Sider

lørdag 29. mars 2014

Hjemmelaget lørdagssnacks! Salte mandler - Bløtlagt og tørket!

Salte mandler slår både Polly og Kims ned i støvlene, og er en skikkelig snacksfavoritt! Mulig det er smart å lage dobbel porsjon, for disse mandlene med "pønsj og krønsj" forsvinner raskt når skåla settes på bordet. Hvis du har ferdige bløtlagte, og gjerne ferdigtørkede mandler, så er lørdagssnacksen lett spikret for i kveld.




Du trenger:
  • 2-3 dl Mandler (Mandlene på bildene er bløtlagt og tørket på forhånd)
    • Bløtlagte og tørkede mandler, eller
    • Bløtlagte og fortsatt våte mandler, eller
    • Rå mandler.
  • 2 dl Vann
  • 3 ss Mineralsalt

Bløtlagte mandler er det beste alternativet! Smak og konsistens er helt overlegen! Man unngår i tillegg antinæringsstoffer som kan være trøblete for magen, og gi et dårligere næringsopptak. Når det kommer til "krønsj", så er min erfaring at et forarbeid med både bløtlegging og tørking gjør salte mandler sprøere, enn hvis man bare velger å bløtlegge før man går i gang. Smaken blir likevel den samme (synes jeg).

Ta en titt HER hvis du lurer på hvordan du bløtlegger, og hvorfor mandlene bør bløtlegges før de blir til snacks.




Slik gjør du:
Ha vann og uraffinert salt i en kjele, og varm vannet til saltet oppløses. Sett kjelen til side, ha i mandlene, og la de trekke i saltvannsløsningen i 10-15 minutter. Gjør klart et stekebrett med ubleket bakepapir. Hell saltvannet av mandlene, og fordel nøttene utover bakepapiret. Avhengig av tålmodighetsgrad så kan du nå velge mellom å tørke eller å riste mandlene. Jo lavere varme, jo flere næringsstoffer bevares - Jo høyere varme, jo raskere ferdig!

Tørkede salte mandler:
Sett stekeovnen på 70 grader, mandlene tørkes i 2-3 timer, til all væske er fordampet. Gløtt litt på døra i løpet av tiden for å slippe ut damp.

Ristede salte mandler:
Sett stekeovnen på 150 grader, mandlene ristes i 20-25 minutter, til all væske er fordampet. Gløtt litt på døra i løpet av tiden for å slippe ut damp.

Hvis du klarer å vente, så er det aller lurest å la de salte mandlene kjøles helt ned før du tar sats! :)

 GOD LØRDAG!!

onsdag 26. mars 2014

Hvorfor bør du lage ditt eget magevennlige mandelmel? Litt om bløtlegging, tørking og antinæringsstoffer!

I egeninnsats på kjøkkenet tar det ikke lange tiden å produsere sitt eget mandelmel. Hvis du ønsker et magevennlig mel, tar det i realiteten 1-2 dager før du kan ta melet i bruk. Bløtlegging og tørking av nøtter og frø gjør at du unngår antinæringsstoffer som klusser med næringsopptaket ditt. Vær likevel oppmerksom på at oljer fra nøtter og frø ikke defineres som helsefremmende i tradisjonskosten, slik at inntaket ditt ikke bør være for høyt.






Fremgangsmåte for bløtlegging av mandler: 
  • Økologiske mandler
  • Skål/bolle. Unngå plastboller.
  • 1-2 ts uraffinert salt.
  • Lunkent/varmt vann som dekker mandlene.
  • Bland godt.
  • Dekk over med et rent klede.
  • La stå i romtemperatur eller varmere, i minimum 7 timer, men gjerne 12-18 timer.
  • Nøtter og frø sveller. Sjekk underveis om det behøves mer vann i bollen.
  • Skyll godt, og kast vannet etterpå (eller vann plantene dine med det).
  • Mandlene kan nå spises, eller du kan velge å tørke dem. 





