onsdag 28. mai 2014

Hjemmelaget Melkesyregjæret Majones med Ghee og Sesamolje!

Hjemmelaget majones er kjempeenkelt å få til! Det finnes overhodet ingen grunn til å kjøpe det skvipet på butikken som industrien kaller majones. Har du eggeplommer og olje i hus, pluss en stavmikser eller foodprosessor, så har du majones på 5 minutter. Utfordringen er heller hvor kreativ du ønsker å være når det kommer til smaken; med eller uten krydder/urter, og valg av olje. Mange oppskrifter inneholder olivenolje, men det er en smak jeg ikke kan fordra når det kommer til majones. Varianter har blitt testet ut, og mange av planteoljene er valgt bort for betennelsers skyld. Min favorittmajonesvariant har blitt en kombinasjon med sesamolje og ghee, gjerne med litt hvitløk, og helst fermentert. En svak nøttete smak, kombinert med en himmelsk smørsmak. Knallgodt og uslåelig, spør du meg...






Grunnoppskrift Majones:



Min favoritt:






Slik gjør du:
Ta eggene ut fra kjøleskapet, og la de bli romstempererte. Ha ghee i en kjele, og la smelte på lav varme. Avkjøles til fingertemperatur. Bland ghee og sesamolje. Hent frem stavmikser eller foodprosessor. Miks sammen eggeplommer, sennep og salt, (i tillegg til sauerkrautjuice/myse - for melkesyregjæring og hvitløkspulver - for aioli). Mens mikseren går, så heller du i oljeblandingen - sakte og i en tynn stråle. Majonesen tar form ganske raskt, men vær tålmodig, fortsett med den tynne strålen til all olje er tatt opp av majonesen. Etter avkjøling blir konsistensen som smørbart smør.



Melkesyregjæring:
Hvis du har tilsatt sauerkrautjuice eller myse, og ønsker å melkesyregjære, så setter du majonesen på benken i 7-12 timer. Bruk et glass med lokk. Gjerne et som slipper ut gass, uten å slippe luft inn.



Holdbarhet:
Sett i kjøleskapet med tett lokk, og bruk majonesen i løpet av en ukes tid. Melkesyregjæret vil holde mye lengre, men eksakt holdbarhet er desverre ikke testet fordi majonesen brukes opp i en fei.



Bruk:
Majonesen min lages som regel for Eggesalat, Rødbetesalat, Rekesalat eller Coleslaw, og da forsvinner mesteparten der, resten kan brukes som tilbehør til spekemat.



Obs!
    • Oljer som er faste i romstemperatur, eksempelvis ghee, talg eller kokosolje, vil gi majonesen fast konsistens etter avkjøling. For å bevare en viss majoneseffekt, er det viktig at minst halvparten av oljemengden er oljer som forblir flytende i kjøleskap.
    • Jeg velger sesamolje på grunn av smaken, til tross for at den kanskje ikke er optimal. Majones er bare et tilbehør, og ikke noe jeg baserer kostholdet mitt på, så det får gå. Sliter man med stadige betennelser i kroppen, er olivenolje å foretrekke foran sesamolje. (Edit: Muligens dette er et villspor - ref kommentarfeltet)


Tips!
    • Hvis du er uheldig, og majonesen skiller seg, så har du i litt iskaldt vann og mikser i vei. Det bruker å redde majonesen.
    • Hvis du har mange eggehviter til overs, kan du for eksempel lage Frømarengs.





Hvorfor melkesyregjære majones:
    • Den blir enzymrik!
    • Den blir probiotisk!
    • Lettere fordøyelig!
    • Lengre holdbarhet!



Som en kuriositet:
    • Mills Ekte Majones inneholder: Soyaolje, vann, eggeplomme (5%), eddik, sukker, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma og fargestoff (betakaroten).
    • Coop Ekte Majones inneholder: Rapsolje (77%), vann, eggeplomme (5%), sennep (sennepsfrø, sukker, eddik, salt), krydderblanding (sukker, salt, stabilisator (E 412, E 415), konserveringsmiddel (E 202), antioksidant (E 330), dekstrose, pepper), eddik, sitronsaft, farge (E 160a).



Inspirasjon:

Kilde: