onsdag 23. april 2014

Kaffekombucha - Herlig Iskaffe med Kombucha!

Jeg kjente varmen av en solstråle idag! Selv om snøen ligger fint på fjelltoppene, så blomstrer gåsunger og hestehov, og man kjenner på vårlufta at sommerens ankomst er nær. Når behovet for den nødvendige morgenkaffekoppen melder seg, så kan faktisk iskaffe være et alternativ på varmere dager. Kombuchakaffe frister ikke som romstemperert, og skal heller ikke varmes opp, da det vil ta knekken på bakterier og gjær som er nyttige for oss. Fyller du derimot på med isbiter, da blir den mer enn perfekt!
Kaffekombucha lages med en scoby, på samme måte som vanlig kombucha, men har et par unntak;
  • Brygges på kaffe i stedet for te.
  • Kombuchasats er ikke nødvendig, siden kaffe i seg selv er syreholdig.
  • Fermenteringstiden er kortere.
  • Scobyen du bruker, bør bare videre anvendes til kaffekombucha.

Fremgangsmåten for å lage vanlig kombucha, basert på nytrukket te, finner du HER.
Du behøver:
  • 7 dl Nybrygget kaffe
  • 3 ss Sukanat eller Rapadura (økologisk uraffinert brunsukker/rårørsukker)
  • 1 Scoby
Tips! Jeg lar som regel flere av mine vanlige flasker med kombucha stå ute i romstemperatur, i stedet for i kjøleskapet. Det danner seg da ofte en scoby i flaskene. Disse er perfekt til kombuchakaffe.


Slik gjør du:
  • Brygg kaffen på din vanlige måte.
  • Traktekaffe, presskanne, kokekaffe eller kaffemaskin, spiller ingen trille.
  • Ha i en ren glassbeholder som rommer 1 liter.
  • Rør inn brunsukkeret til det oppløses.
  • Legg et kaffefilter eller rent klede over glasset, slik at småfluer ikke finner veien ned i sukkerløsningen.
  • La stå på benken i noen timer til kaffeblandingen har romstemperatur. Dette er viktig for å ikke koke scobyen.
  • Legg scobyen i kaffeblandingen. 
  • Fermenteringen tar 3-7 dager.

Dekk til med kaffefilter eller rent klede, som festes med strikk eller hyssing. Sett kaffekombuchaen på kjøkkenbenken, eller et annet lunt sted. Kombuchakaffen blir syrligere jo lengre den står, og blir raskere syrlig jo vamere det er i været. Smak underveis, og finn den perfekte syrlighetsgraden for deg.


Oppbevaring:
Hell den ferdige kaffekombuchaen over på flasker med tett kork, og sett i kjøleskapet. Fermenteringen fortsetter sakte men sikkert, og det vil dannes kullsyre. Hvis du ikke skal drikke den jevnlig, så bør du muligens lette på trykket med ujevne mellomrom. Dette for å unngå kaffekombuchaeksplosjon i kjøleskapet! Den kan oppbevares relativt lenge i kjøleskapet, men jeg liker ikke kaffeeddik, så den står ikke lengre enn to uker i mitt kjøleskap.


Beviset for at kulturen er levende! Ser du øyne, nese og munn? :)

Naturlige feilskjær: 
Det er ikke bestandig det dannes en ny scoby når man bruker kaffe. Noen ganger blir det bare en tynn "slimete" film, og noen ganger blir det litt tykkelse. Du vil også se at at både den nye scobyen og den opprinnelige har tatt farge fra kaffen, og blitt mørkere eller flekkete. Alt er like normalt!

På grunn av de naturlige oljene i kaffen, så vil blandingen kunne harskne hvis du fermenterer den for lenge. Det kjenner du i såfall på smaken. Finner du mugg på overflaten, så kaster du hele satsen, og begynner på nytt.
Slik lager du iskaffe med kombucha:
Ha i isbiter i et glass, og hell i ønsket mengde kaffekombucha. Drikk den som den er, eller tilsett kremfløte eller kokosmelk. Jeg bruker også av og til hjemmelaget kefir, men da bruker jeg en blender eller stavmikser for at blandingen ikke skal skille seg. Skiller det seg likevel, så går det ikke ut over smaken. Du må imidlertid være oppmerksom på at smaken blir syrligere!

Siden fermenteringstiden er kortere enn med vanlig kombucha, så blir ikke mesteparten av sukkeret "spist opp" av fermenteringen. Smaken er derfor søtsyrlig, og jeg føler sjelden behov for ekstra søtning i iskaffen.

Hvis du liker iskaffen ekstra søt, så anbefaler jeg Steviadråper med smak av hasselnøtt. Perfekt til iskaffe!


Kilder og inspirasjon:

2 kommentarer:

 1. Nam! Men skal det ikke helst brukes hvitt sukker når en lager kombucha?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempenam :)
   Jeg bruker nå bare rårørsukker til kombuchaen, og produksjonen går så det suser!

   I begynnelsen brukte jeg hvitt sukker, fordi det var det som sto i alle oppskrifter, og som var bruksanvisningen når den aller første scobyen kom flygende over atlanteren.

   Etter noen måneders produksjon, og med flere scobyer til overs, så var jeg bare nødt til å teste med kokossukker og rårørsukker. Er helt i mot hvitt raffinert sukker, og ønsker helst å bruke uraffinert og naturlig søtning, med mest mulig vitaminer og mineraler inntakt. Kokossukker funket greit, men scobyen ble tykkest og finest med rårørsukker.

   Så der er historien på hvorfor rårørsukker er blitt den faste kombuchafølgesvennen her i hus :)

   Slett