lørdag 30. mars 2013

Festlig forskning om smågodt vs peanøtter!

Er vingummi sunnere enn nøtter? 
Solveig, i bloggen Solveigs smil, har skrevet et veldig bra innlegg, hvor hun tar et oppgjør med rådet om sunt påskeegg, gitt av en klinisk ernæringsfysiolog.

I den forbindelse, kom jeg på en bok jeg kjøpte for noen år tilbake. Boken heter Ät upp till bevis, og er skrevet av Fredrik Nystrøm, professor og forsker fra Sverige. Jeg vet ikke om den er blitt oversatt til norsk. I boken skriver han om "Smågodisstudien", en forskning han gjorde på smågodt vs peanøtter. Var det sukker, eller var det fett og protein som resulterte i vektøkning tror du?


Bildet er lånt HER.

"Smågodisstudien"
I denne studien deltok 25 personer, 14 kvinner og 11 menn. Studien varte i to uker, og deltakerne ble etter loddtrekning plukket ut til å spise enten peanøtter eller smågodt (ikke sjokolade eller lakris), hver dag i hele perioden. Alle deltakerne ble bedt om å fortsette som vanlig med sitt ordnære kosthold, slik at nøtter eller godteri kom på toppen av dette. Ekstrainntaket i kalorier ble beregnet utfra kroppsvekt. En person på 75 kg måtte da enten spise 4 hekto smågodt, eller 2,5 hekto peanøtter hver dag.

Resultat "smågodt-deltakere etter 2 uker:
  • I gjennomsnitt økte deltakerne 0,8 kg i vekt.
  • Fastende insulinnivå var høyere i denne gruppa.
  • Triglyseridnivået (frie fettsyrer i blodet) ble forverret i denne gruppa.

Resultat "peanøttdeltakere" etter 2 uker:
  • I gjennomsnitt var det ingen vektendring i denne gruppa.
  • Ingen forverring i insulinnivå eller triglyserider.
  • Fettforbrenningen økte. 

Resultat vektforandring. (Beklager dårlig bildekvalitet, jeg har tatt bilde av boka)

Min konklusjon:
Nøtter er både sunnere og lurere enn smågodt!

Studiens konklusjon:
"Two weeks of snacking based on peanuts does not cause the same negative metabolic effects as an isocaloric diet in which the snacking is based on short acting carbohydrates in the form of candy in non-obese healthy subjects."

For at studien skal kunne være hardtslående ute i den store verden, så tenker jeg den med fordel kunne vart over en lengre periode, og hatt flere deltakere. Men når den kritikken er nevnt, så synes jeg det er en festlig studie, med interessante resultater. Konklusjonen viser en tendens og et motargument til kostholdseksperter som fremdeles holder fast på at kaloritelling og reduksjon av fett er eneste vei mot god helse.

Hva tenker du - Er vingummi sunnere enn nøtter ? :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar