onsdag 27. mars 2013

Magnesiummangel? Benskjørhet

Mange får konstatert kalsiummangel ved benskjørhet (osteoporose), men det snakkes sjelden om at hovedårsaken kan være magnesiummangel!

Magnesium inngår i mer enn 300 kjemiske prosesser i kroppen. Så mye som 98% av kroppens magnesium befinner seg inni cellene, hvorav en stor del er lagret i bein, knokler og tenner (50-60%), og en mindre del er lagret i musklene (20-30%). Siden det største lagret av magnesium befinner seg i skjelettet, så vil det ved mangel andre steder i kroppen føre til en prosess som frigjør magnesium fra beinvevet. Denne prosessen tapper skjelettet samtidig for kalsium!

En av grunnene til at dette ikke oppdages, er at de fleste tradisjonelle leger sjekker mineralstatusen din ved hjelp av vanlige blodprøver. Vanlige blodprøver måler status i blodplasma. Denne blodprøven fungerer greit til måling av kalsiumstatus, men er tilnærmet ubrukelig når det kommer til magnesium (og eksempelvis kalium). En vanlig blodprøve vil nesten bestandig vise normal magnesiumstatus. Men det prøven egentlig viser er mengden magnesium som er under transport fra A til B, og ikke magnesiumkonsentrasjonen inni cellene. Hvis vanlige blodprøver først indikerer en magnesiummangel, så er det virkelig fare på ferde!Bildet er lånt herfra: http://ndla.no/nb/node/110165


2 kommentarer:

 1. Nyttig relevant info -

  http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/beyond-good-and-evil
  http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/nutritional-adjuncts-to-the-fat-soluble-vitamins

  Blodets nivåer av magnesium holdes konstante, selv om kroppen ellers mangler tilstrekkelig magnesium for sine funksjoner. Slik at magnesium i blodet ikke bare er på vei til noe.

  PirkePetter

  SvarSlett