torsdag 9. oktober 2014

Tørke Sopp med Dehydrator - Rimsopp, Kantarell, Skrubb og Kremle!

De første frostnettene har allerede vært innom, og vinteren banker nå lett på døren. Det betyr likevel ikke at soppsesongen er over selv om kanskje tiden er i ferd med å renne ut. Forrige uke, og sannsynligvis denne høstens siste soppfangst, ga uttelling på både kantareller, rimsopp, skrubb og kremle. Disse valgte jeg å tørke i dehydratoren for å kunne smaksette supper, sauser, stuinger og omeletter utover vinteren.
Rensing
Rensing av soppen starter allerede ute i skogen. Man skjærer av markspiste og ødelagte deler. Jeg børster den også så ren og pen som mulig ute på tur. Når soppen er kommet i hus starter finrensingen.

Hver sopp undersøkes relativt nøye. Børsten og kniven er med på finrensingen. Større sopper skjæres i skiver, mindre sopper kan tørkes som de er. Jeg synes spesielt kantarellen er fin å tørke uten å skjære for mye i den.

Tørking
Fordel soppen på dehydratorbrett, med litt avstand mellom bitene. Dehydratoren stilles inn på 45 grader, og tørkingen tar minst et døgn. Soppen er ferdig tørket når bitene kan "knuses" med fingrene. Tørketiden avhenger av soppbitenes tykkelse. Soppen må være knusktørr før den går til oppbevaring.

 
Oppbevaring
En fin måte å oppbevare tørket sopp på er i lufttette glass. Beholderen bør uansett være lufttett, og den bør oppbevares mørkt og tørt. Gjerne i et kjøkkenskap. Holdbarheten er god. Avglemt tørket sopp innerst i skapet smaker fremdeles fortreffelig i gryta, og kan godt brukes flere år etter turen i skogen. 

Bruksområder
Tørket sopp bør før bruk bløtlegges i rundt 30 minutter, i varmt eller lunkent vann. Hell av vannet, og soppen kan nå brukes som fersk sopp. Den kan enten stekes eller tilsettes i sauser, supper, stuinger og omeletter. Man kan også bruke foodprosessoren til å lage soppmel som kan anvendes som smakstilsetning til det man måtte ønske.
 • Soppstuing eller soppsaus passer perfekt til høstens lammelårmiddag
 • Bilder fra høstens første rimsopp- og kantarelltur, og oppskrift på sprøstekt soppsnacks finner du HER.


2 kommentarer:

 1. Hei, så flott den dehydratoren ser ut, er den så stor som den ser ut eller det en benkemodell ?

  Tørket sopp er supert i sauser etc ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tørket sopp er gull verdt, og gjør at man holder ut et helt år til neste sesong starter :)

   Dehydratoren er en 9 bretts modell. Er ganske massiv, men ja, det er en benkemodell. Har kjøpt den hos Sanabona: http://www.sanabona.no/nettbutikk/matvarer/39/44/salg-og-kampanje/excalibur-dehydrator-9-brett-svart-detaljer.html

   Slett