorittbær og kokosmelken gir iskremen en fantastisk konsistens. Vær oppmerksom på at denne oppskriften bare passer for den myndige, da jeg har valgt Madeira som søtning. Oppskriften kan lett gjøres barnevennlig ved å bytte ut likør mot for eksempel rå honning. Syrlig voksen-is på en onsdag - For iskremglade i sommersola!






Du trenger:


Alternativer:
    • Bruk jordbær, blåbær eller multer istedet for bringebær.
    • Bruk rømme, fløte eller kefir (gjerne upasteurisert) i stedet for kokosmelk. 
    • For en syrligere iskrem; Tilsett i tillegg saften og raspet skall av en sitron.
    • Ha i fersk mynte.
    • Det er kun kreativiteten som stopper deg :)






Slik gjør du:
Ha bringebærene i en kjele, og sett på svak varme til de er helt myke. Ha over i ei sil. Bruk slikkepott eller skje, og press ut så mye bringebærsaft du klarer. Ha saften sammen med resten av ingrediensene i en blender. Kjør på full guffe til alt er godt blandet. Smak! Det kan hende du vil ha i mer Madeira eller ekstra søtning.


Med iskremmaskin:
Hell blandingen i iskremmaskinen og følg instruksjonene for din maskin. Min iskremmaskin bruker 35 minutt på denne oppskriften. Når iskremen er ferdig har jeg den over i en egnet beholder, og setter den i fryseren minst 30 minutter. Da blir det finere kuler. Alkohol gjør iskremen raskere myk etter den er tatt ut av fryseren.


Uten iskremmaskin:
Hvis du ikke har iskremmaskin og ønsker å unngå mest mulig iskrystaller, så er trikset å fryse blandingen i isbitformer eller lignende som blenderen eller foodprosessoren din håndterer. Når du ønsker å servere iskremen, tar du "isbiter" etter behov og kjører på med full guffe i blenderen. Super iskrem - uten iskrystaller.


Andre iskremvarianter: