lørdag 6. september 2014

Melkesyregjæret og Probiotisk Godis! Bærremser og Fruktlær!

Finnes det noe bedre en hjemmelaget lørdagsgodis? Ja, melkesyregjæret hjemmelaget lørdagsgodis! Mengden antinæringsstoffer er redusert og kanskje eliminert. Dette er godisremser fullpakket av godsaker som både smaker godt og hjelper fordøyelsen. Jeg lager disse oftest av frukt- og bærrester etter andregangsfermentering av Jun, Kombucha eller Kefir. Det går også fint å bruke tinte eller ferske råvarer som tilsettes myse eller Vita Biosa. Smaksvariantene er uendelige. Bruk det du har tilgjengelig! Min favoritt er Rabarbra og Bringebær fermentert i Jun. 
Du trenger:
  • 1-2 dl Frukt og/eller Bær (oppskriften kan dobles).
  • Jun, Kombucha, Kefirmelk, VannKefir.  
  • (1-2 ss Myse eller 1-2 ss Vita Biosa. La frukt og bær melkesyregjære i 1-2 dager)
  • 1-2 ts Rå Honning, eventuell annen uraffinert søtning.
  • Blender eller Stavmikser
  • Dehydrator eller Stekeovn


Slik gjør du:
Sil av Jun, Kombucha eller Kefir. Ha frukt- og bærrestene i en blender sammen med honning. Kjør på full guffe til alt er blandet godt. Smak! Kanskje du ønsker mer søtning. Bruk en slikkepott og fordel massen i en tilnærmet firkant utover et bakeark tilpasset dehydrator eller et ubleket bakepapir på en stekeplate. Tykkelsen på massen bør være mellom 0,5 og 1 cm.


Tørking i dehydrator:
Still dehydratoren inn på 45-55 grader, og la tørke i 8-12 timer (eller mer). Følg med underveis. Konsistensen skal være tørr, men litt gummiaktig når den er ferdig. Bruk en saks og klipp opp i passende remser eller biter. Jeg har kjøpt min dehydrator HER.


Tørking i stekeovn:
Ved bruk av stekeovn stiller du inn på laveste mulige varme. Siden stekeovner ofte ikke går under 60 grader, er løsningen å ha ovnsdøra på gløtt. Dette slipper ut damp og holder temperaturen lavere. Tiden vil sannsynligvis være noe kortere enn med dehydrator. Følg med underveis. Konsistensen skal være tørr, men litt gummiaktig når den er ferdig. Bruk en saks og klipp opp i passende remser eller biter.
Jeg har tidligere skrevet om et overraskende vellykket godisprosjekt med Kombucha Scoby:

Andre som har skrevet om probiotiske remser:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar