lørdag 26. juli 2014

Upasteurisert Smør med Krydderurter, Hvitløk, Chili og Jordbær...

Nå på sommeren står det ulike krydderurter på balkongen, og i fryseren ligger det upasteurisert rebellsmør. Beklageligvis må Käserebellen pasteurisere favorittsmøret mitt fremover, (mer info her), men Tidsporten har allerede skaffet ny leverandør; Laiterie Le Gall. Jeg linker til nysmøret i oppskriftene, selv om det ikke er i hus. Smakskombinasjoner med urter er uendelige og perfekt for alle som ønsker å spise mer smør. Mitt tips er å fryse ned i små søte former, og deretter overføre til egnede frysebeholdere. Da har du kryddersmørporsjoner tilgjengelig for enhver anledning - Ypperlig foredlingsmetode for godsaker fra balkonger og urtehager.




Bruk det smøret du har tilgjengelig, velg upasteurisert, beiteforet og økologisk hvis du får tak i. Det som regel beste alternativet du kan finne på vanlige butikker er lavpasteurisert Røros Smør. Velg økologiske krydderurter og grønnsaker så langt det går. Varianter av krydder- og urtesmør passer perfekt på nystekt surdeigsbrød, til grillmat, langtidsstekt lammelår, rått kjøtt/ tartar, eller sammen med spekemat og ostefat.


Basilikum, Oregano og Hvitløk
    • 100-200 gram usaltet Smør (temperert)
    • 1 ss Ghee (eller Smør)
    • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
    • 6 kvaster Økologisk Basilikum
    • 6 kvaster Økologisk Oregano
    • Mineralsalt
    • Kvernet Økologisk Pepper

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken rundere. Ha bladene til basilikum og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig på nystekt surdeigsbrød!




Chili og Hvitløk
    • 100-200 gram usaltet Smør
    • 1 ss Ghee (eller Smør)
    • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
    • 1 Chili
    • Mineralsalt

Slik gjør du:
Finhakk hvitløksfedd og chili. Fjern chilifrøene hvis du ikke ønsker den sterke varianten. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløk og chili er myk og lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men gjør hvitløkssmaken rundere. Ha gheeblandingen sammen med litt mineralsalt i en foodprosessor. Kjør noen runder før du har i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig sammen med lørdagsbiffen!




Kruspersille, Rosmarin og Hvitløk

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken mildere. Ha bladene til kruspersille og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Rosmarinsmør er en av mine favoritter. Nydelig sammen med ulike retter av lam!




Mynte og Frysetørkede Jordbær
Denne geniale fristelsen fant jeg hos den inspirerende bloggen Uten Gluten. Enig! Dette ble ustanselig godt, og helt uten behov for ekstra søtning. Jeg testet ut originalen, og gjorde en liten vri med frisk mynte. Begge ble favoritter her i gården! Ta en titt på alle de andre fantastiske oppskriftene fra Uten Gluten HER.


Slik gjør du:
Ha mynteblader og frysetørket jordbær i en foodprosessor. Kjør på til alt er finmalt. Ha i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Kan brukes som kakefyll, frosting og er knallgodt rett fra skåla. Mitt tips er å fryse smøret i små former, og spise som snacks rett ut av fryseren. Mmm! En annen smørfavoritt på godisfronten jeg har skrevet om tidligere er Smørknapper med Mintsmak.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode på din første bestilling gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.