Hvorfor bløtlegge?
Mange har diffuse mageproblemer, uten å finne årsaken. Det kan være oppblåsthet, perioder med diare og forstoppelse, og generelle magesmerter. Sliten, trøtt og nedsatt allmenntilstand kan også være symptomatisk på tarmtrøbbel. Hvis kostholdet inneholder mengder med nøtter og frø, rett fra posen, så kan faktisk det være årsaken til mageproblemene.

"Alle vet jo" at nøtter og frø er næringsrike med sitt innhold av naturlige fettsyrer, proteiner og vitaminer. Det kanskje ikke alle vet, er at næringsstoffene ikke kan nyttiggjøres av kroppen før mageuvennlige antinæringsstoffer er nøytralisert, og at de samme antinæringsstoffene kan bidra til fordøyelsesproblemer og tilstander som lekk tarm, irritabel tarm, Chrons og Ulcerøs Kolitt.

Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer fungerer som et forsvarsystem mot blant annet insekter, solstråling og mugg, men har også til oppgave å hindre spiring før forholdene er optimale. Det er her bløtleggingen kommer inn. Man simulerer naturlige spiringsforhold, og stimulerer dermed til spiring. I denne prosessen nøytraliseres antinæringsstoffer som enzymhemmere, samt noe fytinsyre.

Enzymhemmere
Nøtter og frø inneholder spesielt mye enzymhemmere som blokkerer nødvendige fordøyelsesenzymer. Trypsin og pepsin er avgjørende for kroppens proteinopptak fra mat, og når disse er blokkerte, så fungerer følgelig ikke proteinfordøyelsen optimalt. Bløtlegging med salt er et viktig element i nøytralisering av enzymhemmere. Saltet aktiverer andre enzymer, som i sin tur deaktiverer enzymhemmerne. Aktiverte enzymer sørger for et bedre næringsopptak, og forhøyer næringsnivået betraktelig. Blant annet økes mengden B-vitaminer.

Fytinsyre (fytater)
Korn inneholder høye mengder fytinsyre, mens nøtter og frø inneholder mindre. Fytater er uansett tilstedeværende, og har betydning for mineral- og proteinopptaket fra maten vi spiser. Fytinsyre binder seg effektivt til viktige mineraler som sink, kalsium, magnesium, jern og kobber, og blokkerer vårt opptak av de samme mineralene. Det er verdt å merke seg at fytinsyre ikke bare blokkerer næringsopptaket fra den aktuelle fytatkilden, men også fra alt som spises samtidig.

Konsekvensene kan være alvorlig mineralmangel og nedsatt beintetthet. Hvis et kosthold er basert på fytatholdige matvarer, så settes det i sammenheng med nedsatt immunforsvar, allergier, anemi og hormonforstyrrelser. Fytinsyre i korn nøytraliseres best ved bløtlegging i et surt miljø.

Les mer om fytinsyre HER og HER, og se hvilke matvarer som inneholder mye fytinsyre HER.





Tørking/Dehydrering:
Tørking reduserer mengden fytinsyre, men man risikerer også tap av enzymer og optimal næring hvis tørketemperaturen er for høy. En avveining altså, avhengig av hva mandlene skal brukes til.

Tørking i dehydrator:
Ha mandlene på et egnet brett, pass på at nøttene ligger enkeltvis. Dehydratoren stilles inn på 40-70 grader, og nøttene tørkes i alt fra 12-24 timer. Enkelt og greit. Jeg har kjøpt min dehydrator HER.

Tørking i stekeovn:
Det går også fint å tørke mandlene i stekeovnen. Ulempen med noen stekeovner er at temperaturen ikke går så lavt som 40-70 grader. Løsningen er å ha ovnsdøra på gløtt, for å slippe ut damp, og for å holde temperaturen nede. Du bør uansett gløtte litt på døra i ny og ne, og flytte litt rundt på nøttene.

Må nøttene tørkes/dehydreres før de tas i bruk?
Under bløtlegging så sveller mandlene en del, og inneholder dermed en del væske. Bløtlagte, "våte" mandler er faktisk veldig gode som snacks når de er litt "soggy", men de tåler bare kortere oppbevaring i kjøleskapet. Hvis nøttene skal brukes hele eller grovhakket i bakst, så behøver de heller ikke nødvendigvis å tørke. Det kan da være lurt å tilsette mindre væske enn oppskriften tilsier, vel og merke hvis bløtleggingen ikke er en del av oppskriften.

Hvis planen er å lage mandelmel, så bør nøttene dehydreres først, spesielt hvis du lager større mengder til senere bruk. Det vil gå mugg i melet hvis det ikke er knusktørt. Nøtter bør kanskje også tørkes hvis du skal lage nøttesnacks som salte eller brente mandler.





Male til mel:
Bruk den kjøkkenmaskinen eller den kverna du har, avhengig av finhetsgraden du ønsker. Jeg bruker en vanlig blender, som gjør melet litt grovkvernet. Som lita jenta husker jeg vi hadde en mandelkvern drevet med håndkraft, sånn med sveiv. Den ville soleklart ha ødelagt tidsbudsjettet mitt, men det hadde jaggu meg vært et nostalgisk øyeblikk.

Mandelmelet kan for eksempel brukes til Mandelkjeks, Biscotti eller Nøttebunn.


Hvis du er interessert i bløtleggingstid og info om andre typer nøtter og frø, så kan skjemaet i bildet under gi en pekepinn. Klikk på bildet, så kommer du direkte til siden jeg har lånt det fra.


Bildet er lånt HER.


Kilder:

torsdag 20. mars 2014

Soya er utrivelige greier! Hvorfor bør man unngå soyaprodukter?

En av de skumleste belgfruktene er soyabønner, og bør unngås av alle! I mange år har soya blitt promotert som en supernyttig mager proteinkilde for menneskeheten, og mange vegetarianere bruker soya som sin hovedproteinkilde. Spørsmålet er; Hvor lurt er det egentlig? I dette innlegget kommer massevis av argumenter på hvorfor soya absolutt ikke bør være en del av kostholdet ditt.



Bildet er lånt HER.




Østrogendominans!
Soyabønner er fullpakket av fytoøstrogener. Dette er plantestoffer som har østrogenlignende påvirkning på både menneskekropper og dyrekropper. For mannfolk er dette spesielt kjedelig siden det kan føre til testosteronubalanse, infertilitet, lav sædkvalitet og økt risiko for kreft. Desverre er det ikke mindre kjedelig for kvinnfolk, hvor østrogendominans i kroppen knyttes til infertilitet, menstruasjonsproblemer og forstadier til kreft i livmoren. Det er også funnet at gravides soyakosthold kan ha en sammenheng med fødselsdefekter, hjerneskader og adferdsproblematikk.


Beklageligvis er fytoøstrogener også dårlig nytt for spedbarn. Mange morsmelkserstatninger er basert på soya, og effekten per dag kan tilsvare så mye som 4-5 p-piller! Ekstremprevensjon for småttiser! Spedbarn som får soyabasert mat har også høyere risiko for senere å utvikle problemer med skjoldbruskkjertelen.




Goitrogener! 
Soya inneholder goitrogener som er høypotente når det kommer til hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. En av hovedeffektene er blokkert jodopptak, som kan føre til forstørret skjoldbruskkjertel og struma. På så måte er soya svært uheldig for alle som har en stoffskiftesykdom, og for alle som ønsker å unngå trøbbel med stoffskiftet. Matvarer som pinjekjerner, peanøtter, jordbær, søtpotet, brokkoli, blomkål, rosenkål, hodekål, kålrot og pepperrot inneholder også goitrogener. Forskjellen er at varmebehandling, bløtlegging, spiring og gjæring av overnevnte kan redusere skadeeffekten av goitrogener, men dette ser ikke ut til gjelde i like stor grad for soya. Hvis interesse, så har PirkePetter listet opp en rekke årsaker til hypothyreose HER.



Bildet er lånt HER.




Proteasehemmere! (Enzymhemmere)
Proteasehemmere blokkerer enzymer fra å gjøre jobben sin. Det innebærer blant annet at proteiner ikke blir spaltet til sine respektive aminosyrer, og at proteinopptaket etter et måltid inneholdende soya reduseres betraktelig. Enzymblokkeringen påvirker også bukspyttkjertelens funksjoner.




Fytinsyre!
Soya inneholder høye nivåer av fytinsyre som effektivt blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium. Vegetarianere med et soyabasert kosthold risikerer altså alvorlige mineralmangler. Fytinsyre bidrar også til nedsatt magesyreproduksjon, og kan føre til lekk tarm, underernæring og kronisk utmattelse.




Lektiner!

Lektiner i soya sies å være hovedårsaken til såkalt soyaallergi. I tillegg kan lektiner skape trøbbel for tarmen ved å forårsake betennelsesreaksjoner. Det er en av grunnene til at soya langt fra er en god erstatning for mager som heller ikke håndterer gluten.




Vitamin- og mineralmangel!
Ved inntak av soya, så øker kroppens behov for vitaminene D og B-12, samt kalsium og magnesium. Hvis tilfredsstillende påfyll ikke oppnås fra andre kilder, vel og merke i måltider uten tilsatt soya, så kan soya indirekte være årsak til blant annet beinskjørhet. Soya inneholder en form for B-12 som vi ikke kan nyttiggjøre oss av, og som kan resultere i at behovet for animalsk B-12 faktisk øker.


Bildet er lånt HER.



Genmodifisert!
Så mye som 90% av den amerikanske soyabønneproduksjonen er genmodifisert. Soyabønnene er genetisk endret for at Monsantos Roundup ugressmiddel ikke skal ødelegge den voksende planten. Roundup er satt i sammenheng med reproduktive lidelser og misdannelser på dyr, med mulig overføringsverdi til mennesker. Genmodifiserte soyabønner ser også ut til å inneholde mer av alle overnevnte faktorer som er ugunstig, og mindre av det som kunne vært gunstig. Fine greier!




Dyremat!
Det brukes mye genmodifisert soya til produksjon av dyrefôr. Dyr kan i likhet med mennesker oppleve mange av de samme helsemessige konsekvensene av soyainntak. Etter min mening er dette vital info som i større grad burde vært løftet frem. Det er tross alt dette kjøttet som det selges mest av i våre dagligvarebutikker. Godt argument for å velge kjøtt fra beitefora og glade dyr, fra økologisk drift.




Unntak!
Den minst skadelige versjonen av soya er tradisjonelt fermentert (gjæret) soya. Varmebehandling, bløtlegging og spiring kan hjelpe noe. Tempeh, Tamari og Miso, så lenge de er riktig fermentert, er soyaprodukter på markedet som kan være helsemessig forsvarlig å konsumere i moderate mengder.




Sjekk innholdsfortegnelsen!
En generell regel er å sjekke matvarens innholdsfortegnelse. Ekstremt mange bearbeidede matvarer er tilsatt soya i en eller annen form, og tar med seg soyaens egenskaper ned i din mage. Det er altså mer enn de åpenbare produktene som tofu, soyanøtter, soyamel og soyamelk du skal være oppmerksom på. Soyaprotein som kosttilskudd og proteindrikk er høykonsentrert og ekstra problematisk. Treningsshaker basert på soya blir på så måte verstingen blant soyaproduktene.


Se etter innhold hvor navnet soya er involvert; eksempelvis soyaolje, soyalecithin, soyaproteinkonsentrat, soyaproteinisolat. Ingredienser kan også inneholde soya selv om innholdsfortegnelsen sier MSG, naturlig aroma, emulgator, hydrolysert vegetabilsk protein eller udefinerte vegetabilske oljer. Skjulte soyaskatter der altså.


Så, kan du fremdeles tenke deg soya i kostholdet ditt?



Kilder:



Oppdatert 17.02.15
Det siste døgnet har dette soyainnlegget eksplodert i antall sidevisninger, og mange har i tillegg funnet facebooksiden til bloggen. Hyggelig med besøk og morsomt med debatt, for all del, men idioterklæringer og påhopp i personlige meldinger på facebook er kanskje å dra den litt vel langt?

Jeg er overbevist om at soya er skikkelig ulurt, men kan samtidig forstå at de som sverger til et vegansk kosthold blir provoserte. Soya er tross alt deres "viktigste" proteinkilde. Når sånne som meg, "som kan skrive hva som helst", erklærer at soya er helsefarlig, så må man regne med at det kommer reaksjoner.

Jeg håper likevel å kunne appellere til logikk, og kanskje noen faktisk blir så irriterte at de tar seg tid til å lese hele innlegget (også etter fytoøstrogenene), samt tar en titt på alle kildehenvisningene. Ut over det er det ytringsfrihet i dette landet, og det er selvfølgelig lov til å være enige om at man er fullstendig uenige!


Etter tips fra PirkePetter tilføyer jeg enda flere nyttige soyalinker og boklinker til lista:

Bøker:

tirsdag 11. mars 2014

Godteri av smør - Knallgode smørknapper med mintsmak!

NamNam! Mintgodteri av smør! Perfekte som dessert, mellommåltid, mot søtsug eller som mumseløsning når man går på kjøleskapsjakt, og ikke helt vet hva man har lyst på. Smør sørger for optimalt næringsopptak etter dagens dose med fiskeleverolje, og smørknappene fungerer i tillegg utmerket som fiskesmaksskjulere. Smørgodteriene er både drøye og mettende, og man blir raskt fornøyd etter bare noen biter. Helt geniale altså, både som hverdagsgodis og lørdagsgodis! Oppskriften er lånt (og omgjort litt) fra den fine og inspirerende bloggen Empowered Sustenance.



 
Karamellfarget variant - Min favoritt:


Smørgul variant:


Andre smaksvarianter:




Slik gjør du:
Bruk romtemperert smør, og gjør klart et brett med ubleket bakepapir. Rør sammen alle ingrediensene til en klissete smør-røre. Ha over i en sprøytepose med tip. For å unngå masse klisj - brett posen helt ned, slik at du får fyllet helt ned i tuppen med en gang. Du kan også bruke en vanlig brød- eller frysepose, og klippe av et hjørne. Press ut små knapper med litt mellomrom på bakepapiret.

Settes i kjøleskap eller fryser i 1-2 timer, eller til de er faste nok til å ha over i en egnet beholder. Jeg oppbevarer mine i fryseren på grunn av best konsistens (min mening), og dermed smak. Oppbevaring i kjøleskap går også fint, men smørknappene smelter da litt raskere i hånda.




PS 1: Hvis man velger kun kokosolje eller ghee, så må det brukes en kjøkkenmaskin/blender for å få oljene til å emulsifisere med søtningen. Dette er uproblematisk med bruk av kun smør.

PS 2: Hvis man velger å bruke halvparten eller helparten med kokosolje eller ghee, så kan det hende at bruk av sprøytepose ikke er optimalt. Dette fordi oljene fort gjør røra litt mer tyntflytende enn smør. Tipset er da å bruke en form, la stivne og skjære i passelige biter.

PS 3: Jeg har forsøkt med kokosblomstsukker istedet for lønnesirup og melasse, men syntes ikke sukkeret løste seg tilfredstillende opp i smøret. Smørknappene ble da litt kornete. Det går sikkert an å smelte sukkeret først, men det overlater jeg til andre å teste ut.




Hvis du nå, etter å ha lest om godteri av SMØR, sitter og rister litt på hodet?
Ta en titt på DENNE og DENNE artikkelen for å lese om smørets helsefremmende egenskaper.

Inspirasjon til oppskrift:
Empowered Sustenance, Buttermints: A Healthy Way to Stop Sugar Cravings